Połączenie buraczków z cukinią okazało się trafem w dziesiątkę! Składniki: 1 kg buraczków ćwikłowych 1 średnia młoda cukinia 3 ząbki czosnku 5 ziarenek pieprzu Składniki na zalewę: 1 litr wody 11/2 łyżeczki soli 8 łyżek cukru ¾ szklanki octu Wykonanie: Buraczki ugotować, odcedzić, obrać i zetrzeć razem z cukinią(młodą nie obierać). Przyprawić, połączyć z posiekanym czosnkiem i wymieszać. Z podanych składników ugotować zalewę. Buraczki przełożyć do wyparzonych słoików. Gorącą zalewą zalać buraczki, sz... czytaj dalej...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Idealne połączenie składników dla każdego chcącego stracić trochę ciałka.
Czytaj dalej...Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.
Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.
Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.
Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com