Składniki / ok. 2 porcje: – 4 młode ziemniaki – 1 jajko – 1 mały por – 1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej – 1 mała cukinia – sól i pieprz – 500 g piersi z indyka – olej do smażenia – sól i pieprz Przygotowanie: Indyka porkoić w kostkę doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Odłożyć(...)Cukinie umyj i odetnij końce. Jeśli skórka jest delikatna (warzywa są młode) nie musisz ich obierać. Zetrzyj je do tej samej miski, co ziemniaki. Ja lubię ścierać na średnich oczkach (ponieważ placki są wtedy bardziej chrupiące), ale możecie również na drobnych. Ziemniaki obrać i również zetrzeć na średnich oczkach. Dodać jajko i mąkę pszenną. Zetrzeć por lub drobno posiekać. Wszystko
I LOVE LIFEszansę się ujawnić, ta sałatka jest naprawdę niesamowita! Słona feta, limonka i zioła naprawdę łączą się, aby ta sałatka była przyjemna, lekka, świeża i dobra. Składniki 2 średnie młode cukinie 2 łyżki posiekanej mięty 2 łyżki posiekanego koperku 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku sok i skórka z limonki 2 spore ząbki czosnku 1 łyżka oliwy feta ok. 120 g sól(...)pieprz Cukinię i czosnek zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj miętę, koperek, szczypiorek i pokruszoną fetę. Wymieszaj sok i skórkę z limonki, oliwę, sól i pieprz w małej misce. Dolej do sałatki, wymieszaj. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin do nocy przed podaniem
Smaczne mojefiliżanki bulionu warzywnego (lub wody) 2 filety z kurczaka 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 papryka czerwona, pokrojona w paski 1 cukinia, pokrojona w plastry 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji Instrukcje kasza jak gotować: Przygotowanie Kaszy Gryczanej: Wypłucz kaszę gryczaną pod bieżącą wodą(...)Przygotowanie Warzyw: W drugiej patelni rozgrzej pozostały olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją przez kilka minut, aż stanie się miękka i szklista. Dodaj posiekany czosnek, marchewkę, paprykę i cukinię. Smaż wszystko razem przez około 5-7 minut, aż warzywa zmiękną, ale zachowają chrupkość. Podanie: Na talerzu rozłóż gotowaną kaszę gryczaną. Ułóż pieczonego kurczaka na wierzchu. Obok umieść smażone warzywa
Podstawy Gotowaniaorkiszowej 2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody) 200 g pieczarek lub innych ulubionych grzybów, pokrojonych 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 cukinia, pokrojona w kostkę 2 łyżki oleju roślinnego Sól i pieprz do smaku Świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji Instrukcje: Przygotowanie Kaszy Orkiszowej: Wypłucz kaszę orkiszową pod bieżącą wodą(...)Przygotowanie Warzyw: W tej samej patelni rozgrzej pozostały olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją przez kilka minut, aż stanie się miękka i szklista. Dodaj posiekany czosnek, paprykę i cukinię. Smaż wszystko razem przez około 5-7 minut, aż warzywa zmiękną, ale zachowają chrupkość. Podanie: Na talerzu ułóż gotowaną kaszę orkiszową. Na kaszy ułóż smażone grzyby i warzywa. Posyp danie
Podstawy Gotowaniakilka pomysłów na dania główne z wykorzystaniem kuskusu perłowego: Duszone warzywa z kuskusem perłowym: Przygotuj kuskus perłowy zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami. W międzyczasie pokrój ulubione warzywa, takie jak cukinia, papryka, bakłażan czy marchewka. W dużym rondlu podsmaż warzywa na odrobinie oliwy, a następnie dodaj ugotowany kuskus. Dopraw całość ulubionymi przyprawami i dusz przez kilka minut, aż smaki się połączą(...)zapewni Ci połączenie białka, warzyw i zboża, tworząc pełnowartościowy posiłek. Kuskus z krewetkami i warzywami: Podsmaż krewetki na patelni z czosnkiem i odrobiną masła. Dodaj pokrojone warzywa, takie jak cukinia, papryka czy groszek. Wymieszaj wszystko z ugotowanym kuskusem perłowym i dopraw ulubionymi przyprawami. To szybkie danie morskie wzbogacone o zdrowe warzywa. Wariacje smakowe i eksperymenty z kuskusem perłowym Kuskus perłowy
Podstawy Gotowaniaprosty przepis na kuskus z warzywami: Składniki: 1 szklanka kuskusu 1 ¼ szklanki bulionu warzywnego 1 cebula, posiekana 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę 1 marchewka, pokrojona w plasterki ½ cukinii, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju Sól i pieprz do smaku Świeża natka pietruszki do posypania Przygotowanie: W rondlu podgrzej olej i podsmaż cebulę przez kilka minut, aż będzie miękka(...)lekko złocista. Dodaj pokrojoną paprykę, marchewkę i cukinię. Smaż warzywa przez kilka minut, aż staną się miękkie. Wsyp kuskus i smaż przez chwilę, mieszając, aż ziarna będą lekko zarumienione. Zalej bulionem warzywnym, przykryj rondel i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, aż kuskus wchłonie płyn. Dopraw danie solą i pieprzem według własnego smaku. Posyp danie świeżą natką pietruszki
Podstawy GotowaniaPyszne pikle w zalewie curry, idealne do dań obiadowych, grilowych itp, polecam przepis. SKŁADNIKI : 3-4 duże cukinie 750 ml wody 500 ml octu 1 i 1/2 szklanka cukru 1 łyżka curry 1 łyżka soli PRZYGOTOWANIE : Z cukini dużej, poprzerastanej wyjmujemy gniazda nasienne. Resztę kroimy w słupki. Przygotowujemy zalewę, zagotowujemy ją i wkładamy(...)niej cukinię. Pozostawiamy na około 2 godziny i co jakiś czas mieszamy. Do średniej wielkości słoików nakładamy pikle, na koniec zalewamy pozostałą zalewą. Pasteryzujemy je w wodzie, 5 minut licząc czas od zagotowania się wody. Wyjmujemy z wody i po ostygnięciu przenosimy do piwnicy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliogólną kondycję organizmu. Przepisy na potrawy gotowane na parze Szczegółowy przepis na kurczaka gotowanego na parze z warzywami: Składniki: 2 filety z kurczaka 1 marchewka, pokrojona w paski 1 cukinia, pokrojona w plasterki 1 cebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, posiekane Sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek Świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn) do dekoracji Sposób(...)część wodą i postaw go na gazie. Filety z kurczaka umyj, osusz i natrzyj solą i pieprzem. Włóż filety na tackę parowaru. Na filety połóż pokrojone warzywa – marchewkę, cukinię i cebulę. Posyp warzywa posiekanym czosnkiem. Skrop wszystko oliwą z oliwek. Włącz parowar i gotuj potrawę przez około 15-20 minut, aż mięso będzie soczyste, a warzywa miękkie. Podawaj kurczaka
Podstawy Gotowaniagotowanie na parze Oto trzy szczegółowe przepisy na gotowanie na parze: Kurczak na parze z warzywami: Składniki: 2 filety z kurczaka 1 marchewka, pokrojona w cienkie paski 1 cukinia, pokrojona w plasterki 1 papryka czerwona, pokrojona w paski 1 cebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, posiekane Sól i pieprz do smaku Ulubione zioła (np. tymianek, rozmaryn) do posypania Instrukcje(...)Przygotuj parowar, umieszczając go nad wrzącą wodą. Na dnie parowaru ułóż marchewkę, cukinię, paprykę i cebulę. Przypraw filety z kurczaka solą i pieprzem, a następnie ułóż je na warzywach. Posyp filety czosnkiem i ulubionymi ziołami. Przykryj parowar i gotuj przez około 15-20 minut, aż kurczak będzie miękki i dobrze przegryziony. Kalafior na parze w sosie serowym: Składniki: 1 kalafior
Podstawy Gotowaniakuskusu delikatnie rozdzieli ziarna widelcem, aby nadać mu lekkość i puszystość. Przepisy z wykorzystaniem kuskusu Kuskus z warzywami i fetą: Składniki: 1 szklanka kuskusu 2 szklanki bulionu warzywnego 1 cukinia, pokrojona w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 1 cebula, pokrojona w piórka 100g sera feta, pokruszonego Sól, pieprz, oliwa z oliwek Instrukcje: a) Sparz kuskus wrzącym bulionem warzywnym(...)pozostaw na 5 minut. b) Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż cebulę, cukinię i paprykę. c) Dodaj podsmażone warzywa do kuskusu, dopraw solą i pieprzem, dodaj oliwę i pokruszoną fetę. d) Delikatnie wymieszaj i podawaj. Kuskus z grillowanym kurczakiem: Składniki: 1 szklanka kuskusu 2 szklanki bulionu drobiowego 2 filety z kurczaka Sok z cytryny Sól, pieprz, przyprawy do kurczaka Instrukcje
Podstawy GotowaniaSmaczne, lekko chrupiące i zdrowe placki. Chętnie jadane przez dzieci i dorosłych. SKŁADNIKI. młoda cukinia 420 g młoda marchewka 210 g 3 małe czerwone cebule mąka kukurydziana 5-6 czubatych łyżek jogurt naturalny 3 łyżki 3 małe jajka 3 ząbki czosnku sok z cytryny 3 łyżeczki musztarda francuska 1,5 -2 łyżeczki sól, pieprz do smaku Marchewki, cebule i czosnek(...)obrać. Cukinię, marchewki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać przeciśnięty czosnek, posypać solą i odstawić na 10 minut. Potem delikatnie odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać mąkę, jajka, jogurt, musztardę, sok z cytryny, pieprz. Dobrze wymieszać i smażyć na suchej patelni do przyrumienienia
Smaczne mojeTaka surówka to smaczny i szybki sposób na przemycenia do diety sporej ilości zdrowych warzyw. Dzisiaj mamy CUKINIĘ, MARCHEWKĘ i CEBULĘ. Porcja zdrowia w pysznym sosie. SKŁADNIKI młoda cukinia 280 g młoda marchewka 140 g 2 małe czerwone cebule oliwa 2 łyżeczki sok z cytryny 2 łyżeczki musztarda francuska 1 łyżeczka czosnek staropolski ( lub zwykły suszony ) 1/2 łyżeczki cukier, pieprz
Smaczne mojeodcedź ją w sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przepisy na smaczne dania z kaszą gryczaną Kasza gryczana z warzywami i kurczakiem: Składniki: kasza gryczana, filet z kurczaka, marchewka, cukinia, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją z poprzedniego rozdziału. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojonego w kostkę kurczaka. Dodaj posiekane(...)staną się miękkie, a kurczak będzie dobrze ugotowany. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę, dopraw solą i pieprzem. Kasza gryczana z pieczonymi warzywami i serem feta: Składniki: kasza gryczana, papryka, cukinia, cebula, ser feta, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją z poprzedniego rozdziału. Warzywa pokrój na plastry, skrop oliwą, posól i popieprz. Piecz w nagrzanym
Podstawy Gotowaniawszechstronny składnik, który można wykorzystać w różnorodnych potrawach. Oto kilka przepisów, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie: Kasza gryczana z warzywami i orzechami: Składniki: kasza gryczana, marchewka, papryka, cukinia, orzechy nerkowca, oliwa z oliwek, przyprawy (kurkuma, sól, pieprz). Kaszę gotuj i odcedź. Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj ugotowaną kaszę i orzechy nerkowca, dopraw kurkumą(...)naturalnym wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Podawaj kaszę z grillowanym kurczakiem i sosem jogurtowym. Kasza gryczana z pieczonymi warzywami i kremowym serem: Składniki: kasza gryczana, batat, cukinia, bakłażan, kremowy ser (np. kozi ser), oliwa z oliwek, świeży rozmaryn, sól, pieprz. Kaszę gotuj i odcedź. Warzywa pokrój na kawałki, polej oliwą, posyp posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem. Piecz
Podstawy GotowaniaKomosa ryżowa to składnik, który można wykorzystać w wielu potrawach. Oto kilka przepisów, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie: Komosa ryżowa z warzywami i kiełkami: Składniki: komosa ryżowa, papryka, cukinia, marchewka, kiełki (np. rzodkiewki), oliwa z oliwek, przyprawy (kurkuma, sól, pieprz). Komosę gotuj i odcedź. Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj ugotowaną komosę i kiełki(...)pokrojony ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną miętę. Podawaj komosę z grillowanym kurczakiem i sosem tzatziki. Komosa ryżowa z pieczonymi warzywami i serem kozim: Składniki: komosa ryżowa, batat, cukinia, bakłażan, ser kozi, oliwa z oliwek, świeży tymianek, sól, pieprz. Komosę gotuj i odcedź. Warzywa pokrój na kawałki, polej oliwą, posyp świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku
Podstawy Gotowania