Składniki: Placki: 2 średnie cukinie (w sumie ok. 250g) 1 cebula cukrowa 2 jajka 120 g mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki masła 100 g tartego sera grana padano sól, pieprz Olej do posmarowania blachy Dip twarogowy: 250 g twarogu półtłustego 80 g śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny garść listków bazylii sól, pieprz Sposób wykonania: Piekarnik(...)pieczenia a następnie papier smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego poszatkowaną bardzo drobno cebulę. Gdy zacznie się szklić dodajemy startą na dużych oczkach cukinię. Całość dusimy około 5 minut. Podduszone warzywa przekładamy do miski, dodajemy mąkę, śmietanę, jajka, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rózgi. Placki nakładamy łyżką na blachę zachowując odstępy
Qchnia po prosturazem zrobiłam je nieco inaczej. Nie wymaga wiele pracy i jest idealne, kiedy nie mamy dużo czasu na gotowanie. Składniki: makaron spaghetti lub inny ulubiony 1 nieduża cukinia 200 g pomidorków koktajlowych bazyliowe pesto - domowe lub ulubione kupne oliwa z oliwek opcjonalnie chilli ser parmezan Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku(...)międzyczasie cukinię pokroić w drobną kostkę, poddusić na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Następnie dodać pomidorki pokrojone na połówki i całość dusić jeszcze chwilkę. 3. W misce umieścić ugotowany odcedzony makaron, pesto - w dowolnej ilości oraz warzywa z patelni. Całość wymieszać. Można doprawić np. chilli. 4. Przełożyć na talerze i na wierzch dać tarty parmezan. Udekorować
Kuchnia domowa Anirazem z podsmażonym na patelni serem halloumi. Ależ to wyszło smaczne i sycące! 4 tortille 1 op. sera halloumi po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej 1/2 małej, młodej cukinii (lub kawałek większej) 1 duża czerwona cebula kilka brązowych pieczarek zioła prowansalskie (polecam z młynka) oliwa w spreju Sos: 1/2 dużego kubeczka gęstego jogurtu np greckiego 1 łyżka majonezu(...)czosnek lub 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz Papryki kroimy na paseczki. Czerwoną cebulę kroimy w grubsze piórka. Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki (w zależności od wielkości). Cukinię kroimy na grubsze półplasterki. Warzywa rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Skrapiamy je oliwą w spreju i oprószamy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaki Na TalerzuKetchup z kabaczka czy jak kto woli cukinii to jeden z wielu sposobów na pyszne wykorzystanie tego warzywa. Pewnie niektórzy z was powiedzą : -CO?! Ketchup z cukinii? Co to za ketchup! Ale zanim ocenicie spróbujecie, bo może i wam przypadnie do gustu? Można go … The post Ketchup z kabaczka appeared first on Polska Zupa
Polska Zupakiedyś tak będzie, a tymczasem wychodzę na balkon, na którym obrodziła w tym roku nasturcja i zabieram jej okazałe liście do kuchni. Czeka już tutaj sałtka ze świeżej, młodej cukinii, chrupiącej marchewki i strzelajacych sokiem czerwonych koralików porzeczki. Wypełniam liście sałatką, posypuję kruszonym serem feta i polewam całość olejem chili - tak powstają ogrodowe wrapy środka lata :) Pełne świeżości, tekstur(...)szczypiorek do podania 1/3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju olej chili lub płatki chili do podania Sposób przyrządzenia: 1. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. 2. Dodaj umyte porzeczki, sok z cytryny, cukier, olej, sól i pieprz - wymieszaj. 3. Na umyte liście nasturcji
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDzisiaj jest smacznie, szybko i pożywnie. Cukinię i bakłażana kroimy na plastry a potem obtaczamy w panierce aby na końcu je usmażyć. Do tego pyszny sos i danie gotowe. Zachęcam na chwilę wejść do kuchni. Cukinia i bakłażan w serowej skorupce - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietyle wolno, że zanim skutki będą bardzo opłakane, pewnie nie będę już żył. Natomiast nie odnotowano żadnej gałęzi przedłużającej mój ród :) Tymczasem moje smutne jedzenie w pracy :) Składniki: - cukinia - mąka Wykonanie: Z mąki i wody robimy gęste lejące się ciasto. Moczymy w nim plasterki cukinii, a następnie smażymy na głębokim oleju
Kryzysowa Książka Kucharskaboczkiem i warzywami Makaron chiński z kurczakiem Makaron chiński z wołowiną Przepis na kurczaka z warzywami do ryżu Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki jedna mała cukinia papryka 2 ząbki czosnku jedna pierś z kurczaka łyżeczka kurkumy łyżeczka harissy lub ostrej papryki (jeśli nie lubicie ostrego dajcie słodką paprykę) 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu słodkiego(...)chili szczypiorek do posypania olej do smażenia Przepis 1 Cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Kurczaka kroimy w kostkę. 2 Na oleju podsmażamy mięso i dodajemy do niego kurkumę i harissę. Podsmażamy około 10 minut. 3 Do składników dodajemy warzywa i czosnek, dolewamy sos sojowy i sos chili. 4 Mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. 5 Podajemy
Kuchnia BazyliiSałatka z cukinii na zimę Sałatka z cukinii na zimę to kolejna propozycja z mojej śpiżarni, po która chętnie sięgam jesienią i nie tylko. Uwielbiam takie kolorowe warzywa w słoiku, ale chyba najbardziej lubię, to, że po prostu odkręcam słoik i mam pyszną i zdrową sałatkę, która przywołuje we mnie wspomnienia upalnego lata. To po prostu taka namiastka letnich
Kulinarne przygody GatitySałatka z cukinii i ogórków będzie idealnym wyborem! Jest bardzo smaczna, pełna ciekawych warzyw i co najważniejsze łatwa w przygotowaniu! Artykuł Sałatka z cukinii i ogórków na zimę pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaBardzo smaczny pomysł na frytki z cukinii. Świetna alternatywa dla frytek ziemniaczanych. Posmakują Ci. Zapraszam! Artykuł Frytki z cukinii pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjąprosty, szybki i pyszny makaron. Do dania można wykorzystać dowolnego rodzaju makaron, u mnie akurat było to spaghetti. Składniki: ok 1kg dojrzałych pomidorów, koktajlowych lub śliwkowych 1 mała cukinia 1 mała cebulka 1-3 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek dowolny makaron posiekane pistacje ser typu parmezan Sposób przygotowania: 1. Warzywa umyć, cebulę obrać(...)pokroić dowolnie. Nie trzeba drobno siekać. Pomidorki przekroić na połówki, a cukinię w grubą kostkę. Czosnek obrać, dorzucić do warzyw. Wszystkie warzywa umieścić a naczyniu żaroodpornym. Skropić całość oliwą z oliwek. 2. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 180*C i upiec do miękkości. 3. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, troszkę przestudzić i zblendować na gładko. Doprawić solą
Kuchnia domowa Aniwyszło całkiem spoko. Takie pieczone warzywa pasują do wielu dań głównych, więc warto zapamiętać ten przepis. Składniki: 4 ziemniaki 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 1 mały seler 1 cukinia 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz W sumie bez większego znaczenia jest to, jak pokroicie warzywa. Chodzi(...)żeby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości. U mnie miały kształt grubszych frytek, ziemniaki były pokrojone na pół. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy (poza cukinią i ząbkami czosnku), kroimy i wrzucamy do miski, dodajemy tymianek, mieloną paprykę, olej, sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Wrzucamy na blachę do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia i miękkości warzyw
Kardamonovydobrze mi nie wychodzi jak tego typu sałatka. O zdrowotności nie muszę wspominać? Składniki: 1 pęczek botwinki pół kostki białego sera pół szklanki niepalonej kaszy gryczanej pół małej cukinii 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół pęczka koperku sok z połowy cytryny sól pieprz oliwa (przepis na 2-3 porcje) Kaszę gotujemy al dente, odcedzamy. Botwinkę dokładnie myjemy, szatkujemy. Buraczki(...)jeżeli botwinka takie posiada) obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i cukinię, rozdrobniony czosnek, buraczki, smażymy 2 minuty. Pod koniec wrzucamy liście botwinki i smażymy paręnaście sekund. Do miski wrzucamy kaszę, podsmażone warzywa, poszatkowany koperek, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy pokruszonym białym serem. Podobne przepisy: Sałatka
Kardamonovypostanowiłam usmażyć je z warzywami, w tym z brukselką, na którą obecnie jest sezon. Lubicie? Składniki: 3 ugotowane podudzia z kurczaka 500 g brukselki 1 papryka 1 cebula pół cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki pół małego pęczka natki pietruszki sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Udka obieramy z mięsa(...)Brukselkę gotujemy do miękkości, większe główki można przekroić na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią cebulę, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę i rozdrobniony czosnek, rumienimy. Dodajemy do tego kawałki kurczaka, brukselkę, przyprawy, całość smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy np. z kuskusem. Artykuł Gotowany kurczak z warzywami pochodzi z serwisu
Kardamonovy