cukinia - 19119 przepisów (strona:578/1275)

Warzywa w tempurze 120

widocznymi blaszkami puszczają one znacznie więcej wody, co utrudnia smażenie (olej zbyt mocno pryska i dosłownie strach podejść do patelni, a podłoga wokół pieca wygląda jak pobojowisko) 2 cukinie 2 papryki kilkanaście pieczarek 200 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej duża szczypta proszku do pieczenia 2 jajka sól opcjonalnie np zioła prowansalskie sos chilli olej do głębokiego smażenia Warzywa(...)dokładnie myjemy, osuszamy. Cukinię kroimy w dość grube plastry (1,5 cm). Paprykę kroimy w paseczki. Odkrawamy nóżki pieczarkom. W szerokim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Jajka mieszamy z 500 ml lodowatej wody. Dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia mąki, pół łyżeczki soli i mieszamy rózgą kuchenną do otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. W przypadku gdyby ciasto nie było

Smaki Na Talerzu
Risotto z kurczakiem i suszonymi pomiadorami 149

sami, ja zapraszam na przepis na pyszne risotto.  Składniki  500 g filetów z kurczaka ( polecam Kurczaka Zagrodowego ) 1 średniej wielkości cebula 2-3 ząbki czosnku 1 mała cukinia kilka suszonych pomidorów 1 szklanka ryżu (najlepszy byłby taki do risotto) ok 1 litra bulionu warzywnego sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie masło klarowane lub olej do smażenia.  Filety dokładnie(...)wchłonie bulion, dolewamy ponownie i powtarzamy tą czynność aż ryż zacznie się robić miękki (ponieważ użyłam brązowego ryżu trwało to dobre 40 minut). Gdy ryż mięknie wrzucamy pokrojoną cukinię, suszone pomidory i usmażonego wcześniej kurczaka dusimy jeszcze 10 minut i risotto gotowe.    Inny przepis z kurczakiem zagrodowym:   Szybki i prosty przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem

Cynamonowe szczęście
Ciecierzyca Z Warzywami I Kiełbaską 165

ryżem, makaronem lub zjeść na pierwsze danie ze świeżym chlebkiem, coś na wzór zupki :) Składniki na 2 osoby: 2 szkl wody lub bulionu 1/2 puszki ciecierzycy  1/2 cukinii ewentualnie jedna malutka pierś z kurczaka 1 nie duża kiełbaska wieprzowa, wędzona 1 mała papryka lub pół dużej 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów 4-5 łyżek śmietanki(...)smażenia natka pietruszki 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie, następnie dodajemy posiekany czosnek i przesmażmy go przez 2 minuty, następnie dorzucamy pokrojona paprykę oraz cukinie krótko przesmażamy w tym momencie możemy dodać też pokrojony w kostkę filet z kurczaka i go przesmażyć. 2. Przesmażone składniki przekładamy do garnka z gotującą się wodą/bulionem

Gotowanie...to proste !
Pizza Na Cukiniowym Cieście 157

smakowała ta pizza. Jest lżejsza od tej z samej mąki i szybciej się robi. Spróbujcie taką zrobić :) Składniki na pizze o średnicy około 30 cm: spód cukiniowy: 1 duża cukinia około 1/2 szkl mąki 1 duże jajko sól, pieprz, czosnek suszony, papryka oliwa sos: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonych warzyw papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz(...)szczypta cukru 1 łyżka śmietanki 30 % dodatki: np. przyprawione i usmażone kawałki pierś ser feta ser żółty 1. Cukinie ścieramy na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na około 15 minut. 2. Odlewamy zebrany płyn. dodajemy mąkę, wbijamy jajko oraz dodajemy przyprawy, mieszamy na jednolita masę, nie może być rzadka ! 3. Masę rozkładamy na papierze do pieczenia spryskanym oliwą . Grubość placka

Gotowanie...to proste !
ARABSKA ZUPA Z DYNI, ZIEMNIAKÓW I CIECIERZYCY – przepyszna! 156

Hokkaido – ok. 250 g * czerwona cebula – 3 szt * czosnek – 3 ząbki * pomidory w w puszce – 1 puszka * ziemniaki średniej wielkości – 4-5 szt * cukinia świeża – 1 szt * pasta Harissa – 2 łyżki * ugotowana wcześniej ciecierzyca ( można zastąpić ciecierzycą z puszki ) – 250 g * przyprawy: kumin, cynamon, słodka papryka, sól, pieprz, chilli * oliwa z oliwek(...)razie potrzeby doprawiamy do smaku – zupa ma być wyrazista! Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ostatnią cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, przesmażamy. Wrzucamy ciecierzycę oraz pokrojoną w kosteczkę cukinię – odrobinę soli, przesmażamy kilka minut tak, by warzywa fajnie się lekko przyrumieniły. Zupę podajemy na gorąco z dodatkiem przesmażonych warzyw i odrobiny słonego sera feta. Świeży koper to kropka

Ostra na Słodko
Ryba z piekarnika z warzywami i ryżem / Baked Fish with Rice and Vegetables 190

pieczona w piekarniku z warzywami i ryżem może być przygotowana z Waszymi ulubionymi warzywami i przyprawami. Użyjcie tych, które najbardziej lubicie i które macie pod ręką. Zamiast papryki i cukinii dobrze sprawdzą się pieczarki, bakłażan, oliwki, suszone pomidory, a także soczewica lub świeży szpinak. Ryba na ryżu to bardzo uniwersalny przepis, za każdym razem może smakować troszkę inaczej. Ryba zapiekana(...)surówek. Polecam, smacznego:) Ryba z piekarnika z warzywami i ryżem, składniki: 350-400 g ryby (u mnie filet z halibuta), ok. 250 g ugotowanego ryżu, mała czerwona papryka, mała cukinia,  1-2 ząbki czosnku, cebula, przyprawy do smaku (do ryżu): sól, pieprz, słodka papryka i zioła prowansalskie przyprawy do ryby: sól pieprz, granulowany czosnek, tymianek i rozmaryn opcjonalnie kilka

Lekcje w kuchni
Pałeczki miodowo-paprykowe 100

osób, które nie lubią kurczaka. A gdy jeszcze są to pyszne zapiekane pałeczki, to już w ogóle ciężko się oprzeć. Co nam trzeba? 2kg pałeczek z kurczaka 2 młode cukinie 2 czerwone papryki Marynata, mieszamy: 50ml oleju rzepakowego + 3 łyżki miodu +2 cebule pokrojone w wiórka+ przyprawy, po pół łyżeczki: papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, sól, majeranek, curry. Robimy(...)Kurczaka myjemy, odcinamy nadmiar skóry, zalewamy w misce marynatą, dobrze nacieramy i odstawiamy do lodówki na 24h Po tym czasie wykładamy pałeczki do brytfanki- z cebulą! , pomiędzy układamy plasterki cukinii i posypujemy posiekaną w kosteczkę papryką. całość polewamy pozostałością marynaty. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (góra/dół) Pyszne z ryżem i mizerią.   Share 0 Tweet

Latosiowydom
Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym / Chicken in Creamy Red Bell Pepper Sauce 228

pora, 1-2 ząbki czosnku, ok. 4 czubatych łyżek kremowego serka lub 3/4 szklanki słodkiej śmietanki, około 1 - 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody, opcjonalnie pół małej cukinii, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym, przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię(...)kurczaku wrzucić pokrojone w kostkę warzywa: paprykę, cukinię i cebulę. Pod koniec smażenia warzyw dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso i zalać całość wodą lub bulionem. Dodać serek. Dusić około 15 minut lub do miękkości wszystkich składników i zgęstnienia sosu (jeśli używamy śmietanki dodać ją pod koniec duszenia i dusić kilka minut do zgęstnienia - gdyby sos był za rzadki, można

Lekcje w kuchni
Kasza z grillowanymi warzywami i piersią z kurczaka 111

spokojnie może zastąpić nasze tradycyjne ziemniczaki w drugim daniu i wcale nie musi jej towarzyszyć tłusty, zawiesisty sos. Składniki (na 2 porcje): 100 g kaszy wiejskiej 1 mała cukinia 4 pieczarki 3 małe ziemniaki 1/4 papryczki chili szklanka bulionu warzywnego ( może być bulion z połowy kostki warzywnej) przyprawa do ziemniaków papryka słodka dwie piersi z kurczaka (lub jedna podwójna) pół(...)kasza wchłonie bulion. Uważać, żeby bulion zbytnio nie wyparował. W razie konieczności podlać wodą. Kasza ma być mokra a nie wysuszona. Ziemniaki i pieczarki obrać (małej i młodej cukinii nie trzeba obierać). Warzywa umyć (pieczarki oczyścić wilgotną szmatką) i pokroić w talarki. Patelnię grillową posmarować lekko pędzelkiem namoczonym w oliwie. Wrzucić warzywa. Grillować około 15 minut, mieszając od czasu

Moja Delicja
Ciasto cukiniowe z marmoladą pomarańczową 98

Uwielbiam cukinię , a w szczególności dania z jej obecnością. Ciasta z warzywami zaczynają cieszyć się coraz większą popularnością. I słusznie. Samku warzyw w cieście nie czuć, a dzięki nim ciasta nie są suche. No i przemycamy to, co zdrowe 🙂 Przepis zaczerpnięty stąd . Składniki: (1 foremka keksowa) 220 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 male cukinie, starte na tarce 2 jaja 1/2 szklanki (170 g) marmolady pomarańczowej 3/4 szklanki (150 g) cukru 50 ml oleju roślinnego 1/2 szklanki (100 g) orzechów 1/2 szklanki (100 g) czekoladowych groszków lub połamanej czekolady 2 łyżki cukru waniliowego Przygotowanie: Piec rozgrzać do 175°C (grzałka góra-dół) . Foremkę keksową wyłożyć papierem

Moja Delicja
Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią 122

nakładu czasu danie obiadowe, które zabierzesz do pracy. Poniżej przepis oraz kilka porad. SKŁADNIKI: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – 170 g, po odsączeniu 120 g 1 mała cukinia 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 duży pomidor 3 łyżki mascarpone sól, świeżo zmielony pieprz 4 łyżki oliwy do podania makaron tagliatelle, natka, tarty ser, np. parmezan Porada: Do dania(...)dodać całą, niedużą posiekaną paprykę. PRZYGOTOWANIE: W głębszej patelni rozgrzej oliwę. Przesmaż na niej posiekaną drobno cebulę wraz z papryką. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojoną w drobną kostkę cukinię, zaraz potem odsączonego z zalewy tuńczyka i pokrojonego na małe kawałki pomidora (lub małe pomidorki pokrojone na cztery). Smaż aż składniki się połączą, dodaj serek mascarpone, przypraw do smaku solą

Zasmakuj Kuchni
Pyszna zupka warzywna 106

tylko jeść i jeść W sezonie jesienno-zimowym sprawdzi się idealnie na rozgrzanie organizmu. Oto pyszna zupka warzywna, którą koniecznie musicie wypróbować! Pyszna zupka warzywna – składniki: 1 cukinia, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1/2 selera, 1 pietruszka, 1-2 ząbki czosnku, 1 cebula, dwie łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego, łyżka suszonego oregano, szczypta soli i pieprzu, natka pietruszki(...)grubą kostkę. Następnie w garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek lub masła i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy także posiekany czosnek. Później dodajemy także cukinię i mieszamy. Przesmażamy przez kilka minut. Dodajemy pozostałe warzywa i mieszamy. Następnie zalewamy całość bulionem i dodajemy łyżkę suszonego oregano. Przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec blendujemy zupę

Natka Pietruszki