Pieczonki z gzikiem

Pieczonki z gzikiem

Pieczonki z gzikiem

Z czasów mojego dzieciństwa pamiętam jak babcia często na obiad w piątek robiła gzik i do tego pyrki młode, czasami inne warzywa dodawała. Jest to nasza regionalna tradycyjna potrawa wielkopolska. Warzywa były pieczone w angielce takiej starej kuchni opalanej drewnem. Najczęściej kuchnie taką babcia rozpalała latem jak piekła placek drożdżowy i przy okazji pieczone były warzywa. Gzik robiony był z domowego sera, bo jak to na wsi krowa musiała być obowiązkowo. Babcia dodawała do niego śmietanę, ja wolę jogurt. Dodatko... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu wesoła kuchnia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję