cukinia - 18701 przepisów (strona:566/1247)

Mozzarella z ostrym boczkiem i warzywami 222

mała cebulka czosnkowa, ¼ papryczki chili, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, listki młodej botwinki, świeża roszponka, ziarna młodej kukurydzy, oliwki zielone, ziarna kapary, cukinia, zielona pietruszka. Przygotowanie: Cebulki kroimy w plasterki i delikatnie solimy, pomidorki dzielimy na ćwiartki,  a mozzarellę kroimy w plastry. Cukinię pokrojoną w cienkie plastry osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru(...)podpiekamy na patelni lub grillujemy. Boczek dzielimy na mniejsze paski, podsmażamy na drugiej patelni, pod koniec dodajemy ziarna surowej kukurydzy i drobno posiekaną papryczkę chili. Na talerzu układamy grillowaną cukinię, boczek z kukurydzą i papryczką chili. Dodajemy ser mozzarella na przemian z pomidorkami i listkami zielonej pietruszki. Ser delikatnie polewamy olejem. Dodajemy również oliwki, kapary, roszponkę, listki botwinki, cebulki

Moniki Smakołyki
Leczo 156

Wszędzie dookoła na bazarku cukinie, papryki, świeże zioła...  składniki w sam raz na leczo. W moje ręce wpadł  pęczek  świeżego majeranku. Nawet nie miałam pojęcia, że ma podobny smak, ale nieco delikatniejszy od eukaliptusa. Jednak suszone zioła nie oddają tego wszystkiego, co świeże. Dlatego warto założyć  "parapetową" szklarnię i hodować własne zioła. Leczo SKŁADNIKI: - 2 duże(...)cukinie - 3 duże papryki (różne kolory) - pęczek świeżego majeranku - 1 cebula - 6 parówek (może być też kiełbasa) - sól - pieprz - 1-2 łyżki ziarenek smaku - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - kilka ziarenek pieprzu czarnego PRZYGOTOWANIE:      Cukinie oraz paprykę

Zainspiruj się kuchnią
Grillowane warzywa z kurczakiem chili 190

być nudne i takie samo, stwórzmy danie, które jest smaczne, zdrowe i kolorowe. Zastąpmy kiełbasę i ketchup, piersią z kurczaka w sosie chili. Składniki na 4 porcje: 1 średnia cukinia, 4 łyżki sosu chili, 4 filety z kurczaka, 8 szt. pomidorków conchita, 8 szt. pomidorków conchita yellow, 20 szt. cebulek srebrzystych, pęczek szczypiorku, 5 g kiełków rzodkiewki, sól himalajska świeżo(...)łyżki oleju, sól, pieprz, oregano, wyciśnięty czosnek, wszystko razem wymieszaj. Pierś z kurczaka umyj, pokrój na części i posmaruj marynatą. Wstaw do lodówki na ok. 30 min.  Cukinię pokrój na długości, na bardzo cienkie plasterki, przełóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru soku. Delikatnie posól i posmaruj olejem z dwóch stron. Kurczaka, pomidorki, cebulkę i cukinię grilluj. Pierś

Moniki Smakołyki
Leczo z bobem 157

smaczne dzielę się przepisem :) Jeśli nie dodamy do potrawy parówki będziemy mieć ekspresowy obiad jarski :) Składniki : 25 - 30 dag bobu 1 duża papryka czerwona, żółta i zielona cebula mała cukinia opakowanie pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeży tymianek i majeranek olej do smażenia ewentualnie parówka lub inne ugotowane i podrobione mięso Przygotowanie : Bób ugotować i obrać z łupin(...)Warzywa; papryki, cukinię, pomidory i zioła umyć Cebulę obrać i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną paprykę, później cukinię - razem poddusić Dołożyć pokrojone na pół pomidorki, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do momentu, aż pomidory puszczą sok, a potem płyn nieco się zredukuje Dodać pokrojone zioła i parówkę, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem Wsypać bób i wszystko delikatnie

Proste Potrawy
Wyrolowany Hot-Dog 149

Kochani mam coś idealnego na szybką przystawkę dla niespodziewanych gości....Parówki zawinięte w ciasto francuskie Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 10 parówek cukinia pieczarki  brokuły,kalafior  Przyprawy ser żółty Białko do posmarowania Ciasto francuskie kroimy na prostokąty tak aby końce parówek wystawały...Cukinie, kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, pieczarki, kalafior i brokuł kroimy bardzo drobno, ser żółty ścieramy... Następnie(...)ciasto francuskie, wykładam po kolei cukinie, pieczarki, brokuły i starty ser, posypujemy ziołami  na wierzch kładziemy parówkę i zawijamy... Następnie smarujemy białkiem i pieczemy w tem. 180st. przez 20 min. var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';

NaKońcuJęzyka
Kotlety z kaszy jaglanej odsłona II 150

jakiegoś czasu pokochałam kasze jaglaną, a zwłaszcza kotleciki jaglane mocno czosnkowe ale  tym razem z groszkiem i cukinią.. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 szklanki groszku konserwowego i kukurydzy pół szklanki cukinii drobno pokrojonej 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku szczypta soli, pieprzy, kurkumy słodkiej papryki, curry 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki(...)wodą. i w dwóch szklankach wody gotujemy do miękkości około 15-20 min. Po ugotowaniu odlewamy nadmiar wody   Czosnek drobno kroimy i podsmażamy na maśle wraz z cukinią Wystudzoną kasze przekładamy do blendera dodajemy jajko, wszystkie przyprawy i wszystko chwile miksujemy nie za długo żeby kuleczki kaszy były jeszcze widoczne. Przekładamy masę do miski dodajemy  warzywa oraz

NaKońcuJęzyka
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 178

wyobrażałam, za to pełno było ubrań, dywanów, zabawek i rzeczy do domu. Niemniej jednak znalazłam kilka ciekawych stoisk i przedstawiam je Wam na zdjęciach. W Toskanii wreszcie spróbowałam kwiatów cukinii. W Polsce nie udało mi się ich nigdzie kupić, a tu sprzedawali je na każdym kroku. Albo cukinie z kwiatami, co kto woli. Sezon na grzyby trwa również w Toskanii(...)drogie kurki. Stoisko z grzybami zrobiło na mnie duże wrażenie. Przyznam się, że nie wiedziałam, że Włosi też mają u siebie kurki. Na jednym ze stoisk sprzedawali śliczne okrągłe cukinie, idealne do faszerowania. Nie brakowało też pomidorów we wszystkich odmianach i kolorach. Po lewej stoisko z rybami. W wielkiej puszce małe rybki, chyba sardynki. To białe to suszony, solony dorsz

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami w sosie serowym 244

Danie bardzo proste, bezmięsne, z serowym aromatem... Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków gałązka pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 1 młoda cukinia 1 brokuł 2 ząbki czosnku, drobno posiekane suszone zioła do pizzy przyprawa warzywna do zup (używam bez glutaminianu sodu) oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 2/3 szklanki(...)grube plastry, ugotować do miękkości w osolonej wodzie (nie mogą być jednak rozpadające się). Odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki i zblanszować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli. Odcedzić. Cukinię pokroić w plastry, posypać przyprawą warzywną i ziołami do pizzy. Następnie obsmażyć z obu stron na oliwie (lub oleju rzepakowym). W naczyniu do zapiekania lub blasze wyłożonej pergaminem ułożyć ziemniaki

Czerwień i błękit
Kurczak w pięciu smakach 347

przyprawionymi kolorowymi warzywami. Danie można podać również z ryżem. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 2 marchewek, 1 sporej pietruszki, 1 małego selera, 1 pora, 1 cukinii, niewielkiego kawałka korzenia imbiru, 4 ząbków czosnku, 4 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem, pęczka natki kolendry, 2 gwiazdek anyżu, 7 goździków, 1 łyżeczki cynamonu, 15 ziaren pieprzu syczuańskiego, 1 łyżeczki(...)pokroiłem w plasterki o grubości około 3 mm. W podobnej grubości plasterki pokroiłem białą część pora. Selera obrałem i pokroiłem w półplasterki o podobnej grubości. Również w plasterki pokroiłem cukinię. 4 Ząbki czosnku obrałem z łupinek i pokroiłem je w bardzo cienkie plastry. Imbir obrałem ze skóry i również pokroiłem w plastry w poprzek włókien. Grzyby shitake osączyłem z wody

Wyprawy kulinarne
Zupa -krem z cukini 171

Szczerze mówiąc pierwszy raz robiłam zupę-krem...i na pewno jeszcze kiedyś zrobię inną taką miksowaną zupkę..tym razem była to zupka z cukinii.. 4 średnie cukinie  1 cebula 2 duże ząbki czosnku kartonik słodkiej śmietanki (12% lub 18%) biały pieprz 2 bulionetki warzywne  2 łyżki stołowe masła klarowanego lub oleju Cebulę i czosnek drobno posiekać, dusić(...)małe kawałki i dodać do garnka z cebulą,podlać zagotowaną wodą. Dodać 1 bulionetkę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy cukinia zmięknie,zmiksować składniki w garnku na gładki krem. Do kremu dodać drugą bulionetkę, śmietankę oraz biały pieprz do smaku. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jeśli zupa jest za gęsta, można

Moje domowe kucharzenie
Sos słodko- kwaśny 218

Jeśli lubicie sosy do makaronu musicie koniecznie go wypróbować. Cukinia fajnie komponuje się z pomidorami i papryką, a do tego jej żółty kolor będzie przypominał Wam o ciepłym lecie ;) Przepis pochodzi ze strony  In My Coffee Kitchen , zmniejszyłam proporcje o połowę. Dodałam też swoje modyfikacje. Z tej porcji wyszło mi 5 słoików po około 300ml. Składniki: 0,5kg czerwonej(...)papryki 0,5kg cebuli 1,5kg cukinii (ja użyłam żółtej) 2 słoiczki koncentratu pomidorowego- ja zamiast koncentratu użyłam 6 wazowych łyżek przecieru pomidorowego własnej roboty 3/4 szklanki octu (ja dałam ciut mniej) 250g cukru pół łyżki słodkiej papryki w proszku pół łyżki ostrej papryki w proszku pół łyżki curry sól, pieprz pół łyżki suszonej bazylii   Wykonanie: Cukinię kroimy

Czerwona Porzeczka
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 198

zupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym(...)smażenia rozmaryn, tymianek, liść laurowy sól, pieprz, płatki chilli (do smaku) 8 szklanek wody lub wywar warzywny/mięsny 2 kostki rosołowe warzywne ekologiczne  (jeżeli nie używasz bulionu) 1 cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 4 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 puszka fasoli białej 200 g drobnego makaronu – u mnie małe kolanka snabbmakaroner parmezan do podania opcjonalnie: poszarpane listki bazylii

Chilli Czosnek i Oliwa
Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 313

propozycję.  Zapiekanka smakuje bardzo włosko - pomidory, ser i bazylia to przewodnie nuty tej kompozycji - i  przypomina mi lasagne. Jeżeli nie macie pod ręką patisonów, wykorzystajcie bakłażany lub cukinie. P.s. Dziękuję za inspirację do przygotowania tej parmigiany mojej koleżance Beacie i jej Mężowi:) Parmigiana di melanzane - historia zapiekanki z południowych Włoch Zwana parmigiana, parmigiana di melanzane lub melanzane alla(...)środku nocy lub gdy szukamy ukojenia w serowym przysmaku ;) P.s. Chyba powinnam nawiązać z Eleonorą jakąś polsko-włoską kooperatywę - nasze blogi są "tytułowymi bliźniakami" :) Patisony - połączenie dyni z cukinią Zdjęcie patisonów, podrasowane małą sztuczką w Picassie. Czy Wam też kojarzy się z obrazami przedstawiającymi martwe natury? :) Jadłam patisony pierwszy raz w życiu i chciałam podzielić się z Wami swoimi wrażeniami

Chilli Czosnek i Oliwa
Paella de verduras (wegetariańska) 218

jest to przeciwieństwo pełnej mięsa paelli valenciana . Jest lekka, pełna różnorodnych smaków i można do niej wykorzystać warzywa , które akurat są w sezonie . Ja przygotowałam letnią wersję z cukinią, groszkiem i fasolką szparagową, także pojawiający się już na targowiskach bób świetnie by tu pasował. Paellę przyozdobiłam paseczkami grillowanej papryki, czy nie wygląda to uroczo?:) Oto moja pierwsza w życiu paella(...)ryżem. Paella de verduras przepis własny na 4 porcje moja patelnia do paelli ma średnicę 30 cm. Składniki: 2 czerwone papryki 1 cebula 1 papryczka chilli oliwa 1 nieduża cukinia 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 200 g sezonowych warzyw (u mnie zielona fasolka i groszek, może być np. bób) szczypta szafranu 1 łyżeczka wędzonej papryki pimenton

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 253

greckiej kuchni domowej. Każda grecka rodzina ma swój niezawodny przepis, patent, czy sposób.  "Gemista" oznacza po grecku "wypełnione, faszerowane". Najczęściej są to pomidory i papryka, a czasem również cukinie i bakłażany, wypełnione nadzieniem z ryżu, posiekanych warzyw oraz ziół i upieczone w sosie pomidorowym. Delikatne, na granicy rozpadnięcia się, rozpływające się w ustach, aromatyczne. Szczególnie lubię tak przygotowane pomidory(...)porcje (liczę po 2 sztuki warzyw na osobę, w sumie na 8 papryki/pomidorów) czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki: 5 dużych pomidorów 2 papryki (czerwona i żółta) 1 cukinia, pokrojona w drobną kostkę 200 g ryżu arborio (lub innego o okrągłych ziarnach) 1 cebula, pokrojona w kostkę ząbek czosnku, zmiażdżony i posiekany pęczek natki pietruszki, posiekanej 2 łyżki suszonej

Chilli Czosnek i Oliwa