font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Tradycjonalista może już przestać czytać. Ekspresowe i pyszne danie, dla niebojących się eksperymentów! Znalezione tutaj . 2 porcje. Składniki: ½ cukinii 1 marchewka 1 por lub cebula ½ brokułu olej ½ puszki zielonego groszku sól, pieprz, sos sojowy ½ puszki mleka kokosowego (ok. 150ml) opcjonalnie: curry Cukinię, pora i marchewkę pokrój na talarki. Brokuł(...)podziel na różyczki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pora i chwilę podsmaż. Delikatnie dolej trochę wody. Następnie dodaj marchewkę i cukinię i duś na małym ogniu do miękkości (kilkanaście minut). Dolej jeszcze trochę wody, jeśli wyparowała, a warzywa jeszcze nie są miękkie. Na końcu dodaj groszek, sól, pieprz, sos sojowy do smaku i mleko kokosowe. Świetnie pasuje również curry. Wymieszaj
Qlinarnie i Qlinarnieleft:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Pomysł na wykorzystanie zielonej fasolki i cukinii. Dodatek wędzonej papryki gwarantuje bardzo oryginalny smak. Oczywiście możesz eksperymentować z nadzieniem, dodać ser, itp. Pozostały farsz (po nadzianiu tortilli), można zjeść następnego dnia z ryżem lub kaszą. Składniki(...)garści zielonej fasolki, drobno pokrojonej olej 1-2 cebule 7-8 pieczarek, drobno pokrojonych 1 cukinia, pokrojona w cienkie plastry wędzona papryka: ostra i słodka sól 4 tortille Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie. Rozgrzej olej, podsmaż oddzielnie: pieczarki, cukinię, cebulę. Wrzuć do warzyw fasolkę, dopraw wędzoną papryką (dużo) i solą. Każdą tortillę przetnij nożyczkami na pół, przełóż nadzieniem (ale ostrożnie
Qlinarnie i Qlinarniefont-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo prosta, smaczna i tania. Można zrobić od razu na 2 dni. Składniki: 5 ziemniaków 1 mała cukinia olej 1 puszka pomidorów lub 4-5 świeżych 1-2 cebule sól, pieprz, ulubione zioła Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} kilka liści laurowych, kilka kulek ziela angielskiego Pokrój ziemniaki z cienkie talarki, cukinię w małą kostkę, cebule w piórka. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem, ułóż warstwy i każdą posyp solą, pieprzem i ziołami: ziemniaki, cukinia, pomidory, cebule. Piecz w 190°C około godzinę
Qlinarnie i Qlinarnieprzepis na łatwe i chrupiące placuszki. Świetnie smakują z sosem tzatziki. Składniki: 100 g mąki 1 łyżka mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia 50 ml ulubionego mleka 300g cukinii, startej na tarce (jedna mała cukinia) 1 łyżka oleju 2 łyżki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu sól, pieprz do smażenia: olej Dobrze odciśnij cukinię z soku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki (ciasto
Qlinarnie i QlinarnieWersja dania nieco spolszczona bo z dodatkiem cukinii. Zazwyczaj podaję z ryżem i w naleśnikach (zapieczonych z serem żółtym). Można jeść 2 dni pod rząd i nie powieje nudą kulinarną. Składniki: kilka łyżek oleju 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 5-6 pomidorów obranych ze skórki 3-4 czerwone papryki 1 cukinia papryka słodka i ostra w proszku sól Pokrój(...)cebulę i czosnek. W dużym i szerokim garnku rozgrzej olej. Podsmaż warzywa na oleju. Dodaj pokrojone pomidory, paprykę i cukinię. Duś do miękkości, pod koniec przypraw do smaku. Niedzielne łowy. 3 godziny, 4 osoby. Lecho (Lesco) in pancakes A bit polonized version due to the addition of zucchini. I usually serve it with rice or in pancakes (baked
Qlinarnie i Qlinarnieumieść w małym garnku i duś bez przykrycia ok. kwadransa, aż większość wody wyparuje. Pozostaw do wystudzenia. Składniki na nadzienie: ok. 10 cienkich plastrów bakłażana ok. 10 cienkich plastrów cukinii ok. 10 cienkich talarków pora 2-3 ząbki czosnku, drobno pokrojone olej i oliwa, sól i pieprz ½ czerwonej papryki, drobno pokrojonej ½ zielonej papryki, drobno pokrojonej kilka czarnych oliwek drobno pokrojonych(...)drobno pokrojonych świeża lub suszona bazylia opcjonalnie: 1 kulka drobno pokrojonej mozzarelli, 2-3 łyżki startego żółtego sera Wyłóż blachę folią aluminiową, posmaruj oliwą, ułóż na niej bakłażana i cukinię, posyp pieprzem i solą. Piecze przez ok. kwadrans w temperaturze ok. 170°C stopni. Rozgrzej olej i podsmaż pora i czosnek – kilka minut, aż por zmięknie. Odłóż na talerzyk
Qlinarnie i QlinarnieCzęsto przygotowuję w lecie, bazując na tym przepisie + małe zmiany własne. Smakuje rewelacyjnie... Składniki: 2 średniej wielkości żółte lub zielone cukinie (około 3,5 szklanek startej) 1 średnia marchew 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 jajka 2 szklanki bułki tartej* 200 g sera żółtego 3/4 szklanki oleju 1 łyżka tymianku lub np. majeranku, cząbru(...)łyżki sosu sojowego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz sól lub jarzynka bez glutaminianu sodu *Ja dałam 1 szklankę bułki tartej i 1 szklankę kaszy kukurydzianej – na kolor. Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Odstaw na ok. pół godziny, a następnie dobrze odciśnij sok. Marchew i ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj
Qlinarnie i Qlinarniepodpowiadał mój kulinarny nos ;-))) Wyszła oryginalna, smakowita sałatka. Już wiem, że często będę ją serwowała, bo jest tego warta. Na dwie porcje: 1 bakłażan (młody) 1 mała cukinia 1 papryka czerwona, słodka 1 cebulka 1 jabłko 1/2 pora 1 saszetka Kujawski ze smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią. sól, pieprz Bakłażana, cukinie, jabłko i czerwoną paprykę pokroić(...)równomiernie połową zawartości saszetki Kujawski. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po około 8-10 minutach można wyjąć łopatką jabłko, cebulę, pora i bakłażana, po następnych minutach cukinię na samym końcu paprykę. Warzywa powinny się lekko przypiec. Gdy warzywa wystygną należy je wymieszać z resztą saszetki Kujawski i w ten sposób pyszna sałatka jest gotowa
Jadło i czytadłoKotlety z cukinii to nic odkrywczego, chociaż zapewne znajdą się osoby, które jeszcze nigdy ich nie jadły. Ja osobiście nie wyobrażam sobie lata bez tego warzywa w ogrodzie - chrupiące kotleciki dobrze przyprawione są rewelacyjne. 1 młoda cukinia jajko, mąka, bułka tarta do panierki sól, pieprz, słodka papryka w proszku olej do smażenia Cukinie pokroić w plasterki
Jadło i czytadłowięc do dzieła. Składniki na jedną porcję: 1 młody bakłażan 1/4 szklanki kaszy jaglanej 3 pieczarki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula mały kawałek cukinii 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprzy, oregano, bazylia olej do smażenia Bakłażana należy przekroić na pół, wydrążyć środek pozostawiając 1 cm margines posolić i odstawić na pół(...)godziny. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Wydrążony środek pokroić na małe kawałki i również posolić, odstawić na pół godziny, a następnie odcisnąć powstałą wodę. Paprykę, cebulę, cukinię, pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić paprykę i dusić na małym ogniu około 10 minut, następnie dodać cebulę, pieczarki, bakłażana i cukinię, przyprawić i smażyć do miękkości
Jadło i czytadłoUwielbiam dania z curry. Tym razem połączyłam szynkę wieprzową z cukinią, pieczarkami i żółtą papryką. Świetny jednogarnkowy obiadek. 1 kg szynki wieprzowej Przyprawa do wieprzowiny 1 cukinia (zielona) 1 cebula 1 żółta papryka 7 pieczarek 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka curry Sól do smaku Olej do smażenia 1 szklanka wody Szynkę(...)dość duże kawałki. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. W garnku rozgrzewamy olej i przekładamy mięso. Podsmażamy. Paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa. Cukinię kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Również przekładamy do szynki. Podlewamy wodą i doprawiamy pieprzem, solą, słodką oraz ostrą papryką oraz curry. Dusimy około 60 minut na wolnym ogniu. Smacznego
VioletoweKucharzeniewszystkich wysp greckich. Cudowne plaże i krystalicznie czyste morze. Poprostu cudo. Takie też jest tam jedzenie. Nasza propozycja na dzisiejsze menu to Kolokito keftedes - placuszki z cukinii. Ale zanim przepis, nacieszcie oczy pięknem wyspy. Już wystarczy ? Jeśli chcecie więcej, to możecie zajrzeć na stronę : KORFU A teraz coś dla podniebienia. Kolokito keftedes - placuszki z cukini(...)osób) Placuszki : 2 młode cukinie 1 twarożek (najlepszy z Lidla) 2 jajka bułka tarta (jak to mówią "ile zabierze") pieprz sól zioła (my dodaliśmy tymianek) Sos Tzatziki : 1 duży jogurt naturalny typu greckiego (my preferujemy z Biedronki) 2 średnie ogórki gruntowe 1 średni ogórek konserwowy 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka majonezu pieprz sól Grecka sałatka : 1 sałata lodowa
vegetanieosoby) zioła prowansalskie mała papryczka chili oliwa z oliwek Ryż parboiled gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W trakcie kiedy gotuje się ryż, przygotowujemy warzywa. Na początek kroimy cukinię w półplasterki, cebulę i pora w kostkę. Teraz rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek na głębokiej patelni, dodajemy cebulę i pora, i smażymy, aż się lekko zeszklą. Teraz dodajemy pomidory(...)całą puszkę) i dusimy ok. 10 min. Jeśli macie pomidory w całości, to należy je rozdrobnić, najlepiej na patelni np. drewnianą łyżką. Kolejny krok to dodanie cukinii i przeciśniętego czosnku. Tak dusimy wszystko, aż cukinia zacznie mięknąć, doprawiamy pieprzem, ziołami i drobno posiekaną papryczką chili. My nie solimy tej potrawy, ponieważ pomidory mają zawsze trochę soli w sobie, mieszanka
vegetanieosolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym szerokim garnku i wrzucać na mocno wrzącą wodę. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa(...)estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę
vegetaniepowstać z niego cienkie nitki Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, trzeba je wyjąć łyżką cedzakową, polać zimną wodą i operację powtórzyć z resztą ciasta. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa(...)estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę
vegetanie