cukinia - 18701 przepisów (strona:583/1247)

Pałeczki miodowo-paprykowe 58

osób, które nie lubią kurczaka. A gdy jeszcze są to pyszne zapiekane pałeczki, to już w ogóle ciężko się oprzeć. Co nam trzeba? 2kg pałeczek z kurczaka 2 młode cukinie 2 czerwone papryki Marynata, mieszamy: 50ml oleju rzepakowego + 3 łyżki miodu +2 cebule pokrojone w wiórka+ przyprawy, po pół łyżeczki: papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, sól, majeranek, curry. Robimy(...)Kurczaka myjemy, odcinamy nadmiar skóry, zalewamy w misce marynatą, dobrze nacieramy i odstawiamy do lodówki na 24h Po tym czasie wykładamy pałeczki do brytfanki- z cebulą! , pomiędzy układamy plasterki cukinii i posypujemy posiekaną w kosteczkę papryką. całość polewamy pozostałością marynaty. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (góra/dół) Pyszne z ryżem i mizerią.   Share 0 Tweet

Latosiowydom
Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym / Chicken in Creamy Red Bell Pepper Sauce 151

pora, 1-2 ząbki czosnku, ok. 4 czubatych łyżek kremowego serka lub 3/4 szklanki słodkiej śmietanki, około 1 - 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody, opcjonalnie pół małej cukinii, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym, przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię(...)kurczaku wrzucić pokrojone w kostkę warzywa: paprykę, cukinię i cebulę. Pod koniec smażenia warzyw dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso i zalać całość wodą lub bulionem. Dodać serek. Dusić około 15 minut lub do miękkości wszystkich składników i zgęstnienia sosu (jeśli używamy śmietanki dodać ją pod koniec duszenia i dusić kilka minut do zgęstnienia - gdyby sos był za rzadki, można

Lekcje w kuchni
Kasza z grillowanymi warzywami i piersią z kurczaka 67

spokojnie może zastąpić nasze tradycyjne ziemniczaki w drugim daniu i wcale nie musi jej towarzyszyć tłusty, zawiesisty sos. Składniki (na 2 porcje): 100 g kaszy wiejskiej 1 mała cukinia 4 pieczarki 3 małe ziemniaki 1/4 papryczki chili szklanka bulionu warzywnego ( może być bulion z połowy kostki warzywnej) przyprawa do ziemniaków papryka słodka dwie piersi z kurczaka (lub jedna podwójna) pół(...)kasza wchłonie bulion. Uważać, żeby bulion zbytnio nie wyparował. W razie konieczności podlać wodą. Kasza ma być mokra a nie wysuszona. Ziemniaki i pieczarki obrać (małej i młodej cukinii nie trzeba obierać). Warzywa umyć (pieczarki oczyścić wilgotną szmatką) i pokroić w talarki. Patelnię grillową posmarować lekko pędzelkiem namoczonym w oliwie. Wrzucić warzywa. Grillować około 15 minut, mieszając od czasu

Moja Delicja
Ciasto cukiniowe z marmoladą pomarańczową 57

Uwielbiam cukinię , a w szczególności dania z jej obecnością. Ciasta z warzywami zaczynają cieszyć się coraz większą popularnością. I słusznie. Samku warzyw w cieście nie czuć, a dzięki nim ciasta nie są suche. No i przemycamy to, co zdrowe 🙂 Przepis zaczerpnięty stąd . Składniki: (1 foremka keksowa) 220 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 male cukinie, starte na tarce 2 jaja 1/2 szklanki (170 g) marmolady pomarańczowej 3/4 szklanki (150 g) cukru 50 ml oleju roślinnego 1/2 szklanki (100 g) orzechów 1/2 szklanki (100 g) czekoladowych groszków lub połamanej czekolady 2 łyżki cukru waniliowego Przygotowanie: Piec rozgrzać do 175°C (grzałka góra-dół) . Foremkę keksową wyłożyć papierem

Moja Delicja
Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią 76

nakładu czasu danie obiadowe, które zabierzesz do pracy. Poniżej przepis oraz kilka porad. SKŁADNIKI: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – 170 g, po odsączeniu 120 g 1 mała cukinia 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 duży pomidor 3 łyżki mascarpone sól, świeżo zmielony pieprz 4 łyżki oliwy do podania makaron tagliatelle, natka, tarty ser, np. parmezan Porada: Do dania(...)dodać całą, niedużą posiekaną paprykę. PRZYGOTOWANIE: W głębszej patelni rozgrzej oliwę. Przesmaż na niej posiekaną drobno cebulę wraz z papryką. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojoną w drobną kostkę cukinię, zaraz potem odsączonego z zalewy tuńczyka i pokrojonego na małe kawałki pomidora (lub małe pomidorki pokrojone na cztery). Smaż aż składniki się połączą, dodaj serek mascarpone, przypraw do smaku solą

Zasmakuj Kuchni
Pyszna zupka warzywna 60

tylko jeść i jeść W sezonie jesienno-zimowym sprawdzi się idealnie na rozgrzanie organizmu. Oto pyszna zupka warzywna, którą koniecznie musicie wypróbować! Pyszna zupka warzywna – składniki: 1 cukinia, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1/2 selera, 1 pietruszka, 1-2 ząbki czosnku, 1 cebula, dwie łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego, łyżka suszonego oregano, szczypta soli i pieprzu, natka pietruszki(...)grubą kostkę. Następnie w garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek lub masła i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy także posiekany czosnek. Później dodajemy także cukinię i mieszamy. Przesmażamy przez kilka minut. Dodajemy pozostałe warzywa i mieszamy. Następnie zalewamy całość bulionem i dodajemy łyżkę suszonego oregano. Przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec blendujemy zupę

Natka Pietruszki
Papryka faszerowana mięsem, warzywami i kuskusem 118

średniej wielkości ( użyłam 4 czerwone i 3 białe spiczaste ) 500 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 600 g warzyw ( wykorzystałam: 1 cebulę, 1 małą kalarepkę, 2 marchewki, 2 małe cukinie żółte ze skórką) olej do smażenia sól,pieprz 100 g kuskusu 700 ml gęstego domowego przecieru pomidorowego starty ser żółty do posypania Przygotować farsz. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinię

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki z kurczaka i warzyw, które robi się w piekarniku. PRZEPIS 120

zawsze robi na wszystkich wrażenie. Są kolorowe i pyszne. Przepis na szaszłyki z kurczaka i warzyw z piekarnika Składniki: około kilograma mięsa z udek kurczaka (ewentualnie piersi), 2 małe cukinie, 2 cebule, 2 papryki, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej. Będziesz potrzebować też patyczki do szaszłyków. Jak zrobić szaszłyki z kurczaka i warzyw? Czosnek drobno posiekaj, następnie rozetrzyj z odrobiną(...)przełóż do miski, dodaj sól i pieprz, dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na noc. Paprykę pokrój w dość dużą kostkę, cebulę w ćwiartki, a cukinię w plastry. Także przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oleju i wymieszaj. Mięso i warzywa nabijaj naprzemiennie na patyczki. Piecz piecz 40-50 minut w temp. 200 stopni

Kulinarna Polska
Leczo 89

smakuje najbardziej. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Leczo Składniki 1 duża cebula cukrowa 30-40 dag ulubionej kiełbasy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 średnia cukinia 1 bakłażan 2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 6 łyżek oleju sól pieprz Instrukcje Wszystkie warzywa bardzo dokładnie myjemy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną(...)kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę (staramy się aby kostka była podobnej wielkości). Po około 10 minutach dodajemy pokrojoną cukinię i po kolejnych 10 minutach pokrojony bakłażan i pomidory pokrojone na kawałki (rozpadną się). Nie trzeba dolewać wody ponieważ warzywa wypuszczą dużo soku. Całość solimy, a pod koniec duszenia dodajemy

To co lubię - gotuję i polecam
Zapiekanka z soczewicą 62

soczewicy i warzyw. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka z soczewicą Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 15 min Łączny czas 45 min Składniki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 mała cukinia ½ k pieczarek 1 duża cebula 50 g parmezanu 2-3 łyżki masła pieprz sól Instrukcje Soczewicę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. Soczewica ma być lekko przykryta wodą. Pieczarki(...)obieramy, kroimy na spore kawałki i podsmażamy na maśle, aż cały płyn odparuje. Cukinię myjemy, kroimy na półplasterki i chwilę dusimy. Cebulę kroimy w piórka i smażymy, aż się zeszkli. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 C około 15-20 min, aż ser się zarumieni

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka śledziowa z awokado 72

awokado. Połączenie różnych smaków daje świetny efekt. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka śledziowa z awokado Składniki 6 filetów śledziowych 1 duży pomidor 1 mała czerwona cebula 1 mała cukinia lub pół średniej 1 duże dojrzałe awokado 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego cząbru (opcjonalnie) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy(...)kostkę, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wydrążamy miąższ i resztę kroimy w kostkę. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy łyżeczką i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy cukier, cząber, jogurt i oliwę z oliwek. W miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum

To co lubię - gotuję i polecam
Proste drożdżówki z nadzieniem wytrawnym 81

może być pomidorowy lub ketchup jajko + łyżka mleko do posmarowania drożdżówek cebula 1 sztuka duża – obrana i pokrojona w piórka 1 czerwona papryka w paseczki pokrojona 1/2 żółtej cukinii – pokrojona w paseczki 1/2 zielonej cukinii – pokrojona w paseczki 6 pieczarek pokrojonych i przesmażonych na oleju z cebulą, doprawione pieprzem. Garść świeżego szpinaku   Wersja normalna Drożdże mieszamy

Kuchnia na wzgórzu