Składniki na 3 porcje: 400 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki 1 cukinia (około 200g) pokrojona w cienkie plasterki 125 g sera koziego 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g śmietany 200 ml bulionu warzywnego (użyłam własnoręcznie robionego - klik ) szczypta gałki muszkatołowej odrobiona suszonego tymianku garść orzeszków pinii sól, pieprz Cebulę, czosnek obrać. Czosnek przekroić na pół. Cebulę pokroić(...)plastry. Naczynie żaroodporne posmarować czosnkiem. Układać na przemian ziemniaki, cukinię, cebulę, kawałki sera koziego. W osobnym naczyniu zmiksować śmietanę z bulionem, gałką, tymiankiem, solą i pieprzem. Polać nim warzywa. Posypać orzeszkami pinii. Piec w 200 stopniach przez 45 minut
Moja Galeria Smakusię je szybko, wystarczy pokroić warzywa i zapiec wszystko w piekarniku. Szybko, zdrowo i smacznie! Składniki na 2 porcje: 2 filety z halibuta (około 200 g sztuka) 1 mała cukinia 1/2 bakłażana 2 pomidory 1 cebula oliwa tymianek suszony sól sok z cytryny 1/3 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej domowego - klik ) Filety z ryby umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny(...)posolić. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cukinię, bakłażana i cebulę pokroić w plasterki. Rozłożyć na sobie 2 arkusze papieru do pieczenia, posmarować je na środku oliwą, ułożyć warzywa. Posypać je suszonym tymiankiem i solą. Na warzywach ułożyć rybę, polać ją bulionem warzywnym. Delikatnie zwinąć końce papieru jednocześnie podwijając środek, tak jak zawinięty jest cukierek. Podobnie postąpić
Moja Galeria SmakuSkładniki na 1-2 porcje: ze strony Kwestia Smaku 4 jajka 80 g cukinii, startej 1/2 pomidora, pokrojonego w kawałki 40 g żółtego sera, startego bazylia sól, pieprz masło do wysmarowania formy Jajka rozbić do miseczki, dodać startą cukinię, starty ser żółty, bazylię. Masę dokładnie wymieszać. Posolić. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Przelać masę, dodać pomidora, doprawić pieprzem. Zapiekać
Moja Galeria SmakuWarzywne tian. Pod nazwą tian kryje się francuska zapiekanka z cienko pokrojonych warzyw. Najbardziej typowe to cukinia, pomidory, ziemniaki. Ale możecie dodać takie, które najbardziej lubicie. Lekkie warzywne danie. Polecam! Składniki na 4 tartaletki*: 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki 2 pomidory lub 1 większy 1 mała cukinia świeży tymianek tarty żółty ser (użyłam ser o nazwie Dziugas
Moja Galeria SmakuWarzywa pieczone z miodem i sosem balsamicznym. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonego mięsa. Można je piec równocześnie na drugim poziomie piekarnika. Składniki: 1 cukinia 4 marchewki 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 buraki 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku rozmaryn 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu balsamicznego 30 g rozpuszczonego masła(...)sól, pieprz Cukinię pokroić w plasterki. Marchewkę pokroić na mniejsze części (ja piekłam w całości i wyszły mocno al dente). Buraka obrać, pokroić na części. Cebulę obrać, pokroić na części. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą, pieprzem i natką pietruszki. Polać miodem, octem balsamicznym i masłem. Piec 40 minut w 200 stopniach
Moja Galeria Smakudrożdży 1 łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 1/2 puszki pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn sól, pieprz 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta kilka pieczarek 1 kulka mozzarelli kawałek żółtego sera 1. Do miseczki wlać 1/2 szklanki ciepłej wody, dodać drożdże, cukier. Odłożyć na 15 minut(...)wyrośnięcia. 4. Sos pomidorowy: Z puszki pomidorów odlać wodę i zostawić same pomidory. Zmiksować z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. 5. Cukinię i pieczarki pokroić w plasterki. Papryki w paski. 6. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. 7. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. 8. Rozwałkować na cienki placek. Przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną
Moja Galeria Smakuświetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej (użyłam trójkolorowej) 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 mała papryka zielona 1 mała cukinia 2 ząbki czosnku szczypiorek natka pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego sól, pieprz Komosę ryżową przelać wrzątkiem. Zalać szklanką wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Papryki pokroić(...)paski, cukinię w półplasterki. Na patelni grillowej lub zwykłej rozgrzać olej kokosowy. Dodać warzywa i smażyć przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną quinoa wymieszać z warzywami i posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. W razie potrzeby jeszcze doprawić
Moja Galeria Smakuznikają ze stołu w oka mgnieniu :) Polecam na sycące śniadanie lub szybką kolację. SKŁADNIKI (4 szt.) 4 kromki chleba pełnoziarnistego ( u mnie graham) 4 plastry pomidora 8 plasterków cukinii 4 zielone oliwki 2 łyżki sera feta 4 plasterki mozarelli listki świeżej bazylii oliwa z oliwek świeżożmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kromki chleba delikatnie skrapiamy oliwą, układamy plastry cukinii i pomidora
DefinicjaSmakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Omlet z cukinią i pomidorami to świetny pomysł na śniadanie lub lekki, letni obiad. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Najlpierw wszystkie składniki podsmażamy na patelni, następnie zalewamy jajkami i zapiekamy aż omlet się zetnie. Najlepiej do tego celu posłuży nam patelnia z opcją pieczenia w piekarniku(...)jeśli takiej nie posiadamy, wystarczy nam pokrywka. Przepis możemy dowolnie modyfikować, dodając do omletu ulubione składniki. Post Omlet z cukinią i pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeIdealne na szybki obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny obiad gotowy. Składniki: (na 4 słoiki 1l) 10 średnich pomidorów biała cebula czerwona cebula 2 średnie cukinie po 2 papryki żółte, czerwone i zielone 2 ząbki czosnku 2 kolby kukurydzy opcjonalnie puszka kukurydzy 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu sól, pieprz, ostra papryka, cukier(...)minut. Cebule i czosnek posiekać w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Pokroić w kostkę cukinie i papryki. Dodać do warzyw i podsmażać aż będą miękkie. Na koniec gotowania dodać kukurydzę z dwóch kolb. W osobnym garnku zagotować olej, ocet i wodę. Dolać do warzyw. Dodać około
Pyry na Gazstartego sera żółtego 1 duże jajko sól, pieprz zioła prowansalskie sos 1 duży pomidor 1 ząbek czosnku odrobina oleju sól, pieprz zioła prowansalskie nadzienie 1 mała cukinia 1 pomidor kilka sztuk pieczarek 1/2 czerwonej cebuli kilka małych kulek mozzarelli CIASTO Kalafiora umyć, pokroić na małe różyczki. Za pomocą blendera zmiksować surowy kalafior (najlepiej robić to partiami; zmielony kalafior przypomina ziarenka(...)dodać pokrojonego pomidora. Smażyć tak długo, aż pomidor się rozpadnie. Pod koniec smażenia sos przyprawić solą oraz ziołami prowansalskimi. NADZIENIE Podpieczony spód posmarować sosem z pomidora, ułożyć plasterki cukinii, talarki czerwonej cebuli, pomidora i plasterki sera mozzarella. Całość posypać szczyptą soli, pieprzu i ziołami prowansalskimi. Przygotowaną pizzę ponownie wstawić do piekarnika i piec około 20 minut
UgotowaćSkładniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 3 cebule 5 pieczarek 2 średnie cukinie 15 dag wędzonego surowego boczku 40 dag gęstej śmietany 18% 15 dag żółtego sera 2 jajka natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz masło do wysmarowania formy Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone pokroić w talarki o grubości około 1 centymetra. Cebule pokroić(...)piórka a pieczarki i cukinię w plastry. Podsmażyć razem do zeszklenia cebuli i odparowania soku z pieczarek. Usmażyć pokrojony na małe kawałki boczek. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć na jego dnie warstwę z ziemniaków. Następnie wyłożyć na nie podsmażone warzywa i boczek. Przykryć wierzch drugą warstwą ziemniaków. Śmietanę wymieszać z surowymi jajkami, startym żółtym serem oraz natką
Qchnia po prostuwakacyjne letnie popołudnie. Smacznego! :) Tortilla z tofu i ajvarem Potrzebujemy: 8 kukurydzianych placków tortilla (średnica 20 cm) 350 g łagodnego ajvaru 180 g tofu 4 pomidorki koktajlowe 1/2 cukinii 1/2 kabaczka 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula przyprawa curry Marynata tofu: sos sojowy pieprz ziołowy czosnek granulowany pieprz i sól olej z pestek winogron Przygotowanie: 1. Na początku marynujemy tofu(...)przyprawy z olejem i sosem sojowym, a następnie dodajmy porwane lub pokrojone na mniejsze kawałki tofu. Całość wstawiamy do lodówki na godzinę. 2. Kroimy w kostkę kabaczek i cukinię. Doprawiamy ją curry, pieprzem ziołowym, solą i czosnkiem, następnie podsmażamy na patelni. 3. Zamarynowane tofu również chwilę smażymy na patelni. 4. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, a cebulę
Bananowe Polepieprz czosnkowy przyprawa ziołowa do grilla lub inna mieszanka ziołowa (można zrobić samemu- mieszamy po 0,5 łyżeczki majeranku, tymianku, oregano, cząbru i szczyptę czosnku) 1 młoda, nieduża cukinia 1 młody, nieduży bakłażan 3-4 młode cebulki 2 papryki (u mnie żółta i czerwona) ugotowane ziemniaki garść natki pietruszki kilka gałązek szczypiorku sól oliwa Mięso nacieramy(...)jeśli zbyt szybko się rumieni przykrywamy mięso folią aluminiową). Gdy mięso się piecze przygotowujemy warzywa. Bakłażana myjemy i kroimy w 2 cm plastry, posypujemy solą i układamy na durszlaku. Cukinie myjemy i kroimy w 1,5 cm plastry. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w 1 cm plastry. Cebule obieramy i kroimy na pół lub na ćwiartki
Rozpustne gotowaniewarzywami 3 pstrągi przyprawa do ryb 3 gałązki natki selera 3 gałązki natki pietruszki 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 6 młodych, małych cebul lub 3 większe 1 młoda, mała cukinia lub 3 młode patisony 2 garści pomidorków koktajlowych przyprawa do ziemniaków oliwa masło i cząstki cytryn do podania Świeże pstrągi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie nacieramy przyprawą(...)myjemy i kroimy na 4-6 części (w zależności od wielkości), przekładamy do sporej miski. Cebule obieramy, myjemy i kroimy je na ćwiartki (duże-na ósemki), dokładamy do ziemniaków. Cukinie lub patisony kroimy w plastry wielkością przypominające ziemniaki i cebule, dodajemy do pozostałych warzyw. Do miski z warzywami wlewamy trochę oliwy (5-6 łyżek), 2-3 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
Rozpustne gotowanie