kakao (ok. 40 g) 1 szklanka mleka 2% (ok. 230 g) 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 100 g) 1 średniej wielkości jabłko (ok. 200 g) 1/2 średniej wielkości cukinii (ok. 150 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1. Jajko roztrzepałam z cukrem. Dodałam mleko oraz rozpuszczony olej (olej nie może być gorący(...)powinien być letni), a następnie mąkę. Połączyłam. 2. Jabłko obrałam i starłam na mus. Cukinię również starłam na drobne wiórki. Połączyłam z masą. 3. Dodałam kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszałam. 4. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam około 45 min do testu suchego patyczka. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* 1 kawałka: 167 kcal
Vroblewska-fitlifeplastry szynki Parmeńskiej (lub inna długodojrzewająca) 1-2 ząbki czosnku masło dobrego gatunku (ok. 2 łyżek) Kilka suszonych pomidorów w zalewie(ok. 7-8 kawałków) Marchewka Mała cukinia Bazylia ( u mnie czerwona) Świeżo starty parmezan Sól Pieprz Obieraczka do warzyw julienne PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonej wody. Przy pomocy obieraczki robimy z marchwi i cukinii
Kopystką po garachczasu na przygotowanie pysznego obiadu? Podaję na dłoni gotowy przepis. Całkowity czas przygotowywania 30-35 minut. SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki białej ryby bez skóry (miruna, dorsz) Mała cukinia Pomidor 1-1.5 woreczka ryżu Mały ząbek czosnku Szalotka Kilka kawałeczków sera feta 4 łyżki ajwaru 2 łyżki sosu sojowego Kurkuma Tymianek Oliwa z oliwek Świeża bazylia Papier(...)papieru do pieczenia-na każdym układamy ryż, na to kładziemy rybę, smarujemy ją odrobiną oliwy, Na rybie rozcieramy po łyżce ajwaru (można dodać odrobinę płatków chili), kładziemy plasterki cukinii i pomidora-przyprawiamy sola, pieprzem, dodajemy kosteczki sera feta oraz posypujemy świeżą bazylią. Całość szczelnie zawijamy w papiloty i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni
Kopystką po garachdawek insuliny na placki ziemniaczane. Stąd postanowiłam je trochę odchudzić i odwęglowodanić (chyba utworzyłam nowe słowo?), używając zamiast samych ziemniaków, innych warzyw. Składniki na 4 porcje Placki warzywne: średnia cukinia (ok. 400g) 2 marchewki (400g) 1 ziemniak (200g) duża cebula (lub dwie małe) 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej sól, świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki(...)łyżki oleju rzepakowego (do smażenia) Puree z pietruszki: 500g korzenia pietruszki gałązka świeżego tymianku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy woda łyżka nasion słonecznika do podania Cukinię umyć, usunąć nasadę szypułki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ze skórką). Marchewki i ziemniaka cienko obrać, zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Cebulkę obrać i bardzo drobno pokroić. Warzywa
DietologWiele osób uważa, że aby przygotować domowy ketchup potrzeba strasznie dużo czasu i trzeba włożyć w to ogrom pracy. Wcale tak nie jest :) Nie musimy mieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!filety z kurczaka 1 laska kiełbasy chorizo 4 pomidory 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej świeżo zmielony pieprz 2 kieliszki białego półwytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 1 cukinia parmezan natka pietruszki olej 1-2 szkl ryżu Na głęboką patelnię wlewamy trochę oleju, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka i posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy. Gdy kurczak jest(...)już usmażony, dodajemy pokrojone w półplastry chorizo i pokrojone w półplastry cukinię. Chwilę dusimy. Dodajemy sparzone, posiekane bez gniazd nasiennych i skórki – pomidory. Chwilę smażymy, dodajemy świeżo zmielony pieprz. Dolewamy 2 kieliszki wina. Chwilę smażymy by wino odparowało.Doprawiamy wędzoną papryką. Dodajemy ryż i zalewamy wszystko bulionem. Dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu przez 20 minut
MojaQchnia.plNie wiem czy to można nazwać sałatką, czy może jednak tradycyjnym daniem. Kasza bulgur z warzywami i kurczakiem to bardzo szybkie w przygotowaniu danie, które możemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!krojonych bez skórki 1,5 szklanki wody 2 średnie cebule około 25 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół 6 dużych pieczarek 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 bakłażany 2 cukinie 3 liście laurowe 3 ziela angielskie słodka papryka i ostra, vegeta natur, sól, pieprz, zioła prowansalskie i lubczyk – wedle uznania 1 łyżka cukru oliwa z oliwek klarowane masło Wykonanie(...)piekarniku, na patelni i w garnku: 1. PIEKARNIK . Najpierw rozgrzejcie piekarnik do 190C bez termoobiegu. Na środkowej półce ułóżcie na blaszce papier do pieczenia i na nim: bakłażany, papryki, cukinie, które polejecie oliwą z oliwek, pieczcie około 15-20 minut co i raz przekręcając je. 2. PATELNIA. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego i duście na nim: pieczarki, pomidorki koktajlowe
Zasmakuj KuchniNowy Rok podaję przepis na pyszne ciasto z cukinii z jagodami i czekoladą. Użyłam tutaj mrożonych jagód które wcześniej rozmroziłam w lodówce. Bardzo wilgotne i mega pyszne ciasto, idealne do kawy czy herbaty. Jest pyszne o każdej porze dnia i nocy. Smakuje cukrzykom, kobietom w stanie błogosławionym i na diecie wątrobowej, jest idealne dla wszystkich, polecam. Ciasto czekoladowe z cukinią
Moje Małe CzarowanieSałatka idealna na imprezę. Doskonała na sylwestra Mieliśmy dzisiaj gości Zniknęła ze stołu w mgnieniu oka To lubię Składniki: tortelloni z serem ricotta i szpinakiem 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki około 6 pomidorków koktajlowych czerwonych i 6 pomidorków żółtych 6 kulek mozzarelli (małej kulki) 1 łyżeczka masła 1 łyżka pesto basilico Hilcona Tortelloni gotuję w osolonej wodzie. Przekładam(...)dużej miski. Na patelni rozpuszczam 1 łyżeczkę masła, dodaję pokrojoną w pół krążki cukinię, pokrojoną w dużą kostkę czerwoną paprykę i chwilę duszę. Dodaję pesto – dusze jeszcze 5 minut. Dodaję warzywa z patelni do tortelloni, mieszam delikatnie. Wykładam do miseczki, dodaję małe kulki mozzarelli przekrojone na pół. Podaję szybko na stół. Wspaniale smakuje na zimno i na ciepło
MojaQchnia.plszklanki (150 g) suchego ryżu 0,5 (ok. 300 g) cukini 1 łyżka masła 1 łyżeczka curry 1/4 łyżeczki chili sól pieprz Przygotowanie: 1) Pierś z kurczaka, paprykę oraz cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. 2) Pieczarki oczyścić, obrać i usunąć nóżki. 3) Cebulę obrać i pokroić na 8 równych części. 4) Wszystko wrzucić do większej miski, dodać olej(...)warzywa i kurczak zarumienią się, w połowie czasu odwrócić na drugą stronę. 6) Ryż ugotować w osolonej wodzie. 7) Na rozgrzanej patelni z masłem lekko podsmażyć cukinię startą na dużych oczkach, żeby delikatnie zmiękła. 8) Dodać ugotowany ryż, doprawić solą, pieprzem, dodać curry oraz chili, wymieszać i smażyć około 5 min. 9) Gotowe szaszłyki podawać z podsmażonym ryżem curry. Artykuł
Fitsweet.merzeczy. Jak każde z dań zawierających sporo przypraw, najlepsze jest na drugi dzień. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 3-osobowej rodziny): 1 cebula ok. 300 g pieczarek 1 mała cukinia 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 papryka biała ok. 5 pomidorów lub dwie puszki oliwa z wytłoczyn do smażenia sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka i ostra(...)oliwie do zeszklenia. 2. Pieczarki obieramy, myjemy, siekamy drobno i dorzucamy do smażącej się cebuli, solimy i sypiemy papryką słodką, oregano i trochę soli i pieprzu. 3. Myjemy cukinię, przecinamy wzdłuż i jeszcze raz i siekamy, następnie dorzucamy do garnka, sypiemy jeszcze trochę papryki. 4. Odsączamy kukurydzę i dorzucamy do garnka, mieszamy. 5. W sezonie nie używam pomidorów z puszki
Kawa z mlekiemporą często przyrządzam dania z dynią, są smaczne i sycące. Leczo z dodatkiem cieciorki bardzo mi smakuje, doskonale nadaje się na piątkowy obiad. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 cebula 250 gram fasolki szparagowej 1 puszka cieciorki Rolnik 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju kokosowego Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Zioła prowansalskie Sposób(...)przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju kokosowym. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i razem podsmażamy. Paprykę kroimy w paski, cukinię kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do dyni i dusimy do miękkości. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Do leczo dodajemy
Bajeczna Kuchniadaktyle. Dla mięsożerców polecam pieczoną pierś, kaczkę lub kawałki kurczaka, pieczone czy smażone. Do tego zestawu smakuje mizeria, mix sałat z pomidorami i vinegretem lub colesław. Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 5 ziemniaków 2 niezbyt duże marchewki 3 mniejsze cebulki 2 ząbki czosnku vegeta natur, świeżo zmielony pieprz, majeranek, słodka papryka, szczypta lubczyku olej rzepakowy lub inny roślinny opcjonalnie(...)łyżeczka masła Przygotowanie: Cukinię myję, odkrawam końce, kroję warzywo na talarki. Ziemniaki myję, nie obieram ze skórki, kroję na ćwiartki lub większą kostkę. Umytą paprykę kroję w kostkę, obraną marchew w talarki. Czosnek obieram z łupinki, drobniutko siekam. Obrane cebule kroję na cztery. Warzywa układam w naczyniu żaroodpornym, mieszam w przyprawach, polewam nieco olejem rzepakowym. Ponownie mieszam, dodaję (opcjonalnie) łyżeczkę
Zasmakuj Kuchnitylko do swojego domu, ale również propagują na warsztatach w Tychach. Mogłam obserwować ich jak w domowych warunkach przygotować oryginalne indyjskie potrawy. Zrobiliśmy k ulki kokosowe ladoo, curry z cukinii, dal z pomarańczowej soczewicy, Alu palak z ziemniaków i szpinaku, ryż basmati, masala Czaj i lhassi. Wszystko pyszne. Spotkanie było na tyle smaczne i inspirujące, że wracając do domu zatrzymałam(...)się w sklepie by kupić brakujące produkty i przygotować curry z cukinią, które jedliśmy na warsztatach. Różnica między moim daniem a Miguela jest tylko jedna... w moim jest jeszcze kurczak. Ogólnie zaliczam niedziele do bardzo udanych, nauczyłam się podstaw kompozycji smaków, zapachów, przypraw.. myślę że od teraz moje curry będą zdecydowanie lepsze. Myślę, że już są bo córa
Bernika - moj kulinarny pamietnik