Pyszny, jednogarnkowy i przede wszystkim szybki obiadek! Składniki: 1 szklanka soczewicy czerwonej (moczymy przynajmniej pół h) 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę) 1 cukinia (pokrojona w krążki, czy jak lubicie:)) Około 6 pieczarek (pokrojone w plastry) 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, do podkręcenia "pomidorowości" sosu:D) 2 puszki pomidorów (lub kilka sporych świeżych) 1 łyżka jogurtu greckiego(...)niekoniecznie, ale u mnie to standardowy składnik :) Natka pietruszki, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz, bazylia, oregano Paprykę i Cukinię chwilkę podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory i całość dusimy około 10min. Dodajemy pieczarki-dusimy kolejne 10 min. Na koniec wrzucamy odsączoną soczewicę, wlewamy ok. 1 szklanki wody i kolejne 10min na gazie, dodajemy koncentrat i jogurt, przyprawiamy i wcinamy
Mamuśka wraca do formymiseczek z pełnym wyborem dipów i dodatków. Tworzą one całą gamę genialnych smaków, a dip cukiniowy z miętą jest w tym sympatycznym towarzystwie całkiem ważną osobistością. ;) Składniki: 1 duża cukinia 2 łyżki oliwy 100 ml jogurtu greckiego 2 - 3 łyżki posiekanej świeżej mięty skórka otarta z 1 cytryny sól i pieprz zielone oliwki do przybrania Wykonanie: Cukinię przekroić wzdłuż
zadanie-gotowanieSkłądniki; 3 szklanki cukinii starej na tarce o grubych oczkach, cukinia powinna być ze skórką (dokładnie odciśnij sok!) 1 duża marchewka obrana i starta na tarce 2 cebule obrane i drobno posiekane 4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych ½ szklanki oleju roślinnego ½ szklanki do wyboru: kaszy manny lub drobnej kaszki kukurydzianej lub tartej bułki ½ łyżeczki
Anioły w kuchninajlepszy obiad na lato bo jest lekki, szybki w przygotowaniu i z wykorzystaniem sezonowych produktów. Składniki: 250 g makaronu pełnoziarnistego 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 średnia cukinia 2 pomidory 1 miseczka fasolki szparagowej sól, pieprz, tymianek, bazylia Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka. Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Cebulę siekamy w grubą kostkę(...)pióra i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość dusimy na małym ogniu aż pomidory się rozpadną a cebula zmięknie. Wówczas dodajemy ugotowaną fasolkę i jeśli trzeba, dusimy aż powstały na dnie sos zgęstnieje. Doprawiamy danie solą, pieprzem, świeżym tymiankiem oraz bazylią. Ugotowany makaron mieszamy
My simple kitchenmłode cukinie 2 całe jajka 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda) Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego czosnku Pół łyżeczki pieprzu cytrynowego Pół łyżeczki soli Oliwa z oliwek do smażenia (nie extra vergine) lub olej roślinny Cukinie utrzeć na grubej tarce, posolić, wymieszać i pozostawić na ok. pół godziny, aby puściły
KorniszonkiMój ukochany sezon cukiniowy w pełni - na blogu zakładka z kilkudziesięcioma przepisami, których wciąż przybywa :) Zapraszam tu: KLIK!
Moje Kuchenne RewelacjePonieważ na naszym polu rozpoczął się właśnie sezon na cukinie i ogórki, to w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów z tymi warzywami. Może nie jestem jakimś rolnikiem-fanatykiem, ale przyznaję, że niezwykle przyjemnie jest gotować ze składników, które są owocami własnej pracy. Takie warzywka inaczej pachną i smakują. Po pierwsze dlatego, że nie ma w nich chemii, którą(...)drugie dlatego, że... są własne, wypielęgnowane, osobiście doglądane, i to jest jakaś magia :) Dzisiaj, na dobry początek, zapiekanka na francuskim cieście, której jednym z głównych składników jest cukinia właśnie. Czytaj więcej
Pichceniomaniadaniu śniadaniowym, które nie tylko jest pyszne i pożywne, ale także da nam energię na cały poranek. Składniki : 6 pieczarek Sok z ½ cytryny Mała biała cebula 1/3 cukinii Łyżka masła Łyżka oliwy Jajko Sól, czarny pieprz, tymianek, papryka w płatkach Sposób przygotowania : Pieczarki oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny, zalewamy woda tak, aby pokryła grzyby i zagotowujemy. Pozostawiamy w roztworze przez(...)minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oleju. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojona w słupki cukinie i plasterki grzybów. Przesmażamy razem kilka minut. Doprawiamy sola świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem oraz płatkami papryki. W środku warzyw robimy gniazdko w które wbijamy jajko. Czekamy Aż biało się zetnie a żółtko pozostanie płynne, co zajmie kilka
Pyry na Gazsmaków zrekompensowała mi ten krótki dzień oraz - delikatnie ujmując - mało zadowalające zdjęcie ;) Oby eksperymenty kulinarne nigdy mnie nie znudziły! SKŁADNIKI (proporcje według własnego uznania): upieczona dynia papryka czerwona cukinia czerwona cebula łodygi selera naciowego natka pietruszki uprażone płatki migdałów olej z pestek winogron świeżo mielona sól i pieprz kolorowy do smaku ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dynię pieczemy w piekarniku(...)patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy pokrojone warzywa: czerwoną paprykę, cukinię, czerwoną cebulę, seler naciowy. Doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem kolorowym. W tym samym czasie gotujemy swój ulubiony makaron. Kiedy wszystko będzie gotowe łączymy dynię, warzywa i makaron a wierzch obsypujemy uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego
wege i kropkaSKŁADNIKI (dla 1 - 2 osób): 1 mała cukinia żółta (lub zielona) 6 małych ziemniaków 1 mała cebula garść natki pietruszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków sól i pieprz kolorowy olej rzepakowy ewentualnie masło SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cukinię i ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Odsączamy z wody. Dodajemy
wege i kropkaSKŁADNIKI: około 1 litr wody włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, natka selera) 6 małych ziemniaków 1 żółta cukinia 2 listki laurowe sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy papryka słodka, chilli cayenne, curry koperek 1 łyżka roztopionego masła (albo oleju) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Włoszczyznę i ziemniaki gotujemy w 1 litrze wody z dodatkiem listków laurowych. Doprawiamy solą i pieprzem(...)bulion warzywny będzie gotowy, wyciągamy ugotowane warzywa. Następnie w samym bulionie gotujemy pokrojoną na kawałki żółtą cukinię. Doprawiamy do smaku curry, słodką papryką i chilli cayenne. Dodajemy trochę tłuszczu (roztopionego masła lub oleju), a także białe warzywa z ugotowanej wcześniej włoszczyzny - wszystkie albo tyle ile chcemy albo co lubimy [ ponoć nie każdy lubi seler ;) ]. Następnie wszystko blendujemy
wege i kropkaNajszybsze danie na świecie! ;) SKŁADNIKI (2 porcje) : 1 mała cukinia (np. żółta) kapary (2 łyżki lub w ilości jaka nam odpowiada) 1 duży ząbek czosnku garść natki pietruszki koperek ok. 20 g masła oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy curry, słodka papryka do smaku ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na patelni podgrzewamy masło z dodatkiem oliwy(...)oliwek. Dorzucamy pokrojoną cukinię i chwilę smażymy aż nabierze szklistego wyglądu. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Dodajemy starty czosnek, kapary, garść natki pietruszki, koperek, doprawiamy curry i słodką papryką. Wszystko mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem. I gotowe! ;) Smacznego
wege i kropkaDziś propozycja na szybki obiad z makaronem, warzywami i mięsem mielonym. Z warzyw dodałam marchewkę, pomidory oraz cukinię, która idealnie pasuje do mięsa mielonego. Tylko kilka składników, a mówię Wam niebo w gębie ;) Składniki 400 g makaronu penny 500 g mięsa mielonego 2 marchewki 2 pomidory 1 culinia 2 cebule 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia świeże oregano bazylia(...)sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem z marchewką i czosnkiem. Dodać cukinię i gdy lekko zmięknie, dodać mięso mielone. Smażymy wszystko razem, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Dolać 1/2 szklankinwody i dusić aż woda odparuje. Następnie dodać pokrojonego w kostkę pomidora, oraz doprawić do smaku solą, pieprzem
magiczna kuchnia KasiNajdroższa i najbardziej aromatyczna jest ciemnozielona francuska soczewica du Puy, która po ugotowaniu zachowuje kształt. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 25 min 1 szklanka czarnej soczewicy 1 żółta cukinia 500 g świeżego bobu 500 g świeżego zielonego groszku 100 g sera feta ok 2-3 łyżek oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka płatków chili 100 ml oleju(...)wrzątku ok 5-8 min, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie, następnie obieramy z łupinek, możecie też zostawić łupinki, jest w nich dużo witamin, jednak ja wolę bez 3. Cukinię kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i cynamonem grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku na 190 stopniach przez ok 15 min 4. Groszek gotujemy
Słodki KompromisMoim wielkim przeoczeniem jest brak wpisu o zapiekanej cukinii. Dlatego szybko naprawiam błąd i podaję przepis, może nie wyjątkowy, ale bardzo prosty i smaczny. Dodatkowo taka cukinia może być podana na obiad. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie