cukinia - 18701 przepisów (strona:542/1247)

Orzo kalafiorowe i łosoś w glazurze 113

dzisiaj zamiast kolejnej sałatki z kalafiora proponuję orzo kalafiorowe. Orzo kalafiorowe Składniki: 4 porcje 1 kalafior, średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1 cebula 250 g brukselki 1 mała zielona cukinia 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy Utrzyj kalafiora na tarce o grubych oczkach ręcznie lub za pomocą kuchennego robota. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę(...)Zeszklij na maśle i oliwie. Dodaj bazylię i pokrojoną w kostkę cukinię i kalafior. Smaż przez 5 minuty. Kalafior i cukinia powinny być miękkie ale al dente. Oczyść brukselkę, przekrój na pół i zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj do orzo. Smaż orzo jeszcze przez chwilę doprawiając solą i pieprzem. Łosoś w glazurze

codojedzenia
makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i cukinią 160

też, dzięki ich prostocie, przygotowuje się je w zaledwie kilkanaście minut. Dzisiaj przedstawię propozycje zimowego posiłku, w którym połączyłem treściwy wieprzowy boczek z pysznymi suszonymi pomidorami i delikatną zieloną cukinią.  składniki dla czterech osób 300 g surowego boczku 2 ząbki czosnku 1 papryka 2 niewielkie cukinie 6- 7 suszonych pomidorów z olejowej zalewy   4 łyżki oliwy szczypta chilli(...)dodajemy oliwę, drobno siekany czosnek i smażymy całość przez minutę. W drugim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej makaron. Do garnka z boczkiem   dodajemy pokrojone w plastry cukinie, oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Całość smażymy pięć minut, następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy dalsze dwie minuty. Na koniec przyprawiamy solą,  szczyptą pieprzu, oraz posiekanym

Miód i pieprz
Tarta z cukinią, porem i papryką (quiche) 99

Quiche z cukinią, porem i papryką Quiche (pl. kisz), czyli wytrawna, tarta z masą jajeczno-śmietanową. To z pewnością świetny pomysł na lekki obiad lub na kolację. Quiche można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Ja zawsze komponuje do niej rybę i pyszną, letnią sałatkę(...)tortownicy brzegi ciasta powinny sięgać do połowy wysokości). Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy przez ok. 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Farsz: 1 duża cukinia 1 mały por 1 mała czerwona papryka 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety lub sera gorgonzola (w wersji wegetariańskiej) pomidory do dekoracji 3 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki

Calzonella.com
ZUPA KREM Z PORÓW I CUKINII 99

ZUPA KREM Z PORÓW I CUKINII SKŁADNIKI: 1-1,5 l bulionu drobiowego 2 duże cukinie 1 duży albo dwa średnie pory (biała część) średnia cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki śmietany 12% 3 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki szczypta kminku mielonego pieprz i sól do smaku prażony słonecznik chilli w proszku (opcjonalnie) łyżka masła cebulka dymka WYKONANIE(...)łyżeczce masła. Dodać pory pokrojone w plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko przyprawić lekko solą i pieprzem a następnie przesmażyć wszystko do lekkiego zrumienienia, przełożyć do garnka. Cukinię pokroić w kostkę (nie obierać), oprószyć pieprzem i chili i przesmażyć na tej samej patelni, na której uprzednio przygotowaliśmy pozostałe warzywa. Warzywa zalać bulionem, tak, aby poziom płynu był mniej więcej

Calzonella.com
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę", Beata Pawlikowska - recenzja 165

przetestować, to z niektórymi przepisami może być problem. Ale tylko z niektórymi. Większość sprawi, że Wasz portfel odetchnie z ulgą. Zwłaszcza w sezonie, gdy koszt młodej, zdrowej, nie chemicznej cukinii będzie znikomy, a nie jak teraz (niedobrej, wodnistej i sztucznej) stosunkowo wysoki. A więc, które przepisy z proponowanych przez Pawlikowską szczególnie przypadły mi do gustu? Z pewnością pasta z bobu(...)awokado i kolendrą (akurat przeżywam fazę robienia past) oraz wszelkiego rodzaju propozycje przyrządzania kasz – kasza jaglana z cukinią, kasza jaglana z zielonym groszkiem, kasza quinoa z cukinią i kolendrą, kasza quinoa z zielonym groszkiem i bazylią. Z pewnością wypróbuję też chleby – jaglany z amarantusem, migdałami i śliwkami oraz żytnio-jaglany ze słonecznikiem. Dla ludzi, którzy tak, jak ja padli ofiarą

Życie zamknięte w smaku
Jogurtowo-cukiniowe risotto + pieczona flądra 134

niezdrowego, ale zdecydowanie bardziej wolę swoje uzdrowione posiłki, stąd na blogu ostatnim czasem możecie zobaczyć sporą różnorodność. Z kolei wracając do dzisiejszego dania, warto podkreślić, że delikatne risotto z cukinią świetnie komponuje się z  pieczoną rybą doprawioną pieprzem cytrynowym i lubczykiem. Do tego wystarczy lekki mix sałat i mamy pełnowartościowy oraz smaczny posiłek. Składniki na 2 porcje(...)ryżu arborio (w zależności jak duża ma być wasza porcja, moja porcja zawsze jest mniejsza stąd podaję widełki) 1 mała cukinia 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 75g jogurtu naturalnego ok. 600 ml bulionu warzywnego sól pieprz 2 łyżki oliwy Ryba: ok. 450-500g filetów mrożonej flądry (jak uda się to ok. 350g świeżej) - możecie zastąpić np. morszczukiem

Fabryka pomysłów
Zupa krem z cukinii baby, brokuła,jabłka z kaszą jaglaną 127

Gwarantuję! Dzieci również! Składniki 2 duże brokuły 2 szklanki kaszy jaglanej, ugotowanej 1 duże jabłko 4 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula, ale może być każda inna 2 cukinie baby, małe 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki gałki muszkatołowej skórka otarta z 1 cytryny olej kokosowy do smażenia sól himalajska lub morska do smaku płatki(...)migdałów bio Symbio  około łyżki orzechy pecan bio Symbio  około łyżki Brokuły umyj i podziel na różyczki. Umyj cukinię, nie obieraj jej i pokrój w kostkę. Jabłko umyj i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. W rondlu rozpuść olej kokosowy i obsmaż cebulę i pokrojony w paski czosnek. Dodaj curry, majeranek i kurkumę. Wrzuć brokuły, jabłko

Z Kuchni Do Kuchni
Wege LUNCH BOX z POLSOJA 184

również taka, która będzie lekkostrawna, nie będzie obciążała żołądka, ale jednocześnie będziemy syci. I właśnie dzisiaj taką Wam prezentuje.  Przepyszna sałatka z tofu naturalnym - POLSOJA, suszonymi pomidorami, podsmażoną cukinią i paluszkami łososiowymi.  Zapraszam! SKŁADNIKI: - tofu naturalne -POLSOJA (1/4 opakowania) - 1 jajko na twardo - 4-6 sztuk zielonych oliwek - 1 paluszek z łososia - 1/2 małej cukinii zblanszowanej, podsmażonej(...)oliwie z oliwek - mieszanka sałat - suszone pomidory w oliwie - oliwa z oliwek, sól, sok z limonki Mix sałat opłukaj pod bieżącą wodą, jajko ugotuj na twardo pokrój w plasterki. Cukinię umyj, posiekaj w plasterki i podsmaż na patelni. Tofu kroimy w kosteczkę, pomidorki w paseczki. Oliwki i paluszki z łososia w kosteczkę lub paseczki. Całość umieszczamy w pojemniku na lunch

SMYKWKUCHNI
Pasztet z cukinii 133

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Jest to przepis bazowy.  Do pasztetu można dodać inne dowolne składniki, np.: pieczarki, boczek czy salami. 800g cukinii (startej na grubych oczkach tarki) 1 cebula (około 100g) 2 marchewki (około 100g) 20g żółtego sera 3 jajka 1,5-2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki(...)pietruszki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku   Umytą cukinię (ze skórką) zetrzeć na grubych oczkach tarki (starszą obrać i pozbawić gniazd nasiennych). Odstawić na około 30 minut i odsączyć z wytworzonego się soku (lekko odcisnąć). Cukinię połączyć ze startą (na grubych oczkach) marchewką, posiekaną cebulą, czosnkiem i zieleniną. Dodać

Di gotuje
Bigos z cukinii 153

naszym stole. Od tradycyjnego różni się delikatnością i co najważniejsze - jest szybszy w przygotowaniu. Osobiście - przepadam za kapustą, ale taką podmianę - uwielbiam!   (3-4 porcje) 650-700g cukinii (startej na grubych oczkach tarki) 250g kiełbasy/mięsa (użyłam dwóch gatunków kiełbas oraz wędzonego boczku) 100-150g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek granulowany(...)proszku sól, pieprz olej Pokrojoną kiełbasę (i w moim przypadku boczek) podsmażyć z posiekaną cebulą (na niewielkiej ilości oleju). Dodać startą marchewkę i pokrojone pieczarki. Smażyć do miękkości. Cukinię umieścić w garnku i połączyć z zawartością patelni. Wymieszać z koncentratem pomidorowym i poddusić około 5 minut (uważać, aby cukinia się nie rozgotowała). Doprawić czosnkiem, ostrą papryką, solą i pieprzem

Di gotuje
Koktajl z cukini i masła orzechoweg. 133

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ostała mi się jedna cukinia i brak pomysłu jak ją wykorzystać do czasu, aż naszła mnie ochota na zielony koktajl!  Składniki: -> 300g cukinii -> 1,5-2  łyżki masła orzechowego(...)zwykłe, kokosowe, migdałowe) -> 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Płatki owsiane gotujemy na mleku. Pozostawiając chwilę na ogniu. Kolejna odkładamy do przestudzenia.  W tym czasie kroimy myjemy i kroimy cukinię na drobniejsze kawałki. Przekładamy do blendera, dodajemy masło orzechowe, miód oraz przestudzone płatki owsiane. Wszystko ze sobą łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Jeśli koktajl okaże się zbyt gęsty

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Komosa ryżowa z kurczakiem, cukinią i fenkułem 135

Kolejne danie leciuśkie i orientalne. Nasyci, rozgrzeje i naładuje wygasłe baterie. Szybkie w realizacji. Aromatyczne i kolorowe. Składniki 200 g dowolnej dyni cukinia ile chcesz fenkuł czyli koper włoski 2 czerwone cebule pierś z kurczaka 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół puszki ciecierzycy gotowanej na parze 4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej(...)kopru włoskiego Mieszankę przypraw zmiel na proszek w młynku . Czosnek oraz imbir zetrzyj na tarce. Dynię obierz i pokrój w kostkę, upiecz w 180 stopniach. Odstaw. Na patelni obsmaż cukinię, następnie fenkuł pokrojony w pióra. W dużym rondlu rozgrzej olej kokosowy i obsmaż pokrojona w piórka cebulę, do niej dodaj pierś z kurczaka. Pokrój ja na kawałeczki jakie lubisz. Wsyp

Z Kuchni Do Kuchni
Kasza kuskus z kurczakiem i warzywami 235

kuskus sięgam zazwyczaj wtedy kiedy brak mi czasu, chęci lub cierpliwości do gotowania zwykłej kaszy. Wystarczy zalać ją wrzątkiem, połączyć z dodatkami i gotowe. Tym razem jesiennie, bo z cukinią, fasolką szparagową, pomidorami i marchewką. Bez zbędnego cudowania i ulepszania, bo te warzywa to smak sam w sobie. :-) 200g kaszy kuskus 2 filety z kurczaka 300g fasolki szparagowej żółtej(...)cukinie 1 duża cebula 3 pomidory 2 marchewki olej sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojonego i przyprawionego solą, pieprzem i papryką kurczaka. Smażymy do zarumienienia.  2. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy do napęcznienia. 3. Fasolkę obieramy, kroimy na części, gotujemy do miękkości

Szefowa kuchni
Sakiewki z krewetkami i pieczonymi warzywami 116

było trochę inaczej uformowałam sakiewki. Wyglądają uroczo a smakują jeszcze lepiej :) Potrzebne składniki:  1 opakowanie papieru ryżowego 10 krewetek 1/2 czerwonej papryki 6 rzodkiewek 0,5 cukinii   garść świeżych ziół (majeranek tymianek, mięta)   100 gr makaronu ryżowego 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok z 1/2 limonki  1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 papryczki chilli(...)całość mieszamy i odkładamy na 2 godziny.  Na mocno rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym wrzucamy krewetki, czosnek, posiekaną pietruszkę i smażymy aż krewetki będą miękkie.  Cukinię i paprykę kroimy w cieniutkie słupki, a rzodkiewkę w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min.  Makaron

Łycha smaków
Ziemniaki z patelni z cukinią, pomidorami i oliwkami 100

Propozycja na szybkie i proste danie z ziemniakami.    Składniki 750 g ziemniaków 6 łyżek oliwy 2 cebule 1 cukinia 200 g pomidorków koktajlowych 6 filetów z sardeli tymianek 100 g czarnych oliwek bez pestek sól pieprz   Przygotowanie   Ziemniaki obrałem, umyłem, osuszyłem i pokroiłem na kawałki. Na teflonowej patelni rozgrzałem oliwę. Włożyłem ziemniaki i smażyłem ok.30 minut(...)czasu do czasu mieszałem. Cebulę obrałem, pokroiłem w kostkę. Dodałem do ziemniaków 5 minut przed końcem smażenia. Cukinie i pomidorki oczyściłem i umyłem. Cukinię pokroiłem w kostkę, pomidory przekroiłem na ćwiartki. Sardele opłukałem i osuszyłem, 2 filety posiekałem. Warzywa, posiekane sardele, tymianek i oliwki dodałem do ziemniaków. Dokładnie wymieszałem, smażyłem ok. 5 minut. Danie doprawiłem solą i pieprzem. Wyłożyłem ziemniaki

R'n'G Kitchen