kakaowy omlet z tofu z cukinią (w środku) podany z klonowo-pecanowym masłem orzechowym~ Ostatni tofu-omlet na słodko tak mi posmakował, że dzisiaj powtórzyłam go w nieco innej wersji - dodałam kakao, a zamiast marchewki użyłam cukinii, która świetnie pasuje do kakao :) Niestety nie miałam zbyt dużo czasu rano i omlet nie do końca się dosmażył (co jest też winą(...)cukinii bo ma ona więcej wody niż marchewka), ale mimo tego i tak był pyszny ♥ Kochaaaam tofu-omlety :D Oby ten tydzień był dobry :) A szczególnie jutrzejszy dzień
breakfast of dreamstych ideałów się na moim blogu narobiło... na początku były te z czekoladą, migdałami i cukinią (mniammmm) a teraz czekoladowe z wiśniami - w sumie o tych muffinach opowieści w rodzinie krążyły już od dawna. Ale ja byłam pod tak silnym wrażeniem tych z cukinią, że żadne informacje o ,,jeszcze lepszych" do mnie nie docierały. Ale pewnego dnia zabrakło cukinii
sierotka maRysia w kuchnikuchni, którzy mają wszystkie narzędzia niezbędne do stosowania sous-vide. Ale przecież kto nie ryzykuje ten nie ma. Polędwiczka wieprzowa domową metodą sous-vide na kaszy pęczak z cukinią i burakami Mięso Wybieramy garnek z najgrubszym dnem (łatwiej będzie kontrolować nam temperaturę wody), wlewamy do niego zimnej wody na min. 10 cm. Szpikulec termometru wkładamy do wody, a samo(...)gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Po rozgotowaniu cząstek buraków dodajemy zachowaną kostkę i gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy octem z białego wina aby przełamać słodycz buraka. Cukinię kroimy na 4-centymetrowe "walce", pozbywamy się miękkiej części ze środka, następnie kroimy na 16 "zapałek". Cukinię jedynie podsmażamy na odrobinie oliwy z solą. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie
Right Behind The Kitchenzupełnie wystarczy jedynie odrobina soku z cytryny, suszona bazylia oraz gałka muszkatołowa. Swoją polentę podałam z tym, co udało mi się znaleźć w kuchni– pozostałą z gotowania lecza cukinią, pieczarkami, żurawiną i orzechami. Wszystkie elementy idealnie się dopełniają – gładka, słodka polenta z chrupiącymi warzywami – a całe danie jest pyszne i lekkie. Składniki na 2 porcje: 250 g małych pieczarek(...)mała cukinia 1 łyżka oliwy 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki orzechów laskowych (połówki) ½ l mleka sojowego 2 ząbki czosnku ¾ szklanki kaszy kukurydzianej 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii sól morska do smaku 1 łyżka soku z cytryny świeżo zmielona gałka muszkatołowa Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w plastry, a cukinię przekrój wzdłuż na pół i pokrój
Roślinna - blog wegańskiniedzielny obiad przygotowałam pyszną pierś z kurczaka w pikantnej marynacie z warzywami. Piersi z kurczaka najpierw zamarynowałam, przesmażyłam przez chwilę na patelni, a później upiekłam razem z pokrojoną cukinią i papryką oraz groszkiem konserwowym. Do warzyw dodałam tę samą marynatę, co do mięsa. Mięso było wyborne, miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Całość smakowała pysznie. Danie podałam z pieczonymi ziemniakami(...)serdecznie i polecam. PIERŚ KURCZAKA PIECZONA Z WARZYWAMI. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 mała cukinia sól 1 płaska łyżka suszonego oregano Marynata: 8 łyżek ciemnego pikantnego sosu sojowego 2 łyżki wody 4 łyżki oliwy pieprz czarny 1 łyżeczka suszonych płatków chili
Zakątek rozkoszy kulinarnychKupiłam piękne cukinie, leżały sobie tak i czekały na to aż coś z nich przygotuję. No i postanowiłam zrobić jak zwykle faszerowane. W sumie takie najbardziej lubimy. Taka cukinia może być podana na obiad lub ciepłą kolację. Z dodatkami możemy kombinować, dajemy co lubimy i komponujemy swoją wersję. Jeśli nie robiliście tego typu dań to polecam bo robi się szybko(...)trudne a smak super. Na taką pogodę jaka jest ostatnio idealna. Cukinia podana na Julia Platin Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniolej rzepakowy 2 łyżki NADZIENIE: sos pomidorowy 3/4 szklanki, szpinak mrożony 1 opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, pomidory 4 większe, cebula 2 sztuki, oregano 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia drożdże wkruszyć do misy robota, wlać letnią wodę, wsypać cukier, sól, mąkę i hakiem robota zamieszać wsypać czosnek niedźwiedzi, wlać olej i wyrabiać ciasto z 8 minut, ciasto(...)papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano, rozsmarować szpinak uduszony z czosnkiem, kucharkiem na maśle na szpinaku ułożyć kawałki pomidorów, cebuli ułożyć plastry cukinii, posypać pieprzem zmielonym, posmarować cukinie pędzelkiem maczanym w oleju, pizzę piec w 220 C około 30-35 minut pizza jest chrupiąca, aromatyczna i domowa.....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięAromatyczne, mocno kakaowe ciasto piernikowe dzięki dodatkowi cukinii jest wilgotne. Długo pozostaje świeże ale zapewniam, że zostanie zjedzone bardzo szybko. Zwłaszcza, jeśli macie w domu takiego małego łasucha jak mój:) *keksówka 30 cm Składniki: 3 jajka 300 g mąki 50 g kakao 120 g masła 110 ml oleju 1 łyżeczka sody szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukru 2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach 150 ml jogurtu naturalnego przyprawa do piernika Miękkie masło utrzeć na puch i nadal ucierając wlewać olej. Dodać cukier i utrzeć. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, sodą, proszkiem, kakao i przyprawą do piernika. Do masy maślanej wbić jajka i ucierając na zmianę dodawać po trochę jogurtu i mąki. Cukinię odcisnąć z soku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMakaron z sosem to niezawodny sposób na szybki i syty obiad lub kolację. Tym razem zrobiłam sos serowo-śmietanowy, który fajnie smakował w połączeniu z młodą cukinią. Klopsiki można pominąć i wtedy mamy danie na piątek. Składniki: 200 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny mała cukinia 150 g pieczarek cebula 100 g serka topionego(...)manną i przyprawami. Uformować małe klopsiki, obsmażyć je na łyżce oleju na złoto, podlać odrobiną wody i udusić. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię, odrobinę posolić i usmażyć. W między czasie ugotować makaron. Do warzyw dodać serek topiony i śmietankę, mieszać aż połączą się w jednolity sos, przyprawić pieprzem. Na końcu dodać klopsiki (odsączone
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaktóre gotuję na dwa dni, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze. Składniki: 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 1 kg fileta z kurczaka 2 cebule 2 marchewki cukinia 3 czerwone papryki cukinia 1 kg młodych małych ziemniaczków 3 łyżki przecieru pomidorowego liście laurowe ziele angielskie słodka i ostra papryka 2 ząbki czosnku sól pieprz łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżki oleju Mięso umyć i pokroić w kostki. Cebulę posiekać w piórka. Paprykę pokroić w paski, cukinię w półplasterki, marchewki w plasterki. Ziemniaki obrać. W rondlu rozgrzać olej a następnie wsypać słodką i ostrą paprykę, podsmażyć chwilę. Dodać cebulę i mięso, obsmażyć szybko na dużym ogniu. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKtóż nie lubi placków ziemniaczanych?! Tutaj polecamy wersję ze świeżymi ziołami i cukinią, która nadaje im delikatności, zapewniamy, że degustacja na jednej sztuce się nie skończy! Składniki 3 duże ziemniaki 1 mała cukinia 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 100 dag szynki wędzonej po 2 gałązki świeżego estragonu i tymianku olej do smażenia sól i pieprz świeżo mielony(...)Wykonanie: Obieramy ziemniaki, cebulę, cukinię opłukać, zcieramy wszystko na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Dodajemy pokrojoną w malutką kosteczkę szynkę, wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz opłukane i posiekane nożem świeże zioła, przyprawiamy solą i pieprzem świeżo zmielonym. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego
kgwjanczewoznacie przepis na faszerowaną paprykę kaszą jaglaną, pomidorami i cukinią? Pewnie nie, dlatego szybko przedstawiamy Wam to smaczne danie. Potrawa jest bez mięsa ale dla chętnych jak najbardziej można do farszu dodać podsmażone mięso mielone. W ostatnim czasie kasza jaglana dość często gości na naszym stole. To samo zdrowie, więc korzystamy z tego dobrodziejstwa. Składniki: - puszka pomidorów(...)przecieru pomidorowego - woreczek kaszy jaglanej - 4 - 5 papryk - 2 średniej wielkości cukinie - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - 5 plasterków suszonych pomidorów - oliwa z oliwek - 100 g sera typu feta - suszone zioła: bazylia, oregano - pół płaskiej łyżeczki ostrej czerwonej papryki Sposób przygotowania: Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy pestki i kroimy na małe kawałeczki. Smażymy na rozgrzanej oliwie
Pan i Pani Smith w kuchnicukinia 250 g bryndzy 0,5 szkl mleka 1 jako sól pieprz szczypta oregano kilka suszonych pomidorów z oliwy na ciasto 1,5 szkl mąki 120 g masła 1 jajko szczypta soli Ciasto zagnieść, wlepić tortownicę. Cukinię pokroić na cieniutkie wzdłużnie paseczki obierakiem do warzy. Ser, mleko i jajko z przyprawami zmiksować przy pomocy blendera. Spód podpiec w temp(...)przez ok 15 min. Na podpieczony spód wylać odrobinę masy serowej, ułożyć paseczki cukinii i zalać resztą masy serowej, na wierzchu położyć pomidorki i posypać szczyptą oregano. Zapiec przez ok 25-30 min w temp
Gotowanie jest łatwepodałam z ziemniaczkami z wody i bukietem surówek. Proporcja na 4 porcje: - 400 gr ryby ( u mnie filet z pstrąga tęczowego) - 2 średnie marchewki - 1 mała pietruszka - 1 mała cukinia - 4 plastry cytryny - 1/2 pęczka koperku - sól, pieprz - papier do pieczenia ( 4 kwadraty 30x30cm) Rybę podzielić na 4 porcje. Sprawdzić, czy filety nie posiadają ości. Moje miały je jeszcze(...)usuwaniu pomocna będzie pęseta. Każdą porcję oprószyć solą i pieprzem. Marchewkę i pietruszkę pokroić w tzw. zapałkę. Cukinię w talarki. Na środku każdego arkusza papieru ułożyć cukinię, na niej marchewkę i pietruszkę. Na kopczyku z warzyw kładziemy filet, na nim koperek i cytrynę. Rybę zawijamy w papiloty.Każdy pakiecik dodatkowo spinam szpilką do szaszłyków aby wytworzona wewnątrz para nie wydostała
kawawszklancerzadka (gdyby była gęsta dolej wody, wszytko zależy od gęstości i wilgotności puree z dyni). Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, lub na patelni beztłuszczowej. KURCZAK W SOSIE DYNIOWYM Z CUKINIĄ: - 3 płaskie łyżki oleju kokosowego (jeśli nie masz użyj masło) - 1 filet z kurczaka - 2 ząbki czosnku - 1 szalotka - imbir świeży - 2 małe cukinie - 4 czubate łyżki puree(...)dyni Hokkaido - 100 ml wody - kiełki lucerny do ozdoby - łyżka curry indyjskiego - sól W rozgrzanym rondlu na oleju kokosowym smażymy posiekany czosnek, cukinię, cebulę i imbir. Dodajemy kurczaka, smażymy około 8 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy około 20 minut. Doprawiamy. Podajemy z gorącymi naleśnikami. Smacznego
SMYKWKUCHNI