Zielone babeczki z pecorino Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano
Moja smaczna kuchniakilka minut. Podstawą dania jest chiński cienki makaron. Składniki do dań z kuchni orientalnej znajdziecie w sklepie Sklep.naSushi.pl . Składniki na 4 porcje: 35 dag piersi kurczaka 25 dag młodej cukinii 30 dag bakłażana, (u mnie bez) 2 łyżki oleju roślinnego kawałek świeżego imbiru (ok.5 cm ), obrany i bardzo drobno posiekany 6 dymek, pokrojonych z jasną częścią szczypioru 2 łyżeczki zielonej(...)cienkiego makarony chińskiego 3 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny sól świeżo zmielony czarny pieprz 1.Pierś kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Cukinie przekrój na pół wzdłuż, a następnie każdą połówkę pokrój w półplasterki. Bakłażan pokrój na kawałki podobnej wielkości. 2. W dość dużym płaskim rondlu rozgrzej olej, włóż kawałki kurczaka i podsmaż
Apetyczna babeczkamnie sprawdzian z chemii i fizyki oraz kartkówka z biologii i j.polskiego więc czasu na odpoczynek raczej dzisiaj nie będzie :/ Niedzielne powolne śniadanko :) ~ Kremowa owsianka z serkiem twarogowym, cukinią, żurawiną i jajkiem ~ Składniki: 30g płatków owsianych pół małej cukinii jajko 150g serka twarogowego garść żurawiny ew. kawa rozpuszczalna do posypania Płatki zalewamy wrzątkiem i blendujemy na gładką masę(...)Cukinię trzemy na dużych oczkach i dodajemy do gotującej się owsianki. Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy z solą a żółtko dodajemy do owsianki energicznie mieszając aby nie powstała jajecznica ;) Gotujemy jeszcze chwilę a następnie zdejmujemy garnuszek z palnika i dodajemy ubite białko. Przekładamy do miseczki dodajemy serek i żurawinę. Ja posypałam jeszcze ziarenkami kawy rozpuszczalnej
Kuchenny Skrawek NiebaDrobiowe roladki z papryką na dyniowych kluseczkach Drobiowe roladki z żółtym serem Drobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z małych roladek Gęś z jabłkami i pomarańczami Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w migdałowej panierce(...)serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab w sosie Schab w sosie musztardowym Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią Szpinakowe roladki Tortille z kurczakiem i warzywami Udka z rozmarynem Udka zapiekane z porem i serem Żeberka w sosie Żeberka z kapustą
Aga w kuchnipołowę, także mięso można pokroić w drobniejsze kawałeczki lub plasterki, ale smaku to nie zmieni. Składniki: 1 kg jakościowej wołowiny 2 główki czosnku papryczka chilli 2 cebule 2 średnie cukinie 1 marchew 2 duże papryki (można kolorowe) 100 g brązowych pieczarek 100 g pieczarek 4 pomidory sól, pieprz Przygotowanie: Zamaczamy w zimnej wodzie naczynie gliniane na 20 minut. Czosnek(...)czyścimy i miażdżymy za pomocą noża lub praski. Wołowinę nacieramy czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy, dopóki będziemy kroić warzywa. Cebulę, cukinię, marchew kroimy w pół talarki. Papryczkę chilli kroimy jak najdrobniej. Pieczarki przekrawamy na połowę, a pomidory w ćwiartki. W naczyniu glinianym układamy mięso i następnie kolejno warzywa: cebula, marchew, papryczka chilli, cukinie, papryka, pieczarki, pomidory
Kuchnia Łukaszazagościły szaszłyki w towarzystwie cukini, bakłażana i pieczarek. Oczywiście nie mogło zabraknąć sosu tzatziki. Souvlaki z grillowanymi warzywami Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 średni bakłażan 2 młode cukinie 20 dag pieczarek patyczki do szaszłyków olej Marynata do szaszłyków: 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka rozkruszonego suszonego chilli 1/3 szklanki(...)dłużej tym lepiej. Po tym czasie mięso nadziewamy na drewniane patyczki. Rozgrzewamy grilla elektrycznego, smarujemy olejem jego powerzchnię i układamy szaszłyki. Smazymy ze wszystkich stron na rumiany kolor. Cukinię i bakłażana kromi w podłużne plastry, pieczarki nadziewamy na patyczki. Warzywa smarujemy przy pomocy pędzla marynatą do mięsa. Smażymy na grillu z obydwu stron, Należy pamiętać, że cukinia doskonale smakuje
Kulinarne przygody GatityTemperatura za oknem trochę spadła, więc pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka domowej(...)litra wody, dorzucamy nóżki, wsypujemy vegettę. Gotujemy około 30 minut. Kapustę pokrojoną na kawałki podsmażamy na oliwie w innym garnku, po 10 minutach dodajemy pokrojoną na kawałki cukinię, smażymy kolejne 5 minut. Następnie warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz koperku. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, po czym wyjmujemy nóżki
Kulinarne przygody Gatitywysoka, tak jak dziś. Sałatkę możemy wzbogacić również sosem feta . Warzywna sałatka na ciepło Składniki: 500 g młodych ziemniaków 500 g fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora 1 mała cukinia 3-4 łyżki oliwy z oliwek EV 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 malutkiej suszonej papryczki chili 1 łyżka posiekanego świeżego oregano 1 łyżka posiekanego świeżego oregano złotego sól(...)różyczki kalafiora. W międzyczasie w moździerzu ucieramy papryczkę chili razem z solą, oliwą i octem. Na koniec dodajemy posiekane oregano, które tylko lekko rozcieramy, żeby uwolniło swój aromat. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, nie obieramy. Za pomocą obieraczki do warzyw robimy cukiniowe "wstążki". Gorące ziemniaki i fasolkę przekładamy do miski, dodajemy surową cukinię i polewamy sosem
Kulinarne przygody GatityPicanha, brazylijski udziec wołowy w plastrach podany z jednym z wybranych sosów (powidła śliwkowe z orzechami, powidła agrestowe z imbirem, sos barnaise); jeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe, cukinia w tempurze, sałatka domowa, szpinak blanszowany, ziemniaki pieczone pod sezamem, plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu(...)blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy cukinię smażoną w tempurze, była chrupiąca, delikatna, a co najważniejsze nie ociekała tłuszczem. Drugim dodatkiem był blanszowany szpinak z płatkami ostrego sera, idealnym dodatkiem do szpinaku. Steki zostały wysmażone zgodnie z tym jak prosiliśmy kelnera. Do steków wybraliśmy sos ze śliwkowych powideł i orzechów. Sos był bardzo smaczny, choć niestety żadnych
Kulinarne przygody Gatitymała cebulka czosnkowa, ¼ papryczki chili, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, listki młodej botwinki, świeża roszponka, ziarna młodej kukurydzy, oliwki zielone, ziarna kapary, cukinia, zielona pietruszka. Przygotowanie: Cebulki kroimy w plasterki i delikatnie solimy, pomidorki dzielimy na ćwiartki, a mozzarellę kroimy w plastry. Cukinię pokrojoną w cienkie plastry osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru(...)podpiekamy na patelni lub grillujemy. Boczek dzielimy na mniejsze paski, podsmażamy na drugiej patelni, pod koniec dodajemy ziarna surowej kukurydzy i drobno posiekaną papryczkę chili. Na talerzu układamy grillowaną cukinię, boczek z kukurydzą i papryczką chili. Dodajemy ser mozzarella na przemian z pomidorkami i listkami zielonej pietruszki. Ser delikatnie polewamy olejem. Dodajemy również oliwki, kapary, roszponkę, listki botwinki, cebulki
Moniki SmakołykiWszędzie dookoła na bazarku cukinie, papryki, świeże zioła... składniki w sam raz na leczo. W moje ręce wpadł pęczek świeżego majeranku. Nawet nie miałam pojęcia, że ma podobny smak, ale nieco delikatniejszy od eukaliptusa. Jednak suszone zioła nie oddają tego wszystkiego, co świeże. Dlatego warto założyć "parapetową" szklarnię i hodować własne zioła. Leczo SKŁADNIKI: - 2 duże(...)cukinie - 3 duże papryki (różne kolory) - pęczek świeżego majeranku - 1 cebula - 6 parówek (może być też kiełbasa) - sól - pieprz - 1-2 łyżki ziarenek smaku - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - kilka ziarenek pieprzu czarnego PRZYGOTOWANIE: Cukinie oraz paprykę
Zainspiruj się kuchniąbyć nudne i takie samo, stwórzmy danie, które jest smaczne, zdrowe i kolorowe. Zastąpmy kiełbasę i ketchup, piersią z kurczaka w sosie chili. Składniki na 4 porcje: 1 średnia cukinia, 4 łyżki sosu chili, 4 filety z kurczaka, 8 szt. pomidorków conchita, 8 szt. pomidorków conchita yellow, 20 szt. cebulek srebrzystych, pęczek szczypiorku, 5 g kiełków rzodkiewki, sól himalajska świeżo(...)łyżki oleju, sól, pieprz, oregano, wyciśnięty czosnek, wszystko razem wymieszaj. Pierś z kurczaka umyj, pokrój na części i posmaruj marynatą. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Cukinię pokrój na długości, na bardzo cienkie plasterki, przełóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru soku. Delikatnie posól i posmaruj olejem z dwóch stron. Kurczaka, pomidorki, cebulkę i cukinię grilluj. Pierś
Moniki Smakołykismaczne dzielę się przepisem :) Jeśli nie dodamy do potrawy parówki będziemy mieć ekspresowy obiad jarski :) Składniki : 25 - 30 dag bobu 1 duża papryka czerwona, żółta i zielona cebula mała cukinia opakowanie pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeży tymianek i majeranek olej do smażenia ewentualnie parówka lub inne ugotowane i podrobione mięso Przygotowanie : Bób ugotować i obrać z łupin(...)Warzywa; papryki, cukinię, pomidory i zioła umyć Cebulę obrać i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną paprykę, później cukinię - razem poddusić Dołożyć pokrojone na pół pomidorki, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do momentu, aż pomidory puszczą sok, a potem płyn nieco się zredukuje Dodać pokrojone zioła i parówkę, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem Wsypać bób i wszystko delikatnie
Proste PotrawyKochani mam coś idealnego na szybką przystawkę dla niespodziewanych gości....Parówki zawinięte w ciasto francuskie Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 10 parówek cukinia pieczarki brokuły,kalafior Przyprawy ser żółty Białko do posmarowania Ciasto francuskie kroimy na prostokąty tak aby końce parówek wystawały...Cukinie, kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, pieczarki, kalafior i brokuł kroimy bardzo drobno, ser żółty ścieramy... Następnie(...)ciasto francuskie, wykładam po kolei cukinie, pieczarki, brokuły i starty ser, posypujemy ziołami na wierzch kładziemy parówkę i zawijamy... Następnie smarujemy białkiem i pieczemy w tem. 180st. przez 20 min. var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';
NaKońcuJęzykajakiegoś czasu pokochałam kasze jaglaną, a zwłaszcza kotleciki jaglane mocno czosnkowe ale tym razem z groszkiem i cukinią.. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 szklanki groszku konserwowego i kukurydzy pół szklanki cukinii drobno pokrojonej 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku szczypta soli, pieprzy, kurkumy słodkiej papryki, curry 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki(...)wodą. i w dwóch szklankach wody gotujemy do miękkości około 15-20 min. Po ugotowaniu odlewamy nadmiar wody Czosnek drobno kroimy i podsmażamy na maśle wraz z cukinią Wystudzoną kasze przekładamy do blendera dodajemy jajko, wszystkie przyprawy i wszystko chwile miksujemy nie za długo żeby kuleczki kaszy były jeszcze widoczne. Przekładamy masę do miski dodajemy warzywa oraz
NaKońcuJęzyka