Składniki: 3 kg cukinii (waga po oczyszczeniu) 1 kg marchewki 6 cebul główka czosnku pęczek koperku 2 pęczki natki pietruszki Cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę obrać ze skórki, zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć miąższ z pestkami, zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek i natkę posiekać. Wszystko razem wymieszać. Zalewa: 1 szklanka oleju 3/4 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu Składniki zalewy zagotow... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...