grilla, ale równie świetnie sprawdzi się przygotowane w piekarniku 😉 Wegańskie szaszłyki - przepis na 4 porcje Do przygotowania szaszłyków będą Ci potrzebne: żółta papryka, czerwona papryka, cebula, czerwona cebula, bakłażan, cukinia. Do przygotowania marynaty będą Ci potrzebne: 2 łyżki posiekanej mięty, 2 gałązki rozmarynu, cytryna, 3 ząbki czosnku, papryczka chili, 100ml oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku(...)papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę o boku ok. 3cm. 2. Cebule pokrój w ósemki, cukinię w półplastry, a bakłażana w ćwiartki. 3. Z cytryny zetrzyj skórkę, wyciśnij sok, dodaj chili i posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem, po czym dodaj oliwę i wymieszaj. 4. Pokrojone warzywa wrzuć do miski, zalej marynatą, dokładnie wymieszaj o dostaw
Z notatnika dietetykaZapraszamy na przepis na scarpaccię. Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Scarpaccia z Viareggio - Jak zrobić włoską wypiek z Toskanii? - Placek z cukinii Składniki: 2 cukinie (ok. 600g) 1 cebula 0,5 szkl. mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną) 0,5 szkl. mąki kukurydzianej (szkl. o pojemności 250ml) 3 łyżki kaszy manny
Dieta Rozdzielna i Zdrowiełyżki łyżki pasty sezamowej pęczek świeżej kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 3 – 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sól do smaku Pieczone warzywa 1 cukinia pęczek zielonych szparagów 1 batat 300 g grzybów, np. shiitake 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i czarny pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Kalafior podzielić na różyczki i gotować w lekko(...)osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i zmiksować na puree. Następnie dodać tahini, oliwę po łyżce, pokrojoną kolendrę, przyprawy i zmiksować na jednolitą masę. Batata i cukinię pokroić na plasterki. Od szparagów odciąć twarde końcówki. Grzyby oczyścić i ewentualnie pokroić, jeśli są duże. Umieścić warzywa w brytfance. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nastawionego na funkcję grillową
codojedzeniaporcje: 350-400 g mintaja oliwa 90 g kaszy jęczmiennej 300 ml bulionu warzywnego 100 g świeżego szpinaku 3/4 szkl. zielonego groszku, mrożonego 2 marchewki 1 cukinia kiszone ogórki do podania – ilość wg uznania szczypiorek oregano sól, pieprz Każdy płat mintaja dzielimy na 3-4 kawałki. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy(...)małym ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut (do czasu, aż kasza wchłonie bulion, a pozostałe składniki zmiękną). Mniej więcej w połowie czasu dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cukinię. Pod koniec dodajemy świeży szpinak, mieszamy, aż szpinak „zwiędnie”. Doprawiamy suszonym oregano oraz opcjonalnie solą lub pieprzem do smaku oraz odrobiną ostrej papryki. Podajemy z pokrojonym na kawałki kiszonym
Smaki Na Talerzumożna przygotować tę pyszną i zdrową potrawę. Składniki: 6 dużych jajek 2 łyżki śmietany kremówki 200g sera mozzarella, pokrojonego w kostkę lub porwanego na mniejsze kawałki 1 mała cukinia, pokrojona w cienkie plasterki 1 mała cebula, drobno posiekana 1 niewielka czerwona papryka, pokrojona w kostkę lub cienkie paseczki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 garść świeżego szpinaku 2 łyżki(...)czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Na dużej patelni rozgrzać masło lub oliwę. Dodać cebulę i czosnek, smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać cukinię, paprykę - smażyć, mieszając, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać szpinak podgrzewać do momentu, aż zwiędnie. W dużej misce roztrzepać jajka ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną mozzarellę
Moja Książka KucharskaShare Pinterest Print Pieczone warzywa z fetą to prosty i pyszny dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek. Zero wysiłku a efekt zadowoli niejedno podniebienie Składniki: 1 mała cukinia 2 małe bataty (wąskie) 6 szalotek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 150 g sera feta 3 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 4 łyżki oliwy z oliwek grubo zmielony kolorowy pieprz sól(...)Przygotowanie: Cukinię pokroić w plastry. Bataty obrać i pokroić w plastry. Szalotki obrać i przekroić wzdłuż na pół. Papryki pokroić na kawałki (około 2 – 3 cm). Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Następnie wszystkie warzywa przełożyć do miski i wlać oliwę z oliwek. Dodać oberwane i posiekane listki rozmarynu, pieprz i sól. Wymieszać. Zawartość miski przełożyć na blaszkę wyłożoną
Oryginalny smakcebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 papryczki chili, oczyszczona z nasionek i pokrojona w paski (opcjonalnie) 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki lub półplasterki 2-3 łyżeczki żółtej pasty curry 1 łyżeczka kurkumy 400ml mleczka kokosowego 1 łyżka sosu sojowego miód lub cukier do smaku sok z cytryny(...)jeżeli używana), cebulę oraz czosnek - smażyć 1 minutę, często mieszając, aż wszystkie składniki lekko zmiękną i uwolnią swój aromat. Dodać kurczaka i smażyć do zrumienienia. Następnie dodać paprykę i cukinię, smażyć przez kolejne kilka minut. Wlać mleczko kokosowe, dodać sos sojowy i cukier (lub miód) do smaku. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować wszystko razem, aż kurczak będzie gotowy
Moja Książka Kucharskaktóry ma pyszną konsystencję, można powiedzieć, że zbliżoną nawet mięsu np kurczakowi. Polecam! PRZEPIS SPAGHETTI Z BOCZNIAKAMI Składniki: 500g spaghetti 1 cebula 50 ml oliwy 250g boczniaków 1 średnia cukinią 1 duży pomidor 1 ząbek czosnku 100ml śmietany np 18% sól pieprz listki świeżej bazylii Jak zrobić spaghetti z boczniakami: Spaghetti gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją z opakowania(...)Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oliwie. W tym czasie boczniaki myjemy i dodajemy na patelnię, mieszamy. Myjemy cukinię i pomidora, kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię. Dodajemy też sól, pieprze i przeciśnięty ząbek czosnku. Dusimy wszystko pod przykrywką 5 min. Dodajemy śmietankę, mieszamy, doprawiamy do smaku. Odcedzony makaron dodajemy do sosu, dodajemy listki bazylii, mieszamy
Dorota Smakujediety u osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność. Makaron z kotlecikami z fasoli - przepis na 4 porcje Do przygotowania makaronu z kotlecikami będą Ci potrzebne: 200g makaronu tagiatelle, mała cukinia, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, cebula, 100g pieczarek, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, pół papryczki chili, 2 łyżki sosu sojowego, szczypta pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżeczki curry, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, tarta bułka do obtoczenia kotlecików, 2 łyżki oleju rzepakowego. 1. Warzywa i pieczarki oczyść i płucz. 2. Cukinię pokrój w zapałkę, papryki w paski, a pieczarki w plasterki. 3. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 4. Makaron
Z notatnika dietetykaprzekroić na pół i wyciąć błonki. Rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Przygotowanie farszu – na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną drobno cebulkę. Jak cebulka lekko zmięknie to wrzucić czosnek. Cukinię obrać usunąć gniazda nasienne – pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć. Następnie zdjąć skórkę i pokroić na małe kawałki. Pieczarki przekroić na pół. Na patelnię wrzucić mięso mielone i smażyć(...)straci kolor surowizny. Następnie dodać cukinię, pieczarki doprawić solą i pieprzem. Smażyć chwilkę. Wlać passatę, dodać bazylię, chili, wymieszać i ponownie doprawić do smaku. Gotować około 5 minut. Farsz włożyć do papryk, położyć plasterek sera na każdą paprykę. Nadmiar farszu rozłożyć pomiędzy paprykami. Gdyby farsz był zbyt suchy dodać wody. Pamiętajcie jednak że papryki muszą być faszerowane farszem bez dużej
Kuchnia Pokoleńspokojnie naje się cała rodzina. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 szklanka ryżu 1/3 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 2 łyżki masła 1 mała cukinia (lub pół większej) 1 papryka (u mnie po kawałku czerwonej, zielonej i żółtej papryki) 2 łyżeczki suszonych ziół typu: bazylia, oregano, tymianek lub zioła prowansalskie Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżeczka(...)gotuje przygotowujemy kurczaka z warzywami. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Obsypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na rozgrzanym oleju *** *** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie, mieszamy i smażymy przez chwilę *** *** Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy całość często mieszając, aż warzywa zmiękną *** *** Kurczaka z warzywami układamy na ugotowanym ryżu i całość posypujemy tartym serem *** *** SMACZNEGO
Blog z ApetytemSkładniki: 800 g cukinii (małe sztuki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego 80 ml octu jabłkowego 100 g cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebule bardzo drobno szatkujemy, czosnek miażdżymy. Warzywa można też rozdrobnić za pomocą malaksera. Całość wrzucamy do garnka, dodajemy sól
Qchnia po prostujako nadzienie pysznej tortilli. Możliwości jest wiele, a baza jedna Zatem serdecznie zachęcam do wypróbowania nowego przepisu Składniki (6 porcji): 600g mielonej wołowiny, 1 cebulka, 4 ząbki czosnku, 1 cukinia, 1 papryka, 250g czerwonej fasoli konserwowej (masa netto). 150g kukurydzy konserwowej (masa netto), łyżka oliwy z oliwek, około 1/2 szklanki wody, przyprawy: szczypta soli , czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)dania. Sposób przygotowania Najpierw posiekaj cebulkę i czosnek, a następnie zeszklij warzywa na oliwie z oliwek. Po chwili dodaj mięso oraz przyprawy i całość przesmaż. W tym czasie pokrój cukinię i paprykę w kostkę, a fasolę i kukurydzę przepłucz na sitku. Później wszystkie warzywa dodaj do patelni z podsmażonym mięsem i zalej całość wodą. Duś przez około 15 minut
Natka Pietruszkidzieci, jak i dorośli. Danie palce lizać! Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki prażonej cebuli 1 nieduża marchew 1 mała cukinii pół szklanki mąki 1 cebula ok 10 pieczarek 1 szklanka bulionu pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36% 2 łyżki posiekanej pietruszki przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra(...)zioła prowansalskie olej do smażenia *** Marchew i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, prażoną cebulkę oraz przyprawy – do smaku *** *** Mieszamy i dodajemy połowę startych warzyw *** ***Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy 6 zrazów i obtaczamy je kolejno w mące *** *** Roladki mięsne obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu *** *** Smażymy z każdej
Blog z Apetytem