cukinia - 18701 przepisów (strona:616/1247)

Leczo z kiełbasą 163

szybko się je robi. Nam najbardziej smakuje ze świeżą bułeczką. Danie podałam w miseczce "Malta" od Porcelany Bogucice. 2 żółte papryki 2 czerwone papryki 2 cebule 1 cukinia puszka pomidorów bez skórki 2 laski kiełbasy 2 ząbki czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżka koncentratu pomidorowego łyżka przyprawy do leczo ostra papryka w proszku sól pieprz wg uznania 4 łyżki oleju(...)oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w piórka, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Podsmażyć. Następnie wrzucić paprykę i cukinię pokrojone w kostkę, drobno posiekany czosnek, pomidory i koncentrat. Przyprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości

Smakołyki Asi
Spaghetti z cukinią 114

takie:) Moja rodzina też. Nawet moja Oliwka, która ostatnio bardzo wybrzydza też zjadła z apatytem. Wam również polecam. Talerz "Julia Gold" od Porcelany Bogucice. garść makaronu spaghetti 1 średnia cukinia 500g mięsa mielonego wieprzowego cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do dań z makaronu oregano oliwa sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa z suszonych pomidorów z czosnkiem(...)szkl bulionu ew. gorącej wody Na oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku i usmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na koniec podlać bulionem (1 lub 2 szkl, w zależności od tego jaki gęsty chcemy otrzymać sos) i dusić ok 15 minut. Makaron ugotować aldente wg przepisu

Smakołyki Asi
Zapiekany makaron z cukinią i sosem beszamelowym 191

poprzedniego dnia. Sos z dodatkiem sera jest bardzo wyrazisty, dzięki czemu zapiekanka nie jest mdła. Bardzo polecam. składniki (dla 4 osób) 200 g ugotowanego makaronu ( np świderki) 1 cukinia ok 340 g 100 g szynki lub boczku łyżka kaparów 1/2 papryczki jalapeno parę listków bazylii płatki papryki sos beszamelowy  2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki(...)ciepłego mleka sól pieprz czosnek  dodatkowo 170 g sera cheddar przygotowanie Cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy specjalnego urządzenia (temperówki) do krojenia warzyw, zrobić cukiniowy makaron. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju lub maśle. Papryczkę drobno posiekać, bazylię pokroić w paski. Przygotować sos beszamelowy z serem Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość

Stare Gary
Placki z cukini 149

Składniki: cukinia (1 szt.) mąka kukurydziana (5 łyżek) mąka ziemniaczana (1 łyżka) sok z cytryny (1 łyżeczka) kozieradka (1/2 łyżeczki) kurkuma (1 łyżeczka) sól tłuszcz do smażenia (ja użyłam olej z pestek winogron) Czas przygotowania: 30 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cukinię myjemy i nieobraną trzemy na średnich oczkach tarki.  Dodajemy mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą, przyprawy oraz

Weganka gotuje
Lasagne z warzywami 206

pomidory rzymskie  1 mała cebula biała  1 ząbek czosnku  świeża bazylia  świeży tymianek  3 płaty makaronu lasagne 1/2 marchewki fioletowej  1 mała cukinia żółta  1/2 papryki pomarańczowej  1/2 papryki zielonej  100g startej mozzarelli  1 łyżeczka oliwy z oliwek Przyprawy :   pieprz czarny Pomidory parzymy wrzątkiem i zdejmujemy z nich(...)bazylii i tymianek. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy pieprzem i przekładamy do pojemnika na ryż i włączamy parowar na 12 minut. Wszystkie warzywa myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, cukinie również na plasterki. Papryki oczyszczamy i kroimy w paski.  Po wyłączeniu parowaru, wyjmujemy pojemnik z pomidorami, a  na 1 poziom układamy folię aluminiową. Warto, żeby folia była dłuższa

Parowar Faceta
Cukinia – warzywo do wszystkiego – pasztet 171

kilka kawałków i na drugi dzień upiekłam swój oczywiście nie bez drobnych zmian w przepisie -  pasztet ten jest naprawdę świetnym polem do kulinarnego kombinatorstwa   PASZTET Z CUKINII Składniki 3 szklanki cukinii startej na grubych oczkach 1 starta marchewka 20 dag sera startego na tarce o grubych oczkach pęczek natki pietruszki - drobno pociachanej 1 cebula pokrojona w kostke

sierotka maRysia w kuchni
Kuchnia tysiąca malutkich miseczek 190

wiele malutkich miseczek i każdy sam sobie nakłada i ma to co lubi i ile lubi - fantastyczne . Warzywa i kurczak w tempurze Składniki: dowolne warzywa (u mnie cukinia i pieczarki) kurczak Ciasto na tempurę szklanka mąki (u mnie pszenna, choć podobno powinna być kukurydziana) szklanka wody jajko szczypta soli szczypta cukru Do dzieła!!! Składniki na ciasto mieszamy aby powstało rzadkie(...)ciasto naleśnikowe. Cukinie kroimy w plastry - kurczaka w dość cienki paski. Pieczarki przekroiłam na ćwiartki. Maczamy w cieście najpierw warzywa - smażymy na głębokim oleju (ja użyłam słonecznikowego) na złoty kolor. Następnie kurczaka lub rybę. Kolejność smażenia: owoce, warzywa, mięso. Smacznego!!!   Kalafior smażony po chińsku Składniki: kalafior tak ok 400g 1 łyżka posiekanego drobno imbiru 1 i 1/2 łyżki sosu

sierotka maRysia w kuchni
Kremowa zupa z cukinii 174

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> jest tutaj naprawdę duże pole do kombinatorskich popisów " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zupa cukiniowa 1 młoda cukinia 3 ziemniaki duża cebula 2 l wywaru z kurczaka (można zastąpić kostką) ząbek czosnku sól, pieprz ulubione zioła - u mnie garść swieżego majeranku i tymianek uprażony słonecznik lub dynia grzanki można(...)posypać ją startym cheddarem Do dzieła!!! Cukinię i ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy klika minut na rozgrzanej oliwie następnie wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy aż ziemniaki będą dobrze miękkie. Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażmy aż cebula będzie miękka a czosnek zacznie pięknie pachnieć - dodajemy do naszej zupy. Całość chwilę gotujemy, dodajemy zioła

sierotka maRysia w kuchni
Makaron zapiekany z warzywami i mozzarellą 153

Składniki na 4 porcje: 150 g makaronu świderki 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia (ok. 250g) 1 czerwona papryka puszka pomidorów kilka sztuk pomidorków koktajlowych kulka mozzarelli sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonego oregano do dekoracji świeży tymianek Makaron ugotować krócej niż al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, zeszklić cebulę(...)dodać czosnek. Smażyć minutę. Dodać masło oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Smażyć 10 minut. Dodać pomidory z puszki. Zagotować. Dodać makaron, wymieszać. Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron z warzywami. Na wierzch ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz posypać porwana mozzarellą. Piec przez 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i posypać

Moja Galeria Smaku
LECZO 123

lecsó) potrawa węgierska. Może być podawane jako dodatek do potraw mięsnych albo jako samodzielna potrawa. Składniki: torebka białego ryżu 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 kabaczek 1 cukinia 1 marchewka 2 papryki żółta i czerwona kiełbasa 2 ząbki czosnku słodka czerwona papryka sól,pieprz, bazylia,  Pokroiłam i podsmażyłam cebulę na złoty kolor z pokrojoną kiełbaską. Dodałam pokrojoną(...)plasterki marchewkę i  paprykę. Troszkę poddusiłam aż zmiękną. Następnie pokroiłam w kostkę cukinię z kabaczkiem i dusiłam aż puszczą sok. Zalałam wszystko pomidorami i dodałam przyprawy. Jak danie wyszło za gęste, to proponuję dodać szklankę bulionu. Ryż ugotowałam oddzielnie i podałam jako dodatek. Smacznego

potrawyregionalne
KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ W MLECZKU KOKOSOWYM 146

pyszne i łatwe w wykonaniu. Kurczak i warzywa gotowane w mleczku kokosowym nie wymagają długiego gotowania. Połączenie curry, imbiru i czosnku zawsze smakuje. Składniki: pierś z kurczaka bakłażan cukinia curry w proszku kawałek świeżego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki pasty curry cebula 2-3 łyżki sosu sojowego szklanka bulionu puszka mleczka kokosowego sól,pieprz czarny słodka czerwona papryka(...)imbir. Polałam sosem sojowym i oliwą. Wymieszałam i odstawiłam. Pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie na patelni. Bakłażana umyłam,pokroiłam na cząstki. Opruszyłam solą. Dodałam go do cebuli. Cukinię również pokroiłam i podsmażyłam z bakłażanem i cebulą. Warzywa przełożyłam na talerz. Na patelni podsmażyłam pokrojonego wcześniej kurczaka. Po około 8-10 minutach dodałam do niego warzywa. Podlałam wszystko

potrawyregionalne
KURCZAK Z CUKINIĄ MARCHEWKĄ I POREM 398

sprawie. Wystarczy pokroić do niej ulubione warzywa i pyszne danie mamy w parę minut. Składniki: pierś z kurczaka 2-3 szt. marchewek 1-2 szt.średnich, młodych cukinii kawałek pora kawałek świeżej czerwonej papryki 2-4 ząbki czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru słodka czerwona papryka świeżo zmielony czarny pieprz sól olej parmezan do posypania makaron Pierś z kurczaka umyłam(...)imbir. Polałam olejem, wymieszałam i odstawiłam. Warzywa umyłam i pokroiłam w cienkie paseczki. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wkładałam kolejno: marchew czerwoną świeżą paprykę pora cukinię Warzywa wymieszałam, przyprawiłam pieprzem i solą. Smażyłam je dosłownie parę minut, aby były lekko twarde. Pierś kurczaka podsmażyłam. Przełożyłam ją do usmażonych warzyw. Wymieszałam. Podawałam z makaronem i posypanym parmezanem

potrawyregionalne
WCZESNOJESIENNA MINESTRONE 156

uzyskać fenomenalną bazę smakową. Ta włoska zupa, dostarczy nam dużo warzyw a co za tym idzie bombę witaminową. Składniki: 500 ml / 1 l bulionu warzywnego kawałek dyni 1 szt. cukinii 2 szt.marchewki 2 szt.pietruszki 2 szt.ziemniaków garść świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 łodygi selera naciowego 1 szt.cebuli 1 ząbek czosnku kawałek białej części pora 2 szt.pomidorów świeże gałązki(...)powinny być miękkie ale nie przyrumienione. Można podlewać je stopniowo bulionem. Dusiłam na małym ogniu przez około 15 minut częściowo pod przykryciem, mieszając co jakiś czas.   Następnie dodałam cukinię.    Na koniec dołączyły pomidory. Wszystkie warzywa już zmiękły.  Wlałam resztę bulionu, doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam zupę aż warzywa były miękkie. Jeśli uznacie,że jest zbyt gęsta

potrawyregionalne
KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI 202

łopatki wieprzowej, gulaszowego z indyka lub innego ulubionego 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak firmy KUPIEC (ilość zależy od tego ile chcecie ugotować dania) 1 bakłażan 1 mała cukinia 1 cebula kawałek białej części pora 1 marchewka 4-6 szt. pieczarek 2-3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1 l bulionu Przyprawy : 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego(...)pora i starty czosnek. Lekko posoliłam.  Następnie wrzuciłam plasterki marchewki  i kawałki czerwonej papryki.  Po około 3 minutach wsypałam pokrojone w plasterki pieczarki. Kolej na kawałki cukinii i bakłażana. Wsypałam przyprawy i wlałam szklankę bulionu.     Podsmażyłam je przez około 10 minut. Warzywa przełożyłam do miski jak były jeszcze półtwarde. Teraz etap mięsny. Pokroiłam

potrawyregionalne