Kiedy wchodzę wiosną do osiedlowego warzywniaka i widzę tyle wspaniałych, młodych i świeżych warzyw, rzadko kiedy potrafię się im oprzeć. Uwielbiam tę różnorodność, zapach i kolory, a przecież to dopiero początek...:) W kuchni najbardziej cenię sezonowość. To ona mnie inspiruje, skłania do poszukiwania nowych połączeń smaków, tekstur i nie pozwala się nudzić, dorzucając co miesiąc kolejne pyszności i zmieniając repertuar. A wiosną nowalijki cieszą mnie najmocniej! Świeży powiew po chłodnych i jałowych miesiacach... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Uwielbiam gotować i eksperymentować z nowymi smakami. Jestem zwolenniczką naturalnych produktów, ziół i kwiatów oraz dzikich owoców (np: dzika róża, czarny bez) na talerzach, pasjonuję się również fotografią kulinarną :) Jestem absolwentką Slawistyki na UŁ, miłośniczką zwierząt, natury i rękodzieła. A kiedyś...będę miała własny ogród :)