soczewicy i warzyw. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka z soczewicą Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 15 min Łączny czas 45 min Składniki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 mała cukinia ½ k pieczarek 1 duża cebula 50 g parmezanu 2-3 łyżki masła pieprz sól Instrukcje Soczewicę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. Soczewica ma być lekko przykryta wodą. Pieczarki(...)obieramy, kroimy na spore kawałki i podsmażamy na maśle, aż cały płyn odparuje. Cukinię myjemy, kroimy na półplasterki i chwilę dusimy. Cebulę kroimy w piórka i smażymy, aż się zeszkli. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 C około 15-20 min, aż ser się zarumieni
To co lubię - gotuję i polecamawokado. Połączenie różnych smaków daje świetny efekt. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka śledziowa z awokado Składniki 6 filetów śledziowych 1 duży pomidor 1 mała czerwona cebula 1 mała cukinia lub pół średniej 1 duże dojrzałe awokado 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego cząbru (opcjonalnie) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy(...)kostkę, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wydrążamy miąższ i resztę kroimy w kostkę. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy łyżeczką i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy cukier, cząber, jogurt i oliwę z oliwek. W miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum
To co lubię - gotuję i polecammoże być pomidorowy lub ketchup jajko + łyżka mleko do posmarowania drożdżówek cebula 1 sztuka duża – obrana i pokrojona w piórka 1 czerwona papryka w paseczki pokrojona 1/2 żółtej cukinii – pokrojona w paseczki 1/2 zielonej cukinii – pokrojona w paseczki 6 pieczarek pokrojonych i przesmażonych na oleju z cebulą, doprawione pieprzem. Garść świeżego szpinaku Wersja normalna Drożdże mieszamy
Kuchnia na wzgórzuPęczak z pieczonymi warzywami Składniki: 2 małe cukinie (ja miałam żółtą) po jednej kolorowej papryce (u mnie zielona i żółta) 2 czerwone cebule 300 g małych pieczarek 3 średnie marchewki 100g wędzonego boczku sól, pieprz, suszony rozmaryn, tymianek, ostra mielona papryka 2 łyżki oleju ½ szklanki suchego pęczaku Składniki na sos łyżeczka octu jabłkowego łyżeczka sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu(...)łyżki oleju z pierwszego tłoczenia 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka do smaku wykonanie: Cukinie umyć i pokroić w plasterki grubości pół centymetra, papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobne słupki (wielkości palca), cebule obrać i pokroić w grube pióra, pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Marchewkę pokroić w półplasterki, wrzucić na 4-5 minut na lekko
Pomysłowa kuchniaSkładniki: 2 parówki 1/2 cukinii 1 jajko 4-5 łyżek mąki 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka curry sól, pieprz do podania: pomidory i cebulka Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce, parówki obrać … Czytaj dalej Placuszki cukiniowe z parówką
czarrna od kuchniwarzywami i ryżem (początkowo jak na moje kubki smakowe bałam się, że będzie zbyt ostro, ale całościowo smakowało wyśmienicie). Jednym słowem wyszło pysznie. Polecam! 1 mały kalafior 2 cukinie (np zielona i żółta) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 płaska łyżeczka curry 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kurkumy(...)Wlewamy pomidory z puszki oraz około 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy sos nieco się zredukuje dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy kilka minut, co jakiś czas mieszając. Lekko solimy. Następnie dodajemy cukinię, a po chwili kalafiora. Gotujemy całość, aż do pożądanej miękkości warzyw oraz lekkiej redukcji sosu. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą lub pieprzem. W międzyczasie, w lekko osolonym wrzątku
Smaki Na Talerzuziemniaków 400 g cukinii 1 jajko 50 g skrobi ziemniaczanej 150 g płatków owsianych błyskawicznych czosnek (3 ząbki) i/lub cebula (1 mała) 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu garść natki pietruszki (ok. 1/2 pęczka) Obrane ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w melakserze. Warzywa odcedzamy na drobnym sicie. Natkę siekamy drobno. Jeśli używasz czosnku
KucharzycaSkładniki: 700 g piersi z indyka 2 średnie cukinie 200 g śmietany 18% 1/2 pęczka koperku sól, pieprz około 4 łyżek oleju (do smażenia) Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm, oprószamy je solą i pieprzem. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim indyka z obydwu stron na złoty kolor. Następnie podlewamy małą ilością wody(...)tylko do przykrycia dna). Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do mięsa, mieszamy i dusimy przez kolejne 10 minut. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec wrzucamy poszatkowany koperek. Podajemy np. z kaszą bulgur lub ryżem
Qchnia po prostudrobiowym. W lato ona nam bardziej smakuje i pasuje :) Składniki na 2 osoby: 150 g mięsa mielonego z indyka 1 puszka pomidorów (mogą być z bazylią) 1 nie duża cukinia 1 mały bakłażan 1 cebula mała 1-2 ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra (lub szczypta chilli), oregano, tymianek, bazylia tarty parmezan oliwa/olej do smażenia makaron(...)/olejem przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy mięso mielone, solimy i pieprzymy całość i przesmażamy. 3. Kiedy mięso się troszkę przysmaży dodajemy cukinie pokrojoną w kostkę i bakłażany i znów przesmażamy. Możemy już lekko doprawić danie aby mięso i warzywa zaczęły przechodzić smakami przypraw. 4. Po tym czasie dodajemy puszkę pomidorów, oraz znów
Gotowanie...to proste !soli, pieprzu, kurkumy, kminu rzymskiego, suszonego czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka miodu lub cukru 2-3 łyżki oleju 3 łyżki wody 3 filety z kurczaka 1 średnia cukinia 2 średnie cebule Wszystkie składniki na marynatę przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w dużą kostkę włożyć do marynaty , wymieszać tak aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Przykryć(...)włożyć do lodówki na 1 godzinę lub dłużej. Cebulę i cukinię pokroić na duże kawałki. Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki naprzemiennie z warzywami. ( Patyczki warto wcześniej namoczyć w zimnej wodzie) Smacznego
Andzia Pichciskładników, ale niepotrzebnie. Było rewelacyjne, zaskoczyło mnie super smakiem. Sałatkę polać sosem krótko przed podaniem. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Przelać zimną wodą. Kapustę pokroić drobno, cukinię umyć i za pomocą obieraczki pokroić w cienkie paski. To samo zrobić z marchewką. Makaron, kapustę, marchew, cukinię wymieszać razem. Sos do warzyw – sos sojowy i sos chili wymieszać razem
Kuchnia Pokoleńtamtej pory robimy regularnie. Wyróżnia ją to, że część warzyw jest najpierw krótko smażona. Z dodatkiem sera to idealne danie na gorące dni. Przepis na sałatkę bałkańską Składniki: 1 cukinia, 3 dojrzałe pomidory, 2 papryki, 1 ogórek zielony (długi), mała cebula czerwona, 200 gramów sera hallumi lub podobnego (nadającego się do smażenia), oliwa, ocet winny lub jabłkowy, świeża bazylia(...)zioła suszone, sól, pieprz. Jak zrobić sałatkę bałkańską? Cukinię pokrój w grubą kostkę, przesmaż na odrobinie oliwy przez około 4 minuty, przełóż do dużej miski. Paprykę pokrój w grubą kostkę, także przesmaż i przełóż do miski. Pomidory przekrój na pół, połóż przekrojoną stroną na patelni i poczekaj, aż się przyrumienią, przełóż do miski. Niech składniki nieco przestygną. Teraz do sałatki
Kulinarna Polskajest sezon. Wiosenna, letnia, jesienna i zimowa Minestrone mogą się od siebie bardzo różnić. W związku z tym wykorzystajcie warzywa, które najbardziej lubicie. Do mojej jarzynowej pomidorówki użyłam pomidorów, cukinii, szpinaku i papryki. W zależności od sezonu możecie wykorzystać pomidory z puszki (świetnie sprawdzą się zwłaszcza te z bazylią), passatę albo świeże pomidory. Obowiązkowo podajcie Minestrone ze świeżo startym parmezanem(...)kuchnię, polecam też mojego kurczaka a la pizza : Przepis na włoską zupę Minestrone, składniki: 1.5-2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego, cebula, ząbek czosnku, pół czerwonej papryki, mała cukinia, puszka pomidorów (400 g) lub passata albo świeże pomidory, czubata łyżka koncentratu pomidorowego, garść świeżego szpinaku, kilka łyżek świeżej bazylii, ew, natki pietruszki, kilka łyżek startego parmezanu, przyprawy do smaku
Lekcje w kuchni