grochu od rodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy . Idealne danie dla osób będących na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Składniki: 250 gram makaronu z grochu świderki Fabijańscy 2 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 mała cebula 300 gram fasoli szparagowej 150 gram sera żółtego Olej kokosowy do smażenia Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, Fasolkę myjemy, usuwamy końce, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą , lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cukinię myjemy, nie obierając kroimy w pół plasterki, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w kostkę, wszystko lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Warzywa łączymy z makaronem i fasolką, doprawiamy
Bajeczna KuchniaDzisiaj na obiad postanowiłam połączyć dwa smaki lata i w ten sposób powstał makaron penne z kurkami i cukinią. Danie proste, niewymagające zbyt wiele pracy i wysiłku. Wiadomo, że najlepsze są świeże, sezonowe produkty, prosto z lasu, ogródka lub targu. I z tych korzystajcie póki są Ja w tym roku niestety nie wybiorę się sama po kurki do lasu(...)ciążowym brzuszkiem raczej ciężko zbiera się grzyby), ale mam zamiar Czytaj dalej... Artykuł Makaron penne z kurkami i cukinią pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakukuchni przy garnkach, ale także dla osób zabieganych, które nie mają czasu na wymyślny obiad. 250 g makaronu wstążki Sos: ok 10 plasterków kiełbasy salami 1 mala cukinia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 szkl keczupu pikantnego 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w kostkę salami(...)chwilkę smażyć. Wsypać posiekany ząbek czosnku i startą na tarce o grubych oczkach cukinię. Przyprawić do smaku i smażyć jeszcze ok 5-10 minut. Na koniec dodać keczup, całość wymieszać. W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z sosem na patelni. Całość smażyć jeszcze ok 2 minuty
Smakołyki Asichłopski garnek: dla 3-4 osób 200 g ulubionego makaronu (u mnie świderki) ugotowanego wg przepisu na opakowaniu 2 duże cebule (lub 4 mniejsze) 1 marchewka 1 młoda cukinia 1 słoik Fasolki po bretońsku z kiełbasą Pamapol 1 słoik Gulaszu wyraźnie przyprawionego Pamapol 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz olej W garnku o grubym(...)ćwierć plasterki cebule, obraną i startą na grubych oczkach marchew, solimy kilkoma szczyptami soli i chwilę smażymy. Gdy cebula zacznie się szklić dodajemy pokrojoną na cienkie pół plasterki cukinię i jeszcze chwilę smażymy. Do warzyw dodajemy słoik Fasolki i słoik Gulaszu, dokładnie mieszamy, chwilę dusimy. Na końcu dodajemy gorący makaron, pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem i podajemy. Gotowe
Rozpustne gotowaniekiełbaskami sojowymi Składniki: Opakowanie Vege kiełbasek grillowych o smaku paprykowym Polsoja * 4 papryki (u mnie dwie czerwone, jedna biała i jedna żółta) 2 średnie cebule ok 600g 2 cukinie puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 szkl. bulionu warzywnego/wody 1/2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka cukru opcjonalnie: 1/2 łyżeczki papryki wędzonej(...)garnku. Następnie pokrój cebule na kawałki, dodaj do kiełbasy, lekko posól i podsmaż na oleju do zarumienienia. Usuń z papryki nasiona i pokrój na kawałki podobnie jak cukinie. Przełóż warzywa do garnka z kiełbasa i cebulą, zalej wodą/bulionem i gotuj przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj przyprawy i gotuj jeszcze 10 minut. Następnie
wegujemyjest ;) Składniki: suche: 2 szklanki mąki 1½ łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz suszony tymianek mokre: 2 jajka ¾ szklanka mleka 70 g roztopionego masła oraz ½ czerwonej papryki ¼ średniej cukinii ze skórką (starta na tarce) 100 g sera typu bałkańskiego (może być też feta) Przygotowanie: Mąkę, proszek, sól, pieprz i tymianek mieszamy razem. W oddzielnej misce łączymy mleko, roztopione masło(...)jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych i przed wymieszaniem wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ser oraz startą na tarce cukinię. Mieszamy do połączenia składników. Nakładamy do papilotek ułożonych formie do babeczek i pieczemy w temperaturze 180 st. ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style
bistro mamakonkursie znajdziecie TU ! Składniki: 350 g łososia, 4 łyżki syropu klonowego, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki oleju, suszone płatki chili Warzywa: 3 małe kolorowe cukinie, 100 g zielonego groszku, 4 kolorowe marchewki, 30 g świeżego szpinaku, 1 papryczka chili, dymka, 2-3 łyżki sosu ostrygowego, 2-3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu hoisin(...)ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni i piecz łososia przez około 15 minut. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju wrzuć marchewkę i cukinię, po chwili dodaj groszek, dymkę, papryczkę chili i szpinak. Następnie dodaj wszystkie sosy i całość smaż jeszcze przez chwilę. Do miseczki nałóż makaron, przesmażone warzywa, kawałek upieczonego łososia
Plate of Joyplacki: - 600g. cukinii - 1 średnia czerwona cebula - 0,5 pęczka natki pietruszki - 0,5 pęczka koperku - 2 jajka - 4 pełne łyżki mąki razowej żytniej - szczypta soli i pieprzu twarożek: - 250-300g. twarogu chudego lub półtłustego - 1 pęczek szczypiorku - 1 pęczek rzodkiewek - 2 łyżki jogurtu naturalnego - sól i pieprz do smaku Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekać
Lubię to gotujętuńczyka samego w sobie. Towarzysząca mu salsa - jest idealnym jego uzupełnieniem! Składniki 2 steki z tuńczyka gałązka świeżego rozmarynu 3 łyżki oliwy kolorowy pieprz sól Salsa: 1 młoda cukinia 1 cebula 1 papryka 1 pomidor oregano słodka papryka pieprz sól 50 ml soku z pomarańczy łyżeczka cukru Przygotowanie: Rozmaryn, kolorowy pieprz i sól tłuczemy w moździerzu. Następnie dodajemy oliwę(...)Odstawiamy na około 20 minut. Steki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, po 3 -4 minuty z każdej strony. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Cukinię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do lekko zeszklonej cebuli. Następnie dodajemy paprykę - także pokrojoną w kostkę. Doprawiamy oregano, słodką papryką, pieprzem, solą i cukrem. W ostatniej kolejności
Taste Therapybędą to chrupiące i lekko twarde krążki. Tymczasem po upieczeniu okazało się, że cukiniowe wypieki są niezwykle mięciutkie i “mięsiste”. W smaku nie da się w żaden sposób wyczuć cukinii, za to mocno wyczuwalna jest czekolada. […] Artykuł Cukiniowe ciasteczka czekoladowe pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaskładzie ziemniaków - ale z pewnością będą pyszną alternatywą dla wszystkich plackożerców :) Podanie ich z kozim, lekko słonym serkiem sprawia - że to połączenie tworzy razem pyszną kompozycję! Składniki: 2 młode cukinie 6 młodych marchewek 4 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki mąki pełnoziarnistej sól pieprz olej 125 g koziego sera szczypiorek natka pietruszki Przygotowanie: Cukinie i marchewki obieramy ze skóry
Taste TherapyCzas całkowity 35 min Ilość porcji: 4 Składniki 500g makaron (u mnie bezglutenowy) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 2 papryki średnie 1 cukinia garść listków świeżego oregano 1 łyżka kozieradki ½ łyżeczki papryki ostrej 500g passaty pomidorowej (u mnie Napoli) garść szpinaku pieprz, sól do smaku Wykonanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na głęboką(...)patelnię dodać olej kokosowy i krótko podsmażyć posiekaną cebulę oraz starty czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, a także listki oregano, kozieradkę i paprykę. Smażyć wszystko razem do miękkości warzyw czyli ok. 15 minut. Patelnię zdjąć z ognia i blenderem zmiksować ok. 1 minuta. Dodać do rozdrobnionych warzyw passatę pomidorową, szpinak i gotować na małym ogniu jeszcze kilka
Apetyt na ZielonePyszna i zdrowa przekąska dla amatorów cukinii i grzybów. Można upiec ją w piekarniku lub usmażyć na patelni. Składniki 1 cukinia 1 jajko kilka suszonych grzybów 2-3 łyżki otrąb żytnich sól pieprz 1. Grzyby mielimy w młynku do kawy, mieszamy z … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysałatkę robiłam już kilka lat z rzędu, więc podczas sezonu cukiniowo-paprykowego - warto zaopatrzyć się w te warzywa i podczas zimy zajadać się pysznym dodatkiem do obiadu. 3 kg cukinii (już obranej, bez pestek) 1/2 kg cebuli 1 kg papryki 4 łyżeczki gorczycy Zalewa: 3 szklanki cukru 2 szklanki octu 4 łyżki soli 2 łyżki soli czosnkowej(...)łyżeczki kurkumy Cukinię, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, a następnie umieścić w większej miski. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewę połączyć z warzywami i gorczycą. Całość wymieszać i odstawić minimum na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoików i zalać sokiem (który się wytworzył). Duże słoiki (powyżej 500 ml) pasteryzować 20 minut, małe
Di gotuje