cukinia - 18701 przepisów (strona:611/1247)

Cukinia w czosnkowym cieście 190

Soczysta i aromatyczna przekąska. Cukinia najlepiej smakuje mi w sezonie wakacyjnym. Oto jeden z wielu sposobów na jej podanie. Składniki 1 cukinia 1,5 szkl mleka ok. 1,5 szkl mąki 2 jajka 1 ząbek czosnku szczypta soli pieprz koperek   1. Do … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pikantna zupa z batatem i farfalle 224

była gęstsza podaję ją z makaronem – kokardkami. Składniki : Kość na zupę lub bulion( około 2 litry) duża marchewka 300-350 g batata czerwona papryka 200-250 g nieduża cukinia 200-300 g 2 nieduże pomidory Przyprawy : kilka liści laurowych kilka ziarenek pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka czubricy czerwonej łyżeczka czubricy zielonej łyżeczka pieprzu cytrynowego opcjonalnie ketchup pikantny(...)etapie dodaję też około łyżeczkę soli. Gotuję około 10-15 minut. Dodaję batata i gotuję około 10 minut lub do czasu aż zmięknie. Następnie dodaję paprykę oraz cukinię. Gotuję kolejne 10 – 15 minut. Doprawiam czubricami oraz pieprzem cytrynowym. Dodaję pokrojonego pomidora, doprawiam ketchupami. Chwilę gotuję i gotowe. Makaron: W rondlu zagotowuję wodę, solę. Dodaję około 3 garści makaronu typu

Niebieski kubek z kawa
Zapiekanka z cukinii i sos pieczarkowy 149

cukinii 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 jajek 120 g sera żółtego sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 2 łyżki oliwy na sos 200 g pieczarek 1 cebula sól pieprz tłuszcz do smażenia śmietanka 22% ok 300 ml Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i mieszamy, odstawiamy na ok 15 min, a potem

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z kaszą gryczaną i warzywami (na fit lunch -170 kcal) 204

zdrowa sałatka, idealna na lunch do pracy. Jeśli całość podzielimy na 4 porcje, to jedna będzie miała tylko 170 kcal. Składniki: 100 g kaszy gryczanej mała cebula czerwona mała cukinia pęczek rzodkiewki 2 ogórki kiszone sól i pieprz Sos : 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu balsamicznego ząbek czosnku Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Przelewamy zimną wodą(...)odstawiamy do ostudzenia. Cebulę, rzodkiewki i ogórki kroimy w kostkę. Cukinię również kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż lekko zmięknie. W miseczce mieszamy oliwę, ocet balsamiczny i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, przyprawiamy i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki na godzinę

e-PrzepisyKulinarne
PIERŚ Z KURCZAKA NA ZIELONYM 154

Składniki: 1/2 dużej piersi z kurczaka (ok. 120 g) 2 garści brokułu (ok. 100 g) 1 szklanka startej cukinii (ok. 150 g) 3 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 45 g) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g) Ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie, kurkuma, papryka słodka i ostra, kminek, sól) wymieszać z oliwą, a następnie(...)natrzeć nimi pokrojoną na mniejsze kawałki pierś. Tak przygotowanego kurczaka poddusić podlewając wodą na patelni. Brokuł, czosnek i startą cukinię poddusić tylko na wodzie do miękkości i wygotowania całej wody. Przyprawić dowolnie (ja dałam tylko sól i pieprz oraz podlewałam trochę wodą od duszenia mięsa). Zdjąć z ognia i dodać jogurt

Vroblewska-fitlife
Placki ziemniaczane z batatami i cukinią, zapiekane z żółtym serem 175

Placki ziemniaczane to jedna z moich ulubionych plackowych wersji. Sezon na cukinie stał się powodem do urozmaicenia smaku tradycyjnych ziemniaczanych placków. Bataty i ser żółty Mońki dodały im charakteru. Czy jest Ktoś kto nie lubi placków? Składniki: 1 duży batat 5-6 młodych ziemniaków 1 średnia cukinia 1 cebula  ser Edamski Mońki łyżka jogurtu naturalnego 2 jajka 4 łyżki

ChilliJemy
Zapiekanka makaronowa z warzywami 505

grochu od rodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy . Idealne danie dla osób będących na diecie z niskim indeksem glikemicznym.  Składniki: 250 gram makaronu z grochu świderki Fabijańscy   2 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 mała cebula 300 gram fasoli szparagowej 150 gram sera żółtego  Olej kokosowy do smażenia Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, Fasolkę myjemy, usuwamy końce, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą , lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cukinię myjemy, nie obierając kroimy w pół plasterki, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w kostkę, wszystko lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Warzywa łączymy z makaronem i fasolką, doprawiamy

Bajeczna Kuchnia
Makaron penne z kurkami i cukinią 149

Dzisiaj na obiad postanowiłam połączyć dwa smaki lata i w ten sposób powstał makaron penne z kurkami i cukinią. Danie proste, niewymagające zbyt wiele pracy i wysiłku. Wiadomo, że najlepsze są świeże, sezonowe produkty, prosto z lasu, ogródka lub targu. I z tych korzystajcie póki są Ja w tym roku niestety nie wybiorę się sama po kurki do lasu(...)ciążowym brzuszkiem raczej ciężko zbiera się grzyby), ale mam zamiar Czytaj dalej... Artykuł Makaron penne z kurkami i cukinią pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Makaron z cukinią i salami 184

kuchni przy garnkach, ale także  dla osób zabieganych, które nie mają czasu na wymyślny obiad. 250 g makaronu wstążki Sos: ok 10 plasterków kiełbasy salami 1 mala cukinia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 szkl keczupu pikantnego 2 łyżki oliwy z oliwek  sól pieprz Cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w kostkę salami(...)chwilkę smażyć. Wsypać posiekany ząbek czosnku i startą na tarce o grubych oczkach cukinię. Przyprawić do smaku i smażyć jeszcze ok 5-10 minut. Na koniec dodać keczup, całość wymieszać. W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z sosem na patelni. Całość smażyć jeszcze ok 2 minuty

Smakołyki Asi
Chłopski garnek. 202

chłopski garnek:  dla 3-4 osób 200 g ulubionego makaronu (u mnie świderki) ugotowanego wg przepisu na opakowaniu 2 duże cebule (lub 4 mniejsze) 1 marchewka 1 młoda cukinia 1 słoik Fasolki po bretońsku z kiełbasą Pamapol 1 słoik Gulaszu wyraźnie przyprawionego Pamapol 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz olej      W garnku o grubym(...)ćwierć plasterki cebule, obraną i startą na grubych oczkach marchew, solimy kilkoma szczyptami soli i chwilę smażymy. Gdy cebula zacznie się szklić dodajemy pokrojoną na cienkie pół plasterki cukinię i jeszcze chwilę smażymy. Do warzyw dodajemy słoik Fasolki i słoik Gulaszu, dokładnie mieszamy, chwilę dusimy. Na końcu dodajemy gorący makaron, pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem i podajemy. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Leczo z kiełbaskami sojowymi 175

kiełbaskami sojowymi Składniki: Opakowanie Vege kiełbasek grillowych o smaku paprykowym Polsoja  * 4 papryki (u mnie dwie czerwone, jedna biała i jedna żółta) 2 średnie cebule ok 600g 2 cukinie puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 szkl. bulionu warzywnego/wody 1/2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka cukru opcjonalnie: 1/2 łyżeczki papryki wędzonej(...)garnku. Następnie pokrój cebule na kawałki, dodaj do kiełbasy, lekko posól i podsmaż na oleju do zarumienienia.  Usuń z papryki nasiona i pokrój na kawałki podobnie jak cukinie. Przełóż warzywa do garnka z kiełbasa i cebulą, zalej wodą/bulionem i gotuj przez ok. 15 minut.  Po tym czasie dodaj przyprawy i gotuj jeszcze 10 minut.  Następnie

wegujemy
Babeczki z cukinią i papyką 333

jest ;)  Składniki: suche: 2 szklanki mąki 1½ łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz suszony tymianek mokre: 2 jajka ¾ szklanka mleka 70 g roztopionego masła oraz ½ czerwonej papryki ¼ średniej cukinii ze skórką (starta na tarce) 100 g sera typu bałkańskiego (może być też feta) Przygotowanie: Mąkę, proszek, sól, pieprz i tymianek mieszamy razem. W oddzielnej misce łączymy mleko, roztopione masło(...)jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych i przed wymieszaniem wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ser oraz startą na tarce cukinię. Mieszamy do połączenia składników. Nakładamy do papilotek ułożonych formie do babeczek i pieczemy w temperaturze 180 st. ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style

bistro mama
Pieczony łosoś z warzywami i makaronem ryżowym 192

konkursie znajdziecie TU ! Składniki: 350 g łososia, 4 łyżki syropu klonowego, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki oleju, suszone płatki chili Warzywa: 3 małe kolorowe cukinie, 100 g zielonego groszku, 4 kolorowe marchewki, 30 g świeżego szpinaku, 1 papryczka chili, dymka, 2-3 łyżki sosu ostrygowego, 2-3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu hoisin(...)ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni i piecz łososia przez około 15 minut. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju wrzuć marchewkę i cukinię, po chwili dodaj groszek, dymkę, papryczkę chili i szpinak. Następnie dodaj wszystkie sosy i całość smaż jeszcze przez chwilę. Do miseczki nałóż makaron, przesmażone warzywa, kawałek upieczonego łososia

Plate of Joy
Razowe placki z cukinii z twarożkiem 122

placki: - 600g. cukinii - 1  średnia czerwona cebula - 0,5 pęczka natki pietruszki - 0,5 pęczka koperku - 2 jajka - 4 pełne łyżki mąki razowej żytniej - szczypta soli i pieprzu twarożek: - 250-300g. twarogu chudego lub półtłustego - 1 pęczek szczypiorku - 1 pęczek rzodkiewek - 2 łyżki jogurtu naturalnego - sól i pieprz do smaku Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekać

Lubię to gotuję
Steki z tuńczyka z salsą z cukinii 119

tuńczyka samego w sobie. Towarzysząca mu salsa -  jest idealnym jego uzupełnieniem! Składniki 2 steki z tuńczyka gałązka świeżego rozmarynu 3 łyżki oliwy kolorowy pieprz sól Salsa: 1 młoda cukinia 1 cebula 1 papryka 1 pomidor oregano słodka papryka pieprz sól 50 ml soku z pomarańczy łyżeczka cukru Przygotowanie: Rozmaryn, kolorowy pieprz i sól tłuczemy w moździerzu. Następnie dodajemy oliwę(...)Odstawiamy na około 20 minut.  Steki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, po 3 -4 minuty z  każdej strony. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Cukinię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do lekko zeszklonej cebuli. Następnie dodajemy paprykę - także pokrojoną w kostkę. Doprawiamy oregano, słodką papryką, pieprzem, solą i cukrem. W ostatniej kolejności

Taste Therapy