cukinia - 18701 przepisów (strona:585/1247)

Proste drożdżówki z nadzieniem wytrawnym 73

może być pomidorowy lub ketchup jajko + łyżka mleko do posmarowania drożdżówek cebula 1 sztuka duża – obrana i pokrojona w piórka 1 czerwona papryka w paseczki pokrojona 1/2 żółtej cukinii – pokrojona w paseczki 1/2 zielonej cukinii – pokrojona w paseczki 6 pieczarek pokrojonych i przesmażonych na oleju z cebulą, doprawione pieprzem. Garść świeżego szpinaku   Wersja normalna Drożdże mieszamy

Kuchnia na wzgórzu
Pęczak z pieczonymi warzywami 77

Pęczak z pieczonymi warzywami Składniki: 2 małe cukinie (ja miałam żółtą) po jednej kolorowej papryce (u mnie zielona i żółta) 2 czerwone cebule 300 g małych pieczarek 3 średnie marchewki 100g wędzonego boczku sól, pieprz, suszony rozmaryn, tymianek, ostra mielona papryka 2 łyżki oleju ½ szklanki suchego pęczaku Składniki na sos łyżeczka octu jabłkowego łyżeczka sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu(...)łyżki oleju z pierwszego tłoczenia 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka do smaku wykonanie: Cukinie umyć i pokroić w plasterki grubości pół centymetra, papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobne słupki (wielkości palca), cebule obrać i pokroić w grube pióra, pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Marchewkę pokroić w półplasterki, wrzucić na 4-5 minut na lekko

Pomysłowa kuchnia
Placuszki cukiniowe z parówką 140

Składniki: 2 parówki 1/2 cukinii 1 jajko 4-5 łyżek mąki 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka curry sól, pieprz do podania: pomidory i cebulka Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce, parówki obrać … Czytaj dalej Placuszki cukiniowe z parówką

czarrna od kuchni
Curry z kalafiorem i cukinią 99

warzywami i ryżem (początkowo jak na moje kubki smakowe bałam się, że będzie zbyt ostro, ale całościowo smakowało wyśmienicie). Jednym słowem wyszło pysznie. Polecam! 1 mały kalafior 2 cukinie (np zielona i żółta) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 płaska łyżeczka curry 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kurkumy(...)Wlewamy pomidory z puszki oraz około 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy sos nieco się zredukuje dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy kilka minut, co jakiś czas mieszając. Lekko solimy. Następnie dodajemy cukinię, a po chwili kalafiora. Gotujemy całość, aż do pożądanej miękkości warzyw oraz lekkiej redukcji sosu. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą lub pieprzem. W międzyczasie, w lekko osolonym wrzątku

Smaki Na Talerzu
Placki ziemniaczane z cukinią 77

ziemniaków 400 g cukinii 1 jajko 50 g skrobi ziemniaczanej 150 g płatków owsianych błyskawicznych czosnek (3 ząbki) i/lub cebula (1 mała) 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu garść natki pietruszki (ok. 1/2 pęczka) Obrane ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w melakserze. Warzywa odcedzamy na drobnym sicie. Natkę siekamy drobno. Jeśli używasz czosnku

Kucharzyca
Indyk w sosie śmietanowym z cukinią 105

Składniki: 700 g piersi z indyka 2 średnie cukinie 200 g śmietany 18% 1/2 pęczka koperku sól, pieprz około 4 łyżek oleju (do smażenia) Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm, oprószamy je solą i pieprzem.  W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim indyka z obydwu stron na złoty kolor. Następnie podlewamy małą ilością wody(...)tylko do przykrycia dna). Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do mięsa, mieszamy i dusimy przez kolejne 10 minut. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec wrzucamy poszatkowany koperek. Podajemy np. z kaszą bulgur lub ryżem

Qchnia po prostu
Spaghetti Drobiowe Z Bakłażanem I Cukinią 107

drobiowym. W lato ona nam bardziej smakuje i pasuje :) Składniki na 2 osoby: 150 g mięsa mielonego z indyka 1 puszka pomidorów (mogą być z bazylią) 1 nie duża cukinia 1 mały bakłażan 1 cebula mała 1-2 ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra (lub szczypta chilli), oregano, tymianek, bazylia tarty parmezan oliwa/olej do smażenia makaron(...)/olejem  przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy mięso mielone, solimy i pieprzymy całość i przesmażamy. 3. Kiedy mięso się troszkę przysmaży dodajemy cukinie pokrojoną w kostkę i bakłażany i znów przesmażamy. Możemy już lekko doprawić danie aby mięso i warzywa zaczęły przechodzić smakami przypraw. 4. Po tym czasie dodajemy puszkę pomidorów, oraz znów

Gotowanie...to proste !
Szaszłyki w marynacie ketchupowo-ziołowej 123

soli, pieprzu, kurkumy, kminu rzymskiego, suszonego czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka miodu lub cukru 2-3 łyżki oleju 3 łyżki wody  3 filety z kurczaka 1 średnia cukinia 2 średnie cebule Wszystkie składniki na marynatę przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w dużą kostkę włożyć do marynaty , wymieszać tak aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Przykryć(...)włożyć do lodówki na 1 godzinę lub dłużej. Cebulę i cukinię pokroić na duże kawałki. Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki naprzemiennie z warzywami. ( Patyczki warto wcześniej namoczyć w zimnej wodzie) Smacznego

Andzia Pichci
Sałatka z kurczakiem i sosem z mango 94

składników, ale niepotrzebnie. Było rewelacyjne, zaskoczyło mnie super smakiem. Sałatkę polać sosem krótko przed podaniem. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Przelać zimną wodą. Kapustę pokroić drobno, cukinię umyć i za pomocą obieraczki pokroić w cienkie paski. To samo zrobić z marchewką. Makaron, kapustę, marchew, cukinię wymieszać razem. Sos do warzyw – sos sojowy i sos chili wymieszać razem

Kuchnia Pokoleń
Sałatka bałkańska ze smażonym serem. Idealna na obiad, gdy za oknem upał. PRZEPIS 62

tamtej pory robimy regularnie. Wyróżnia ją to, że część warzyw jest najpierw krótko smażona. Z dodatkiem sera to idealne danie na gorące dni. Przepis na sałatkę bałkańską Składniki: 1 cukinia, 3 dojrzałe pomidory, 2 papryki, 1 ogórek zielony (długi), mała cebula czerwona, 200 gramów sera hallumi lub podobnego (nadającego się do smażenia), oliwa, ocet winny lub jabłkowy, świeża bazylia(...)zioła suszone, sól, pieprz. Jak zrobić sałatkę bałkańską? Cukinię pokrój w grubą kostkę, przesmaż na odrobinie oliwy przez około 4 minuty, przełóż do dużej miski. Paprykę pokrój w grubą kostkę, także przesmaż i przełóż do miski. Pomidory przekrój na pół, połóż przekrojoną stroną na patelni i poczekaj, aż się przyrumienią, przełóż do miski. Niech składniki nieco przestygną. Teraz do sałatki

Kulinarna Polska
Włoska zupa pomidorowo-jarzynowa (Minestrone) / Minestrone Soup 127

jest sezon. Wiosenna, letnia, jesienna i zimowa Minestrone mogą się od siebie bardzo różnić. W związku z tym wykorzystajcie warzywa, które najbardziej lubicie. Do mojej jarzynowej pomidorówki użyłam pomidorów, cukinii, szpinaku i papryki. W zależności od sezonu możecie wykorzystać pomidory z puszki (świetnie sprawdzą się zwłaszcza te z bazylią), passatę albo świeże pomidory. Obowiązkowo podajcie Minestrone ze świeżo startym parmezanem(...)kuchnię, polecam też mojego kurczaka a la pizza : Przepis na włoską zupę Minestrone, składniki: 1.5-2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego, cebula, ząbek czosnku, pół czerwonej papryki, mała cukinia, puszka pomidorów (400 g) lub passata albo świeże pomidory, czubata łyżka koncentratu pomidorowego, garść świeżego szpinaku, kilka łyżek świeżej bazylii, ew, natki pietruszki, kilka łyżek startego parmezanu, przyprawy do smaku

Lekcje w kuchni
Penne na zielono z łososiem 103

ścieramy. Kilka kropel soku z limonki nada smaku końcowego, tego makaronu penne na zielono z łososiem – wyjątkowego. Składniki: ok. 300 g makaronu penne rigate  Barilla , 1 niewielka cukinia, 1 cebula dymka, kilka zielonych szparagów, 100 g łososia atlantyckiego wędzonego na zimno w plastrach, 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia, sól do smaku, 1 łyżeczka pikantnej mieszanki z pieprzem, listki(...)świeżej bazylii, świeży koperek, szczypiorek czosnkowy, ser grana padano, ponadto: limonka. Przygotowanie: Makaron w lekko osolonej gotujemy, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Cukinię kroimy na cienkie paseczki, cebulę tak jak lubimy, szparagi w plastry po skosie, a  główkę w całości zostawiamy.  Rada: jeśli mamy szparagi grube, to główkę przecinamy na połowę po długości.   Na dużej patelni

Moniki Smakołyki
Kotleciki wegetariańskie, ryżowo – cukiniowe 56

ryż ci, którzy nie przepadają za warzywami powinni ich spróbować, bo w kotlecikach warzywa, po prostu fantastycznie smakują. Składniki: 140 g ryżu ( ja dałam ciemny ) 300 g żółtej cukinii 1 cebula 2 małe marchewki pęczek natki pietruszki garść zielonej kolendry kilka listków bazylii sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano oliwa do smażenia 8 łyżek bułki tartej + do obtoczenia kotlecików(...)łyżek mąki pszennej 2 małe jajka Wykonanie: Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Marchew, cebulę i cukinię pokroić na drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć wszystkie warzywa krótko, aby zachowały swoją jędrność. Ryż przełożyć do miski, dodać podsmażone warzywa, mąkę, jajka, bułkę tartą, zieleninę i dość mocno przyprawić. Wszystko dobrze wymieszać, jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka

SprawdzonaKuchnia.pl