cukinia - 18701 przepisów (strona:599/1247)

Indyk z warzywami pod ciastem francuskim 125

wymaga dużo wysiłku, a prezentuje się bardzo ładnie. Jest to świetna alternatywa dla klasycznej potrawki Indyk z warzywami pod ciastem francuskim Składniki: 300 g filetu z indyka mały bakłażan cukinia połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki pół szklanki mrożonego groszku zielonego 4 średnie pieczarki 150 ml śmietanki 30% ciasto francuskie 2 łyżki oleju ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka(...)wędzona, czosnek granulowany, majeranek, kumin i mielone ziele angielskie) pieprz sól Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Doprawiamy je łyżką oleju, przyprawami, pieprzem i solą. Bakłażana, cukinię i papryki również kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki. Rozgrzewamy dużą patelnię (u mnie wok), dodajemy resztę oleju i smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso jest już podsmażone dodajemy

PatiGotuje
Jesienne placki 182

Składniki: 0,5 kg dyni (po obraniu) 4-5 ziemniaków kawałek cukinii 2 jajka 1 większa cebula 1 szklanka mąki sól, pieprz curry suszone pomidory Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę i dynię obrać. Cukinię … Czytaj dalej Jesienne placki

czarrna od kuchni
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i warzywami 67

Składniki: - 3 małe cukinie  - 1/2 szklanki kaszy gryczanej nie palonej  - 1 marchew  - 1 korzeń pietruszki - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1/2 szklanki wody do prazenia cebuli - 1 łyżka czarnuszki - 200 g koncentratu pomidorowego plus 200 ml wody - łyżka poszatkowanej natki pietruszki - 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kasze dobrze pluczemy i gotujemy. Do rondelka z grubym dnem(...)wlewamy wodę i dodajemy poszatkowana cebulę i czarnuszke.  Szklimy do odparowania wody. Cukinie dobrze myjemy - ja myje w eko płynie do mycia naczyń. Przecinamy na pół, wydrazamy. Układamy na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Do cebuli dodajemy Słonecznik i delikatnie prazymy, często mieszając. Dodajemy koncentrat plus 200 ml wody, wydrazone części cukini, czosnek przecisniety przez praske, marchew i pietruszkę

Szkrab Je Sam
Wegańskie kotlety z kaszy gryczanej i cukinii 214

charakterystycznego smaku. Jeśli lubicie, częstujcie się. Jeśli nie przepadacie – zróbcie z kaszy jaglanej, jęczmiennej lub orkiszowej. Czekam na Wasze pomysły :) 100 g palonej kaszy gryczanej 1 mniejsza cukinia (ok. 150 g) 1 mała marchewka 2 łyżki mielonego siemienia lnianego namoczone w 4 łyżkach wody przyprawy: sól, papryka wędzona, kolendra mielona Kaszę gotujemy do miękkości. Można ją nawet delikatnie rozgotować(...)zalewając ją troszkę większą ilością wody, gotując dłużej. Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ugotowaną kaszę miksujemy, nie trzeba dokładnie, ale aby większa jej część została zmiksowana na gładką masę. Dodajemy warzywa, przyprawy i namoczone siemię lniane. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy. Smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości tłuszczu

Kucharzyca
Naleśniki piwne z mięsem 646

Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 4 jajka 2 szklanki piwa 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki sól Farsz: 500 g mielonego mięsa (łopatka wieprzowa) 1 papryka 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz ziołowy olej ketchup Sposób wykonania: W misce miksujemy składniki ciasta. Pod koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. W rondlu rozgrzewamy(...)dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy ją do zeszklenia pod koniec dodając czosnek. Do cebuli dodajemy mięso i nadal smażymy.  Gdy mięso się zetnie dodajemy paprykę i cukinię pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Całość smażymy do momentu aż warzywa będą miękkie. Na naleśniki nakładamy farsz, zawijamy tak jak krokiety i podsmażamy. Podajemy polane ketchupem

Qchnia po prostu
Pomysł na… strączki z warzywami i halloumi 110

ąków dodałam szklankę przecieru pomidorowego i dużą łyżkę suszonego majeranku. Ile przecieru dodać musicie sami zadecydować, bo to zależy od ilości użytych strąków. Całość dusiłam ok. 15 minut. Cukinię, kalafior i marchew pokroiłam w plastry. Na łyżce oleju podsmażyłam marchewkę, a gdy trochę zmiękła dodałam kalafior. Na koniec dodałam cukinię, doprawiłam majerankiem i solą. Ser smażyłam na patelni bez tłuszczu

Kucharzyca
SURÓWKA Z KAPUSTY / CABBAGE SALAD 99

mną koleżanka i od tamtej pory raz na jakiś czas robię sobie tę bombę witaminową – jest pyszna, jest prosta, jest szybka! Jest też bardzo „elsatyczna” – cukinię można zastąpić papryką lub ogórkiem, zamiast słonecznika może być dynia, wariacji nt. tej sałatki może być mnóstwo. Zabierajmy się więc do pracy! This salad should be called „health itself(...)cabbage (approx. 1kg) handful of dried cranberries 1 medium zucchini/cucumber/bell pepper handful od sunflower/pumpkin seeds cheese olive oil, lemon juice salt, sugar, pepper, dill Zalej żurawinę wrzątkiem, kapustę poszatkuj, cukinię przekrój wzdłuż na pół i jeszcze raz każdą połówkę na pół i potem na dość cienkie plasterki. Pestki słonecznika upraż na patelni, pilnuj ich, żeby się nie spaliły. Zdejmij

Martyna Cooks
Cukiniowy sos na zimę 133

mięs, ryżu, makaronu. Ja najchętniej zjadam go z ugotowaną kaszą i wtedy robi staje się cukiniowym gulaszem. Do przygotowania potrzebujemy: 1 czebulę, utartę na tarce 500 g utarte j cukinii ok 100 ml śmietanki wegańskiej 2-4 łyżki curry tłuszcz do smażenia sól, pieprz do smaku ok. 150 ml bulionu do podlania Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i gdy będzie gorący(...)podsmażamy na nim cebulę aż będzie szklista. Dodajemy utartą cukinię i podsmażamy do miękkości na średnim ogniu (ok 10 – 15 minut). Dodajemy bulion, śmietanę oraz przyprawy, dalej dusimy, aż płynna część w znacznej mierze odparuje. Możemy od razu podawać na gorąco np z kaszą, to mój ulubiony sposób zjadania. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Francuska tarta z żółtą cukinią w plasterkach 169

Francuska tarta z żółtą cukinią w plasterkach. Durbuy- najmniejsze miasteczko w Belgii Przepis na francuską tartę z żółtą cukinią w plasterkach z pewnością się Wam spodoba. Kruche ciasto pachnące masełkiem, chrupiące plasterki cukini, a wszystko zalane sosem śmietanowo-jajecznym i pięknie zapieczone w piekarniku. Przepis pochodzi z kuchni francuskiej, więc dodatkowo zapraszam

dolcevitainmykitchen
Cukinia z siedzuniem sosnowym vel szmaciakiem 132

znaleziony przeze mnie pierwszy raz w tym roku ale najsmaczniejszy bez dwóch zdań. Zrobiłam z niego już "schabowego" a tym razem wpakowałam go do gara razem z cukinią. Dobry to był pomysł a danie znakomite. Jeśli tylko uda się Wam znaleźć szmaciaka zaraz go wykorzystajcie do tego dania. Do 2014 roku pod ochroną, obecnie już nie, ma lekko(...)orzechowy smak i aromat. Cukinia z siedzuniem sosnowym vel szmaciakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pikantny sos z cukinii papryk, ziół i czosnku. 115

razem mocno czosnkowo – ziołowym smaku. Taki sos będzie idealny do pizzy, makaronów itp. Można też powiedzieć że jest to swojski keczup. Papryki umyć i pokroić w kostkę, cukinię umyć również pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić drobno. Chilli można dodać mniej, zależy jak bardzo ostro lubicie. Na koniec zawsze można dodać chilli, gdyby było za mało ostre. Wszystko

Kuchnia Pokoleń
Genialny jednogarnkowy makaron z warzywami i kurczakiem 118

makaron jest tak wspaniały. Pełen smaku, aromatyczny, trochę pikantny. Genialny (nie przesadzam). Składniki: 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 mała cukinia 1/2 cebuli 2 filety z kurczaka olej sól (około 1/2 łyżki) pieprz (1/3 łyżeczki) kminek mielony (1/3 łyżeczki) papryka chilli mielona (1/3 łyżeczki) 4 szkl. makaronu penne 5 szkl. mleka 100 g sera żółtego (u mnie gouda(...)oleju. Smażymy na nim pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Wykładamy fileta łyżką cedzakową do talerza a do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę papryki, cebulę i pokrojoną w kostkę cukinię. Chwilę dusimy. Dodajemy z powrotem kurczaka. Dodajemy sól, pieprz, chilli, kminek mielony. Mieszamy i dusimy tak około 5 minut. Po tym czasie wlewamy mleko i dodajemy makaron. Gotujemy mieszając

MojaQchnia.pl
Pulpety pieczone w sosie pomidorowym 164

Troszkę inaczej, jednak super smacznie! Przyjemność z jedzenia gwarantowana :) Bez dodatku cukinii i marchewki do mięsa będzie równie pyszne:) SKŁADNIKI 400g mięsa mielonego z kurczaka 0,5 małej cukinii (starta) 1 marchewka (starta) 1 bułka kajzerka (namoczona w mleku i odciśnięta) 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka czosnku granulowanego Przyprawa do mielonego Pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki

Mamuśka wraca do formy
Risotto z kurczakiem, warzywami i grzybami leśnymi 168

się go szybko, co nie ujmuje mu ani odrobinkę na smaku, bo jest zdecydowanie pyszny. SKŁADNIKI 400 g piersi z kurczaka oliwa 1 brokuł 2 czerwone papryki 1 mała cukinia 200 g ryżu 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus garść suszonych grzybów leśnych sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiej patelni, skropić oliwą(...)przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię również umyć i pokroić w kostkę, po czym wrzucić warzywa do mięsa, wlać 1/2 szklanki wody, nałożyć pokrywę i dusić. Brokuł umyć, obrać w różyczki i dodać do warzyw, gdy już zaczną lekko mięknąć. Gdy już wszystkie warzywa

Passions hobbies life
PLACUSZKI CUKINIOWE 135

Lubicie placuszki z warzyw? Ja bardzo dlatego często goszczą na moim stole. Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na placuszki cukiniowe, świetny pomysł na obiad lub kolację. Oprócz cukinii dodałam do nich marchewkę oraz kalarepę. Kotleciki smakują wyśmienicie i zapewniam, że nawet mięsożercy będą zadowoleni 🙂 Składniki/na ok. 6 placuszków: – średnia cukinia – 2 małe marchewki … Czytaj dalej PLACUSZKI CUKINIOWE

greengoodies