tylko jeść i jeść W sezonie jesienno-zimowym sprawdzi się idealnie na rozgrzanie organizmu. Oto pyszna zupka warzywna, którą koniecznie musicie wypróbować! Pyszna zupka warzywna – składniki: 1 cukinia, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1/2 selera, 1 pietruszka, 1-2 ząbki czosnku, 1 cebula, dwie łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego, łyżka suszonego oregano, szczypta soli i pieprzu, natka pietruszki(...)grubą kostkę. Następnie w garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek lub masła i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy także posiekany czosnek. Później dodajemy także cukinię i mieszamy. Przesmażamy przez kilka minut. Dodajemy pozostałe warzywa i mieszamy. Następnie zalewamy całość bulionem i dodajemy łyżkę suszonego oregano. Przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec blendujemy zupę
Natka Pietruszkiśredniej wielkości ( użyłam 4 czerwone i 3 białe spiczaste ) 500 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 600 g warzyw ( wykorzystałam: 1 cebulę, 1 małą kalarepkę, 2 marchewki, 2 małe cukinie żółte ze skórką) olej do smażenia sól,pieprz 100 g kuskusu 700 ml gęstego domowego przecieru pomidorowego starty ser żółty do posypania Przygotować farsz. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinię
Monia miesza i gotujezawsze robi na wszystkich wrażenie. Są kolorowe i pyszne. Przepis na szaszłyki z kurczaka i warzyw z piekarnika Składniki: około kilograma mięsa z udek kurczaka (ewentualnie piersi), 2 małe cukinie, 2 cebule, 2 papryki, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej. Będziesz potrzebować też patyczki do szaszłyków. Jak zrobić szaszłyki z kurczaka i warzyw? Czosnek drobno posiekaj, następnie rozetrzyj z odrobiną(...)przełóż do miski, dodaj sól i pieprz, dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na noc. Paprykę pokrój w dość dużą kostkę, cebulę w ćwiartki, a cukinię w plastry. Także przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oleju i wymieszaj. Mięso i warzywa nabijaj naprzemiennie na patyczki. Piecz piecz 40-50 minut w temp. 200 stopni
Kulinarna Polskasmakuje najbardziej. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Leczo Składniki 1 duża cebula cukrowa 30-40 dag ulubionej kiełbasy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 średnia cukinia 1 bakłażan 2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 6 łyżek oleju sól pieprz Instrukcje Wszystkie warzywa bardzo dokładnie myjemy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną(...)kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę (staramy się aby kostka była podobnej wielkości). Po około 10 minutach dodajemy pokrojoną cukinię i po kolejnych 10 minutach pokrojony bakłażan i pomidory pokrojone na kawałki (rozpadną się). Nie trzeba dolewać wody ponieważ warzywa wypuszczą dużo soku. Całość solimy, a pod koniec duszenia dodajemy
To co lubię - gotuję i polecamsoczewicy i warzyw. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka z soczewicą Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 15 min Łączny czas 45 min Składniki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 mała cukinia ½ k pieczarek 1 duża cebula 50 g parmezanu 2-3 łyżki masła pieprz sól Instrukcje Soczewicę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. Soczewica ma być lekko przykryta wodą. Pieczarki(...)obieramy, kroimy na spore kawałki i podsmażamy na maśle, aż cały płyn odparuje. Cukinię myjemy, kroimy na półplasterki i chwilę dusimy. Cebulę kroimy w piórka i smażymy, aż się zeszkli. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 C około 15-20 min, aż ser się zarumieni
To co lubię - gotuję i polecamawokado. Połączenie różnych smaków daje świetny efekt. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka śledziowa z awokado Składniki 6 filetów śledziowych 1 duży pomidor 1 mała czerwona cebula 1 mała cukinia lub pół średniej 1 duże dojrzałe awokado 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego cząbru (opcjonalnie) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy(...)kostkę, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wydrążamy miąższ i resztę kroimy w kostkę. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy łyżeczką i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy cukier, cząber, jogurt i oliwę z oliwek. W miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum
To co lubię - gotuję i polecammoże być pomidorowy lub ketchup jajko + łyżka mleko do posmarowania drożdżówek cebula 1 sztuka duża – obrana i pokrojona w piórka 1 czerwona papryka w paseczki pokrojona 1/2 żółtej cukinii – pokrojona w paseczki 1/2 zielonej cukinii – pokrojona w paseczki 6 pieczarek pokrojonych i przesmażonych na oleju z cebulą, doprawione pieprzem. Garść świeżego szpinaku Wersja normalna Drożdże mieszamy
Kuchnia na wzgórzuPęczak z pieczonymi warzywami Składniki: 2 małe cukinie (ja miałam żółtą) po jednej kolorowej papryce (u mnie zielona i żółta) 2 czerwone cebule 300 g małych pieczarek 3 średnie marchewki 100g wędzonego boczku sól, pieprz, suszony rozmaryn, tymianek, ostra mielona papryka 2 łyżki oleju ½ szklanki suchego pęczaku Składniki na sos łyżeczka octu jabłkowego łyżeczka sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu(...)łyżki oleju z pierwszego tłoczenia 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka do smaku wykonanie: Cukinie umyć i pokroić w plasterki grubości pół centymetra, papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobne słupki (wielkości palca), cebule obrać i pokroić w grube pióra, pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Marchewkę pokroić w półplasterki, wrzucić na 4-5 minut na lekko
Pomysłowa kuchniaSkładniki: 2 parówki 1/2 cukinii 1 jajko 4-5 łyżek mąki 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka curry sól, pieprz do podania: pomidory i cebulka Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce, parówki obrać … Czytaj dalej Placuszki cukiniowe z parówką
czarrna od kuchniwarzywami i ryżem (początkowo jak na moje kubki smakowe bałam się, że będzie zbyt ostro, ale całościowo smakowało wyśmienicie). Jednym słowem wyszło pysznie. Polecam! 1 mały kalafior 2 cukinie (np zielona i żółta) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 płaska łyżeczka curry 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kurkumy(...)Wlewamy pomidory z puszki oraz około 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy sos nieco się zredukuje dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy kilka minut, co jakiś czas mieszając. Lekko solimy. Następnie dodajemy cukinię, a po chwili kalafiora. Gotujemy całość, aż do pożądanej miękkości warzyw oraz lekkiej redukcji sosu. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą lub pieprzem. W międzyczasie, w lekko osolonym wrzątku
Smaki Na Talerzuziemniaków 400 g cukinii 1 jajko 50 g skrobi ziemniaczanej 150 g płatków owsianych błyskawicznych czosnek (3 ząbki) i/lub cebula (1 mała) 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu garść natki pietruszki (ok. 1/2 pęczka) Obrane ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w melakserze. Warzywa odcedzamy na drobnym sicie. Natkę siekamy drobno. Jeśli używasz czosnku
KucharzycaSkładniki: 700 g piersi z indyka 2 średnie cukinie 200 g śmietany 18% 1/2 pęczka koperku sól, pieprz około 4 łyżek oleju (do smażenia) Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm, oprószamy je solą i pieprzem. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim indyka z obydwu stron na złoty kolor. Następnie podlewamy małą ilością wody(...)tylko do przykrycia dna). Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do mięsa, mieszamy i dusimy przez kolejne 10 minut. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec wrzucamy poszatkowany koperek. Podajemy np. z kaszą bulgur lub ryżem
Qchnia po prostudrobiowym. W lato ona nam bardziej smakuje i pasuje :) Składniki na 2 osoby: 150 g mięsa mielonego z indyka 1 puszka pomidorów (mogą być z bazylią) 1 nie duża cukinia 1 mały bakłażan 1 cebula mała 1-2 ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra (lub szczypta chilli), oregano, tymianek, bazylia tarty parmezan oliwa/olej do smażenia makaron(...)/olejem przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy mięso mielone, solimy i pieprzymy całość i przesmażamy. 3. Kiedy mięso się troszkę przysmaży dodajemy cukinie pokrojoną w kostkę i bakłażany i znów przesmażamy. Możemy już lekko doprawić danie aby mięso i warzywa zaczęły przechodzić smakami przypraw. 4. Po tym czasie dodajemy puszkę pomidorów, oraz znów
Gotowanie...to proste !soli, pieprzu, kurkumy, kminu rzymskiego, suszonego czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka miodu lub cukru 2-3 łyżki oleju 3 łyżki wody 3 filety z kurczaka 1 średnia cukinia 2 średnie cebule Wszystkie składniki na marynatę przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w dużą kostkę włożyć do marynaty , wymieszać tak aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Przykryć(...)włożyć do lodówki na 1 godzinę lub dłużej. Cebulę i cukinię pokroić na duże kawałki. Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki naprzemiennie z warzywami. ( Patyczki warto wcześniej namoczyć w zimnej wodzie) Smacznego
Andzia Pichci