Kolejne danie leciuśkie i orientalne. Nasyci, rozgrzeje i naładuje wygasłe baterie. Szybkie w realizacji. Aromatyczne i kolorowe. Składniki 200 g dowolnej dyni cukinia ile chcesz fenkuł czyli koper włoski 2 czerwone cebule pierś z kurczaka 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół puszki ciecierzycy gotowanej na parze 4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej(...)kopru włoskiego Mieszankę przypraw zmiel na proszek w młynku . Czosnek oraz imbir zetrzyj na tarce. Dynię obierz i pokrój w kostkę, upiecz w 180 stopniach. Odstaw. Na patelni obsmaż cukinię, następnie fenkuł pokrojony w pióra. W dużym rondlu rozgrzej olej kokosowy i obsmaż pokrojona w piórka cebulę, do niej dodaj pierś z kurczaka. Pokrój ja na kawałeczki jakie lubisz. Wsyp
Z Kuchni Do Kuchnikuskus sięgam zazwyczaj wtedy kiedy brak mi czasu, chęci lub cierpliwości do gotowania zwykłej kaszy. Wystarczy zalać ją wrzątkiem, połączyć z dodatkami i gotowe. Tym razem jesiennie, bo z cukinią, fasolką szparagową, pomidorami i marchewką. Bez zbędnego cudowania i ulepszania, bo te warzywa to smak sam w sobie. :-) 200g kaszy kuskus 2 filety z kurczaka 300g fasolki szparagowej żółtej(...)cukinie 1 duża cebula 3 pomidory 2 marchewki olej sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojonego i przyprawionego solą, pieprzem i papryką kurczaka. Smażymy do zarumienienia. 2. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy do napęcznienia. 3. Fasolkę obieramy, kroimy na części, gotujemy do miękkości
Szefowa kuchnibyło trochę inaczej uformowałam sakiewki. Wyglądają uroczo a smakują jeszcze lepiej :) Potrzebne składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 10 krewetek 1/2 czerwonej papryki 6 rzodkiewek 0,5 cukinii garść świeżych ziół (majeranek tymianek, mięta) 100 gr makaronu ryżowego 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok z 1/2 limonki 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 papryczki chilli(...)całość mieszamy i odkładamy na 2 godziny. Na mocno rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym wrzucamy krewetki, czosnek, posiekaną pietruszkę i smażymy aż krewetki będą miękkie. Cukinię i paprykę kroimy w cieniutkie słupki, a rzodkiewkę w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min. Makaron
Łycha smakówPropozycja na szybkie i proste danie z ziemniakami. Składniki 750 g ziemniaków 6 łyżek oliwy 2 cebule 1 cukinia 200 g pomidorków koktajlowych 6 filetów z sardeli tymianek 100 g czarnych oliwek bez pestek sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki obrałem, umyłem, osuszyłem i pokroiłem na kawałki. Na teflonowej patelni rozgrzałem oliwę. Włożyłem ziemniaki i smażyłem ok.30 minut(...)czasu do czasu mieszałem. Cebulę obrałem, pokroiłem w kostkę. Dodałem do ziemniaków 5 minut przed końcem smażenia. Cukinie i pomidorki oczyściłem i umyłem. Cukinię pokroiłem w kostkę, pomidory przekroiłem na ćwiartki. Sardele opłukałem i osuszyłem, 2 filety posiekałem. Warzywa, posiekane sardele, tymianek i oliwki dodałem do ziemniaków. Dokładnie wymieszałem, smażyłem ok. 5 minut. Danie doprawiłem solą i pieprzem. Wyłożyłem ziemniaki
R'n'G Kitchendanie. Danie znakomite do szkolnej śniadaniówki, do roboczego lunch boksu jako obiad w pracy, świetnie smakują w podróży czy na pikniku. Zapraszam do dzieła. KOTLETY Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW I CUKINII Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 1 średnia cukinia pół opakowania sera feta 1 jajko 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szkl. otrąb pszenno - żytnich 3 łyżki mąki ziemniaczanej pęczek koperku(...)smażenia Przygotowanie. Ugotowanie ziemniaki (u mnie puree, jeśli są w całości dokładnie je roztłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków) przekładamy do dużej miski. Cebulę i czosnek obieramy. Cukinię i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Ser feta dokładnie rozdrabniamy. Ziemniaki i pozostałe składniki, oprócz soli i pieprzu, dokładnie mieszamy ręką w misce na gładką
Naturalna KuchniaCzego więcej potrzeba gdy mróz na dworze, od razu robi się jakoś cieplej. Polecam. Składniki: 4 – 5 ziemniaków 200 gram fileta z indyka 3 – 4 pomidory (dojrzałe) 1 młoda cukinia Średni por – biała część 2 marchewki lub 1/3 opakowania mrożonych małych marchewek ½ szklanki mleka 4 – 5 jajek Sól Pieprz 4 ząbki czosnku Natka pietruszki Olej Opcjonalnie parmezan Wykonanie: Cukinię(...)rozgrzanym oleju (ok. 2 łyżki) podsmażamy plasterki ziemniaków. Po chwili dokładamy pokrojonego pora a następnie filet z indyka. W dalszej kolejności marchewki. Wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory i cukinię. Mieszamy i chwilę dusimy pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Do 1/2 szklanki mleka dodajemy jajka. Roztrzepujemy, solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Masą jajeczną zalewamy
Smaki Ewygłęboko mrożone. Dziś warzywne leczo z wędzonym kurczakiem, nasyci i rozgrzeje gdy za oknem "zimowo". Warzywne leczo z wędzonym kurczakiem SKŁADNIKI : 4 papryki pomarańczowe 200 g cukinii 200 g fasolki szparagowej żółtej 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 250 g wędzonej piersi kurczaka 1 kostka warzywna (bulionetka) szczypiorek do dekoracji sól, pieprz, papryka słodka(...)ostra do smaku 750 ml wody PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową oczyszczamy i gotujemy na miękko na parze. Paprykę myjemy, oczyszczamy i wraz z cukinią kroimy w kostkę. Do garnka przekładamy paprykę, dodajemy kostkę warzywną, zalewamy około 750 ml wody i gotujemy 5 minut po czym dodajemy, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, cukinię i pokrojonego kurczaka – gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimielone smakowały naprawdę wybornie. Zapraszam... Skala smaku 10/10 płatki owsiane bez problemu zmiękną w mięsie, a zamiast nich można dodać otręby pszenne Składniki: 500 g. mięsa mielonego wieprzowego 1 cukinia 200 g. pieczarek 3 całe jajka 3 łyżki płatków owsianych górskich 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka musztardy np. rosyjskiej odrobinę lub więcej(...)ziołowego, papryki słodkiej, Do obtoczenia: bułka tarta Do smażenia: olej rzepakowy 1. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i obsmażamy na suchej patelni do wyparowania wody. 2. Cukinię obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach -środek wyrzucam-solimy i odstawiamy na 15 min. 3. Do mielonego wrzucamy odsączone pieczarki - można je wcześniej umieścić na sitku jeśli nie pozbyły
Kubki smakupieprz sól olej lniany moje pesto pietruszkowe z tego przepisu :) (jęsli nie mamy to poporstu 2 ząbki czosnku i pół pęczka pietruszki) cytryna Dodatki ruccola roszponka 5 pieczarek mała cukinia uprażony sezam i ziarna słonecznika (opcjonalnie) Zabieramy się za przygotowania. Ja rybę oczyściłam z łusek nie zajęło to dużo czasu, szczególną uwagę należy zwrócić na łuski na czerwonej prędze(...)wrzucamy małą garstkę ziaren słonecznika i troche siemienia lnianego i podsmażamy. Jak ryba się piecze rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy ją trochę olejem układamy pieczarki pokrojone w grube plastry i cukinię. Obsmażamy z obu stron (opcjonalnie posypujemy zrumienionym słonecznikiem i sezamem). Na talerzu układamy garść ruccoli garść roszponki, na to ugrillowaną cukinię i pieczarki, Upieczoną rybkę obieramy ze skóry
Piekielna Kuchnia Patimnie mrugał. Maszerując między regałami dobierałem kolejno składniki do obiadu. Tak więc przygotuję dzisiaj nie tylko pstrąga z kolendrą i trybulą z dodatkiem selera w przyprawie korzennej z cukinią na dodatek w pomarańczach. Ale również gruszki z cynamonem i goździkami w soku pomarańczowym z białym winem na deser! Zaczynamy! Do przygotowania pstrąga potrzeba nam: 1 pstrąg łososiowy w całości(...)pęczek trybuli 1 pęczek kolędry 1 cytryna sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe Do zrobienia korzennych warzyw potrzebne będą: 1 duży seler 1 duża cukinia 1 duża pomarańcza opakowanie przyprawy do pierników (polecam Belbake) sól, pieprz Do upieczenia deserowych gruszek: 1 kg gruszek 2 kawałki kory cynamonu 8-10 goździków 3 łyżki cukru 1 szklanka białego półsłodkiego
Kuba Gotujeszklanki mleka kokosowego sól i kardamon mielony do smaku Kukurydzę blendujemy razem z mlekiem kokosowym ,następnie przyprawiamy do smaku podgrzewamy i dekorujemy talerz. mus cukiniowo-bazyliowy pół średniej wielkości cukinia kilka listków bazylii 1 szklanka wytrawnego białego wina sól i biały pieprz do smaku cukinie kroimy w małą kostkę i dusimy w winie około 7 minut , po ugotowaniu dodajemy przyprawy(...)oraz bazylię i blendujemy na jednolity mus. dodatkowo cukinia grillowana do dekoracji oraz kawałek ugotowanej i grillowanej kolby kukurydzy. Na maśle szklimy drobno posiekaną szalotkę razem z wyciśniętym czosnkiem oraz drobno posiekanym chili ,następnie dodajemy omułki oraz wino i dusimy pod przykryciem 3-5 minut. Podajemy na talerzu razem z musami . Podajemy tylko otwarte omułki , zamknięte są nie jadalne
na gazieponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów ale w parze np. z ziemniakami lub produktami mącznymi ( ukochane pierogi) może stworzyć porządne źródło białka. Dzisiaj będzie zupa z czerwonej soczewicy z cukinią, jarmużem, ziemniakami i aromatycznymi przyprawami. Fantastycznie rozgrzewająca, sycąca i bardzo nadająca się na śniadanie. Składniki: puszka pomidorów krojonych 100 g ugotowanej czerwonej soczewicy 2 ziemniaki garść(...)jarmużu pół cukinii 3 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1,5 l bulionu warzywnego (lub drobiowego) 30 g masła roślinnego przyprawy : ziele angielskie, liść laurowy, odrobina papryczki chilli, czarny pieprz, sól morska, kilka ziaren kolendry, majeranek Sposób przyrządzenia: Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się bulionu z liściem laurowym i zielem
pieprzny smaczekDzisiaj na blogu pożywne danie na chłodne dni. Przygotowałam pęczotto w klimacie sosu bolońskiego, do którego dodałam młodą cukinię. Składniki: 500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 1 młoda cukinia 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku ocet balsamiczny(...)krojonych pomidorów bez skórki 1 szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Cukinię pokroić w kostkę dodać do mięsa. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy. Jeżeli nie używamy pomidorów w puszce lub świeżych, wówczas
Czerwień i błękitdwóch zdań. Ja je zrobiłam już kilkakrotnie. Od razu zróbcie więcej, gdyż na drugi dzień smakuje ,jak wiadomo, lepiej! Składniki 200 g dyni hokkaido lub innej 1 średnia cukinia 2 czerwone cebule 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół szklanki ciecierzycy z puszki 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej kokosowy do smażenia sól(...)hokkaido, nie obieraj.Pokrój w kostkę, posól, możesz oprószyć szczyptą przygotowanych wcześniej przypraw. Upiecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Około 15 minut. Na patelni obsmaż pokrojona w kostkę cukinię, możesz ją posolić delikatnie. Odstaw na bok. W garnku rozgrzej olej kokosowy i obsmaż z kolei pokrojona w piórka cebulę, a po chwili dodaj mieszankę przypraw , starty imbir, wyciśnięty przez
Z Kuchni Do Kuchnidobrzeeeeee, to proszzzzzze - przepisik na duży gar gulaszu: podwójna pierś z kurczaka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki (mogą być kolorowe) 2 puszki pomidorów krojonych 1 cukinia przyprawa do gulaszu (u mnie Kamis - ważne, by była bez chemicznych dodatków) olej rzepakowy sól, pieprz No, to filozofii wielkiej tu nie ma. Czyli kroimy pierś z kurczaka w kosteczkę(...)marynujemy w przyprawie do gulaszu z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę i cukinię na średnią kosteczkę, Cebulę zrumieniamy na łyżeczce oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilunię. Dodajemy zamarynowane mięsko i podsmażamy chwilunię, następnie dodajemy paprykę i ponownie podsmażamy chwilunię, następnie cukinia i znowu chwilunia. Na koniec pomidory z puszki i 2 łyżki (bądź wedle
Restauracyjka Literacka