Składniki : 3 kg zielonych, gruntowych ogórków 1 kg młodej cukinii 1/2 kg marchwi 1/2 kg papryki 1/2 kg cebuli 1/4 szklanki soli 7 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 1 i 1/2 łyżki soli dodatkowo: Do każdego litrowego słoika włożyć: 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 10 ziaren pieprzu czarnego, ciut ziaren gorczycy, kto lubi doda jeszcze kilka plasterków czosnku. Przygotowanie : Umyte ogórki, obraną cebulę i cukinię w skórce pokroić w pl... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula