cukinia - 18701 przepisów (strona:583/1247)

Wegetariańskie leczo z oliwkami 43

sobie pomyślałam, że leczo jest dobrą opcją na zawekowanie wakacyjnych warzyw i zabranie ich np. na wakacje lub schowanie po prostu na zimę do spiżarni. I już. Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 15 zielonych wydrylowanych oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej pół szklanki wody 3 gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka soku(...)cytryny 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki ćwierć łyżeczki mielonej wędzonej papryki 1 liść laurowy sól pieprz oliwa (przepis na 4 porcje) Cukinię kroimy w półplasterki, papryki w większą kostkę, cebulę w mniejszą kostkę, czosnek rozdrabniamy. Wszystkie warzywa i liść laurowy wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodajemy do nich passatę

Kardamonovy
Pieczone warzywa 49

wyszło całkiem spoko. Takie pieczone warzywa pasują do wielu dań głównych, więc warto zapamiętać ten przepis. Składniki: 4 ziemniaki 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 1 mały seler 1 cukinia 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz W sumie bez większego znaczenia jest to, jak pokroicie warzywa. Chodzi(...)żeby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości. U mnie miały kształt grubszych frytek, ziemniaki były pokrojone na pół. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy (poza cukinią i ząbkami czosnku), kroimy i wrzucamy do miski, dodajemy tymianek, mieloną paprykę, olej, sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Wrzucamy na blachę do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia i miękkości warzyw

Kardamonovy
Pieczone kotlety z soczewicy 57

domu. Uraczyłam go pieczonymi kotletami z soczewicy. Nie pojadł chyba za dużo w tej Rosji, bo zjadł je bez marudzenia. Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pół szklanki otrębów żytnich pół łyżeczki curry duża szczypta mielonego imbiru pęczek natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 20 kotletów) Soczewicę(...)sicie i gotujemy 20 minut, odcedzamy, studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i starte na grubych oczkach marchewkę i cukinię. Całość smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Do miski wrzucamy soczewicę (którą wcześniej dokładnie odciskamy z wody), warzywa, jajko, otręby, poszatkowaną natkę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy średniej

Kardamonovy
Kasza gryczana z botwinką i białym serem 51

dobrze mi nie wychodzi jak tego typu sałatka. O zdrowotności nie muszę wspominać? Składniki: 1 pęczek botwinki pół kostki białego sera pół szklanki niepalonej kaszy gryczanej pół małej cukinii 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół pęczka koperku sok z połowy cytryny sól pieprz oliwa (przepis na 2-3 porcje)   Kaszę gotujemy al dente, odcedzamy. Botwinkę dokładnie myjemy, szatkujemy(...)Buraczki (jeżeli botwinka takie posiada) obieramy i kroimy w drobną kostkę.  Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i cukinię, rozdrobniony czosnek, buraczki, smażymy 2 minuty. Pod koniec wrzucamy liście botwinki i smażymy paręnaście sekund. Do miski wrzucamy kaszę, podsmażone warzywa, poszatkowany koperek, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy pokruszonym białym serem.  Artykuł

Kardamonovy
Gotowany kurczak z warzywami 59

postanowiłam usmażyć je z warzywami, w tym z brukselką, na którą obecnie jest sezon. Lubicie? Składniki: 3 ugotowane podudzia z kurczaka 500 g brukselki 1 papryka 1 cebula pół cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki pół małego pęczka natki pietruszki sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Udka obieramy z mięsa(...)Brukselkę gotujemy do miękkości, większe główki można przekroić na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią cebulę, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę i rozdrobniony czosnek, rumienimy. Dodajemy do tego kawałki kurczaka, brukselkę, przyprawy, całość smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy np. z kuskusem. Artykuł Gotowany kurczak z warzywami pochodzi z serwisu

Kardamonovy
Kotlety siekane z indyka 56

można oczywiście wykorzystać kurczaka, ale wiecie jak to jest teraz z kurczakiem. Jakościowo jednak indyk wygrywa.  Składniki: 500 g piersi z indyka pół małego pora (biała część) pół cukinii pół czerwonej papryki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki curry pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 12 kotletów) Piersi z indyka kroimy(...)małą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę paprykę i cukinię, poszatkowany por, jajka, mąkę, przyprawy, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje mięsa i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia z obu stron. Artykuł Kotlety siekane z indyka pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Gnocchi z ricotty 96

łyżka soli Sos pomidorowo-cukiniowy: 40 dkg krojonych pomidorów w puszce 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 25 dkg cukinii mały pęczek bazylii Dodatkowo: parmezan do podania Jak zrobić gnocchi z ricotty. Gnocchi: do miski włożyć żółtka, ser ricotta, parmezan, 1/3 łyżeczkę soli oraz pieprz. Wymieszać, po czym stopniowo dodać przesianą(...)zagotować i od momentu wypłynięcia gnocchi na powierzchnię wody, gotować je na średnim ogniu przez 30 sekund. Ugotowane gnocchi przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Sos pomidorowo-cukiniowy: cukinię pokroić w dużą kostkę, włożyć na patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, po czym dodać pokrojone pomidory w puszce, sól, pieprz

MeCooks
Sałatka z dojrzewającą wołowiną, grillowaną cukinią, mango i serem gorgonzolą 59

również na romantycznej kolacji ze świecami i butelką czerwonego wina. Koniecznie wypróbujcie przepis  i dajcie znać jak smakowała :)  Składniki:  150 g świeżej rukoli  1 średnia cukinia kilka krolpli oliwy 1 świeże dojrzałe mango 100 g sera gorgonzola 100 g wołowiny dojrzewającej (możesz skorzystać z przepisu tutaj ) kilka łyżek oleju z pestek orzecha włoskiego sól i pieprz(...)smaku  Przygotowanie:  cukinię pokrój w krążki o grubości 0,5 cm i grilluj z oliwą. Mango i ser pokrój  w kostkę, a wołowinę w paski. Wszystkie składniki połącz ze sobą, następnie dopraw do smaku i skrop sałatkę olejem z pestek orzecha włoskiego.  Smacznego

Niezły Młynek
Letnia sałatka z kaszą bulgur 85

parmezanem Składniki Podane ilości wystarczą na porcję dla dwóch osób. kasza bulgur 200g papryka czerwona 280g (1 duża sztuka lub 2 mniejsze) marchewka 60g (1 sztuka) brukselka 120g cukinia 200g brokuł 250g Dodatkowo świeża natka pietruszki do dekoracji oliwa sól pieprz papryka czerwona słodka i ostra miód lub syrop klonowy Sałatka z kaszą bulgur – przepis Kaszę bulgur przepłucz(...)przygotuj je razem z brukselką na parze. Jak przechowywać, sprawdź: Jak przechowywać czosnek, by na dłużej zachował aromat i właściwości zdrowotne? Marchewkę pokrój w talarki, paprykę w kostkę, a cukinię w ćwiartki. Na patelni rozgrzej oliwę, następnie smaż warzywa przez 5-7min. Wymieszaj przyprawy z miodem i dodaj do warzyw. Gdy brokuły oraz brukselka będą gotowe dodaj

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak z warzywami w rękawie – obiad, który robi się sam 167

zapiekania, ale danie równie dobrze możecie przygotować w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Składniki na kurczaka z warzywami w rękawie: 2 piersi z kurczaka 4-5 średniej wielkości ziemniaków niewielka cukinia papryka czerwona cebula marchewka przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra, pieprz ziołowy, suszone pomidory, czosnek suszony, sól i pieprz czarny 2 łyżki oleju Przygotowanie Piersi z kurczaka kroimy w średniej wielkości(...)kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plasterki, paprykę i cebulę w paski. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Cukinię również kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy przyprawy i olej. Rękaw szczelnie zamykamy z obu stron i potrząsamy nim kilkukrotnie, aby równomiernie rozprowadzić składniki. Całość przekładamy na blaszkę do pieczenia i wkładamy

e-PrzepisyKulinarne
Warzywa w tempurze 72

widocznymi blaszkami puszczają one znacznie więcej wody, co utrudnia smażenie (olej zbyt mocno pryska i dosłownie strach podejść do patelni, a podłoga wokół pieca wygląda jak pobojowisko) 2 cukinie 2 papryki kilkanaście pieczarek 200 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej duża szczypta proszku do pieczenia 2 jajka sól opcjonalnie np zioła prowansalskie sos chilli olej do głębokiego smażenia Warzywa(...)dokładnie myjemy, osuszamy. Cukinię kroimy w dość grube plastry (1,5 cm). Paprykę kroimy w paseczki. Odkrawamy nóżki pieczarkom. W szerokim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Jajka mieszamy z 500 ml lodowatej wody. Dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia mąki, pół łyżeczki soli i mieszamy rózgą kuchenną do otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. W przypadku gdyby ciasto nie było

Smaki Na Talerzu
Risotto z kurczakiem i suszonymi pomiadorami 101

sami, ja zapraszam na przepis na pyszne risotto.  Składniki  500 g filetów z kurczaka ( polecam Kurczaka Zagrodowego ) 1 średniej wielkości cebula 2-3 ząbki czosnku 1 mała cukinia kilka suszonych pomidorów 1 szklanka ryżu (najlepszy byłby taki do risotto) ok 1 litra bulionu warzywnego sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie masło klarowane lub olej do smażenia.  Filety dokładnie(...)wchłonie bulion, dolewamy ponownie i powtarzamy tą czynność aż ryż zacznie się robić miękki (ponieważ użyłam brązowego ryżu trwało to dobre 40 minut). Gdy ryż mięknie wrzucamy pokrojoną cukinię, suszone pomidory i usmażonego wcześniej kurczaka dusimy jeszcze 10 minut i risotto gotowe.    Inny przepis z kurczakiem zagrodowym:   Szybki i prosty przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem

Cynamonowe szczęście
Ciecierzyca Z Warzywami I Kiełbaską 121

ryżem, makaronem lub zjeść na pierwsze danie ze świeżym chlebkiem, coś na wzór zupki :) Składniki na 2 osoby: 2 szkl wody lub bulionu 1/2 puszki ciecierzycy  1/2 cukinii ewentualnie jedna malutka pierś z kurczaka 1 nie duża kiełbaska wieprzowa, wędzona 1 mała papryka lub pół dużej 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów 4-5 łyżek śmietanki(...)smażenia natka pietruszki 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie, następnie dodajemy posiekany czosnek i przesmażmy go przez 2 minuty, następnie dorzucamy pokrojona paprykę oraz cukinie krótko przesmażamy w tym momencie możemy dodać też pokrojony w kostkę filet z kurczaka i go przesmażyć. 2. Przesmażone składniki przekładamy do garnka z gotującą się wodą/bulionem

Gotowanie...to proste !
Pizza Na Cukiniowym Cieście 119

smakowała ta pizza. Jest lżejsza od tej z samej mąki i szybciej się robi. Spróbujcie taką zrobić :) Składniki na pizze o średnicy około 30 cm: spód cukiniowy: 1 duża cukinia około 1/2 szkl mąki 1 duże jajko sól, pieprz, czosnek suszony, papryka oliwa sos: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonych warzyw papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz(...)szczypta cukru 1 łyżka śmietanki 30 % dodatki: np. przyprawione i usmażone kawałki pierś ser feta ser żółty 1. Cukinie ścieramy na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na około 15 minut. 2. Odlewamy zebrany płyn. dodajemy mąkę, wbijamy jajko oraz dodajemy przyprawy, mieszamy na jednolita masę, nie może być rzadka ! 3. Masę rozkładamy na papierze do pieczenia spryskanym oliwą . Grubość placka

Gotowanie...to proste !
ARABSKA ZUPA Z DYNI, ZIEMNIAKÓW I CIECIERZYCY – przepyszna! 88

Hokkaido – ok. 250 g * czerwona cebula – 3 szt * czosnek – 3 ząbki * pomidory w w puszce – 1 puszka * ziemniaki średniej wielkości – 4-5 szt * cukinia świeża – 1 szt * pasta Harissa – 2 łyżki * ugotowana wcześniej ciecierzyca ( można zastąpić ciecierzycą z puszki ) – 250 g * przyprawy: kumin, cynamon, słodka papryka, sól, pieprz, chilli * oliwa z oliwek(...)razie potrzeby doprawiamy do smaku – zupa ma być wyrazista! Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ostatnią cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, przesmażamy. Wrzucamy ciecierzycę oraz pokrojoną w kosteczkę cukinię – odrobinę soli, przesmażamy kilka minut tak, by warzywa fajnie się lekko przyrumieniły. Zupę podajemy na gorąco z dodatkiem przesmażonych warzyw i odrobiny słonego sera feta. Świeży koper to kropka

Ostra na Słodko