Choć jeszcze lepiej smakują w towarzystwie warzywnego , czerwonego curry z dynią Polecam , proste i sprawdzone , smaczne danie . Składniki na 3 osoby: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka 1/2 małej cukinii 4 ziemniaki niezbyt duże 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku 1 jajko 3 łyżki mąki 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka(...)płaska cukru olej do smażenia Cukinię i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Mieszamy z sokiem z cytryny żeby ziemniaki nie ściemniały . Piersi z kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki dodajemy do warzyw . Jajko roztrzepujemy widelcem , wlewamy do miski z resztą składników . Na koniec dodajemy mąkę , przyprawy i mieszamy . Wszystko powinno być dość gęste i kleiste . Smażymy
Ogrodnik w podróżyniedobra potrawa z tym warzywem w roli głównej sprawiła, że nie jadłam jej lata. W internecine jest pełno przepisów a, fora kulinarne prześcigają się w coraz lepszych potrawach z cukinią w roli głównej. Postanowiłam, że i ja dam jej szanse. W końcu przełamałam lody i zrobiłam placuszki z cukini. I wiecie co? Nie taki diabeł straszny jak go malują. Placuszki(...)cukinii okazały się przepyszne. A przy okazji są wyjątkowo wdzięczne – są niskokaloryczne i szybkie w przygotowaniu. Idealne jako lekki lunch lub dodatek do mięsnych potraw. Wiem, że będą one częściej gościć w mojej kuchni. Artykuł Placuszki z cukini pochodzi z serwisu Fit Food Brunetki
Fit Food Brunetkimoim przypadku. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię ten okres. Wrzesień uwielbiam, a taki jaki teraz jeszcze bardziej. Składniki: 1 duża cebula 200 g dyni 200 g cukinii 1/2 batata 1 pomarańczowa papryka 1/2 puszki ciecierzycy 1/2 puszki mleka kokosowego szklanka wody przyprawy: imbir, czosnek granulowany, papryka słodka, curry plus łyżeczka pasty curry garść świeżej pietruszki Przygotowanie(...)wszystkie warzywa kroimy w kostkę na patelni dusimy pokrojoną cebulę po chwili dodajemy pokrojone bataty i dynię podlewamy wodą i dodajemy cukinię i paprykę dusimy przez kilka minut doprawiamy i dodajemy pozostałe składniki dusimy przez ok 15-20 min jemy gorące :) Smacznego
Gotowanie z pasjąblokowiska, do mojej małej kuchni, wielkich kubków na kawę i blaszek na muffiny :) Pierwsze co przygotowałam dla Was to przepis na wyborny makaron z pesto, do którego dorzuciłam sporą cukinię. Zostawiam Wam to kuszące danie i zbieram siły na ogarnięcie walizki, która ciągle czeka […] Artykuł Makaron z pesto bazyliowym i cukinią pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopecukinia jajko mąka pszenna czosnek sól pieprz wędzona papryka Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Jeśli jest młoda i niewielka – w całości ze skórą. Jeśli wielka i przerośnięta – obrać z twardej skóry, wyjąć pestki a resztę zetrzeć. Przełożyć na sito, posolić solidną łyżką soli, wymieszać i zostawić do czasu, aż puści sok. Porządnie odcisnąć. Wbić jajko, dodać
stajnia gołębie od kuchnimieszankę ziemniaków – zwykłe i fioletowe. Dodałam 3 cebule, ale Wam proponuję byście od razu dali 4. Nie pożałujecie:) 7 ziemniaków (w tym u mnie 3 fioletowe) 1-2 cukinie 3-4 czerwone cebule 6 pomidorów 125 ml oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) sól morska i czarny pieprz do smaku (dużo) 1/2 op. sera feta Ziemniaki(...)obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na dnie dużej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Cukinię myjemy, wraz ze skórką kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy do ziemniaków. Cebulę kroimy na cienkie krążki. Dodajemy do pozostałych warzyw. Pomidory myjemy, odcinamy wierzch i każdy trzemy na tarce bezpośrednio do warzy w blaszce (skórkę pomidorów odrzucamy). Skrapiamy oliwą. Posypujemy słuszną porcją soli i pieprzu. Dokładnie
Smaki Na Talerzuprawdę pyszne. Składniki na 4 porcje : Kruche ciasto: 180g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g masła duża szczypta soli łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki zimnej wody Farsz: 1 cienka cukinia zielona 1 cienka cukinia żółta 4 niezbyt duże czerwone cebule 1 cienki bakłażan (chiński, do kupienia w Auchan) 5 niewielkich podłużnych pomidorów śliwkowych 3 spore jajka 100 ml jogurtu (ja użyłam mleka
Dietologdanie, bo i mięsko i ziemniaki i warzywa pieczemy razem w tym samym czasie, w jednym naczyniu Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka ok 6 ziemniaków 1 młoda cukinia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 czerwona cebula Świeże lub suszone ulubione zioła: np bazylia, oregano, kolendra, tymianek, rozmaryn itp. przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, suszony majeranek(...)Ćwiartki z kurczaka, dokładnie myjemy, dzielimy na pałki i podudzia, nacieramy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, polewamy olejem, oprószamy przyprawami i dokładnie mieszamy *** *** Cukinie i papryki kroimy w dużą kostkę a cebulę w piórka. Na wysmarowaną masłem żaroodporną blaszkę wykładamy kurczaka oraz warzywa *** *** Całość posypujemy ulubionymi ziołami *** *** Blaszkę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy
Blog z ApetytemPamiętam, że w zeszłym roku szalałam z cukinią i bardzo często gościła na moim stole. Pora rozkrecić się i w tym sezonie. Czas cukinii i dyni już nadszedł :) Czytaj więcej
Kasia SarnaPyszne na ciepło i na zimno. Podajemy ze śmietaną i szczypiorkiem. Skladniki : 2 średniej wielkości cukinie, duża cebula, czerwona papryka, 3 ząbki czosnku, 5 łyżek mąki, duże jajko, sól, pieprz, olej do smażenia Przygotowanie : Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę wraz z papryką. Podsmażamy 3 minuty na średnim ogniu. Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną
Lena GotujeSezon na cukinię trwa mimo, że jest to warzywo niedoceniane ja ją lubię i latem często wykorzystuje, bo fajnie łączy się w daniach z innymi produktami zyskując na smaku. Sama cukinia jest trochę jałowa w smaku ale w daniach mocno zyskuje np w zupach kremach. Dlatego przygotowałam z niej właśnie zupę z pomidorami, a dodatek przypraw wzmocnił smak. Zapraszam. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikwarzywa są ciekawym dodatkiem do posiłków, możesz wzbogacić je także o kaszę czy makaron. Całość jest wegańska i bezglutenowa. Składniki (4-6 porcji): 1 średnia dynia 1 średnia cukinia 1 papryka czerwona 4 duże marchewki (u mnie różne kolory) papryczka chilli (w wersji łagodnej pomiń ten składnik) 2 cebule 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (Look Food(...)cayenne, czosnek granulowany, mieszanka ziołowa Sos: 600 g pomidorów (u mnie pomidorki koktajlowe) 1 kostka tofu z bazylią (Look Food) Dodatkowo: płatki drożdżowe (Look Food) Przygotowanie: Dynie i cukinię oczyść ze środka, z pestek. Następnie wszystkie warzywa pokrój w kostkę/paski lub inne preferowane wielkości. Istotne, aby nie były zbyt duże. Na patelnię wrzuć wszystkie warzywa i duś
Zdrowie na języku :Pczęściej garnie się do garów ;-) ) podsmażała warzywa i boczek, ja mogłam zająć się resztą ;-) Moja forma ma wymiary (dół): 24x17cm Składniki: - 440g ugotowanego makaronu (u mnie orkiszowy) - ok.400g cukinii - 1/2 strąka papryki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 150g małych pieczarek - 100g wędzonego boczku (nie trzeba) - słoik domowej passaty ok.400ml (można wykorzystać także dobre pomidory z puszki) - ok.150g startej(...)przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy. Na patelnię dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażamy. Dorzucamy pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki (u mnie na 4 części, miałam malutkie). Dodajemy pokrojone cukinie (u mnie 2 malutkie- łącznie 400g). Podsmażamy. Smażymy do odparowania wody. Doprawiamy delikatnie solą. Dodajemy podsmażony boczek (w wersji nie wegetariańskiej) i mieszamy z warzywami. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy
Smaczne Zdroweczasu :) Składniki na 4-6 porcji: 400 g piersi kurczaka 1 mały kalafior lub brokuł (u mnie pół na pół) 1 duża marchewka pół dużej czerwonej papryki pół cukinii 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka kawałek (ok 3 cm) świeżego imbiru 2 czubate łyżki czerwonej pasty curry* 1 puszka dobrze wymieszanego mleka kokosowego 300 ml bulionu(...)pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w półplasterki marchew i podsmażonego wczesniej kurczaka. Gotujemy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i gotujemy przez kolejne 10 minut. W miedzyczasie w oddzielnym garnku gotujemy ryż. Danie jest gotowe, gdy wszystkie warzywa zmiekną, ale nadal bedą jędrne i lekko chrupiące. Podajemy z ryżem
Zawsze głodna!