chrupiącymi, węgierskimi langoszami (przepis na blogu już wkrótce ). Według mnie ostatnia wersja jest najsmaczniejsza XD Leczo z kiełbasą i warzywami Składniki: 3 laski kiełbasy np. śląskiej 1 średniej wielkości cukinia 1 średniej wielkości bakłażan 4 papryki (najlepiej kolorowe) 2-3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki (u mnie(...)lekko się przyrumieni i dodajemy go do kiełbasy. Do kiełbasy i bakłażana dolewamy passatę, szklankę wody i doprawiamy solą. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Cukinię kroimy w półplasterki. Dorzucamy ją wraz z pokrojonymi paprykami do lecza, doprawiamy przyprawami (pieprzem i paprykami) i dusimy kolejne 15 minut. Podajemy z ulubionym dodatkami. Na zdjęciu w towarzystwie langoszy. Smacznego
PatiGotujepożywne leczo z białą fasolą . Danie mega sycące, zdrowe, proste i szybkie. Leczo z białą fasolą Porcja dla dwóch osób Puszka drobnej, białej fasoli 4 duże pomidory Duża cukinia 2 ząbki czosnku Czerwona papryka 150 ml passaty pomidorowej Gałązka świeżego rozmarynu Sól, pieprz Szczypta ostrej papryki oliwa Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Pomidory i paprykę również obierz
365 dni dookoła kuchnidanie z sezonowych warzyw i mięsa drobiowego. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 młode cukinie 3 pomidory 1/2 szklanki bulionu lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, suszone oregano, suszona bazylia, tymianek *** Cebulę kroimy(...)rumiano. Następnie dokładamy cebulę oraz przeciśnięty czosnek i całość przez chwilę podsmażamy *** *** Na patelnie dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy mieszając przez 1 minutę *** *** Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie, smażymy jeszcze przez 1 minutę, ciągle mieszając *** *** Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dokładamy na patelnie, całość zagotowujemy *** *** Dodajemy bulion lub wodę oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy
Blog z Apetytem200g pomidorów z puszki – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 100g ulubionej kiełbaski np. chorizo – ostra papryka i słodka papryka w proszku – 1 duża cukinia – 2 łyżeczki przecieru pomidorowego – sól i pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć, obrac i pokroić w kostkę. Czosnek wyciskamy. Następnie do głębokiego garnka wkładamy kiełbasę pokrojona w plasterki(...)koniec czosnek. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwona i żółtą oraz przyprawy paprykę ostra i słodką. Smażyć ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy cukinię i podlewamy trochę wodą, żeby warzywa się nie przypaliły. Po kilku minutach dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawić wszystko sola i pieprzem i gotować ok. 15-20 minut
I LOVE LIFEzdrowy, szybki i pyszny obiad! Składniki: 2 średniej wielkości pstrągi sok z połowy cytryny 3 łyżki masła pół pęczka posiekanej pietruszki 2-3 ząbki czosnku 1 mała cukinia 1 papryka ( użyłam żółtej i czerwonej papryki ) sól, pieprz 3 łyżka oliwy *** Pstrągi dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy nożem z jednej strony. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy(...)pietruszką *** *** Pstrągi przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i faszerujemy masłem z czosnkiem i pietruszką *** *** Z wierzchu ryby smarujemy oliwą i posypujemy posiekaną pietruszką *** *** Dookoła ryby rozkładamy pokrojoną cukinie i paprykę *** *** Warzywa również smarujemy oliwą i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Ryby wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20 minut *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z Apetytemjajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 niewielka cukinia 2 – 3 ziemniaki 1 biała cebula 3 pomidory 4 łyżki oleju 4 ząbki czosnku kilka listków bazylii (zamiennie można użyć suszonej bazylii) gałązka tymianku (zamiennie można użyć suszonego tymianku(...)Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Dłonie natłuszczamy olejem i z mięsa formujemy niewielkie klopsiki *** *** Cukinie kroimy w krążki a papryki w dużą kostkę *** *** Ziemniaki oraz czerwoną cebulę kroimy w krążki *** *** Dno i boki naczynia żaroodpornego natłuszczamy masłem lub olejem i układamy w nim składniki zapiekanki pionowo, naprzemiennie tak jak jest to widoczne na zdjęciu
Blog z Apetytemświeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut do lodówki, by smaki się przegryzły. Sos Tzatziki podawać schłodzony. Smacznego! Polecam go szczególnie do placków z cukinii. Zobacz przepis na: Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz Przy okazji zobacz przepis: Mizeria z ogórków i śmietany Zobacz również przepisy na inne sosy i dipy (klik) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 jajko 1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 cebula 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku 2 pomidory 1 szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra olej do smażenia opcjonalnie: 2 łyżki śmietanki(...)Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiano *** *** Mięso przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kosteczkę cebulkę oraz czosnek. Paprykę oraz cukinie również kroimy w kosteczkę i dokładamy na patelnie. Wszystko razem przez chwilę zasmażamy, ciągle mieszając *** *** Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dokładamy na patelnie. Mieszamy i podsmażamy *** *** Następnie
Blog z ApetytemEksplozja smaku. Składniki: makaron tagliatelle 2 filety z kurczaka 1 cukinia 1 garść fasolki szparagowej białej 6 pomidorków suszonych w ziołach 1 garść pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki pasty pindżur 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki śmietany 18 % sól pieprz 1 łyżka masła parmezan do posypania – może być w piórka Makaron gotujemy w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu(...)patelnię wkładamy masło, rozpuszczamy, wrzucamy filet z kurczaka, smażymy. Dodajemy pokrojone cukinie, ugotowane w osolonej wodzie fasolki (można je przekroić na 3-4 kawałki żeby były mniejsze) Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone pomidorki suszone, smażymy. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, dodajemy pindżur, śmietany, sól, pieprz. Nakładamy makaron na talerz, dodajemy sos z mięsem i warzywami, posypujemy startym parmezanem i świeżo
MojaQchnia.plzamarynować kilka godzin przed upieczeniem, wtedy będą jeszcze smaczniejsze. Składniki (na około 12 sztuk): 2 laski kiełbasy 2 piersi z kurczaka 2 papryki czerwone lub innego koloru mała cukinia 4 cebule papryka słodka, papryka ostra, majeranek, rozmaryn, czosnek w proszku, pieprz ziołowy, pieprz, sól (można również użyć gotowej przyprawy do grilla) olej (ok. 2 łyżki) Przygotowanie Kurczaka i papryki kroimy(...)większą kostkę. Cebule, cukinię i kiełbasę kroimy w plastry. Na patyczki nabijamy w dowolnej kolejności wszystkie składniki. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem i marynatą smarujemy szaszłyki. Pieczemy na grillu lub w piekarniku około 25 minut, co jakiś czas obracając. Artykuł Szaszłyki z kiełbasą, kurczakiem i warzywami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneDzisiaj mamy dla Was kolejny przepis ze szparagami w roli głównej :) Zapraszamy na pyszną, lekką, sycącą i szybką w przygotowaniu potrawkę z soczewicy z cukinią i ze szparagami :) Składniki na potrawkę z soczewicy: – 80 g żółtej soczewicy – 250 g zielonych szparagów – 1 cukinia – 1 cebula – 2 ząbki czosnku
Kuchenne WariacjePyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie. Placuszki przygotujemy w kilka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!miłośników czekolady wynoszacych ją ponad wszelakie smakowe uciechy - cukiniowe babeczki. Nic dodać, nic ująć. A dla przeciwwagi cytrynowo - cukiniowe blondi. SKŁADNIKI: 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii 3 jajka 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej) 1 i 0,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)trzepaczką z olejem i olejkiem waniliowym, dosypuję cukier dolewam przestudzoną, roztopioną czekoladę dosypuję wymieszane suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, kakao i sól i mieszam łyżką dodaję startą cukinię (nie odsączamy wody) i posiekaną czekoladę. wypełniam foremki, posypuję kruszonką KAKAOWA KRUSZONKA: 50 g. masła pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao Łączę wszystkie składniki ucierając palcami. Posypuję
Upiecz sobie babeczkęłyżeczki soli 2 duże jaja 0,5 szklanki roztopionego masła 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki jogurtu, śmietany 2 cytryny - sok i otarta skórka 1 szklanka cukinii startej na dużych oczkach 0,5 tabliczki białej czekolady WYKONANIE: nastawiam piekarnik na 180 stopni trzepaczką ubijam jajka z cukrem, dolewam roztopione masło, jogurt, sok i skórkę z cytryny dosypuję mąkę wymieszaną(...)sodą oczyszczoną i solą, mieszam wszystko łyżką dosypuję startą cukinię i posiekaną białą czekoladę wypełniam foremki Piekę 20 minut w 180 stopniach. LUKIER: 0,5 szklanki soku z cytryny 1- 1 i 0,5 szklanki cukru pudru Ucieram składniki do rozpuszczenia cukru. Polewam babeczki
Upiecz sobie babeczkęSzaszłyki wegetariańskie to fajna alternatywa do mięsnych dań bo przecież grill nie musi się kojarzyć tylko z grillowanym mięsem. Składniki na 8szt: 250 gr niedużych pieczarek 1 średnia cukinia pomidorki koktajowe 2 średnie cebule 1 papryka zioła prowansalskie olej rzepakowy sól oraz pieprz Przygotowanie: Patyczki do szaszłyków wkładamy do pojemnika z wodą i w tym czasie przygotowujemy warzywa. Pieczarki płuczemy(...)zimną wodą i przycinamy im nóżki zaraz pod kapeluszem. Cukinię kroimy w plastry i razem z pieczarkami wkładamy do misy. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem oraz polewamy oliwą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Paprykę oraz cebulę kroimy w kawałki. Tak przygotowane warzywa nabijamy na mokre patyczki w dowolnej kolejności jednakże warto zacząć i zakończyć cebulą, przy obracaniu na grillu
Mechanik w kuchni