cukinia - 19049 przepisów (strona:540/1270)

Pyszne brownie w wersji fit 209

pyszne ciasto czekoladowe, zawiera bardzo ciekawy składnik, który zmienia jego konsystencje i nadaje mu ciekawy posmak, jest nim cukinia, która ostatnimi czasy jest bardzo często wykorzystywana jako dodatek do ciast, muffin i innych wypieków, dodatkowo dodałam do ciasta przyprawę korzenną, przez co bardziej zaczęło przypominać piernik niż brownie, ale bardzo lubię aromat cynamonu, imbiru, goździków, które oprócz tego, że wspaniale(...)pachną, mają bardzo korzystne dla naszego zdrowia właściwości, m.in. obniżają poziom cukru we krwi.   Składniki: - 250 g drobno startej cukinii - 250g mąki ryżowej/owsianej lub innej dowolnej - 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy (lub więcej w zależności jak słodkie lubimy brownie) - 1/4 szklanki oleju (ja użyłam kokosowego stopionego) - 2 jajka - 5-6 posiekanych suszonych śliwek

zdrowa vege kuchnia
Chaczapuri "3 sery" z miętą 201

potrzeby, gdy ciasto jest zbyt gęste - dodajemy trochę mleka, gdy zbyt rzadkie - trochę mąki. Odstawiamy na kolejne 10 minut do wyrośnięcia.  farsz: 2 małe ugotowane ziemniaki 1 mała cukinia 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy sól, pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Cukinię kroimy w plastry i dusimy na oliwie(...)osobnej patelni, aż będzie miękka * . Do blendera wkładamy ugotowane ziemniaki, cebulkę, cukinię, ząbek czosnku, dodajemy sól i pieprz. Miksujemy razem przez chwilę.  Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na cztery części, każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Na środku każdego nakładamy farsz, zawijamy brzegi do środka i  zlepiamy je u góry jak tobołek. Rozgrzewamy

bistro mama
Kwiaty cukinii zapiekane z serem pleśniowym 171

Ostatnie już kwiaty w tym sezonie. Ostatnie i chyba jedne z najlepszych. Może to dlatego, że uwielbiam sery pleśniowe. Kto jeszcze kwiatów cukinii nie próbował, to polecam! Składniki : * 8 - 10 kwiatów cukinii * 2 szklanki mąki * pół szklanki mleka lub wody gazowanej * 2 jajka * sól, pieprz * olej rzepakowy do smażenia  Sos : 100g sera pleśniowego np. Lazur, pół szklanki śmietany kremówki(...)szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz Przygotowanie : Kwiaty cukinii umyć i delikatnie osuszyć. Mąkę zmiksować z mlekiem, jajkami i przyprawami na ciasto. Maczać kwiaty w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Zagrzać kremówkę, rozpuścić w niej ser, przyprawić i polać kwiaty tak przygotowanym sosem. Wstawić o piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

Magiczne Życie Marty
risotto z krewetkami i cukinią 187

lampką białego wina. Składniki : ryż na risotto 200g ugotowanych krewetek 50g masła 50ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki soku z cytryny 1 cukinia 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony) natka pietruszki 200ml wytrawnego białego wina 500ml bulionu warzywnego lub rybnego 1 awokado rukola 1 łyżka startego parmezanu 1 łyżka kwaśnej śmietany Sposób przyrządzenia(...)ogniu, a następnie wlewamy stopniowo bulion i czekamy aż się zredukuje - czynność powtarzamy w tym samym czasie na mniejszej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek cukinię myjemy i kroimy w kostkę, papryczkę chili kroimy drobno - pestek się pozbywamy, a następnie wszystko dodajemy do krewetek kiedy ryż zrobi się miękki dodajemy do niego szklankę zielonego groszku, krewetki

zobacz ich smak
Kwiaty cukinii w cieście piwnym 139

Jeszcze kilka ich w ogrodzie znalazłam. Jeszcze ciasto piwne po kurczaku zostało. Nic się zmarnować nie mogło, więc zjedliśmy dzisiaj na kolację pyszne kwiaty cukinii w cieście piwnym. Można podać do nich ulubiony sos bądź dip. Smacznego! Składniki : * 8 - 10 kwiatów cukinii * 2 szklanki mąki * pół szklanki piwa jasnego * 2 jajka * sól, pieprz * olej rzepakowy do smażenia  Przygotowanie : Kwiaty(...)cukinii umyć i delikatnie osuszyć. Mąkę zmiksować z piwem, jajkami i przyprawami na ciasto. Maczać kwiaty w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Sałatka pomidorowa z quinoa ( komosą ryżową ) 207

zboże. Zawiera dużo wartości odżywczych, głównie białka. Warto quinoę wprowadzić do diety. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1 szklanka wody 1/2 kg pomidorów ( żółte i czerowne ) 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Komosę ryżową opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Opłukaną quinoę(...)przełożyć do garnka, zalać szklanką wod, odrobinę posolić i gotować pod przykryciem około 20 minut. Ugotowaną komosę pozostawić do ostygnięcia. Warzywa umyć. Cukinię pokroić, bez gniazd nasiennych, w kostkę. Na patelni, posmarowanej drobiną oliwy podsmażyć cukinię. Pomidory pokroić w więkse cząstki, paprykę w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Z oliwy, soku cytrynowego, odrobiny soli i pieprzy przygotować

kolorowotorcikowo
Penne z soczewicą, kabanosem i cukinią 200

Makaron z soczewicą kabanosami i cukinią to aromatyczne i rozgrzewające danie idealne na deszczowe dni  jakie są teraz, sycące, pikantne, rozbudzi wszystkie nasze zmysły.  Sos Madziarów firmy FOLWARK  idealnie podkreślił smak tego wspaniałego dania-Ci który sosu nie posiadają,  zastąpią go pikantnym ketchupem. Lecz to już nie będzie to samo ;-) Składniki: 40 dag makaronu penne(...)drobnej czerwonej soczewicy 20 dag suszonych kabanosów 1 duża cebula ½ cukinii lub 1 nieduża 1 ząbek czosnku 2 marchewki 3-4 łyżki oliwy 1 litr bulionu rosołowego lub warzywnego 3 łyżki sosu Madziarów ½ szklanki przecieru pomidorowego sól himalajska do smaku czarny pieprz mielony do smaku gałązka świeżego rozmarynu Wykonanie dania: W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną w kostkę cebulę

Wanilia i Kardamon
Kurczak duszony z warzywami w sosie pomidorowym 180

porcji 1 kg podudzi/udek z kurczaka (mogą być tez bez kości) 1 duża marchewka 35 dag ziemniaków 1 duża czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia 200 g pieczarek puszka pomidorów (400g) 1 łyżeczka ziół włoskich (używam Kamis) szczypta cayenne 1 szklanka bulionu 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kurczaka umyć(...)osuszyć. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor.  Paprykę i cukinię pokroić w gruba kostkę, marchewkę na plasterki, a pieczarki w półtalarki. Czosnek i cebulę posiekać. Zeszklić. Pieczarki przesmażyć.   Dodać do podsmażonego mięsa.  Następnie dodać marchewkę, cukinię i pomidory w puszce wraz z bulionem.   Doprawić solą , pieprzem, ziołami włoskimi, cayenne i szczyptą cukru.   Dusić

Fabryka pomysłów
Risotto z selerem naciowym, cukinią i krewetkami 255

mąż. On także jest specjalistą od idealnie przygotowanego risotto.  Bardzo mi ta potrawa smakowała. Była idealnie doprawiona. Jednym słowem rewelacyjna. Składniki: - 200g ryżu włoskiego - 2 selery naciowe - 300g cukinii - 3 szalotki - 250g dużych krewetek - 0,7 litra bulionu warzywnego - oliwa z oliwek - lampka białego wina - 2 łyżki masła - natka pietruszki Sposób przygotowania: Krewetki obieramy ze skorupek. Cukinie myjemy, obieramy(...)skórki i kroimy w kostkę. Seler naciowy pozbawiamy włókien i także kroimy na małe kawałki. Na oliwie podsmażamy seler z cukinią i poszatkowana szalotką. Po około 10 minutach wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy aby każde ziarenko pokryło się oliwą. Następnie wlewamy wino i całość dokładnie mieszamy.  Czekamy aż całość się zredukuje i dolewamy bulion w małych porcjach. Cały czas

Pan i Pani Smith w kuchni
Miruna w panierce szpinakowo- miętowej 222

kłaść rybę zanurzoną w panierce, smażyć z obu stron, po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym, ułożyć na talerzu i przykryć by ryba nie stygła Obraną marchewkę zetrzeć na tarce, cukinię pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć chwilę na 2-3 łyżkach masła, doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli lubimy warzywa surowe, cukinię i marchewkę możemy(...)świeżo, posypane uprażonymi pestkami dyni Rybę podawać z ryżem i warzywami, polałam sosem chrzanowym, a to dlatego, że świeżego chrzanu jest teraz pod dostatkiem :)  Dodatki warzywne: mała cukinia  2 marchewki uprażone pestki z dyni do smażenia - masło sok z cytryny Jeśli  nie dysponujemy świeżo startym chrzanem, to 3-4 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka mieszamy z łyżką

Proste Potrawy
zapiekana wieprzowina pod kołderką z bakłażanów i cukinii 162

jesienne. Postanowiłem więc, że "wzmocnię" swoją tradycyjną warzywną zapiekankę, o mięsną "wkładkę". składniki dla sześciu osób 0,7 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 1 cebula 6-7 pomidorów 1 cukinia 1 papryka 2 bakłażany 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej brązowego) 5 łyżek oleju 3 łyżki oliwy 150 g żółtego sera sól,pieprz szczypta słodkiej papryki świeża bazylia natka pietruszki(...)ogniu jeszcze przez minutę. Następnie wykładamy, wymieszane składniki, do żaroodpornego naczynia ( wysmarowanego dwoma łyżkami oleju), napełniając je do połowy wysokości.  Teraz kroimy wzdłuż bakłażany, na centymetrowej grubości kawałki, cukinie i pomidora w plastry, a paprykę w cząstki. Układamy plastry bakłażana na mięsnym farszu , pomiędzy kawałki bakłażana, wkładany plastry cukinii i pomidora, oraz cząstki papryki. Całość oprószamy solą, oraz pieprzem

Miód i pieprz
Ratatouille 305

danie lekkie, kolorowe i pachnące ziołami. O tej porze roku najlepsze, gdyż sezon na warzywa, z których się składa -  w pełni :) SKŁADNIKI 1 duży bakłażan  2 małe cukinie 1 czerwona papryka 1 żółta papryka  3 małe pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki przecieru pomidorowego zioła prowansalskie tymianek liść laurowy sól pieprz oliwa z oliwek(...)kroimy w dość dużą kostkę.   W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy papryki, przykrywamy i dusimy parę minut. Dodajemy cukinię, bakłażana i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, dwoma łyżkami ziół prowansalskich i łyżeczką tymianku. Dorzucamy liść laurowy i przecier pomidorowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa

Moje Kuchenne Rewelacje
Mini tarty francuskie z cukinią i bakłażanem 212

Kruche ciasto, warzywa na nim poukładane i w piekarniku wypiekane. To taki odpowiednik ciasta kruchego, babcinego, w piecu kaflowym wypiekanego. Cukinie zawsze babcia w ogródku miała i do ciasta dodawała. Stół przed domem, pięknie kwiatami ozdabiała i przy nim cała rodzina zasiadała. To była chwila wspólnego biesiadowania, najwspanialszych posiłków zjadania. Atmosfera niesamowita, a uczta wyśmienita. Proste dania jak podane zostaną(...)gotowego ciasta francuskiego (w rolce), 3- 4 łyżki pomidorów krojonych (mogą być gotowe, lub świeże zmiksowane), 1 łyżka ajvaru ostrego, 1 duża biała cebula, 150 g bakłażana, 100 g cukinii, 2 łyżki kapary, 50 g startego sera żółtego np. bursztyn, parmezan, pęczek szczypiorku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, przyprawa do grillowanych warzyw, sól do smaku, olej rzepakowy

Moniki Smakołyki
Rustykalna tarta z kurczakiem 280

Kolejny przepis na wytrawną tartę . Rustykalna tarta z kurczakiem. U nas co prawda słońce kryje się za chmurami, ale na talerzu wciąż pachnie latem. Cukinia, kukurydza, szparagowa fasolka to przecież warzywne przysmaki lata, dobrodziejstwa niemalże każdego przydomowego ogródka. Rustykalna tarta z kurczakiem to tarta na szybkiego. Lekko rozwałkowane ciasto wykładam na blachę, układam nadzienie na środku zostawiając wolne brzegi, które(...)tarty 400 g kurczaka, pieczonego i obranego z kości 100 g zielonej fasolki szparagowej 100 g żółtej fasolki szparagowej 2 dymki 2 łyżki karmelizowanej czerwonej cebuli 1 mała cukinia 1 mała puszka kukurydzy 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki 100 ml bulionu, u mnie z kurczaka 50 ml śmietanki szczypiorek i liście bazylii do dekoracji sól, curry i pieprz

codojedzenia
Dietetyczna cukinia faszerowana. 200

Składniki: cukinia, pojedyncza pierś z kurczaka, 3 ząbki czosnku, pełna garść zielonej pietruszki, 2-3 łyżeczki kukurydzy, jajko, mix ziół, odrobina soli, pieprz. Przygotowanie:   Ja miałam taki kawałek cukini, który pokroiłam na cztery części. Wydrążyłam środek. Pierś z kurczaka zmieliłam przez maszynkę. Dodałam kukurydzę, jajko, posiekaną zieloną pietruszkę, wyciśnięty czosnek i przyprawy.  Wymieszałam. Napełniłam cukinię farszem i przykryłam(...)Piekłam w piekarniku w 180 stopniach. Pierwsze 25minut piekłam pod folią, następnie przez kolejne 20-30minut piekłam bez przykrycia. Czas pieczenia bez folii jest zależny od tego czy cukinia jest miękka, dlatego to należy samemu sprawdzić. Smacznego

W kuchni u Moniki