może kieliszka białego, schłodzonego wina gdy już nadejdą te upały! Ryba pieczona na warzywach: 4-5 porcji filetów z białej ryby (u mnie dorsz) 1 bakłażan 1 papryka 2 cukinie 2 pomidory 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 2-3 łyżki oliwy z oliwek plasterki cytryny opcjonalnie: przyprawa „pieprz cytrynowy(...)zostawiamy na 10-15 minut (aż puści sok). Piekarnik nagrzewamy do 190°C (180°C z termoobiegiem). W tym czasie kroimy w kostkę pozostałe warzywa: pomidory, paprykę i cukinie (można ze skórką lub bez). Cebulę po obraniu kroimy na ósemki. Bakłażana osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem i dodajemy do pozostałych warzyw. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wsypujemy do niej wszystkie
Poezja smakuktóre miałam w domu, wyszło bardzo smaczne i aromatyczne. Uwielbiam takie dania z dużą ilością warzyw, potrawka smakuje najlepiej na drugi dzień. Składniki: 300 gram piesi z indyka 2 cukinie 2 marchewki 1 duża papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 gram kaszy bulgur 1 puszka ciecierzycy 300 ml. przecieru pomidorowego Słodka i ostra papryka Przyprawa do leczo Sól(...)kroimy na małe kawałki, dodajemy do cebuli i smażymy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, marchewki obieramy, kroimy w pół plastry, dodajemy do mięsa, dusimy do miękkości. Cukinię kroimy na małe kawałki, dodajemy do warzyw i dusimy przez kilka minut. ciecierzycę odsączamy z zalewy, dodajemy do potrawki, wlewamy przecier pomidorowy i przez kilka minut dusimy. Doprawiamy do smaku
Bajeczna Kuchniapostanowiłam jako dodatek do dań mięsnych przygotować szaszłyki z grilla. Jest to idealna propozycja lekkiego i zdrowego dania z rusztu. Szaszłyki z warzyw około 10 sztuk Składniki: 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 3 papryki (najlepiej żółta, czerwona, zielona) 20 małych pieczarek 20 małych pomidorków koktajlowych (u mnie czerwone i pomarańczowe) łyżka oliwy z oliwek pieprz sól Warzywa myjemy(...)papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na mniejsze kawałki. Bakłażana obieramy ze skórki i również dzielimy na mniejsze kawałki. Cukinię kroimy na grube plasterki. Wszystkie warzywa i pieczarki wkładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Nabijamy je na patyczki w dowolnej kolejności. Układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy z każdej strony około 5-7 minut
PatiGotujekakao (ok. 40 g) 1 szklanka mleka 2% (ok. 230 g) 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 100 g) 1 średniej wielkości jabłko (ok. 200 g) 1/2 średniej wielkości cukinii (ok. 150 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1. Jajko roztrzepałam z cukrem. Dodałam mleko oraz rozpuszczony olej (olej nie może być gorący(...)powinien być letni), a następnie mąkę. Połączyłam. 2. Jabłko obrałam i starłam na mus. Cukinię również starłam na drobne wiórki. Połączyłam z masą. 3. Dodałam kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszałam. 4. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam około 45 min do testu suchego patyczka. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* 1 kawałka: 167 kcal
Vroblewska-fitlifeszklanki (150 g) suchego ryżu 0,5 (ok. 300 g) cukini 1 łyżka masła 1 łyżeczka curry 1/4 łyżeczki chili sól pieprz Przygotowanie: 1) Pierś z kurczaka, paprykę oraz cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. 2) Pieczarki oczyścić, obrać i usunąć nóżki. 3) Cebulę obrać i pokroić na 8 równych części. 4) Wszystko wrzucić do większej miski, dodać olej(...)warzywa i kurczak zarumienią się, w połowie czasu odwrócić na drugą stronę. 6) Ryż ugotować w osolonej wodzie. 7) Na rozgrzanej patelni z masłem lekko podsmażyć cukinię startą na dużych oczkach, żeby delikatnie zmiękła. 8) Dodać ugotowany ryż, doprawić solą, pieprzem, dodać curry oraz chili, wymieszać i smażyć około 5 min. 9) Gotowe szaszłyki podawać z podsmażonym ryżem curry
Fitsweet.meSkładniki: 1 cukinia 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 cebula biała 30 dag kiełbasy wiejskiej 2 duże dojrzałe pomidory 10 pieczarek olej pietruszka – natka słodka papryka mielona ostra papryka mielona koncentrat pomidorowy pieprz Do garnka wlewam olej. Wrzucam cebulkę pokrojoną w lostkę, chwilę duszę mieszając. Wrzucam obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Dodaję obraną ze skórki(...)pokrojoną w kostkę kiełbasę. Nadal duszę, mieszając. Cukinię przekrawam na pół, wycinam nasionka. Odkrawam końce. Kroję na plasterki. Wrzucam do garnka. Papryki kroję w kostkę, także umieszczam w garnku. Chwilę wszystko duszę. Zalewam wrzątkiem. Dodaję sól. Pomidory nacinam i sparzam. Obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne. Kroję w kostkę, dodaję do garnka. Chwilę wszystko gotuję. Dodaję około 1/3 łyżeczki papryki
MojaQchnia.plcukru 120 ml ciep ł ej wody 2 łyżki oliwy extravergine Dodatki 200 g passaty pomidorowej 200 g ricotty 100 g pomidorków 5-6 kwiatów cukinii oliwa z oliwek s ó l, pieprz suszone oregano **** INGREDIENTI Impasto 200 g di farina integrale 200 g di farina 0 25 g di lievito di birra fresco(...)kawałeczki ricotty, oprószamy oregano, polewamy 1-2 łyżkami oliwy. Pizze pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. Pizze wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy kwiatami cukinii i połówkami pomidorków, po czym skrapiamy oliwą. Kontynuujemy pieczenie jeszcze przez ok. 5 minuty. **** A questo punto aggiungete la ricotta, origano secco e 1-2 cucchiai di olio. Cuocete
La grande e la piccola cuocaDelikatne placki z utartej cukinii i marchewki. Według mnie najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu naturalnego lub śmietany. Z przepisu wychodzi siedem średniej wielkości placków. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce
Bulliokolorowa, dodałam też sporo zielonego. Składniki (na 3 porcje): pół szklanki ciecierzycy opakowanie przecieru pomidorowego lub pomidorów w całości pół czerwonej papryki pół żółtej papryki chili ok. 200 g cukinii (pół małej) gałązka lubczyku łyżeczka czosnku niedźwiedziego ząbek czosnku natka pietruszki sól pieprz Ciecierzycę namoczyć rano przed pracą lub wieczorem na noc. Odlać wodę z ciecierzycy. I wlać nową. Powinno(...)trzeba było dłużej gotować, by się bardziej rozpadły. Gdy całość będzie miała odpowiednią konsystencję przypominającą gulasz, usunąć lubczyk i dodać czosnek niedźwiedzi oraz pokrojone w kostkę paprykę, chili i cukinię. Gotować do momentu, gdy warzywa będą miękkie, ale nadal chrupkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuż przed wyłączeniem palnika dodać starty ząbek czosnku. Podawać z natką pietruszki. Gdy zobaczyłam
Weekendy w domu i ogrodzieprzepis to hicior i bułka z masłem. O tak. Chociaż pewnie piekliście już warzywa takie jak paprykę, bakłażana i cukinię w piekarniku, to ten sposób jest inny. I chodzi tutaj po prostu o przyprawienie całości. Ale zacznę od początku – w weekendy w pracy jest nudno, trochę siedzenia i trzeba się czymś zająć. Najczęsciej rozmawiamy – o nowych filmach(...)proporcje są na oko, bo każdy może dostosować je pod siebie) : 1 spory bakłażan, pokrojony na cienkie plastry kilka czerwony papryk (ale można dać różne kolory) 2 średniej wielkości cukinie kilka sporych ząbków czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku koperek, pietruszka, bazylia Pocięte warzywa (wcześniej umyte i osuszone) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy odrobiną oleju
Szybko Tanio Smaczniepojedyncze piersi kurczaka kawałek cienkiej kiełbasy 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cienka cukinia kilka małych pieczarek 2 małe cebule boczek parzony w plastrach Umyte i oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Do naczynia, w którym będziemy marynować mięso wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dobrze ze sobą mieszamy. Do przygotowanej marynaty wrzucamy kawałki kurczaka, mieszamy raz jeszcze i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Cukinię wraz ze skórką kroimy na plasterki, odkładamy do miseczki i posypujemy całość przyprawą uniwersalną lub ziołami prowansalskimi. Papryki kroimy w kostkę podobnej wielkości co mięso. Cebule kroimy w ósemki. Mięso wyjmujemy
Smaki Na TalerzuPopularne leczo tym razem z mięsnymi kuleczkami.Pyszna szybka potrawa dla całej rodziny :). SKŁADNIKI 400g mięsa mielonego 4 średnie cukinie 2 papryki cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól,pieprz do smaku oregano jajko 2 łyżki kaszy manny ryż WYKONANIE Cukinie dokładnie umyć, odkroić końce i razem ze skórką pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę
Mała w garnku mieszaSkładniki(2 porcje): - 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na półtwardo (gotowałam ok 10 minut od zagotowania się wody) - dwie małe cukinie - kilka pomidorków koktajlowych - czerwona cebula - 6 ząbków czosnku - sól morska, świeżo mielony pieprz - liście bazylii - dwie łyżki oliwy - pojedynczy filet z kurczaka marynata: - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól morskai pieprz czarny mielony do smaku - 2 posiekane ząbki czosnku(...)ręcznikiem papierowym i p rzekrajamy na dwa kotlety. Składnimi marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią mięso. Odstawiamy minimum na godzinę do lodówki. Ziemniaki obieramy i razem z cukinią kroimy w grube plastry, cebulę w piórka, pomidorki rozkrajamy na pół, a ząbki czosnku rozgniatamy nożem. Tak przygotowane warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania. Oprószamy solą morską, pieprzem, doszucamy garść
Cook&LoveJeśli lubicie cukinię, to możecie sobie zrobić pyszne rolki cukiniowe. Kiedy robiłam ją pierwszy raz to nie przypuszczałam, że są takie smaczne. Na razie korzystam z cukinii kupionej w sklepie, ale już niedługo (mam taką nadzieję) będę mogła robić swoją. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniezapiekaną w piekarniku, ale w takiej formie jest również pyszna. Składniki na gulasz z białą kiełbasą: 4 białe parzone kiełbasy mała czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku mała cukinia 2 ogórki konserwowe 150 ml śmietany 30% łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, czosnek, papryka ostra, pieprz ziołowy Przygotowanie Białą kiełbasę obieramy z jelita i kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy(...)patelni i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany drobno czosnek. Chwilę podsmażamy, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i cukinię pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajemy śmietanę, koncentrat pomidorowy, ogórki pokrojone w kostkę i przyprawy. Całość dusimy na niewielkim ogniu jeszcze ok 15 minut. Artykuł Gulasz z białą kiełbasą i warzywami pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne
e-PrzepisyKulinarne