cukinia - 18701 przepisów (strona:582/1247)

Makaron z cukinią i ajvar 66

Czasami mam ochotę na coś bezmięsnego. Tak powstało to danie. Nie wygląda spektakularnie – mam tego świadomość, ale smak nagradza wszystko. Na patelnię dodałam trochę oliwy, wrzuciłam pokrojona cukinię w kostkę(cukinię myję, nie obieram ze skórki, kroję wzdłuż na 4, wycinam nasionka, kroję w kawałki- plastry – kostkę), chwilę duszę, dodaję puszkę pomidorków pokrojonych, 1/2 papryki czerwonej pokrojonej

MojaQchnia.pl
Kurczak z warzywami 47

Polecam podawać je z tartym, wyrazistym w smaku serem oraz porcją świeżych, ziół, np. natką, bazylią, rukolą, siekanym szpinakiem. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka – 630 g 1 cukinia – 340 g 1 żółta papryka – 300 g 1 czerwona papryka – 225 g 2 cebule – 205 g 2 ząbki czosnku – 8 g 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)warzywa. Zaczynam od posiekanej drobno cebuli oraz 2 ząbków czosnku. Gdy cebula się zeszkli dodaję paprykę. Smażę 8 minut często mieszając, tak by papryka równomiernie się poddusiła. Dodaję posiekaną cukinię, smażę kilka minut. Warzywa doprawiam lekko solą i pieprzem. Nie smażę warzyw zbyt długo, mają zachować swoją jędrność. Ponadto należy uwzględnić, że będą dodatkowo dusiły się po dodaniu mięsa

Zasmakuj Kuchni
Podudzia z kurczaka, zapiekane w bekonie z warzywami 52

stosunkowo niedrogie a efektowne :) Inspirację na danie brałam od Ani S. ona natomiast znalazła przepis na blogu M argarytki . Składniki na 4 osoby: 8 dużych pałek z kurczaka 2 cukinie 1 cebula 3 duże marchewki 6 różyczek brokuła 6 różyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki(...)Sporządzić marynatę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć. Przykryć miskę, wstawić do lodówki na min 4 godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać warzywa

moj przepis na
Postny majonez 54

męża są z dodatkiem tego majonezu i przyznam nieskromnie, że mu smakują. Składniki na 0,7 l: 220 g jabłka, waga po wydrążeniu i bez skórki 330 g cukinii, waga po obraniu 2 łyżki soku z cytryny 200 g ugotowanej na miękko korzenia pietruszki 1/2 łyżeczki soli himalajskiej kala namac 1/4 łyżeczki pieprzu szczypta kurkumy Warzywa,owoce wyszorować, obrać. Korzeń(...)pietruszki pokroić w cienkie plastry, ugotować na parze, aby był miękki i dał się rozgnieść widelcem. Cukinię i jabłka z grubsza pokroić, umieścić w misie malaksera, dodać sok z cytryny, dodać ugotowaną pietruszkę, przyprawy. Zmielić na gładką masę. Przelać do słoika, przechowywać w lodówce. Zużyć w ciągu tygodnia. Smacznego! Postny majonez

moj przepis na
Pęczotto z indykiem, cukinią i suszonymi pomidorami 81

Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 400 g indyka (z piersi lub udźca) 400 g cukinii 10 kawałków suszonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 litra warzywnego bulionu 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz Do podania: tarty parmezan lub grana padano poszatkowana natka pietruszki Sposób wykonania: Kaszę płuczemy(...)mięso się ścięło ze wszystkich stron. Następnie na patelnię wlewamy bulion warzywny. Zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie do potrawy dodajemy masło, cukinię pokrojoną w średniej wielkości kostkę oraz pomidory pokrojone w paski. Całość gotujemy przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem potrawę posypujemy tartym serem oraz poszatkowaną natką pietruszki

Qchnia po prostu
Podudzia z kurczaka, zapiekane w bekonie z warzywami 50

stosunkowo niedrogie a efektowne :) Inspirację na danie brałam od Ani S. ona natomiast znalazła przepis na blogu M argarytki . Składniki na 4 osoby: 8 dużych pałek z kurczaka 2 cukinie 1 cebula 3 duże marchewki 6 różyczek brokuła 6 różyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki(...)Sporządzić marynatę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć. Przykryć miskę, wstawić do lodówki na min 4 godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać warzywa

moj przepis na
Postny majonez 50

męża są z dodatkiem tego majonezu i przyznam nieskromnie, że mu smakują. Składniki na 0,7 l: 220 g jabłka, waga po wydrążeniu i bez skórki 330 g cukinii, waga po obraniu 2 łyżki soku z cytryny 200 g ugotowanej na miękko korzenia pietruszki 1/2 łyżeczki soli himalajskiej kala namac 1/4 łyżeczki pieprzu szczypta kurkumy Warzywa,owoce wyszorować, obrać. Korzeń(...)pietruszki pokroić w cienkie plastry, ugotować na parze, aby był miękki i dał się rozgnieść widelcem. Cukinię i jabłka z grubsza pokroić, umieścić w misie malaksera, dodać sok z cytryny, dodać ugotowaną pietruszkę, przyprawy. Zmielić na gładką masę. Przelać do słoika, przechowywać w lodówce. Zużyć w ciągu tygodnia. Smacznego! Postny majonez .pf-button.pf-button-excerpt { display: none

moj przepis na
Minestrone z kurczakiem 104

Składniki: 4 małe podudzia z kurczaka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 60 g zwykłego selera 1/2 pora (biała część) 130 g kapusty 20 g masła około 3 łyżek poszatkowanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cząbru 2 łyżeczki soli  1 łyżeczka pieprzu Sposób przygotowania: Cebulę szatkujemy w drobną kostkę(...)garnku rozgrzewamy masło, dodajemy rozdrobnione warzywa i dusimy je około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Do garnka dodajemy poszatkowaną w drobne paski kapustę, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę oraz pałki z kurczaka. Wszystko zalewamy 1 litrem gorącej wody, dodajemy kurkumę, sól i pieprzy, gotujemy pod przykryciem 25-30 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania do zupy

Qchnia po prostu
Sałatka z makaronem i parmezanem 91

parmezanu 50g makaronu razowego 1 łyżka octu jabłkowego Sałatka z makaronem i parmezanem – przepis Makron gotujemy al' dente w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy. Cukinię kroimy w plasterki i marynujemy w oliwie z oregano. Grillujemy na patelni grillowej. 3 łyżki oliwy mieszamy z octem i skrapiamy sałatę. Dodajemy do niej cukinię i ugotowany makaron i całość

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z sosem pomidorowym i sałatką 63

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W rondelku podgrzewamy pomidory, doprawiamy je solą, pieprzem, bazylią, oregano i dla odrobią cukru. Odcedzony makaron dodajemy do sosu pomidorowego . Cukinię kroimy w plasterki, a następnie marynujemy w oliwie wymieszanej z oregano. Grillujemy. Makaron w sosie pomidorowym podajemy z miksem sałat skropionym oliwą i octem jabłkowym oraz grillowaną cukinią. Smacznego! Artykuł

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wiosenne pęczotto z zielonymi szparagami i cukinią 56

czerwiec to czas truskawek, rabarbaru i zielonych szparagów. Stąd szybkie, proste, ale pełne smaku wiosenno-letnie pęczotto z zielonymi szparagami i młodą cukinią. Cudownie kremowe, sycące, a za sprawą cytrusów rześkie i odświeżające. Mówię … The post Wiosenne pęczotto z zielonymi szparagami i cukinią appeared first on FitSweet

Fitsweet.me
Domowe leczo z kiełbasą 72

połączenie kilku smaków. Jest to danie jednogarnkowe, więc z całą pewnością nie narobicie za dużego bałaganu w kuchni. Sprawdź przepis na Grillowana kanapka z rukolą i łososiem Składniki jedna cukinia jedna czerwona papryka 200g kiełbasy 1 cebula 200g pomidorów z puszki majeranek, oregano sól pieprz olej do smażenia odrobina wędzonej papryki szczypta ostrej papryki Domowe leczo Domowe leczo z kiełbasą(...)przesmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Następnie dodajemy posiekaną cebulę. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Całość dusimy ok. 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię . Wszystko dusimy ok. 10 minut, dodajemy pomidory, doprawiamy papryką wędzoną, papryką ostrą, majerankiem, oregano oraz solą i pieprzem. Dusimy wszystko jeszcze ok. 5 minut i … gotowe! Smacznego! Artykuł Domowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Minestrone 45

jestem nudna. Życie. Składniki: 2 l bulionu warzywnego pół szklanki fasoli (ja użyłam Jasia) 3 liście włoskiej kapusty 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 ząbek czosnku 1 chili biała część małego pora puszka krojonych pomidorów 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego oregano kawałek sera bursztyn lub innego długodojrzewającego sól oliwa Fasolę opłukujemy, zalewamy(...)wodą (jakieś 4 cm ponad poziom fasoli) i zostawiamy na noc do namoczenia. Marchewki, seler naciowy, por i czosnek kroimy w plasterki. Paprykę i cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę. Liście kapusty cienko szatkujemy. Wszystkie warzywa smażymy na niewielkim ogniu, około 5 minut, po tym czasie całość zalewamy bulionem. Do zupy dorzucamy pomidory z puszki, oregano, poszatkowaną papryczkę chili, fasolę

Kardamonovy
Ratatouille z soczewicą 44

tyłków, przez włoskich siatkarzy. Mecz za chwilę, więc się ewakuuję. Ratatouille z soczewicą. Fajne, rozgrzewające i bardzo pożywne. Tyle. Składniki: pół szklanki czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka 1 średnia cukinia 1 mały bakłażan 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka octu winnego (opcjonalnie) sól pieprz olej rzepakowy Soczewicę(...)płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, gotujemy 10 minut, odcedzamy. Paprykę, bakłażana i cukinię kroimy w kawałki o mniej więcej tej samej wielkości. Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, po chwili dodajemy resztę warzyw, smażymy 5 minut. Po tym czasie, dolewamy pomidory z puszki, ocet, doprawiamy oregano, tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem

Kardamonovy
Leczo z mięsem mielonym 35

krok dalej, zawekowałam je na obiady w tygodniu – będzie jeszcze lepsze. Składniki: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej) 500 ml passaty pomidorowej 1/3 szklanki wody 1 cukinia 1 duża papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki sól oliwa (przepis(...)porcje) Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, smażymy je do zrumienienia. Dodajemy do tego mięso, obsmażamy. Paprykę i cukinię kroimy w dużą kostkę, dorzucamy do mięsa, smażymy jakieś 3 minuty. Wszystko zalewamy passatą i wodą, dodajemy przyprawy i natkę, gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Jeżeli leczo wyszło za gęste, dolewamy więcej wody. Artykuł Leczo z mięsem mielonym

Kardamonovy