mielonej wołowiny 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra liść laurowy, ziele angielskie 1 cebula 10 dkg boczku wędzonego 1 marchew pół młodej cukinii 2 łyżki siekanego koperku ok pół szklanki mąki pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1,5 szklanki bulionu olej do smażenia *** Na patelni wytapiamy pokrojony w kostkę(...)boczek wędzony, po chwili dodajemy drobno pokrojoną cebulę, podsmażamy *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew *** *** Dokładamy startą cukinię *** *** Mieszamy i podsmażamy przez około 2 minuty *** *** Dodajemy posiekany koperek, mieszamy. Zdejmujemy z palnika *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Dokładamy warzywka z patelni i całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy
Blog z Apetytemsię zucchiolo? Pokazało się u nas w sklepach w tym roku. Od razu zwróciło moją uwagę i koniecznie musiałam je kupić i wypróbować. Zucchiolo to nic innego jak krzyżówka cukinii, dyni i ogórka. Rzeczywiście warzywo pachnie i smakuje nieco jak ogórek i dynia, a konsystencją przypomina cukinię. Ma małe ziarenka podobnie jak ogórek. Ponoć jest bardzo łatwe w uprawie
codojedzeniaZupa ziemniaczana z brukselką Zupa kartoflanka na kefirze Zupa ziemniaczana po bułgarsku Zupa kartoflanka z groszkiem Zupa ziemniaczana po meksykańsku Zupa kalafiorowa z botwinką Zupa szparagowa Zupa jarzynowa z cukinią Zupa jogurtowa z cukinią Zupa z jarmużem Zupa jarzynowa z jarmużem i kaszą gryczaną Zupa jarzynowa na białej kiełbasie Zupa jarzynowa z dynią i kapustą kiszoną Zupa z kapusty pekińskiej
Dorota Smakujeinnego rodzaju mięsa. Koniecznie też użyjcie tych dwóch rodzajów musztardy – połączenie francuskiej i miodowej daje właśnie ten super smak. 1 polędwiczka wieprzowa (około 500 g) 1 mała młoda cukinia 1 batat (około 300-400 g) 1-2 małe czerwone cebule 1 papryka czerwona kilka pieczarek brązowych 2 łyżeczki sosu Worcestershire przyprawy: granulowany czosnek, oregano, rozmaryn, mielona papryka słodka(...)dnia wyjmujemy polędwiczkę z lodówki odpowiednio wcześniej, by nabrała temperatury pokojowej, po czym obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oliwy. Przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego. Cukinię kroimy na grubsze półplasterki. Czerwoną cebulę kroimy na ósemki (pokrojona w piórka raczej się spali, a tego nie chcemy, więc te kawałki cebuli powinny być dosyć grube). Czerwoną paprykę kroimy
Smaki Na Talerzukapusty Sałatka coleslaw z pokrzywą Coleslaw z młodej kapusty z listkami chrzanu Coleslaw z rzodkiewką Wiosenny coleslaw Surówka koperkowa z młodą kapustą Surówka z młodej kapusty z marchewką i cukinią Surówka z kapusty z marchewką, ogórkiem i sosem chrzanowym Sałatka coleslaw z pomidorem Sałatka coleslaw z ajvarem Sałatka Coleslaw z cukinią i jarmużem Coleslaw z marchewką i burakiem Coleslaw
Dorota Smakujebiałą Zupa szczawiowa Zupa krem szczawiowo – brokułowa Zupa krem ze świeżego szpinaku Zupa krem ze szpinaku – dieta dr Dąbrowskiej Zupa z zielonych warzyw w 15 minut Zupa z cukinii z miętą Zupa szczypiorkowa Zupa warzywna Zupa z rzodkiewek Zupa z liści rzodkiewki Zupa z podagrycznikiem Chłodnik z botwiny na zakwasie Chłodnik buraczkowy z płatkami owsianymi Chłodnik z botwinki(...)botwinki Zupa z botwinką Botwinka zupa Zupa botwinka w 15 minut Zupa Botwinka – dieta dr Dąbrowskiej Zupa kalafiorowa z botwinką Śmietankowa zupa jarzynowa z kaszą orkiszową Zupa jarzynowa z cukinią Rosół z bluszczykiem kurdybankiem Zupa meksykańska z podagrycznikiem i grzankamiszpa Zupa z podagrycznikiem Zupa krem ze szparagów Zupa szparagowa Duet kremów z białych i zielonych szparagów Artykuł Wiosenne zupy
Dorota Smakujegrilla, ale równie świetnie sprawdzi się przygotowane w piekarniku 😉 Wegańskie szaszłyki - przepis na 4 porcje Do przygotowania szaszłyków będą Ci potrzebne: żółta papryka, czerwona papryka, cebula, czerwona cebula, bakłażan, cukinia. Do przygotowania marynaty będą Ci potrzebne: 2 łyżki posiekanej mięty, 2 gałązki rozmarynu, cytryna, 3 ząbki czosnku, papryczka chili, 100ml oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku(...)papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę o boku ok. 3cm. 2. Cebule pokrój w ósemki, cukinię w półplastry, a bakłażana w ćwiartki. 3. Z cytryny zetrzyj skórkę, wyciśnij sok, dodaj chili i posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem, po czym dodaj oliwę i wymieszaj. 4. Pokrojone warzywa wrzuć do miski, zalej marynatą, dokładnie wymieszaj o dostaw
Z notatnika dietetykaZapraszamy na przepis na scarpaccię. Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Scarpaccia z Viareggio - Jak zrobić włoską wypiek z Toskanii? - Placek z cukinii Składniki: 2 cukinie (ok. 600g) 1 cebula 0,5 szkl. mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną) 0,5 szkl. mąki kukurydzianej (szkl. o pojemności 250ml) 3 łyżki kaszy manny
Dieta Rozdzielna i Zdrowiełyżki łyżki pasty sezamowej pęczek świeżej kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 3 – 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sól do smaku Pieczone warzywa 1 cukinia pęczek zielonych szparagów 1 batat 300 g grzybów, np. shiitake 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i czarny pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Kalafior podzielić na różyczki i gotować w lekko(...)osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i zmiksować na puree. Następnie dodać tahini, oliwę po łyżce, pokrojoną kolendrę, przyprawy i zmiksować na jednolitą masę. Batata i cukinię pokroić na plasterki. Od szparagów odciąć twarde końcówki. Grzyby oczyścić i ewentualnie pokroić, jeśli są duże. Umieścić warzywa w brytfance. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nastawionego na funkcję grillową
codojedzeniaporcje: 350-400 g mintaja oliwa 90 g kaszy jęczmiennej 300 ml bulionu warzywnego 100 g świeżego szpinaku 3/4 szkl. zielonego groszku, mrożonego 2 marchewki 1 cukinia kiszone ogórki do podania – ilość wg uznania szczypiorek oregano sól, pieprz Każdy płat mintaja dzielimy na 3-4 kawałki. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy(...)małym ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut (do czasu, aż kasza wchłonie bulion, a pozostałe składniki zmiękną). Mniej więcej w połowie czasu dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cukinię. Pod koniec dodajemy świeży szpinak, mieszamy, aż szpinak „zwiędnie”. Doprawiamy suszonym oregano oraz opcjonalnie solą lub pieprzem do smaku oraz odrobiną ostrej papryki. Podajemy z pokrojonym na kawałki kiszonym
Smaki Na Talerzumożna przygotować tę pyszną i zdrową potrawę. Składniki: 6 dużych jajek 2 łyżki śmietany kremówki 200g sera mozzarella, pokrojonego w kostkę lub porwanego na mniejsze kawałki 1 mała cukinia, pokrojona w cienkie plasterki 1 mała cebula, drobno posiekana 1 niewielka czerwona papryka, pokrojona w kostkę lub cienkie paseczki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 garść świeżego szpinaku 2 łyżki(...)czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Na dużej patelni rozgrzać masło lub oliwę. Dodać cebulę i czosnek, smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać cukinię, paprykę - smażyć, mieszając, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać szpinak podgrzewać do momentu, aż zwiędnie. W dużej misce roztrzepać jajka ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną mozzarellę
Moja Książka KucharskaShare Pinterest Print Pieczone warzywa z fetą to prosty i pyszny dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek. Zero wysiłku a efekt zadowoli niejedno podniebienie Składniki: 1 mała cukinia 2 małe bataty (wąskie) 6 szalotek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 150 g sera feta 3 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 4 łyżki oliwy z oliwek grubo zmielony kolorowy pieprz sól(...)Przygotowanie: Cukinię pokroić w plastry. Bataty obrać i pokroić w plastry. Szalotki obrać i przekroić wzdłuż na pół. Papryki pokroić na kawałki (około 2 – 3 cm). Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Następnie wszystkie warzywa przełożyć do miski i wlać oliwę z oliwek. Dodać oberwane i posiekane listki rozmarynu, pieprz i sól. Wymieszać. Zawartość miski przełożyć na blaszkę wyłożoną
Oryginalny smakcebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 papryczki chili, oczyszczona z nasionek i pokrojona w paski (opcjonalnie) 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki lub półplasterki 2-3 łyżeczki żółtej pasty curry 1 łyżeczka kurkumy 400ml mleczka kokosowego 1 łyżka sosu sojowego miód lub cukier do smaku sok z cytryny(...)jeżeli używana), cebulę oraz czosnek - smażyć 1 minutę, często mieszając, aż wszystkie składniki lekko zmiękną i uwolnią swój aromat. Dodać kurczaka i smażyć do zrumienienia. Następnie dodać paprykę i cukinię, smażyć przez kolejne kilka minut. Wlać mleczko kokosowe, dodać sos sojowy i cukier (lub miód) do smaku. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować wszystko razem, aż kurczak będzie gotowy
Moja Książka Kucharska