cukinia - 18701 przepisów (strona:610/1247)

Piknik na pożegnanie lata: roślinne grillowanie na trawie 97

morele ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego ½ łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka gorczycy 30 ml octu winnego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka oleju kokosowego Szaszłyki warzywne: 1 kolba kukurydzy 1 mała cukinia papryki (zielona, czerwona i żółta) 1 czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki soli oliwa z oliwek Grillowane awokado z quinoa: 2 awokado(...)stron. Możesz je dodatkowo posmarować olejem kokosowym, aby nie przywarły. Podawaj w przypieczonej na grillu bułce z rukolą, plastrami czerwonej cebuli i chutneyem z moreli. Szaszłyki warzywne Kukurydzę i cukinię pokrój w plastry, cebulę w ćwiartki, oddzielając warstwy, paprykę na duże kawałki. Wszystkie warzywa wrzuć do miski razem z przyprawami i oliwą. Wymieszaj, a następnie nabijaj na przemian na namoczone

Food Square
Curry z cukinią 145

Składniki: 1 filet z kurczaka 1/2 średniej cukinii 1 cebula 1 puszka mleka kokosowego 1 słoik sosu curry Blue Dragon 2 łyżeczki curry sól sos sojowy przyprawa orientalna do podania: … Czytaj dalej Curry z cukinią

czarrna od kuchni
Francuski Ajntopf (Ratatouille/Ratatuj) 166

Narychtowoł żech go cały srogi 1 gar i wszysko my tam wmōciyli 2 . Niy ma sam nic skōmplikowanego, a prziszpanować ze nazwōm przi bezuchu 3 idzie Co potrza? 2 cukinie 2 bakłażany 2 papryki 2 cebule 2-3 zōmbki czosku 6 tōmatōw 4 12 łeżek 5 oliwy 4 łeżki łoctu 6 1 łeżka cukru Prziprawy: jak niy mołcie ziōł(...)Tōmaty łobiercie ze skōry. Do gorka wlyjcie oliwa, wciepcie wyciśniynty czosnek, pokrōno cebula i nich sie tam łona 11 fajnie zeszkli. Bakłażana opukejcie 12 i osuszcie. Pokrejcie we kostka cukinia, papryka, tōmaty i wszyske te warzywa (razym ze bakłażanym) wciepcie ze prziprawōma do gorka. Na sōm poczōntek papryka, bo je nojtwardszo, a potyn nastympne 13 i niech sie to tera

Chop w kuchni
Kasza gryczana z warzywami i fetą 156

szybkie, bezmięsne danie z grillowanymi warzywami, zdrową kaszą i serem feta - fajny, zdrowy pomysł na obiad :)  SKŁADNIKI  (1 porcja - 440 kcal) 40 g kaszy gryczanej 100 g cukinii 100 g czerwonej papryki 70 g sera feta 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem(...)opakowaniu.Cukinię kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę i grillujemy na patelni grillowej na łyżce oliwy (lekko solimy cukinię). Fetę kroimy w kosteczkę. Odcedzamy kaszę i gorącą mieszamy z warzywami i serem. Smacznego :)  1 porcja - 440 kcal: - białko - 18,2 g - tłuszcze - 26,3 g - węglowodany - 37,6 g - błonnik - 5,4 g Zapraszam na  fanpage

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczona kasza jaglana z warzywami 154

grupy B. Pozytywnie wpływa na nasze włosy (ze względu na sporą zawartość krzemionki ). Pieczona kasza jaglana z warzywami - składniki: kasza jaglana (3 torebki -300g) czerwona papryka (2 sztuki) cukinia (2 średnie- ok. 600g) cebula (1 sztuka) olej passata pomidorowa (300 ml) czosnek (2 ząbki) sól pieprz zioła prowansalskie świeża bazylia Pieczona kasza jaglana z warzywami - jak przygotować: Kaszę jaglaną(...)minuty do wrzącej wody, następnie odcedzamy. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę, czosnek drobno kroimy, podsmażamy do odrobinie oleju. Dodajemy paprykę i pokrojoną w półplasterki cukinię. Całość dusimy aż warzywa zmiękną, dodajemy passatę pomidorową, przyprawy, kaszę jaglaną i całość razem dusimy przez chwilę. Kaszę z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z komosą ryżową i pesto bazyliowym 242

kolację lub jako dodatek do mięs czy ryb. Komosa ryżowa z pesto bazyliowym porcja dla 5 osób Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej około 450 g zielonej fasolki szparagowej 1 cukinia 1 papryka zielona pesto bazyliowe: 1 szklanka świeżej bazylii 1 łyżka natki pietruszki 30 g parmezanu 30 g płatków migdałowych 3 łyżki soku z limonki/cytryny 3 ząbki czosnku 6 łyżek(...)sałatkowego Przygotowanie: Ugotować komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. ( Posolić wodę ) Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Warzywa umyć. Od fasolki szparagowej odciąć końcówki i przeciąć ją na pół. Cukinię obrać, pokroić w słupki, paprykę pokroić w większą kostkę. Wyłożyć warzywa na blasze do pieczenia, skropić oliwą, posolić, popieprzyć. Wymieszać. Wsadzić do piekarnika i piec około 20 min. Pod koniec

Jaglusia
Gulasz warzywny z ziemniakami na parze 124

danie wyjdzie tak smaczne i faktycznie w jednym urządzeniu można przygotować tak smaczny obiad :) Przepis jest na 4 porcje. Składniki: 500g filetu z kurczaka, 2 małe papryki, 1 cukinia, 2 cebule, 100g fasolki szparagowej, sól, pieprz, szczypta tymianku (suszony), 250g ziemniaków, 500 ml wody Przepis na gulasz warzywny z ziemniakami na parze: Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Cebulę(...)paprykę, cukinię również kroimy w kostkę, a fasolkę w mniejsze kawałki. Kurczaka doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i oprószamy mąką. W multicookerze ustawiamy program FRY na 15 minut , dodajemy odrobinę oleju, a następnie kurczaka. Smażymy go na złoto i dodajemy pozostałe warzywa. Po zakończeniu programu FRY ustawiamy program STEW na 40 minut , dodajemy wodę, a na tacce do gotowania

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa: krem cukiniowo-dyniowy 112

pierwszych dniach jesieni.  Gęsta, sycąca i niezwykle aromatyczna z dodatkiem kremowego serka topionego. Musicie ją koniecznie wypróbować !  Składniki:  1 l bulion  2  średnie cukinie  1/2 kg dyni  2 średnie cebule kremowy serek topiony (opakowanie 100 g)  3 duże ząbki czosnku  świeże zioła : szałwia , lubczyk, tymianek  sól, świeżo zmielony pieprz(...)łyżki oliwy  Cebulę wraz z drobno posiekanym czosnkiem lekko podsmażyć  na 2 łyżkach oliwy w dużym garnku. Cukinię dokładnie umyć , pokroić wraz ze skóra w grube talarki i dodać do smażącego się czosnku i cebuli.  Do tego dodać kawałki świeżej dyni (może być również mrożona) i wszystko razem ok 10 minut smażyć. Następnie zalać przygotowanym wcześniej bulionem.Przyprawi

Aromatyczne Podróże
Pierś z kaczki z cukinią i jarmużem 208

zaczyna się kolejna edycja Masterchefa, której nie wygram. Ba, to kolejna edycja, do której nawet się nie zgłosiłem. Smuteczek. Zajemy to? Zajedzmy! Chodźcie. Składniki: 1 pierś z kaczki 1 cukinia kilka liści jarmużu oliwa z oliwek sezam pieprz i sól Wykonanie: Na patelni rozgrzewacie odrobinę oliwy z oliwek. Ale odrobinę! Jedną łyżkę, góra – dwie. Jednocześnie rozgrzewacie piekarnik(...)Masterchefa, to Michel Moran dałby Wam chochlą po łapach i tak skończyłaby się Wasza przygoda z gotowaniem w TVN-ie. A za tydzień próbujecie znowu, aż się nauczycie. Cukinię myjecie, kroicie w plastry, posypujecie solą i grillujecie. Możecie pod koniec podsypać sezamem. Jarmuż myjecie, rwiecie na kawałki, solicie i smażycie 1-2 min. Smacznego

GRUBY WAŁEK
Cukinie faszerowane 182

Składniki: 2 średnie cukinie 3/4 szklanki ryżu 30 dkg fileta z kurczaka 1 szklanka odgotowanych grzybów leśnych 1 jajko sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, papryka słodka i ostra, Przygotowanie: … Czytaj dalej Cukinie faszerowane

czarrna od kuchni
Kaszotto pomidorowe z jarmużem 143

kubek kaszy pęczak 200g. pieczarek 250g. mięsa z udek kurczaka (gotowane lub pieczone) 200-220g. cukinii 1 puszka pomidorów krojonych 1 nieduża cebula duża garść jarmużu sól, pieprz, płatki czili, cukier, tymianek świeży. Kaszę wstawić na małym ogniu w proporcji 1 do 1,5  ( kubek kaszy, 1,5 kubka wody) z dodatkiem soli. Gotować pod przykryciem na małym(...)przypraw i gotować już bez przykrycia. Mięso oczyścić z wszystkich nie jadalnych części, rozdrobnić i dodać do kaszy. Pieczarki pokroić na spore kawałki np. ćwiartki, cebulę w pióra i cukinię też w większe kawałki (takie żeby było ją widać i bez obierania). Dodać warzywa i jeszcze gotować przez kilka minut, jeśli jest potrzeba dodać trochę wody. Mieszać od czasu

Lubię to gotuję
Zupa krem z żółtej cukinii 145

Składniki: 1 duża cukinia pęczek włoszczyzny 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 ziemniak 4 pomidory oliwa z oliwek kurkuma pół łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku sól ostra papryka  Sposób wykonania: Umytą włoszczyznę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (tak aby przykrywała warzywa). Gotujemy wywar. W drugim dużym garnku rozgrzewamy oliwę a następnie wrzucamy do niej pokrojoną w piórka(...)cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażymy do zeszklenia. Następnie obieramy ziemniaka, kroimy w kostkę i dodajemy do smażącej się cebuli. Cukinię płuczemy, kroimy w kostkę (razem ze skórką) i wrzucamy do całości. Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki, dodajemy do smażenia. Solimy, dodajemy gałkę muszkatołową, kurkumę i ostrą paprykę. Gdy smażące się warzywa zmiękną, podlewamy je wywarem z gotowanej

Qchnia po prostu
Keczup z piekła rodem (z cukinii) 165

Zdrowszy i nieziemnsko ostry keczup z cukinii. Według mnie smakuje o wiele lepiej niż z samych pomidorów. Składniki 1 kg cukinii (bez skórki i pestek) 1 duża cebula 2 papryki czerwone 1 papryczka chilli 1-2 ząbki czosnku 2 koncentraty pomidorowe … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
GOŁĄBKI Z KASZĄ BULGUR, KURKAMI I CUKINIĄ 152

Mniamm..... Składniki:  średniej wielkości kapusta włoska  szklanka ugotowanej kaszy bulgur  250 g kurek  jajko od szczęśliwej kurki ( ja mam od osobistych kurek taty) jedna mała cukinia  3 łyżki masła  sól, pieprz, papryka ostra w proszku pęczek szczypiorku z dymki  na sos:  250 g kurek  1 ząbek czosnku  50 ml bulionu(...)Kurki dokładnie wyszorować najlepiej szczoteczką, bo sprytnie ukrywa się w nich ziemia.Ugotować, po przestudzeniu pokroić na mniejsze szczęści. Połowę zostawić do sosu, połowę wymieszać z ugotowaną kaszą. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, poddusić na maśle. Dodać wraz ze szczypiorkiem, czosnkiem i jajkiem do kaszy i kurek. Doprawić do smaku przyprawami.  Wykroić głąb z kapusty i włożyć

pieprzny smaczek
Cukinia w pomidorach 145

Składniki: 1 duża cukinia (po wydrążeniu ok. 70 dkg) ok. 2 kg pomidorów 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki curry 2 liście laurowe 2 … Czytaj dalej Cukinia w pomidorach

czarrna od kuchni