cukinia - 18701 przepisów (strona:626/1247)

Makaron&ricotta&szynka&oliwki&cukinia&suszone pomidory 343

przeróżne odgrzewane dania. Tym bardziej cieszy mnie fakt, że opróżnianie lodówki to teraz naprawdę sama przyjemność!  Składniki: 2 plastry szynki z kurczaka 3 szklanki nieugotowanego makaronu pełnoziarnistego 1/2 cukinii 10 oliwek zielonych 4 pokrojone w paski suszone pomidory 3 łyżki sera ricotta 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta ostrej papryki(...)Przygotowanie: Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojony czosnek i cebulę. Gdy się lekko zarumienią, dodajemy umytą i pokrojoną w półksiężyce cukinię. Dodajemy pieprz i sól. Smażymy, aż będzie chrupka. Kroimy szynkę w kostkę, dodajemy do warzyw. Gdy szynka będzie złocista, dodajemy 1 szklankę wody (może być ta z makaronu), ser ricotta, pomidory i mieszamy.  Przyprawiamy

Kitchens Alphabet
Ekspresowy ostro-warzywny chińczyk. 341

warzywna chińszczyzna z ryżem. Tak, tej ostrości mi właśnie brakowało! Składniki: 1 szklanka ryżu brązowego 1 puszka fasolki zielonej (u mnie mix: żółta + zielona) 1/2 opakowania mrożonki brokułowej 1/2 cukinii 1/2 żółtej papryki 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka oleju rzepakowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu sojowego ciemnego garść nasion(...)pieprz ziołowy Przygotowanie: Ryż mieszamy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszamy. Dodajemy umytą i pokrojoną cukinię, paprykę, marchewkę oraz mrożonkę (*można ją wcześniej ugotować). Zalewamy wodą. Gdy warzywa będą miękkie, a woda odparuje, dodajemy odsączoną fasolkę. Przyprawiamy: szczypta soli i pieprzu, łyżka papryki i curry, łyżeczka

Kitchens Alphabet
Zapiekanka z kaszy gryczanej z burakami i szpinakiem 161

pokrojone w kostkę buraki, 450g mrożonego szpinaku, 2 torebki prażonej kaszy gryczanej (ok 200g), 2 łodyżki selera naciowego, drobno pokrojonego, 1 średnia biała cebula pokrojona w kostkę, 1/2 cukinii pokrojonej w kostkę, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, świeży tymianek, majeranek, biały pieprz, sól i pieprz do smaku, oliwa do smażenia. Przygotowanie: Na dużej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem(...)oliwie, dodać cukinię i seler i dalej smażyć, nastpnie dodać buraki i ok 50ml bulionu i całość dusić przez około 5 minut, następnie doprawić tymiankiem, majerankiem solą i pieprzem. Kaszę podgotować przez 2 minuty, odsączyć. W osobnym rondlu podgrzać szpinak, doprawić go do smaku. Do warzyw na patelni dodać szpinak, dokładnie całość wymieszać, dodać kaszę i pokrojoną pietruszkę, w razie

Pełna Lodówka
Niecodzienne curry 5 smaków 161

łączę 3  smaki: słodki, słony i ostry. Tym razem postanowiłam dorzucić do nich jeszcze kwaśny i gorzki do kompletu i voila! Niecodzienne curry 5 smaków Składniki: 2 nieduże cukinie, 2 nieduże marchewki, 3 morele świeże, 2 ząbki czosnku 1 cebula, 1 szklanka bulionu warzywnego, 3 łyżeczki jogurtu, 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala, 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub płatków(...)czosnek, zamieszać od czasu do czasu.  Po 5 minutach dorzucić kolendrę i gorczycę. Zamieszać i podsmażać przez 3 minuty, następnie wrzucić pokrojone w kostkę morele i marchewkę oraz cukinie. Smażyć przez chwilę, po czym zalać bulionem i dusić przez 20 minut Po uduszeniu 1/4 warzyw z patelni przełożyć do blendera i zmiksować. Dorzucić zblendowaną masę do reszty warzyw. Dodać

Pełna Lodówka
Zupa krem z indyjską nutą, posypana serem pleśniowym 120

theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Ostatnio stałam się maniaczką wszelkich zup o kremowej konsystencji.  O to jeden z moich wielu eksperymentów. SKŁADNIKI 3 CUKINIE 2 ZIEMNIAKI 1 MARCHEW 1cm KAWAŁEK IMBIRU 1 ŁYŻECZKA CURRY 1/2 ŁYŻECZKI MIELONEJ KOZIERADKI I KMINU RZYMSKIEGO 1-2 ŁYŻKI JOGURTU LUB ŚMIETANY KOSTKA BULIONOWA/SÓL SER Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ(...)WYKONANIE W niewielkiej ilości wody (tak, żeby przykryła warzywa) gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i cukinie z dodatkiem kostki bulionowej (można to zamienić na sól).  Następnie wyciskamy świeży kawałek imbiru, wsypujemy resztę przypraw i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Potem dodajemy jogurtu lub śmietany i miksujemy całość. Posypujemy serem pleśniowym i delektujemy się niesamowitym smakiem

Zofiana
Rozgrzewające curry warzywne z jarmużem i serem paneer (panir) / Warming vegetable curry with kale and cheese paneer (Panir) 108

chilli  1 szklanka świeżej kolendry Płaska łyżeczka soli sok z 1/2 limonki Woda Szklanka mleka kokosowego  Szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 4 pomidory malinowe 3 liście jarmużu Kora cynamonu Gwiazdka anyżu Sok z 1/2 limonki Ser paneer 3 łyżki oliwy Ser paneer przygotowuję dzień wcześniej.  Pasta curry: Oczyszczoną trawę cytrynową(...)dodaję drobno posiekaną cebulę. Całość podsmażam do zeszklenia.Dodaję 1/2 szklanki mleka kokosowego i pastę curry. Kiedy składniki się połączą dodaję pokrojonego w kostkę bakłażana i pokrojoną w plasterki cukinię. Zalewam wywarem warzywnym i duszę około 10 minut. Dodaję sparzone, pokrojone w kostkę pomidory i dusze kolejne 15 minut. W czasie kiedy warzywa się duszą kroję paneer w prostokąty

Magiczna kuchnia Darii
Indyk z cuknią i fasolką szparagową 232

Uwielbiam szybkie dania jednogarnkowe. Poniżej propozycja jednej z wielu kombinacji. Jaka jest Wasza ulubiona? Składniki: 0,5 kg piersi z indyka 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 1 marchewka 0,5 kg fasolki szparagowej 500g przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, bazylia, czosnek 1. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Tarta z chorizo i cukinią 238

śmietany z jajkiem. Jeszcze bardziej uwielbiam hiszpańskie chorizo, które nadaje potrawie charakterystycznego smaku. Lubię je w parze z papryką. Tym razem jednak w lodówce czekała cierpliwie na swój dzień cukinia. Składniki: na ciasto 155g mąki pszennej typ 405 5g soli 110g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody na farsz 170g kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej(...)piórka 1/2 cukinii pokrojonej w plasterki 200g śmietany 18% 2 jajka 1 łyżka parmezanu sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: W malakserze posiekać w trybie pulsacyjnym mąkę z solą i masłem do uzyskania "mokrego piasku". Dolać wodę i miksować do czasu aż ciasto zaczyna zlepiać się w jedną kulę.  Wyjąć na blat posypany mąką, wyrobić rękami przez

W kuchni wieczorem
Kwiecień z Sophie Dahl - babeczki z cukinią 142

wcześnie oklapły i choć dopiekałam je jeszcze przez kolejne 15 minut to efekt końcowy był zdecydowanie niezadowalający. Prezentuję Wam podejście numer dwa. 35 minut w piekarniku i połowa cukinii. Jeśli zmodyfikuje się przepis, babeczki okazują się być bardzo smakowite. Są dobrym pomysłem na śniadanie do pracy. Zdecydowanie muszę zagłębić się w przepisy muffinek na słono. Składniki (9 babeczek): 230g mąki(...)pszennej (może być orkiszowa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60ml oliwy 170ml mleka 1 jajko 80-100g startego parmezanu lub grana padano 125g cukinii (gdy dawałam 350g ciasto się nie upiekło) 1 łyżka suszonego tymianku pieprz i sól masło czosnkowo-tymiankowe do podania Sposób przegotowania: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Może być robotem z hakiem lub ręcznie

W kuchni wieczorem
Ratatouille i Rachel Khoo 157

sklepach i na targach. Można je jeść na ciepło lub na zimno, jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Kolejne z dań genialnych w swej prostocie. Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 6 pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka cukru sól Sposób przygotowania: Bakłażan, cukinię i papryki kroimy w cienkie

W kuchni wieczorem
Tuńczyk w sosie teriyaki z puree ziemniaczanym z wasabi 118

serce :) Do dania idealnie pasują szparagi, niestety ciężko je teraz dostać :( Zapraszam do gotowania! Składniki dla 4 osób: 4 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy 4 małe marchewki 8 plastrów cukinii 2 łyżki masła klarowanego Puree: 800 g ziemniaków 4 g wasabi 200 ml śmietanki 30% sól Sos teriyaki: 150 ml Sake 75 ml wina ryżowego 25 ml wina czerwonego(...)minut). Przecedzamy do garnuszka i odstawiamy na bok. 2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ugniatamy na gładkie puree z wasabi i śmietanką. 3. Plastry cukinii i marchewkę wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, odcedzamy i podsmażamy na łyżce klarowanego masła. 4. Steki z tuńczyka posypujemy ze wszystkich stron pieprzem cytrynowym. Patelnię (najlepiej grillową) smarujemy kawałkiem masła

My Culinary Art
Duszone letnie warzywa 131

danie, można podać jako jarzynkę do ziemniaków, ryżu lub kaszy, świetnie smakuje też z makaronem i daniami z grilla. Przepis znalazłam w Przyślij przepis (nr 69 - 8/2013). Składniki: 1 cukinia (u mnie 300g) pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 cebula 2 pomidory 3 ząbki czosnku olej 2 łyżeczki ziół prowansalskich (w oryginale oregano) sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Cukinię

Kuchnia domowa Ani
Placuszki cukiniowo-serowe 156

Składniki: 1 nieduża cukinia 1 marchewka 100 g żółtego sera 1 cebulka 1 jajko sól, pieprz siekana natka pietruszki ok. 5 łyżek mleka 100 ml mleka szczypta czosnku granulowanego Sposób przygotowania: 1. Cukinię i obraną marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać. 2. Ser żółty zetrzeć na tarce. 3. Wszystko wymieszać, doprawić, w razie potrzeby zmienić ilość mleka

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti z mięsem i cukiniowym leczo 170

Ostatnio staram się jak najwięcej wykorzystać przetwory, jakie mi jeszcze zostały. Do przygotowania tego sosu do makaronu użyłam leczo z cukinii . Składniki: ulubiony makaron spaghetti lub inny makaron Sos: 500 g mięsa mielonego (od łopatki) 1 słoik leczo z cukinii (500 ml) sól, pieprz 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku olej Sposób wykonania: 1. Mięso obsmażamy na oleju

Kuchnia domowa Ani
Jagnięcina z warzywnym gulaszem 156

niedużych ziemniaków obrane i pokrojone na plasterki ok 8mm gr 250 g  zielonej fasolki, (nie dodałam) 1 mały bakłażan, pokroić w plasterki ok 8 mm gr 1 średnia cukinia, pokroić w plasterki ok 8 mm gr 6 liści laurowych 1/2 szklanki bulionu   3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania przygotowanie  Umytą, pokrojoną i osuszoną jagnięcinę posypać(...)pomidory widelcem. Zdjąć z ognia.  Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją  Do misy wolnowaru nałożyć składniki w następującej kolejności: mięso, 1/2 porcji sosu pomidorowego, ziemniaki,  fasolka, bakłażan, cukinia. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć resztą sosu pomidorowo - cebulowego,  na wierzchu  ułożyć  liście laurowe. Wlać bulion, nastawić program 2 (high) na 4 - 5 godzin

Stare Gary