Cześć! powiem Wam szczerze że szkoda się uganiać za zagranicznym pesto :p. Mamy taniutką cukinię, Polską białą paprykę i aromatyczny czosnek. Wystarczy odpowiednią mieszankę upiec oraz zblendować i mamy pesto do krakersów na imprezę allllboo... do makaronu. Polecam zrobić sobie pesto w słoiczki, zapasteryzować i jak macie ochotę na szybkie danie z makaronem to dajecie 2-3 łyżeczki pesto, trochę(...)kurczaka i gotowe :). Nasze pesto z dodatkiem orzechów laskowych jest bardzo Polskie i bardzo bardzo smaczne :) Zapraszam! Dla 4 osób Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 1 średnia cukinia 1 średnia obrana cebula 4 ząbki obranego czosnku 2 średnie białe papryki łyżka orzechów laskowych sól himalajska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę lekko solimy
Kuchnia PROzdrowotnadziwne, że po dwóch latach prowadzenia bloga nie znalazł się na nim przepis na moje ulubione jesienne danie. Klasyczne leczo, które przygotowuję tak często. Z cukinią, papryką czerwoną i żółtą, z pyszną, wiejską kiełbasą i dużą ilością świeżych pomidorów. Delikatnie pikantne, bardzo smaczne. Zazwyczaj leczo podaję z chlebem, natomiast tym razem z plackami ziemniaczanymi. Danie smakowało, moim zdaniem, wyśmienicie. Składniki(...)porcje): 300 gram cukinii 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 gram kiełbasy wiejskiej 1 kg pomidorów lub 250 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka oleju rzepakowego przyprawy, po ćwierć łyżeczki: chili, papryki wędzonej, kolendry mielonej, majeranku 1 łyżeczka soli szczypta cukru natka pietruszki do dekoracji do podania: placki ziemniaczane, pieczywo Na oleju
Mango Papajaprzepisami na pizzę. Chciałam zrobić z niej lżejszą i mniej kaloryczną wersję. Były już pizze na cieście z mąki ryżowej, z mąki pełnoziarnistej, kukurydzianej. Dziś całkowicie odmienna wersja- z cukinii i patisona ! Muszę przyznać, że to mój dotychczasowy faworyt. Pysznie ! Składniki ciasto: 2 małe cukinie + opcjonalnie mały patison (można pominąć) 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki otrębów pszennych ½ łyżeczki(...)soli 2 ząbki czosnku Bazylia, oregano 10 dag sera cheddar Składniki pozostałe: Ketchup lub sos pomidorowy 20 dag mozzarelli Kilka pieczarek Papryka Pomidorki Cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Cukinię i patisona (wydrążonego, bez nasion) zetrzeć na grubej tarce. Dodać sól i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć z soków (najlepiej przez ściereczkę). Dodać mąkę, otręby i roztrzepane
Tradycyjna Kuchniaatutem jest fakt, że możemy bawić się smakiem i kompozycje nigdy nie są banalne. Dziś proste połączenie z nutą białego wina, które świetnie skomponowało całość. Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie Składniki : 100 g białego ryżu 1 mała cukinia 2 kiełbaski śląskie 1 cebula biała 100 ml wytrawnego wina białego oliwa czosnkowa sól, pieprz koperek(...)Przygotowanie : Kiełbasę śląską kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie czosnkowej, dodajemy cebulę oraz starą na dużych oczkach cukinię, całość przesmażamy 2-3 minuty. Podlewamy winem i dusimy do całkowitego odparowania - doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ryż gotujemy na sypko, dodajemy do pozostałych składników, doprawiamy na pikantnie. Podajemy oprószając posiekanym koperkiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZiemniaczana „tarta” z cukinią, grzybami i suszonymi pomidorami Składniki – ciasto: Ziemniaki – 500g Mąka – 2 łyżki Jajko – 1 sztuka Rozmaryn suszony – 1 łyżka Sól, pieprz Składniki: Cukinia – 1 sztuka Podgrzybki lub borowiki – 1 szklanka Suszone pomidory – 6-7 sztuk Jogurt naturalny – 3 łyżki Ser gorgonzola – 50g Czosnek – 1 ząbek Rozmaryn suszony, sól, pieprz Płatki migdałów Wykonanie – ciasto: Ziemniaki ugotować w mundurkach(...)minut. W tym czasie podsmażyć grzyby razem z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Gdy przestygną wymieszać z jogurtem naturalnym i doprawić do smaku. Na podpieczone ciasto wyłożyć pokroje plastry cukinii, a na nie sos z grzybów i suszonych pomidorów. Całość posypać pokruszonym serem gorgonzola, płatkami migdałów i suszonym rozmarynem. Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetitascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Tarta z botwinką, cukinią i kozim serem Składniki - ciasto: Mąka pszenna – 2 szklanki Żółtko jaja – 1 sztuka Masło – ½ kostki Sól – 1 łyżeczka Proszek do pieczenia – szczypta Składniki: Jajka – 2 sztuki Ser ricotta – 3 łyżki(...)Śmietana 12% - 2 łyżki Cukinia – 1 mała sztuka Ser kozi – 150g Botwinka – 1 pęczek Koperek – 3 łyżki posiekanego Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Miód – 2 łyżki Wykonanie – ciasto: Mąkę przesiać, połączyć z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtko jaja i zimne masło. Zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć
Kuchnia Bon Appetitfareast-language:EN-US;} Kasza gryczana z tuńczykiem i warzywami Składniki – 2 porcje: Kasza gryczana – 100g Tuńczyk z wody – 150g Groszek zielony – 100g Szparagi – 200g Żółta papryka - 1 sztuka Cukinia żółta i zielona – 200g Koperek – 2 łyżki posiekanego Oliwa z oliwek – 1 łyżka Sól, pieprz, oregano suszone Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cukinię kroimy w kostkę(...)podsmażamy na patelni przez 2-3 minuty. Szparagi blanszujemy w osolonej wodzie i mieszamy z ugotowaną kaszą, groszkiem i podsmażoną cukinią. Dodajemy oliwę z oliwek, przyprawy i delikatnie podgrzewamy. Na koniec dodajemy tuńczyka, pokrojoną w kostkę paprykę i koperek. Całość mieszamy i podajemy w formie ciepłej lub zimnej
Kuchnia Bon Appetitascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Frittata z łososiem, cukinią i papryką Składniki: Jajka – 5 sztuk Cukinia – 1 mała sztuka Łosoś – 200g Papryka czerwona – 1 sztuka Koperek – 3 łyżki posiekanego Sól, pieprz + olej do posmarowania formy Wykonanie: Oddzielić białka(...)żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z żółtkami. Do masy dodać kawałki łososia, kawałki cukinii i papryki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Naczynie do frittaty posmarować olejem, przełożyć do niej masę i piec przez 25-30 minut w 180 stopniach
Kuchnia Bon AppetitNadchodzą chłodniejsze jesienne dni. Nasz organizm domaga się większej porcji pokarmów i zwiększonej ilości składników mineralnych. Mam dla was propozycję na pożywną i pyszną zupę krem z cukinii z dodatkiem papryki. Do przygotowania tej zupki użyłam rewelacyjnego garnka z kolekcji Profi Collection marki Fissler . Garnek od teraz jest numerem jeden w mojej kuchni. Najlepsze dla mnie było to, że podczas(...)skala pojemności w garnku ułatwiła mi przygotowanie zamierzonej ilości. Składniki: 1 płaska łyżka masła klarowanego 0,5 żółtej papryki 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 600 g cukinii kawałek pietruszki 500 ml bulionu drobiowo - warzywnego Do smaku sól pieprz biały pieprz ziołowy gałka muszkatołowa pestki dyni natka pietruszki kwaśna śmietana Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokroić
Ala piecze i gotujedanie możesz posypać pod koniec pieczenia startym serem żółtym – będzie jeszcze smaczniejsze, choć już mniej dietetyczne. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym. Składniki (na małe naczynie): 1 średniej wielkości cukinia 6-7 obranych ziemniaków przyprawa do ziemniaków lub frytek bez glutaminianu sodu (ilość wg uznania) olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego 1 duży kubek jogurtu greckiego 1-2 jaja 1 ząbek czosnku(...)wyciśnięty przez praskę sól, pieprz zioła prowansalskie Pokrój cukinię w cienkie plastry. Pokrój ziemniaki w średniej grubości plastry i ugotuj na półmiękko na parze lub w wodzie (kilka minut). Następnie wymieszaj je z przyprawą do ziemniaków lub frytek. Włącz piekarnik - 180°C. Wymieszaj jogurt z jajami, czosnkiem solą, pieprzem i ziołami. Wysmaruj żaroodporne naczynie olejem. Układaj w naczyniu na przemian
Qlinarnie i QlinarnieCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1,30 kg cukinii (oczyszczonej) Zalewa: 1 litr wody 1/3 szklanki octu 5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 3 goździki 5 ziaren czarnego pieprzu 2 ziaren ziela angielskiego Cukinię umyć, obrać, oczyścić i pokroić(...)kostkę. Przełożyć do słoików. Składniki zalewy zagotować. Ciepłą zalewą zalać cukinię, zakręcić słoiki. Pasteryzować 7 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomifamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 kg cukinii (oczyszczonej) 200 g musztardy Roleski 1 l wody 1/2 kg cukru 2 łyżki miodu 3/4 szklanki octu 1 łyżka soli gorczyca czosnek liście laurowe Do każdego słoika wrzucić listek(...)laurowy, ząbek czosnku i ½ łyżeczki gorczycy. Cukinię pokroić w słupki, umieścić ciasno w słoikach. Wodę zagotować z cukrem, octem, miodem i solą. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać musztardę, dokładnie wymieszać. Gorącą zalewą zalać cukinię, zakręcić. Pasteryzować 20 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomikurczaka marynowanego w tym ciekawym sosie, który w towarzystwie warzyw podbije niejedno podniebienie. Składniki 250 g piersi z kurczaka 200 g zielonej fasolki szparagowej 5 pieczarek 2 szalotki 1 cukinia 5 łyżek sosu teriyaki 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 cm świeżego imbiru kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy(...)zalewamy sosem teriyaki i szczelnie zakrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Wegetarianie mogą zastąpić kurczaka tofu. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Oba warzywa posypujemy solą ziołową i odstawiamy. Szalotkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy
My Chcemy JeśćSkładniki cukinia żółta 1 sztuka cukinia 1 sztuka czosnek 1 ząbek oliwa z oliwek 2 łyżki orzechy włoskie 6 sztuk orzechy nerkowca 10 sztuk natka pietruszki 1 łyżka sól do smaku 1 szczypta pieprz 1 szczypta ser feta 50 gram Przygotowanie Cukinię pokroić w talarki. Na gilową patelnię wlać łyżkę
AZgotuj!Moją drugą propozycj ą na rybę będzie morszczuk w sosie słodko-kwaśnym, połączony z bardziej europejskimi niż azjatyckimi dodatkami (pomidorki koktajlowe i cukinia), ale świetnie w daniu się komponującymi w smaczną całość. Ryba jest panierowana i smażona w głębokim tłuszczu, dzięki czemu ma fajną chrupiącą "skórkę". Użyłam gotowego sosu słodko-kwaśnego, ponieważ zależało mi na czasie, ale można się(...)zrobienie takiego sosu własnoręcznie. MORSZCZUK W SOSIE GOAN (słodko-kwaśnym) Składniki: 2-3 filety rybne (ja użyłam morszczuka) sok z 1 cytryny kilka pomidorków koktajlowych 1 mała cukinia 1 cebula sos słodko-kwaśny (np.Indian Wok Goan Sweet& S our Patak's) olej kokosowy do smażenia panierka: 100 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 1 łyżka wiórków kokosowych
Bon appetit mon amie