bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można w nich przemycić różne warzywa bo po zmiksowaniu zupka ma jednolitą konsystencję i kolor. Tym razem połączyłam dwa zielone warzywa-brokuła i cukinię. Kolor może nie wyszedł za ciekawy ale za to zupka jest przepyszna. składniki: 400 g różyczek brokuła 400 g młodej cukinii 750 ml bulionu, ja dałam drobiowy 1/3 szklanki śmietanki(...)Różyczki brokuła dokładnie umyć i podzielić na małe kawałki. Cukinie umyć, odkroić końce i razem ze skórką pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia, wlać śmietankę. Zmiksować blenderem na krem. I można zupkę od razu podawać, ja podałam z prażonym słonecznikiem
Monia miesza i gotujeRoladki ze schabu to szybkie mięso i można przygotowywać je na wiele sposobów. Wczoraj pozostała mi duża część cukinii, więc postanowiłam ją dziś wykorzystać częściowo do roladek. Roladki z modrą kapustą pyszne po prostu! SKŁADNIKI: 8 plastrów cienko rozbitego schabu przyprawa do wieprzowiny, sól i pieprz 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka masła klarowanego FARSZ: około 10 cm. cukinii(...)pora około 10 dag. boczku wędzonego parzonego 1 mała szalotka drobno siekany lubczyk lub kilka kropli magii sól, pieprz WYKONANIE: rozbite plastry schabu posypujemy przyprawą, solą i pieprzem, cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, boczek kroimy w cienkie paski, por w drobne półkrążki, cebulkę w drobną kostkę, wszystko mieszamy z dodatkiem lubczyku i przypraw, farsz nakładamy na środek schabu
Kuchnia BeatyPożywne i zdrowe śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia. Ja nadal pozostaje w temacie cukinii i zielonej pietruszki. Dlatego dziś dietetyczny zielony omlet z pomidorowym akcentem. Składniki: 2 jajka 1 łyżka mąki owsianej (lub zwykłej) 1 łyżka mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 plastry cukinii mała gałązka zielonej pietruszki kilka plastrów pomidora sól, pieprz Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek(...)ubić ze szczyptą soli. Cukinię i zieloną pietruszkę bardzo drobno poszatkować (ja robię to w maszynce, aby kawałeczki były naprawdę małe- można nawet spróbować blenderem). Dodać żółtka, mleko, oliwę i przyprawy. Wszystko delikatnie wymieszać z ubitą pianą. Smażyć z obu stron na patelni, a na wierzch ułożyć plastry pomidorów (najlepiej na patelni teflonowej, aby nie dodawać już tłuszczu
Tradycyjna KuchniaSpaghetti inaczej Emotikon kiss Makaron z dyni piżmowej z sosem pomidorowym Cukinia na pascie ze szpinaku i riccoty świeża bazylia oregano czosnek paprykowe pomidory ViolaPassion Po raz pierwszy zrobiłam obiadek w takiej postaci znudzona nuda ,postanowiłam zaszaleć i jest super. SKŁADNIKI: 700 dag. mięsa mielonego jedna sucha bułka (namoczona w mleku i wyciśnięta) 2 jajka(...)jedna cukinia jedna dynia piżmowa jedna cebula (starta na drobnych oczkach) 5 ząbków czosnku (wyciśnięty na prasie do mięsa) 2 ząbki czosnku do pasty ze szpinaku riccota i szpinak (po garści) świeża Bazylia 2 łyżki majeranku sól,pieprz,do smaku sucha bazylia,oregano,tymianek po łyżce pomidory koktajlowe,lub inne słodkie ale małe do ozdoby (ja użyłam
Viola cooks with passionobiad . Przepisów na Leczo jest całe mnóstwo ten przepis nie jest oryginalny Węgierski My Polacy zawsze dodajemy coś od siebie ;-) Składniki: (6 +) 0.5 kg kiełbasy i boczku wędzonego 3 cukinie 3 słodkie papryki żółta, pomarańczowa ,czerwona 1 cebula czerwona i jedna biała 300g pieczarek malutkich 5 listków laurowych 2 kostki rosołowe 1 litr wywaru 3 łyżki oliwy sól, pieprz(...)puszka pomidorów w zalewie Sposób: Kroimy w kostkę kiełbasę i boczek i smażymy na oliwie musi być spieczona . W między czasie kroimy pozostałe składniki w grubą kostkę (cukinia na 4 ,pieczarki na pół,) Usmażoną i odcedzoną z tłuszczu kiełbasę dodajemy do garnka zalewamy bulionem układamy kolejno kiełbasa, papryka ,cebula, pieczarki i cukinia, ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem 10 minut
Viola cooks with passionMarynowane tofu idealnie nadaje się do dania głównego podsmażone z warzywami i ryżem smakuje wybornie :) Składniki: 1 opakowanie zamarynowanego tofu (przepis znajdziesz tuta j ) ryż 1/2 cukinii 1/3 pora 2 ząbki czosnku 1 cukinia czerwona garść kiełek na patelnię 2 łyżki płatków drożdżowych olej kokosowy pieprz, sól Przygotowanie: Pora dokładnie myjemy , kroimy w talarki i podsmażamy na oleju(...)kokosowym wraz z wyciśniętym p rzez praskę czosnkiem . Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę papryk ę , cukinię i tofu. Całość przyprawiamy pieprzem , solą i podsmażamy aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy kiełki i danie gotowe. Ze względu iż tofu jest zamarynowane w przyprawach nie musimy dania mocno doprawiać. Podajemy z ugotowanym ryżem
Łycha smakówLeczo to pyszna potrawa która jest przygotowywana na bazie papryki i pieczarek, ja dzisiaj dodałam jeszcze cukinię i kurki. Leczo wyszło pyszne idealne na jesienne wieczory(...)Składniki : 500 g papryki czerwonej 500 g dojrzałych pomidorów 300 g kurek 200 g pieczarek 1 średniej wielkości cukinią 2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej 200 g cienkich parówek 3 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju papryka słodka i ostrą do smaku
Kulinarne Fantazje Marioliujmując są to po prostu warzywa duszone we własnym sosie. W sezonie, gdy warzywa są tanie i są wszędzie, jest to absolutnie obowiązkowa obiadowa pozycja. Podstawowe składniki to bakłażan, cukinia, pomidor i papryka. A reszta to już czysta fantazja. Przecież nikt nie zabroni Wam eksperymentować i dodawać tego, co lubicie. Ratatuj jest lekkie, a jednocześnie naprawdę sycące. Można je podawać(...)ratatouille. A całą historię z tym prezentem opisałem na blogowym fanpejdżu . Porcja dla ok. 6 osób: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 bakłażan 1 cukinia 5 pomidorów 3 cebule 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól opcjonalnie 2 łyżki octu Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy
Marder&Marder Manufactureczas na sezonowe kotlety z cukinią, bardzo fajnie skomponował się z nią twaróg, a bazą jest oczywiście quinoa. Kotlety podałam z sosem pieczarkowym, ale myślę, że na niego akurat każdy ma swój sprawdzony przepis więc, rozpiszę się o samych kotletach. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 średnia cukinia 150 gram twarogu półtłustego 2 łyżki sproszkowanego siemienia lnianego tymianek(...)suszona mięta świeża bazylia pieprz sól masło klarowane do smażenia Wykonanie: Cukinię pozbawiamy pestek i ścieramy na tarce na papkę, solimy i odstawiamy na gęstym sicie do odsączenia, po godzinie odciskamy jeszcze raz dokładnie z nadmiaru wody. Powstałą masę mieszamy z również odsączoną quinoą (dobrze jeśli będzie trochę rozgotowana), lnem, posiekaną bazylią i pokruszonym twarogiem. Przyprawiamy według uznania ziołami, solą
Quinoa Raz!talerzach lądują. Zostaje tylko zjadanie i wspólne biesiadowanie. Składniki: 4 porcje mięsa wołowego rostbef o grubości ok. 2 -3 cm, 6 szt. średniej wielkości ziemniaków, 1 mała cukinia, 1 kolba kukurydzy, 8 szt. małych czerwonych cebulek, 4 szt. młodej pietruszki (korzeń), 2 szt. czerwonego buraka, sok z cytryny, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. olej rzepakowy(...)suszony czosnek mielony do smaku, papryka mielona słodka do smaku, 4 gałązki zielonej pietruszki. Przygotowanie: Mięso myjemy i suszymy. Kukurydzę, kroimy na 4 plastry o długości ok. 4 cm. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, odsączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru soku. smarujemy olejem i solimy. Cebulki obieramy z pierwszej, suchej warstwy. Ziemniaki, buraki myjemy, suszymy i kroimy w plasterki (buraki
Moniki Smakołykiramach akcji #blogerzyodkuchni Przygotowany na bazie sezonowych warzyw podany z kaszą bulgur smakuje wspaniale. Można go jeść zarówno na ciepło lub zimno. Składniki: 3 średnie cukinie 1 cebula 2 zielone papryki 5 pomidorów 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pół łyżeczki cukru natka pietruszki pieprz Przygotowanie(...)Cukinię umyj pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej oliwę w dużym garnku i podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj cukinię, paprykę i duś przez 20 minut. Dołóż pomidory, sól, cukier, pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotuj bez przykrycia kolejne
KukuleczkiSKŁADNIKI : 1,5 kg podłużnej papryki czerwonej lub zielonej 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 1 mała cukinia 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru 1 kostka warzywna 1 mała cukinia 1 cebula sól, pieprz, papryka do smaku 5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju 350 ml bulionu warzywnego 1 łyżka maki rozmieszana(...)odcinamy kapelusiki i wyjmujemy pestki tak aby papryka byłam w całości. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebule i czosnek, następnie dodajemy poszatkowane pieczarki i pokrojoną w kostkę cukinie, doprawiamy sola i pieprzem. Chwilkę smażymy aż płyny znacznie odparują. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier, kostkę rosołową, gotujemy ciągle mieszając jakieś 10 minut. Sos warzywny studzimy, jest
Kulinarne Fantazje Mariolisezon na paprykę i cukinie w pełni, więc od razu zabieram się za zrobienie leczo. Dziś pyszna propozycja tej węgierskiej zupy z dodatkiem serka topionego. Smacznego! :) Leczo z serkiem topionym Składniki: 2 papryki czerwone 1 papryka żółta 2 cukinie 1 cebula puszka pomidorów krojonych mały słoiczek koncentratu pomidorowego (około 190 g) około 500 g kiełbasy 2 serki topione(...)ostra i słodka sól ,pieprz Sposób wykonania: Cebule pokroić w kostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki - podsmażyć na patelni, aż wszystko się zrumieni. Papryki pokroić w paski, cukinię w półplasterki. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka i podlać wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę z cebulą, pomidory w puszce
Smaki Nataliimieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na jednego racucha przypada spora łyżka ciasta. Smażymy na średnim ogniu, żeby ciasto się ścięło w środku, ale nie przypaliło na zewnątrz. Placki z cukinii i marchewki, 4 porcje 400 g cukinii (1 średnia) 100 g marchewki 2 jajka 40 g mąki gryczanej olej kokosowy do smażenia sól i pieprz do smaku Marchewkę i cukinię
Kucharzycadzisiaj na blogu danie przedurlopowe. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki (u mnie 2 czerwone i 1 zielona) 2 młode cukinie 250 g pieczarek 2-3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów przyprawa warzywna oregano lub przyprawa do pizzy 2 łyżki słodkiej papryki posiekana natka pietruszki olej do smażenia sól(...)ilości oleju, przełożyć do mięsa. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować około 20 minut. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Kiedy papryka i cukinia będą już miękkie, wlać przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Gotować ok. 10 minut, doprawić do smaku, dodać, zioła, paprykę w proszku, pieprz
Czerwień i błękit