cukinia - 18701 przepisów (strona:548/1247)

Ryż z warzywami 244

składniki * 2/3 szklanki ryżu * 3 cebulki czosnkowe lub 2 małe zwykłe * 1 marchewka * 1/2 dużej pietruszki * kawałek selera * 1/2 młodej cukinii * 1/2 czerwonej papryki * pęczek natki pietruszki * suszona natka pietruszki i lubczyk * sól, pieprz * 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego * oliwa do smażenia Sposób wykonania Cebulkę obrać i drobno pokroić. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić lub poszatkować(...)cienkie słupki, cukinię również, ale nie obierać, jedynie umyć, paprykę pokroić w nieduże paski. W niedużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulkę, następnie dodać ryż i smażyć, aż zrobi się szklisty cały czas mieszając. Dodać marchewkę, pietruszkę i selera i wszystko razem podsmażyć, na końcu dodać paprykę i cukinię, jeszcze chwilę smażyć. Podsmażone warzywa z ryżem zalać

Mix smaku
Moje spagetti 173

składniki * 40 dag łopatki lub szynki wieprzowej * 3 średnie papryki * 1 malutka ostra papryczka * 1 marchewka * 1/2 niedużej młodej cukinii * 2 pomidory najlepiej malinowe lub przecier pomidorowy * 1 kostka bulionowa * sól * pieprz cayenne * bazylia suszona  * czosnek granulowany * cebulka granulowana * 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej * makaron spagetti Sposób wykonania Mięso i warzywa umyć i osuszyć. Mięso pokroić w kostkę(...)podsmażyć na oleju, w tym czasie obrać i zetrzeć na średniej tarce jarzynowej osobno marchewkę i cukinie. Do podsmażonego mięsa dodać marchewkę, chwilę podsmażyć, następnie dodać cukinię i wszystko razem jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie podlać wodą, ok. 1/2 szklanki, dodać kostkę bulionową, doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na delikatnym ogniu ok. 20 min W tym czasie oczyścić paprykę

Mix smaku
Curry wieprzowe na ostro 189

składniki * 1 kg łopatki wieprzowej * 2 papryki czerwone * 2 młode cukinie * 5 marchewek * szczypior z 1-2 cebulek * 1/2 puszki kukurydzy * 1 ostra papryczka * 1 dojrzały pomidor * 4 łyżeczki czerwonej pasty curry * 2 łyżeczki przyprawy curry * kilka gałązek tymianku * 1/2 kminku mielonego * 1/4 imbiru mielonego * 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków * 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri * sól * 2 woreczki białego(...)smażenia dodać pastę curry i chwilę podsmażyć, następnie dolać gorącej wody ok. 2/3 szklanki i dusić, aż mięso będzie miękkawe. W tym czasie umyć i obrać warzywa. Marchewkę i cukinię (ze skórką) pokroić na plasterki, jedną paprykę na większe paski, ostrą papryczkę w drobne paseczki, szczypior drobno pokroić, listki tymianku oberwać z gałązek. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i wyjąć

Mix smaku
Udon z kurczakiem i warzywami 201

składniki   * 1 filet z kurczaka * 1  młoda cukinia * 2 średnie białe lub żółte papryki * 2 średnie marchewki * 1 opakowanie świeżych kiełków fasoli mung * 2 łyżeczki sosu sambal oelek * 3-4 łyżeczki orientalnej vegety *2 łyżeczki sosu sojowego jasnego * 3 łyżeczki tapioki lub skrobi kukurydzianej * 2 wiązki makaronu udon Sposób wykonania     Fileta umyć, osuszyć, pokroić w cienkie(...)paski, marchewkę obrać umyć i pokroić w zależności od wielkości w plasterki lub półplasterki, cukinie umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki, paprykę umyć, osuszyć, usunąć nasiona i pokroić w paseczki. W garnku z grubym dnem rozgrzać nieco oleju, wrzucić pokrojonego fileta i podsmażyć, następnie dodać marchewkę, chwilę podsmażyć, dodać paprykę i cukinię i podsmażać chwilę na delikatniejszym ogniu. Następnie podlać

Mix smaku
Krzepiąca zupa 169

cebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku posiekany w plasterki 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła klarowanego 3/4 puszki kukurydzy (bez soku) 1 spora marchewka 1 mała cukinia 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2,5 litra bulionu drobiowo -warzywnego 1 pomidor pokrojony w słupki 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 łyżka szczypiorku garść posiekanej natki pietruszki(...)Przygotowanie: Przygotuj wszystkie warzywa: obierz i pokrój cebulę i czosnek, odcedź kukurydzę, marchewkę obierz i pokrój w talarki, cukinię obierz ze skóry( jeśli nie chcesz, nie musisz tego robić), wyjmij środek z pestkami i pokrój w kostkę, ziemniaki też obierz i pokrój w kostkę.  W oddzielnym rondlu ugotuj bulion. Do dużego garnka wlej olej i wrzuć masło, niech się

Gotowanie to kochanie
Pomysły na imprezę i przyjęcie 206

papryką Jesienna sangria Pizza z szynką, rukolą i parmezanem Sałatka z figami i boczkiem Prowansalskie pieczone pomidory Placki z pomidorów z Santorini Sałatka z pomidorów i mozzarelli Roladki z cukinii Sałatka z bobu z pesto z orzechów Ladenia, pizza z Grecji Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Coca, pizza z Hiszpanii Tarta ze szpinakiem i jajkiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Potrawy wegetariańskie 250

Htipiti Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Grillowane bakłażany z tzatziki Briami, grecka zapiekanka Sałatka z pomidorów i mozzarelli Sałatka z arbuzem i fetą Roladki z cukinii Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Tarta ze szpinakiem i fetą Młode ziemniaki w zielonym sosie Francuska zupa szczawiowa Jajka zapiekane

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z bobu aromatyzowana miętą afrykańską 157

Składniki: pół kilograma bobu najlepiej świeżego (ewentualnie mrożonego) 2 garści fasolki szparagowej (można pominąć) pół cukinii 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 1 cebula garść mięty afrykańskiej albo zwykłej pieprzowej 1 litr bulionu sól, pieprz inne zioła wg własnego  uznania można  zabielić jogurtem  olej do smażenia szczypta imbiru zioła prowansalskie Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy(...)oleju. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Wrzucamy bób (u mnie nie łuskany). Cukinię ścieramy na tarce. Do garna dorzucamy cukinię i fasolkę szparagową. Dodajemy liście laurowe i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Później wyciągamy kilka ziaren bobu i wyciągamy z zupy fasolkę oraz liście laurowe. Resztę miksujemy w blenderze na gładką masę. Zupę  - krem odcedzamy przez sito, żeby

Bon Appetit Małgorzaty
Leczo z kabaczkiem 183

Składniki: 2 małe cukinie (czyli inaczej kabaczki) 2 papryki czerwone 2 puszki pomidorów (albo 4 pomidory bez skórki) 1 duża cebula 2 pęta kiełbasy (można pominąć dla wersji wegetariańskiej) ok. 10 pieczarek sól, pieprz majeranek papryka mielona oliwa do smażenia natka pietruszki W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Po chwili dodajemy(...)plasterki kiełbasy i wszystko mieszamy wciąż smażąc. Zalewamy pomidorami z puszki w wraz z zalewą. Cukinię obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do garnka. Zalewamy odrobiną wody i dusimy około 40 minut. Doprawiamy mieloną papryką, solą, pieprzem oraz majerankiem. Dekorujemy natką pietruszki.    leczo z kabaczkiem i cukinią

Bon Appetit Małgorzaty
Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 191

obiadu został mi kurczak i ziemniaki więc także je wykorzystałam. Tradycyjne Ratatuj to  jarska  potrawa.  Danie to opiera się przede wszystkim na:  bakłażanach ,  cukinii , papryce, cebuli i pomidorach. Ja ten przepis trochę zmodyfikowałam pod mój gust i moją zawartość lodówki :)   Żeby podnieść sobie temperaturę w ustach dodałam jeszcze papryczki(...)Składniki na 1 porcję: 1 równomierny, średni patison 1 pierś z kurczaka (ale wieprzowina też się sprawdzi tak jak brak jakiegokolwiek mięsa) 2 pomidory bez skórki pół małej cukinii pół czerwonej papryki 1 mała cebula kawałek pora 3 pieczarki małą garść fasolki szparagowej 1-2 papryczki chili (można pominąć)  3 małe ziemniaki 1 plaster sera do zapieczenia szczypiorek

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z botwiną i bobem w rustykalnym stylu 187

żółtka Składniki na farsz: 250 śmietanki kremówki ( 30 %) suszony tymianek 2 jajka 150 g żółtego sera (tartego) wiązanka botwiny (same łodygi, bez dużych liści) pół szklanki bobu pół cukinii pół małej, czerwonej papryki sól, pieprz Kruche ciasto: Z  podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty(...)minut. Na złoty kolor. Bób gotujemy na parze - al dente. Podczas gotowania możemy go lekko posolić. Botwinę myjemy i kroimy na 3 razy, czyli na 6-7 cm części. Cukinię kroimy w plastry a paprykę w paseczki. Śmietankę mieszamy z jajkami oraz tartym serem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wylewamy na podpieczone cisto, a na wierzchu układamy: botwinę, bób, cukinię

Bon Appetit Małgorzaty
Wegańska zupa tajska 298

zamiast sosu sojowego dodać sos rybny. Zapraszam do gotowania! Składniki na dwie porcje wegańskiej zupy Tom Yum: 2 łodygi trawy cytrynowej 3 liście limonki 5 plastrów galangalu 1/3 cukinii 5 malutkich słodkich marchewek kawałek brokułu 2 papryczki chilli sok z 1/2 limonki garść liści szpinaku 100 g tofu kilka grzybków słomianych z puszki (opcjonalnie) 2 łyżki sosu sojowego CZAS PRZYGOTOWANIA(...)mięsa, wkładamy do garnka. Dodajemy galangal, liście limonki, zalewamy 700 ml wody i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie zupę przecedzamy. 2. Marchewki i cukinię kroimy w plastry, brokuł dzielimy na małe kawałki, papryczki chilli kroimy  w krążki i wyrzucamy pestki, a tofu kroimy w drobną kostkę. Do zupy dodajemy brokuł, marchewkę, cukinię i grzybki

Tajskie smaki
Kasza jaglana w warzywach julienne 182

dopiero dodać warzywa. Danie proste, zdrowe i pięknie prezentujące się na stole :)    Przepis na 4 porcje: * kasza jaglana- 1 szklanka * papryka- 2 szt. * marchew- 1 szt. * cukinia- 1 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * liść laurowy, ziele angielskie- 3 szt., sól, pieprz * bulion warzywny- 1 litr Przygotować bulion warzywny. Z 1 litra bulionu odlać pół szklanki wywaru(...)Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, wsypać do gotującego się bulionu i gotować około 15 minut (kiedy już kasza wchłonie cały płyn, wyłączyć palnik, a kaszę zostawić pod przykrywką). Paprykę, marchewkę, cukinię oraz cebulę pokroić w słupki. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę, jak już będzie szklista dodać pokrojony w plastry czosnek, a po około 1 minucie dodać marchewkę i paprykę. Chwilę podsmażyć

Kraina Miodem Płynąca