Pyszna, zdrowa i bardzo szybka w wykonaniu surówka z cukinii. Składniki: 1 cukinia 2 marchewki 2 jabłka 1/2 cebuli majonez sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, jabłka i marchewkę obrać. Cukinię oraz jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa przełożyć do miseczki, dodać majonez
magiczna kuchnia KasiSoczewica curry z groszkiem, marchewką, batatem i cukinią Składniki: - ryż jaśminowy - 1 ½ łyżeczka curry - 30g czerwonej soczewicy(...)łyżeczki kolendry - kawałek cukinii - ¼ łyżeczki kuminu - ½ marchewki
Wegańska kuchnia orientalnaszybki obiad czy kolację taka tarta jest pyszna po prostu. Niestety nie robię ciasta francuskiego - może kiedyś? Tymczasem korzystam z gotowego. SKŁADNIKI: płat ciasta francuskiego 1 bakłażan 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 łyżeczka miodu 1 mała pierś z kurczaka 1 jajko i odrobina mleka 2-3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, Primerba bazyliowa WYKONANIE: bakłażana, cukinię, paprykę kroimy(...)paski, masło rozgrzewamy dodajemy 2 ząbki czosnku, dodajemy pokrojoną cukinię, sól, pieprz, mieszankę włoskch ziół smażymy krótko, aby została chrupiąca, na drugiej porcji masła z dodatkiem soli, pieprzu i 1/2 łyżeczki primerby na złoty kolor smażymy bakłażana, następnie smażymy paprykę z dodatkiem soli, pieprzu i łyżeczki miodu, pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy przyprawę do kurczaka, smażymy, jajko
Kuchnia Beatysię nie uda, albo nie zdążę zrobić. Składniki 300 g ugotowanego ryżu 1 puszka kukurydzy 1 mieszanka warzywna (dałam mrożoną) 500 g tomatery 200 g śmietany 1 mała cukinia 1 marchewka sól pieprz Marchewkę pokroić w większe kawałki i ugotować wraz z mrożoną mieszanką warzywną w lekko osolonej wodzie. Odcedzić na sicie i wymieszać z ugotowanym ryżem oraz kukurydzą(...)Włożyć do naczynia do zapiekania .Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z tomaterą, doprawić solą i pieprzem i wlać na wierzch zapiekanki, Na wierzch ułożyć plastry cukinii i kawałki marchewki. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 40 minut pod przykryciem. ryż zapiekany z warzywami
O kuchni z uczuciemSkładniki: 2 polędwiczki wieprzowe sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy 2 bardzo młode cukinie opakowanie kuleczek mozzarelli pół opakowania pomidorków koktajlowych olej do smażenia Sos śmietanowo-pomidorowy: 1 łyżka masła 1 płaska łyżka mąki ½ szklanki zimego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki min. 18% 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka włoskich ziół sól i pieprz Mięso(...)umyć, osuszyć, pokroić w 3 cm paski. Rozbić przegubem dłoni, przyprawić z obu stron ziołami, solą i pieprzem. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Cukinię pokroić w grube plastry w poprzek. Posypać ziołami, solą i pieprze. Krótko zgrillować na powstałym z mięsa tłuszczu. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Wlać mleko
Czerwień i błękitobiad, kolacje lub poczęstunek na uroczystościach. Daje nam wiele możliwości. Do farszu możemy dodać ulubione składniki, które cudownie podkreśli smak kruchego ciasta. Zapraszam! Tarta z mielonym, pieczarkami i cukinią Składniki: ciasto: 300g mąki 100g zimne masło 1 jajko szczypta soli 3 łyżki śmietany 18% farsz: 400g mięsa mielonego 2 cebule 500g pieczarek sól czosnkowa lub czosnek w granulacie sól(...)Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Podsmażyć na zeszklonej cebuli. Mięso również podsmażyć z przyprawami na zeszklonej cebuli. Pieczarki wymieszać z mięsem, przyprawić do smaku. Cukinię obrać, pokroić na plastry oprószyć solą. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Następnie na podpieczoną tartę wykładamy przygotowany farsz, delikatnie dociskając do dna. Posypujemy startym
Tagebuch po polskuOwsianka ze szpinakiem i cukinią? Brzmi dziwnie, ale czemu nie! Jeśli Wasze dzieci szaleją za śniadaniami na słodko, a Wy nie wiecie jak przemycić warzywa do ich diety, na początek możecie spróbować właśnie takiego rozwiązania. Gwarantuję, że się nie połapią, a z czasem zwiększanie porcji warzyw będzie coraz łatwiejsze. Składniki (2-3 porcje): 3/4 szklanki płatków owsianych górskich(...)błyskawicznych) 1 szklanka mleka roślinnego 1/2 średniej cukinii, startej na tarce (drobne oczka) i odsączonej z nadmiaru wody garść umytych liści szpinaku, bardzo drobno posiekanego 2 łyżki kakao niesłodzonego 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki miodu (można użyć innego słodzika) 1/2 łyżki masła orzechowego do owsianki i 1/2 łyżki do podania 3 pokruszone orzechy włoskie do podania szczypta soli
Powiedz dietom niesłodkościach tłustoczwartkowych czas dać odpocząć naszym brzuszkom i wrócić do lżejszych dań. W dzisiejszym cyklu zupa na niedzielę przepis "fodmapowy" - zupa z koperkiem i cukinią (to chyba moja pierwsza, od bardzo długiego czasu, zupa nie będąca kremem). Zupa jest bardzo smaczna i lekka, można ją zrobić na rosole, który zostanie z niedzielnego obiadu. Wyglądem i trochę smakiem przypomina zupę(...)ogórkową (nie jest tylko kwaśna). Mam nadzieję, że spróbujecie i przypadnie Wam do smaku. ZUPA KOPERKOW A z C UKINIĄ Składniki: 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu 1 spora cukinia 2 marchewki 1 duży lub 2 mniejsze pęczki koperku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy bulion warzywny (może być też np.na korpusie drobiowym) lub rosół Cukinię i marchew dokładnie
Bon appetit mon amieTweetnij Kolejny pomysł na kolorową sałatkę. Potrzebne nam będą: 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 2 cukinie, 3 marchewki, 1 cebula, oliwa z oliwek. Ta sałatka świetnie komponuje się z krewetkami. Przygotowanie: Umyć paprykę i cukinię. Obrać marchew i cebulę. Wyczyścić paprkę w środku. Pokroić na cieniutkie plasterki. Cukinię i marchewkę pokroić w cieniutkie batoniki. Poszatkować cebulkę. Na patelni podgrzać
MODA NA BIOtutaj i przygotowałam swoją wersję. Smakowała genialnie, domownicy zjedli z apetytem, ale nie odgadli z czego jest ugotowana :) SKŁADNIKI: 15 dag zielonej soczewicy (ok. 4/5 szklanki) 30 dag młodej cukinii 10 dag jarmużu – waga bez ogonków i nerwów liściowych ( tutaj promocja ) 1 cebula cukrówka duży ząbek czosnku 3-3,5 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz WYKONANIE(...)zalać 1,5 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Jarmuż opłukać, osączyć na sicie, usunąć ogonki i nerwy liściowe, grubo posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać do niej cukinię i smażyć
Kuchenne zapiski EdytyWrocławiu, Liberta7. Dania tworzone przez cudnego Salvadore, zawsze smakują wyśmienicie. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Dlatego Włochy to kraj w którym mogłabym mieszkać. Dziś natomiast przyrządziłam makaron tagliatelle z cukinią, pieczarkami, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami. Składniki: makaron tagliatelle cukinia 3 pieczarki fasolka szparagowa (moja jest mrożona) 3 suszone pomidory garść szpinaku 4 ząbki czosnku suszony czosnek niedźwiedzi łyżka masła(...)olej kokosowy do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. W drugim garnku gotujemy parę minut fasolkę szparagową. Następnie grillujemy cukinię z czosnkiem na oleju kokosowym, po paru minutach dodajemy pieczarki i pokrojone suszone pomidory. Chwilę dusimy wszystko razem dodając szpinak i przyprawy. Na koniec łączymy makaron z warzywami, dodajemy mało, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe
Bike By Lifemielonej łopatki wieprzowej 1 marchewka 2 łyżeczki ,suszonego , mielonego ,czosnku 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub chilli , jeśli ma być pikantne 1 mała cukinia 2 duże cebule 1 duża puszka pomidorów krojonych ( lub 2 małe ) 5 niedużych, ziemniaków 1 łyżka ziół prowansalskich ( gotowe, suszone, mieszanki ) 1 grecki jogurt kawałek żółtego sera do utarcia 1/2 łyżeczki(...)tarce o grubych oczkach , podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym , doprawiając solą , odrobiną ziół prowansalskich ( resztę ziół zużyjemy później ). Ziemniaki obieramy , szatkujemy lub kroimy na cieniutkie plastry , cukinię , jeśli mamy młodą , kroimy razem ze skórką , podobnie, jak ziemniaki w cieniutkie plastry . Tak samo postępujemy z cebulą . W głębokim naczyniu do zapiekania , smarujemy dno olejem , następnie układamy warstwami ziemniaki , każdorazowo
Ogrodnik w podróżyprzetworów. W lato zrobiłam kilka słoiczków ajwaru, który znakomicie nadaje się jako sos do makaronu z dodatkiem warzyw. Ja użyłam tych zamrożonych przeze mnie w lecie (zawsze robię zapasy cukinii, bakłażana i papryki). Do tego upiekłam drobiowe pulpeciki i tak oto powstał smaczny posiłek, który możemy zjeść na obiad w domu lub zabrać ze sobą do pracy. Jeżeli nie macie(...)stopniach ok. 20 minut pod przykryciem. Pod koniec odkryć, aby mięso się zarumieniło. Makaron: składniki na 2 porcje: 160 g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) garść mrożonej cukinii lub kawałek świeżej garść mrożonej papryki lub 1 mała świeża (u mnie czerwona) mały słoiczek ajwaru (ja dałam domowy) kilka pieczarek 1 łyżka oleju Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu
Fabryka pomysłówkapusty 80 g posiekanej cebuli 150 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu jabłkowego 110 g marchwi startej na grubej tarce 110 g cukinii startej na grubej tarce 60 g kiełków fasoli mung (zapomniałam) 1 łyżka sezamu garść posiekanej natki pietruszki (kolendry) Wykonanie: W woku rozgrzać olej sezamowy. Wrzucić kapustę i dusić 10 minut(...)Potem dokładać kolejne warstwy: cebulę, tofu, sos, ocet, marchew, cukinię, kiełki i sezam. Na koniec posypać kolendrą / natką. Ja dodałam jeszcze ugotowany ryż, który dodałam zaraz po cukinii
Sto kolorów kuchniLekki ryż, warzywa i odrobina kiełbasy to lekki obiad, a zadowoli każdego. Można przygotować go na oliwie, zamiast na maśle i tylko z warzywami -będzie fit. SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan 1 ząbek czosnku 1- 2 kiełbasy białe 1-2 woreczki ryżu 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy 1 łyżeczka Primerby bazyliowej ulubione przyprawy:pieprz, sól, przyprawa(...)włoska WYKONANIE: na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę, smażymy pokrojoną w paski kiełbasę, bakłażana i cukinię kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu po kiełbasie najpierw bakłażana na złoty kolor, potem cukinię, krótko aby została chrupiąca i buro zielona, warzywa zdejmujemy z patelni wsypujemy ryż, dodajemy wody i kiełbasę, dusimy pod przykryciem do miękkości ryżu, następnie do ryżu dodajemy warzywa, kiełbasę
Kuchnia Beaty