Bardzo smaczne placki podane z kleksem kwaśnej śmietany to propozycja na wiosenny pyszny obiad czy kolację który znika w mgnieniu oka. 250 gram marchewki 250 gram cukinii 250 gram ziemniaków 1 mała cebula 2 duże jajka 100/120 gram mąki pszennej mały ząbek czosnku sól pieprz olej do smażenia Marchewki ,ziemniaki i cukinie obieramy. Następnie warzywa wraz z cebulą zetrzeć
Andzia Pichcizimy jeszcze daleko, ale warto wykorzystać takie warzywa jak ogórki, żeby już teraz przygotować pyszną sałatkę w pomidorowo - ketchupowej zalewie. Składniki: 8 dużych ogórków gruntowych, Pół małej cukinii, duża marchewka, duża czerwona cebula 160 g przecieru pomidorowego, 3 duże łyżki ketchupu łagodnego, pół szklanki octu, 5 łyżek cukru, 1/4 szklanki oleju, łyżeczka pieprzu grubo mielonego, łyżeczka słodkiej papryki, ziele angielskie(...)laurowe, łyżka soli Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w plastry, zasypujemy około łyżką soli. ostawiamy, aby puściły sok na około godzinę. Po tym czasie odsączamy dokładnie z nadmiaru wody. Cukinie kroimy w plastry, marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach, cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Ocet mieszany wraz z olejem, cukrem przyprawami, przecierem pomidorowym oraz ketchupem. Do gotującej się
Lena GotujeProsto, szybko i smacznie. Tak lubię. Dziś na obiad, jutro na kolację. A może śniadanie? Lekkie placki to dobry pomysł na każdy posiłek. 2 porcje: 1 mniejsza cukinia, ok. 200-250 g 1 jajko 3 czubate mąki żytniej 1 kulka sera mozzarella przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek łyżka oleju do smażenia Cukinię wraz z mozzarellą ścieramy na tarce o małych
KucharzycaSzaszłyki z pulpetami z indyka, cukinią i pomidorkami, pieczone w piekarniku to świetny sposób na zdrowe danie obiadowe FIT dla całej rodziny. Szaszłyki serwowane na obiad polecam podać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką, np. “ Surówką z młodej kapusty i jabłka “, natomiast podane bez ryżu będą idealnie pasować na kolację. Szaszłyki umieszczone na tackach można również przygotować(...)grillu. The post Szaszłyki z pulpetami z indyka, cukinią i pomidorkami appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjaskorzystaliśmy z pięknej pogody i zrobiliśmy grilla. Ostatnio obowiązkowo przygotowujemy pyszne grillowane warzywa, które świetnie pasują do mięsa. Inne przepisy na grilla znajdziecie TUTAJ . Grillowane warzywa – Składniki: 2 cukinie 4 papryki (różne kolory) 3 cebule 500 g pieczarek olej/oliwa z oliwek 1-2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli Wykonanie: Pieczarki obrać i pokroić(...)połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Polecam wybierać mniejsze. Cukinie i papryki umyć i odpowiednio pokroić w talarki oraz większe kawałki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, wlać niewielką ilość oleju lub oliwy, tyle, by w całości pokryła warzywa, posypać ziołami oraz słodką papryką i wymieszać. Warzywa grillować na tacce lub bezpośrednio na kratce
Pasja Smakusitku, dokładnie zblendować i dodać do zupy. W ten sposób jeśli nie będziemy blendować całej zupy, nie stracimy intensywnego koloru. Makaron z warzyw: 1 duża marchewka 1 duża cukinia 1 łyżka oleju Z marchwi i cukinii wyciąć obieraczką do warzyw podłużne pasy. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć paski warzyw ok 3 minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Dodatki: posypka
Mój pomysł napewno nie jednemu z Was posmakuje :) Myślę, że również kurczak czy ryba świetnie sprawdzą się w tym wydaniu :) Składniki na 4 porcje: 4 kawałki (plastry) schabu 1 większa cukinia 500 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 4-5 suszonych pomidorów sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, oregano Sos pomidorowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 500 ml bulionu warzywnego(...)dużym ogniu, aby puściły jak najmniej wody. Pod koniec smażenia oprószyć je solą i pieprzem. Przemieszać i wyłożyć na przygotowane mięso. Paprykę obrać i pokroić w paski a cukinię w półtalarki. Smażyć na dużym ogniu aż warzywa będą na wpół miękkie. Wówczas dodać suszone pomidory a całość oprószyć solą, tymiankiem i oregano. Chwilę przesmażyć i wyłożyć na pieczarki. Sos pomidorowy
My simple kitchenPulpety z mielonego mięsa pojawiają się na blogu co jakiś czas. Tym razem zrobiłam pulpety z cukinią. Ugotowałam je w wolnowarze. Dzięki dodaniu cukinii, pulpety, mimo że robione z chudej wieprzowiny, nie są suche. Szynkę można oczywiście zastąpić nieco tłustszym kawałkiem mięsa
Stare Garybędzie zbyt gęsty) Łyżeczka musztardy (dałam francuską) Malutki ząbek czosnku Sól Pieprz Pozostałe składniki: Kukurydza Papryka czerwona Łosoś wędzony Koperek Jajko Szczypiorek Kilka czarnych oliwek Pomidor Spaghetti z cukinii Kapar jabłuszkowy PPRZYGOEOWANIE: Jogurt mieszamy z musztardą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiemy solą i pieprzem. Wlewamy na dno słoika, Następnie wsypujemy kukurydzę, dodajemy drobno pokrojoną paprykę, wędzonego łososia, którego posypujemy(...)koperkiem. Na to, ugotowane na twardo jajko, posypujemy szczypiorkiem, dodajemy kilka oliwek, pomidora oraz zrobiony, przy pomocy obieraczki Julienne, spaghetti z cukinii, Słoik zamykamy-przed jedzeniem mocno nim potrząsamy, żeby sos pokrył resztę składników-Gotowe :) Dodałam kaparka jabłuszkowego-bo uwielbiam
Kopystką po garachAromatyczny pieczony kurczak na ratatouille z bakłażana, cukinii, papryki i passaty pomidorowej. W sezonie zamiast passaty lepiej użyć świeżych pomidorów. Cebulę, bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w dość drobną kostkę
Bullioktóry świetnie sprawdza się w takich daniach. Składniki: ok 300 g makaronu 500 g mięsa wołowego mielonego 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 1 puszka pomidorów 1 mniejsza cukinia 4 łodygi selera naciowego 2 cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia 2 liście laurowe 3 ziarenek ziela angielskiego zioła prowansalskie(...)pulpety, obsmażyć z każdej strony. Pulpety zdjąć z patelni, wrzucić cebulę pokrojoną w półksiężyce oraz seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki, podsmażyć, pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Chwilę całość podsmażyć. Do podsmażonych warzyw dodać pulpety, podlać 2 szklankami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, dusić przez 10 minut. Po tym czasie dołożyć
magiczna kuchnia KasiMój pomysł na obiadek. Życzę smacznego. Zrobiłam to danie dla gości i nie było czasu na więcej zdjęć Cukinię pokroić w plasterki, marchewki obrać i pokroić również w plasterki. Do garnuszka wlać tyle wody żeby warzywa były przykryte. Najpierw wrzucić marchew i gotować 5 minut. Marchew musi być miękka a woda osolona do smaku. Następnie dodać cukinię i gotować
Kuchnia PokoleńZupa warzywna z mięsnymi pulpecikami i ryżem to pomysł na szybki oraz lekki obiad. Do przygotowania poniższej zupy wykorzystałam mrożoną mieszankę warzyw (cukinii, kalafiora, marchewki i groszku cukrowego) i mięso mielone z łopatki. Przed podaniem, zupę należy posypać posiekaną natką pietruszki. Składniki: 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw (np. z kalafiorem, marchewką, groszkiem cukrowym i cukinią
UgotowaćSkładniki: 1000 g mięsa z udźca indyka 2 małe cukinie 1 marchewka 1/2 pora (jasna część) 2 jajka 5 łyżek kaszy manny 1 łyżka oleju sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Mięso mielimy. Pora kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Studzimy. Cukinię (ze skórką) oraz obraną marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Warzywa solimy, mieszamy i odstawiamy
Qchnia po prostuZapiekane ziemniaki z czosnkiem to bardzo tania wersja obiadu. Tak, tak danie to może być pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do potraw z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!