Dżem z cukinii

Dżem z cukinii

Dżem z cukinii

Prosty przepis na smaczny cytrynowo-miętowy dżem na zimę. Skład: 3 kg cukinii bez skóry i pestek, 3 sparzone cytryny, gałązka mięty,  1 kg cukru żelującego i 1 kg cukru białego- można też zastosować np.  trzcinowy lub inny. Cukinię kroimy w kostkę lub ucieramy na tarce, cytrynową skórkę ścieramy na tarce,  liście mięty kroimy, wszystko wkładamy do jednej miski. Następnie z cytryn wyciskamy sok i dodajemy do pozostałych składników. -- Tak przygotowaną mieszankę wrzucamy do garnka i gotujemy mieszaj... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu chleba naszego

Warto przeczytać

Rewelacyjne zastosowania cytryny w kuchni

Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.

Czytaj dalej...

Jak przygotowywać potrawy, by nie tracić cennej witaminy C?

Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Woda z cytryną o poranku zdziała cuda

Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną! Niby nic, a może zmienić tak wiele :-) Warto sprawić, by picie wody z cytryną weszło nam w nawyk, ponieważ nie ma nic lepszego jak zdrowo rozpocząć dzień.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.