osób, które nie lubią kurczaka. A gdy jeszcze są to pyszne zapiekane pałeczki, to już w ogóle ciężko się oprzeć. Co nam trzeba? 2kg pałeczek z kurczaka 2 młode cukinie 2 czerwone papryki Marynata, mieszamy: 50ml oleju rzepakowego + 3 łyżki miodu +2 cebule pokrojone w wiórka+ przyprawy, po pół łyżeczki: papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, sól, majeranek, curry. Robimy(...)Kurczaka myjemy, odcinamy nadmiar skóry, zalewamy w misce marynatą, dobrze nacieramy i odstawiamy do lodówki na 24h Po tym czasie wykładamy pałeczki do brytfanki- z cebulą! , pomiędzy układamy plasterki cukinii i posypujemy posiekaną w kosteczkę papryką. całość polewamy pozostałością marynaty. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (góra/dół) Pyszne z ryżem i mizerią. Share 0 Tweet
Latosiowydompora, 1-2 ząbki czosnku, ok. 4 czubatych łyżek kremowego serka lub 3/4 szklanki słodkiej śmietanki, około 1 - 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody, opcjonalnie pół małej cukinii, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym, przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię(...)kurczaku wrzucić pokrojone w kostkę warzywa: paprykę, cukinię i cebulę. Pod koniec smażenia warzyw dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso i zalać całość wodą lub bulionem. Dodać serek. Dusić około 15 minut lub do miękkości wszystkich składników i zgęstnienia sosu (jeśli używamy śmietanki dodać ją pod koniec duszenia i dusić kilka minut do zgęstnienia - gdyby sos był za rzadki, można
Lekcje w kuchnispokojnie może zastąpić nasze tradycyjne ziemniczaki w drugim daniu i wcale nie musi jej towarzyszyć tłusty, zawiesisty sos. Składniki (na 2 porcje): 100 g kaszy wiejskiej 1 mała cukinia 4 pieczarki 3 małe ziemniaki 1/4 papryczki chili szklanka bulionu warzywnego ( może być bulion z połowy kostki warzywnej) przyprawa do ziemniaków papryka słodka dwie piersi z kurczaka (lub jedna podwójna) pół(...)kasza wchłonie bulion. Uważać, żeby bulion zbytnio nie wyparował. W razie konieczności podlać wodą. Kasza ma być mokra a nie wysuszona. Ziemniaki i pieczarki obrać (małej i młodej cukinii nie trzeba obierać). Warzywa umyć (pieczarki oczyścić wilgotną szmatką) i pokroić w talarki. Patelnię grillową posmarować lekko pędzelkiem namoczonym w oliwie. Wrzucić warzywa. Grillować około 15 minut, mieszając od czasu
Moja DelicjaUwielbiam cukinię , a w szczególności dania z jej obecnością. Ciasta z warzywami zaczynają cieszyć się coraz większą popularnością. I słusznie. Samku warzyw w cieście nie czuć, a dzięki nim ciasta nie są suche. No i przemycamy to, co zdrowe 🙂 Przepis zaczerpnięty stąd . Składniki: (1 foremka keksowa) 220 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 male cukinie, starte na tarce 2 jaja 1/2 szklanki (170 g) marmolady pomarańczowej 3/4 szklanki (150 g) cukru 50 ml oleju roślinnego 1/2 szklanki (100 g) orzechów 1/2 szklanki (100 g) czekoladowych groszków lub połamanej czekolady 2 łyżki cukru waniliowego Przygotowanie: Piec rozgrzać do 175°C (grzałka góra-dół) . Foremkę keksową wyłożyć papierem
Moja Delicjanakładu czasu danie obiadowe, które zabierzesz do pracy. Poniżej przepis oraz kilka porad. SKŁADNIKI: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – 170 g, po odsączeniu 120 g 1 mała cukinia 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 duży pomidor 3 łyżki mascarpone sól, świeżo zmielony pieprz 4 łyżki oliwy do podania makaron tagliatelle, natka, tarty ser, np. parmezan Porada: Do dania(...)dodać całą, niedużą posiekaną paprykę. PRZYGOTOWANIE: W głębszej patelni rozgrzej oliwę. Przesmaż na niej posiekaną drobno cebulę wraz z papryką. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojoną w drobną kostkę cukinię, zaraz potem odsączonego z zalewy tuńczyka i pokrojonego na małe kawałki pomidora (lub małe pomidorki pokrojone na cztery). Smaż aż składniki się połączą, dodaj serek mascarpone, przypraw do smaku solą
Zasmakuj Kuchnitylko jeść i jeść W sezonie jesienno-zimowym sprawdzi się idealnie na rozgrzanie organizmu. Oto pyszna zupka warzywna, którą koniecznie musicie wypróbować! Pyszna zupka warzywna – składniki: 1 cukinia, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1/2 selera, 1 pietruszka, 1-2 ząbki czosnku, 1 cebula, dwie łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego, łyżka suszonego oregano, szczypta soli i pieprzu, natka pietruszki(...)grubą kostkę. Następnie w garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek lub masła i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy także posiekany czosnek. Później dodajemy także cukinię i mieszamy. Przesmażamy przez kilka minut. Dodajemy pozostałe warzywa i mieszamy. Następnie zalewamy całość bulionem i dodajemy łyżkę suszonego oregano. Przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec blendujemy zupę
Natka Pietruszkiśredniej wielkości ( użyłam 4 czerwone i 3 białe spiczaste ) 500 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 600 g warzyw ( wykorzystałam: 1 cebulę, 1 małą kalarepkę, 2 marchewki, 2 małe cukinie żółte ze skórką) olej do smażenia sól,pieprz 100 g kuskusu 700 ml gęstego domowego przecieru pomidorowego starty ser żółty do posypania Przygotować farsz. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinię
Monia miesza i gotujezawsze robi na wszystkich wrażenie. Są kolorowe i pyszne. Przepis na szaszłyki z kurczaka i warzyw z piekarnika Składniki: około kilograma mięsa z udek kurczaka (ewentualnie piersi), 2 małe cukinie, 2 cebule, 2 papryki, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej. Będziesz potrzebować też patyczki do szaszłyków. Jak zrobić szaszłyki z kurczaka i warzyw? Czosnek drobno posiekaj, następnie rozetrzyj z odrobiną(...)przełóż do miski, dodaj sól i pieprz, dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na noc. Paprykę pokrój w dość dużą kostkę, cebulę w ćwiartki, a cukinię w plastry. Także przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oleju i wymieszaj. Mięso i warzywa nabijaj naprzemiennie na patyczki. Piecz piecz 40-50 minut w temp. 200 stopni
Kulinarna Polskasmakuje najbardziej. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Leczo Składniki 1 duża cebula cukrowa 30-40 dag ulubionej kiełbasy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 średnia cukinia 1 bakłażan 2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 6 łyżek oleju sól pieprz Instrukcje Wszystkie warzywa bardzo dokładnie myjemy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną(...)kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę (staramy się aby kostka była podobnej wielkości). Po około 10 minutach dodajemy pokrojoną cukinię i po kolejnych 10 minutach pokrojony bakłażan i pomidory pokrojone na kawałki (rozpadną się). Nie trzeba dolewać wody ponieważ warzywa wypuszczą dużo soku. Całość solimy, a pod koniec duszenia dodajemy
To co lubię - gotuję i polecamsoczewicy i warzyw. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka z soczewicą Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 15 min Łączny czas 45 min Składniki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 mała cukinia ½ k pieczarek 1 duża cebula 50 g parmezanu 2-3 łyżki masła pieprz sól Instrukcje Soczewicę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. Soczewica ma być lekko przykryta wodą. Pieczarki(...)obieramy, kroimy na spore kawałki i podsmażamy na maśle, aż cały płyn odparuje. Cukinię myjemy, kroimy na półplasterki i chwilę dusimy. Cebulę kroimy w piórka i smażymy, aż się zeszkli. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 C około 15-20 min, aż ser się zarumieni
To co lubię - gotuję i polecamawokado. Połączenie różnych smaków daje świetny efekt. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka śledziowa z awokado Składniki 6 filetów śledziowych 1 duży pomidor 1 mała czerwona cebula 1 mała cukinia lub pół średniej 1 duże dojrzałe awokado 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego cząbru (opcjonalnie) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy(...)kostkę, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wydrążamy miąższ i resztę kroimy w kostkę. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy łyżeczką i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy cukier, cząber, jogurt i oliwę z oliwek. W miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum
To co lubię - gotuję i polecammoże być pomidorowy lub ketchup jajko + łyżka mleko do posmarowania drożdżówek cebula 1 sztuka duża – obrana i pokrojona w piórka 1 czerwona papryka w paseczki pokrojona 1/2 żółtej cukinii – pokrojona w paseczki 1/2 zielonej cukinii – pokrojona w paseczki 6 pieczarek pokrojonych i przesmażonych na oleju z cebulą, doprawione pieprzem. Garść świeżego szpinaku Wersja normalna Drożdże mieszamy
Kuchnia na wzgórzu