cukinia - 18701 przepisów (strona:626/1247)

Tarta z chorizo i cukinią 242

śmietany z jajkiem. Jeszcze bardziej uwielbiam hiszpańskie chorizo, które nadaje potrawie charakterystycznego smaku. Lubię je w parze z papryką. Tym razem jednak w lodówce czekała cierpliwie na swój dzień cukinia. Składniki: na ciasto 155g mąki pszennej typ 405 5g soli 110g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody na farsz 170g kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej(...)piórka 1/2 cukinii pokrojonej w plasterki 200g śmietany 18% 2 jajka 1 łyżka parmezanu sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: W malakserze posiekać w trybie pulsacyjnym mąkę z solą i masłem do uzyskania "mokrego piasku". Dolać wodę i miksować do czasu aż ciasto zaczyna zlepiać się w jedną kulę.  Wyjąć na blat posypany mąką, wyrobić rękami przez

W kuchni wieczorem
Kwiecień z Sophie Dahl - babeczki z cukinią 146

wcześnie oklapły i choć dopiekałam je jeszcze przez kolejne 15 minut to efekt końcowy był zdecydowanie niezadowalający. Prezentuję Wam podejście numer dwa. 35 minut w piekarniku i połowa cukinii. Jeśli zmodyfikuje się przepis, babeczki okazują się być bardzo smakowite. Są dobrym pomysłem na śniadanie do pracy. Zdecydowanie muszę zagłębić się w przepisy muffinek na słono. Składniki (9 babeczek): 230g mąki(...)pszennej (może być orkiszowa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60ml oliwy 170ml mleka 1 jajko 80-100g startego parmezanu lub grana padano 125g cukinii (gdy dawałam 350g ciasto się nie upiekło) 1 łyżka suszonego tymianku pieprz i sól masło czosnkowo-tymiankowe do podania Sposób przegotowania: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Może być robotem z hakiem lub ręcznie

W kuchni wieczorem
Ratatouille i Rachel Khoo 160

sklepach i na targach. Można je jeść na ciepło lub na zimno, jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Kolejne z dań genialnych w swej prostocie. Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 6 pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka cukru sól Sposób przygotowania: Bakłażan, cukinię i papryki kroimy w cienkie

W kuchni wieczorem
Tuńczyk w sosie teriyaki z puree ziemniaczanym z wasabi 123

serce :) Do dania idealnie pasują szparagi, niestety ciężko je teraz dostać :( Zapraszam do gotowania! Składniki dla 4 osób: 4 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy 4 małe marchewki 8 plastrów cukinii 2 łyżki masła klarowanego Puree: 800 g ziemniaków 4 g wasabi 200 ml śmietanki 30% sól Sos teriyaki: 150 ml Sake 75 ml wina ryżowego 25 ml wina czerwonego(...)minut). Przecedzamy do garnuszka i odstawiamy na bok. 2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ugniatamy na gładkie puree z wasabi i śmietanką. 3. Plastry cukinii i marchewkę wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, odcedzamy i podsmażamy na łyżce klarowanego masła. 4. Steki z tuńczyka posypujemy ze wszystkich stron pieprzem cytrynowym. Patelnię (najlepiej grillową) smarujemy kawałkiem masła

My Culinary Art
Duszone letnie warzywa 132

danie, można podać jako jarzynkę do ziemniaków, ryżu lub kaszy, świetnie smakuje też z makaronem i daniami z grilla. Przepis znalazłam w Przyślij przepis (nr 69 - 8/2013). Składniki: 1 cukinia (u mnie 300g) pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 cebula 2 pomidory 3 ząbki czosnku olej 2 łyżeczki ziół prowansalskich (w oryginale oregano) sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Cukinię

Kuchnia domowa Ani
Placuszki cukiniowo-serowe 158

Składniki: 1 nieduża cukinia 1 marchewka 100 g żółtego sera 1 cebulka 1 jajko sól, pieprz siekana natka pietruszki ok. 5 łyżek mleka 100 ml mleka szczypta czosnku granulowanego Sposób przygotowania: 1. Cukinię i obraną marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać. 2. Ser żółty zetrzeć na tarce. 3. Wszystko wymieszać, doprawić, w razie potrzeby zmienić ilość mleka

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti z mięsem i cukiniowym leczo 171

Ostatnio staram się jak najwięcej wykorzystać przetwory, jakie mi jeszcze zostały. Do przygotowania tego sosu do makaronu użyłam leczo z cukinii . Składniki: ulubiony makaron spaghetti lub inny makaron Sos: 500 g mięsa mielonego (od łopatki) 1 słoik leczo z cukinii (500 ml) sól, pieprz 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku olej Sposób wykonania: 1. Mięso obsmażamy na oleju

Kuchnia domowa Ani
Jagnięcina z warzywnym gulaszem 159

niedużych ziemniaków obrane i pokrojone na plasterki ok 8mm gr 250 g  zielonej fasolki, (nie dodałam) 1 mały bakłażan, pokroić w plasterki ok 8 mm gr 1 średnia cukinia, pokroić w plasterki ok 8 mm gr 6 liści laurowych 1/2 szklanki bulionu   3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania przygotowanie  Umytą, pokrojoną i osuszoną jagnięcinę posypać(...)pomidory widelcem. Zdjąć z ognia.  Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją  Do misy wolnowaru nałożyć składniki w następującej kolejności: mięso, 1/2 porcji sosu pomidorowego, ziemniaki,  fasolka, bakłażan, cukinia. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć resztą sosu pomidorowo - cebulowego,  na wierzchu  ułożyć  liście laurowe. Wlać bulion, nastawić program 2 (high) na 4 - 5 godzin

Stare Gary
powoli duszona wieprzowina z warzywami - w wolnowarze 206

umytego i osuszonego 1 łyżeczka oliwy 1 cebula, posiekana 1 czerwona papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki 1 żółta papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki 375 g cukinii lub kabaczka, pokrojonej w kostkę 1 bakłażan pokrojony w kostkę (opcjonalnie) 1/2 słodkiego ziemniaka (opcjonalnie) 3-4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 400 g puszka pomidorów pokrojonych 150 ml wina(...)igiełki oberwane sól, pieprz. przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. W dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażać, mieszając, przez 5 minut, aż zacznie się brązowić. Dodać papryki, cukinię, bakłażan i czosnek, smażyć kolejne 2 minuty, a następnie dodać pomidory, wino lub bulion. Mąkę kukurydzianą rozrobić z niewielką ilością wody na gładką pastę, dodać do warzyw. Dodać rozmaryn, doprawić

Stare Gary
Minestrone - zupa z mieszanych warzyw 188

strony   składniki 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę 4 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w plasterki 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 300g cukinii - pokrojona w kostkę, sporą 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego 1,5 l  bulionu z kurczaka 2  łyżki pasty pomidorowej 1 puszka ciecierzycy, osączona(...)łyżeczki pieprzu 1 szklanka drobnego makaronu (opcjonalnie) parmezan do posypania przygotowanie W dużym rondlu, podsmażyć marchew, seler i cebulę, na oleju i maśle, do miękkości. Dodać czosnek  i cukinię, mieszać i smażyć jeszcze  1 minutę Wymieszać z bulionem, pastą pomidorową, ciecierzycą, pomidorami,  pietruszką, bazylią, oregano i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym

Stare Gary
Indyk z cuknią i fasolką szparagową 227

Uwielbiam szybkie dania jednogarnkowe. Poniżej propozycja jednej z wielu kombinacji. Jaka jest Wasza ulubiona? Składniki: 0,5 kg piersi z indyka 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 1 marchewka 0,5 kg fasolki szparagowej 500g przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, bazylia, czosnek 1. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Tarta śródziemnomorska - quiche. 274

posypuję kaszką manną lub mąka razową i wykładam dość cienko ciastem (razem ze ściankami). Podpiekam kilka minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku po czym nakładam nadzienie: 1 niewielka cukinia pokrojona w plasterki mieszanka suszonych pomidorów, papryki grillowanej, oliwek z oleju czosnek ok 100 gram ulubionej wędliny (oby nie suche kiełbasy, bo one nie nadają się do zapiekania), pokrojonej(...)paseczki ok 150 g gorgonzoli ok 1/2 szklanki mleka 2 jajka Na ciasto ułożyłam plasterki cukinii, na to wymieszany ser, jajko i mleko z warzywami i wędliną. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut (trzeba pilnować aby wierzch był ładnie zapieczony). I to tyle - można już jeść

Z butelką mleczka w tle
Pieczony łosoś z warzywami 272

końca inspirować się pomysłami Jamiego Olivera . Kocham tego chłopaka i jego bałaganiarski styl, bo ze mnie też żadna Martha Stewart.      Potrzebujesz: porcję łososia ze skórą cukinię paprykę groszek zielony (np. mrożony) kilka ziemniaków fasolkę szparagową lub inne warzywa np. brukselka, cebula, brokuł   Co robić? 1. Ziemniaki obrać i podgotować razem z fasolką w osolonej wodzie(...)samo z brokułem, brukselką) 2. Paprykę pokroić i podsmażyć na oliwie (to samo z cebulą) 3. Cukinię pokroić na cienkie paski, lub plastry 4. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki oliwy, ułożyć kolejno warzywa (najlepiej niedbale jak Jamie) i rybę pokrojoną w porcje i oprószoną solą.  5. Piec pod przykryciem około 20 minut w 180 C. Jeśli

Matka Żywicielka
Kabaczek zapiekany z mięsem i fetą 165

trzeba, prawda? ;) Miałam to szczęście, że sama mogłam przygotowywać posiłki, co dla mnie jest niebywałym luksusem. Najlepsza restauracja to nie to samo, co własnoręcznie przygotowane jedzonko :) Kabaczek to inaczej cukinia. Ja od zawsze rozróżniam żółtego kabaczka i zieloną cukinię ;)  Kabaczka można przygotowywać na wiele sposobów: panierowany, duszony, obsmażany, w zalewach i tak dalej. Ja - z racji sympatii do zapiekanych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 155

pikanterii. To wszystko tworzy kompozycję doskonałą. W poszukiwaniu dań fusion wcale nie trzeba opuszczać Europy. Jest międzynarodowo, nowocześnie i kolorowo! Zapiekanka: 500g makaronu farfalle marki om nom nom* 2 cukinie 1 bakłażan 1 brokuł 3 czerwone cebule 3 papryki (czerwona, zielona i żółta) 200 g mini marchewek 200 g czarnych oliwek bez pestki 200 g pomarańczowych pomidorków koktajlowych(...)Zaharować zimną wodą i wrzucić do dużej misy. Na dużej patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy i dodać roztarte nitki szafranu. Wrzucić marchewki i podpiekać przez 5-7 minut. Cukinię i bakłażana pokroić w półksiężyce. Wrzucić na patelnię do marchewek. Smażyć aż warzywa zmiękną. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Na osobnej patelni podsmażyć papryki, uprzednio pokrojone w dużą kostkę. Brokuł

Food Square