cukinia - 18701 przepisów (strona:613/1247)

Warzywa z woka II 100

warzywek z woka idelanie pasuje kasza (jęczmienna, gryczana), ryż, czy też ziemniaki.  Jak dla mnie danie idealne :) Warzywa z woka II (dla 4 osób) kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 2 cukinie - obieramy, kroimy w pół-plastry 1 czerwona cebula - obieramy, kroimy w pół -plastry  1 cebula zwykła - obieramy, kroimy jak wyżej 3 marchewki - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki kawałek selera - obieramy(...)papryka słodka, kminek mielony, curry,  vegeta (domowej roboty), sól trochę soku z cytryny natka pietruszki do posypania Do woka wlewamy kapkę oleju, wrzucamy cebule, seler, czosnek, marchewki, kalarepę, cukinię. Doprawiamy. Na koniec wrzucamy groszek i por. Doprawiamy do smaku.  Na początku smażymy całość na ostrym ogniu, a następnie dusimy kilka minut pod przykryciem na słabym ogniu.  www.kuchniasmakow.blogspot.com

Kuchnia smaków
Placuszki z cukinii 137

Kochani, wrzucam szybko danie dla zapracowanych, którzy nie mają czasu na gotowanie energetycznych potraw. Propozycja Agi - na elegancko: z łososiem, serkiem i zieleniną. Placuszki z cukinii 1 średnia cukinia - obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach 2 jajka - roztrzepać 6 łyżek mąki sól pieprz słodka papryka Wszystkie składniki wymieszać, usmażyć na patelni z obu stron.  Propozycja podania Agnieszki

Kuchnia smaków
Ryż z warzywami z woka 173

gorącą wodą.  Dolewamy wody tak, aby ryż dochodził do siebie w trakcie gotowania.  Do ryżu można dodać trochę kostki rosołowej i curry.  Warzywa z woka 3 cukinie 4 marchewki 1 por 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka pomidorów krojonych pieprz ziołowy, sól, kolendra, vegeta 1 łyżka klarowanego masła Cukinie, marchewki obieramy - kroimy w półplastry. Pora

Kuchnia smaków
Cukinie faszerowane 183

Składniki do kupienia w Almie 2 nieduże cukinie 25 dkg zmielonej szynki wieprzowej 1/2 czerwonej papryki 1/2 cebuli 1 gałązka lubczyku, 2 gałązki oregano po łyżeczce koncentratów z chili, pietruszki i czosnku … Czytaj dalej Cukinie faszerowane

czarrna od kuchni
Zielone risotto 178

niskokaloryczne. Składniki na 4 porcje: ugotować ryż ryż w ilości wedle uznania (u mnie na 4 porcje to około 200-300 g suchego ryżu) 500 g szparagów (pęczek) 2 cukinie puszka groszku (około 200 g- ideałem byłby świeży cukrowy) kilka ząbków czosnku 200 g szpinaku łyżeczka soli pieprz Przygotowanie:       Na dużej patelni podgrzej 2-3 łyżki oliwy(...)podsmaż na niej przepuszczone przez praskę 2-4 ząbki czosnku. Po 2 minutach dodaj pokrojone w półplasterki cukinie i pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi. Po 5 minutach dodaj groszek, i duś około 1 minuty. Na samym końcu dodaj szpinak, wymieszaj dokładnie, dopraw . Wystarczy minuta aby szpinak był gotowy. Smacznego

greenscarf
Cukinia z cieciorką na ostro 91

Cukinia i ciecierzyca to znakomite połączenie a jeśli zanurzymy je w wyśmienitym sosie to obiad będzie pyszny i pożywny. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Danie jest aromatyczne, treściwe i szybko się je robi. Cukinia z cieciorką na ostro. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zdrowe leczo 180

Zdrowe leczo jest daniem jednogarnkowym i bardzo szybkim w przygotowaniu. Chyba najwięcej czasu zajmuje pokrojenie wszystkich warzyw. Zdrowe leczo - przepis: Papryki myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki (jeśli macie duże pieczarki, to pokrójcie je w ósemki. Szalotki kroimy w plasterki. W garnku(...)kiełbasę, jak już będzie podsmażona dodajemy cebulę i podsmażamy aż zrobi się szklista. Następnie dodajemy pieczarki i całość dusimy przez ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy cukinię, paprykę, mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut. Dodajemy pomidory w puszce , doprawiamy oregano, solą, pieprzem, bazylią i dusimy przez ok. 10 minut na wolnym ogniu. Smacznego! Post Zdrowe leczo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szpinak – właściwości lecznicze 250

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cukiniowy spód do pizzy 148

Pizza? Jak najbardziej. Zawsze. Po kalafiorowej przyszła kolej by wypróbować spód z cukinii. Jest aromatyczny, lekki, niskokaloryczny. W sklepach i na targu pojawiła już się pierwsza cukinia, więc grzechem byłoby nie wykorzystać tego pysznego warzywa

Szybko Tanio Smacznie
Rolada z indyka faszerowana fetą, cukinią i suszonymi pomidorami w ziołach 164

dodaje suszone pomidory koniecznie w ziołach. Poszukując swojego smaku warto zmieniać proporcje, czy improwizować z dodatkami. Polecam :)   Składniki: 800g piersi z indyka (ja piekłam kawałek 900g) 1/2 cukinii 1/2 kostki sera feta 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w zalewie ziołowej cebula 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów 120g szynki(...)naczynia żaroodpornego i pozostawiamy na czas przygotowania farszu. Czosnek i cebule drobno posiekać i wrzucić na 2-3 minuty na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. Solimy je delikatnie. Cukinię ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli, dusząc do momentu odparowania wody. Przyprawiamy tymiankiem, posiekana bazylia i papryką. Studzimy i łączymy z mozzarellą. Farsz wykładamy na środek piersi, przykrywając go warstwą

ChilliJemy
Ziemniaki zapiekane z piekarnika z jajkiem i chrupiącym boczkiem 135

przysmażone, warzywa i jajeczko z lejącym żółtkiem. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Uważać żeby nie rozgotować. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę o smaku czosnku, wrzucić cukinię pokrojoną w plasterki i cebulę. Obsypać obficie tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Smażyć, co chwilkę delikatnie mieszać aż warzywa zmiękną i nabiorą złotego koloru. Zdjąć z patelni i odstawić(...)blaszkę, skropić oliwą i obsypać suszonym tymiankiem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec aż będą przysmażone. Kilka razy przemieszać. Jak już ziemniaki będą prawie gotowe dodać podsmażoną cukinię i cebulkę. Rozłożyć równomiernie naokoło ziemniaków. Na górę położyć podsmażone plastry boczku. Wstawić ponownie do piekarnika i piec aż wszystko będzie przypieczone. Jak już wszystko jest przysmażone wyłączyć piekarnik, ale jeszcze

Kuchnia Pokoleń
Mini tarty z warzywami 181

zrobiłam na szybko bez spodu. Składniki n a ok 12 sztuk: 5 jajek 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 mały brokuł 12 pomidorków koktajlowych 150 g pieczarek 1/2 małej cukinii 1 mała papryka czerwona kilka sztuk szerokiej zielonej fasoli szparagowej sól, pieprz, gałka muszkatołowa świeża bazylia Sposób przygotowania: Warzywa umyć i osuszyć.Pieczarki pokroić w plasterki, posolić i przez kilka(...)minut poddusić na patelni. Zieloną fasolę i brokuła pokroić na małe kawałki i na 5 minut wrzucić do osolonego wrzątku. Pomidorki podzielić na połówki, paprykę i cukinię pokroić w drobną kostkę. Jajka roztrzepać w misce, dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Do foremek na tarty włożyć kawałki warzyw i zalać masą jajeczną. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i piec

Ze smakiem i z pasją
Sałatka z młodymi ziemniaczkami i pstrągiem 115

Wiosenne młode warzywa w połączeniu z wędzoną rybą to smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad czy kolację. Składniki: (na 2 porcje) 6-8 małych młodych ziemniaczków 1 młoda cukinia 1 rzodkiew 300g płata wędzonego pstrąga łososiowego oliwa z oliwek sok z cytryny sól, czarny pieprz siemię lniane Sposób przygotowania: Ziemniaczki szorujemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Kroimy(...)plastry. Rzodkiew i cukinię myjemy i kroimy w plastry takiej samej grubości jak ziemniaki. Warzywa układamy na przemian tworząc wianek wokół talerza. Wadzoną rybę pozbawiamy skóry i ewentualnie widocznych ości. Kroimy w kostkę o wymiarach 1cm x 1cm. Rybę układamy wewnątrz warzywnego okręgu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem

Pyry na Gaz
Kaszotto z indykiem i warzywami z orientalną nutą 139

warto spróbować. SKŁADNIKI 500 g filetu z piersi indyka oliwa 2 opakowania kaszy jęczmiennej (2 x 100 g) 1 kostka rosołowa z kurczaka 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 cukinia 3 ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) sól, pieprz, curry WYKONANIE Pierś z indyka umyć, odkroić tłuszcz, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiego talerza lub miski(...)oliwą i dobrze przyprawić curry, pieprzem i solą. Wymieszać i przełożyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę i cukinię umyć, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Wlać mleczko kokosowe, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, nałożyć pokrywkę i dusić całość, aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Brokuł

Passions hobbies life
Placuszki z szynką i cukinią 162

Składniki: 3/4 szklanki mąki razowej 2 łyżki mąki pszennej 1 jogurt naturalny 1/2 cukinii 15 dkg szynki 1 jajko sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka sambal oelek 1 łyżka … Czytaj dalej Placuszki z szynką i cukinią

czarrna od kuchni