cukinia - 18701 przepisów (strona:529/1247)

Pesto z cukinii i białej papryki 186

Cześć! powiem Wam szczerze że szkoda się uganiać za zagranicznym pesto :p. Mamy taniutką cukinię, Polską białą paprykę i aromatyczny czosnek. Wystarczy odpowiednią mieszankę upiec oraz zblendować i mamy pesto do krakersów na imprezę allllboo... do makaronu. Polecam zrobić sobie pesto w słoiczki, zapasteryzować i jak macie ochotę na szybkie danie z makaronem to dajecie 2-3 łyżeczki pesto, trochę(...)kurczaka i gotowe :). Nasze pesto z dodatkiem orzechów laskowych jest bardzo Polskie i bardzo bardzo smaczne :) Zapraszam! Dla 4 osób Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 1 średnia cukinia 1 średnia obrana cebula 4 ząbki obranego czosnku 2 średnie białe papryki łyżka orzechów laskowych sól himalajska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę lekko solimy

Kuchnia PROzdrowotna
Klasyczne leczo 91

dziwne, że po dwóch latach prowadzenia bloga nie znalazł się na nim przepis na moje ulubione jesienne danie. Klasyczne leczo, które przygotowuję tak często. Z cukinią, papryką czerwoną i żółtą, z pyszną, wiejską kiełbasą i dużą ilością świeżych pomidorów. Delikatnie pikantne, bardzo smaczne. Zazwyczaj leczo podaję z chlebem, natomiast tym razem z plackami ziemniaczanymi. Danie smakowało, moim zdaniem, wyśmienicie. Składniki(...)porcje): 300 gram cukinii 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 gram kiełbasy wiejskiej 1 kg pomidorów lub 250 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka oleju rzepakowego przyprawy, po ćwierć łyżeczki: chili, papryki wędzonej, kolendry mielonej, majeranku 1 łyżeczka soli szczypta cukru natka pietruszki do dekoracji do podania: placki ziemniaczane, pieczywo Na oleju

Mango Papaja
FIT pizza na spodzie z cukinii 124

przepisami na pizzę. Chciałam zrobić z niej lżejszą i mniej kaloryczną wersję. Były już pizze na cieście z mąki ryżowej, z mąki pełnoziarnistej, kukurydzianej. Dziś całkowicie odmienna wersja- z cukinii i patisona ! Muszę przyznać, że to mój dotychczasowy faworyt. Pysznie ! Składniki ciasto: 2 małe cukinie + opcjonalnie mały patison (można pominąć) 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki otrębów pszennych ½ łyżeczki(...)soli 2 ząbki czosnku Bazylia, oregano 10 dag sera cheddar Składniki pozostałe: Ketchup lub sos pomidorowy 20 dag mozzarelli Kilka pieczarek Papryka Pomidorki Cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Cukinię i patisona (wydrążonego, bez nasion) zetrzeć na grubej tarce. Dodać sól i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć z soków (najlepiej przez ściereczkę). Dodać mąkę, otręby i roztrzepane

Tradycyjna Kuchnia
Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie 94

atutem jest fakt, że możemy bawić się smakiem i kompozycje nigdy nie są banalne. Dziś proste połączenie z nutą  białego wina, które świetnie skomponowało całość.  Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie  Składniki : 100 g białego ryżu 1 mała cukinia 2 kiełbaski śląskie 1 cebula biała 100 ml wytrawnego wina białego oliwa czosnkowa sól, pieprz koperek(...)Przygotowanie : Kiełbasę śląską kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie czosnkowej, dodajemy cebulę oraz starą na dużych oczkach cukinię, całość przesmażamy 2-3 minuty. Podlewamy winem i dusimy do całkowitego odparowania - doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ryż gotujemy na sypko, dodajemy do pozostałych składników, doprawiamy na pikantnie.  Podajemy oprószając posiekanym koperkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaczana "tarta" z cukinią, grzybami i suszonymi pomidorami 107

Ziemniaczana „tarta” z cukinią, grzybami i suszonymi pomidorami Składniki – ciasto: Ziemniaki – 500g Mąka – 2 łyżki Jajko – 1 sztuka Rozmaryn suszony – 1 łyżka Sól, pieprz Składniki: Cukinia – 1 sztuka Podgrzybki lub borowiki – 1 szklanka Suszone pomidory – 6-7 sztuk Jogurt naturalny – 3 łyżki Ser gorgonzola – 50g Czosnek – 1 ząbek Rozmaryn suszony, sól, pieprz Płatki migdałów Wykonanie – ciasto: Ziemniaki ugotować w mundurkach(...)minut. W tym czasie podsmażyć grzyby razem z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Gdy przestygną wymieszać z jogurtem naturalnym i doprawić do smaku. Na podpieczone ciasto wyłożyć pokroje plastry cukinii, a na nie sos z grzybów i suszonych pomidorów. Całość posypać pokruszonym serem gorgonzola, płatkami migdałów i suszonym rozmarynem. Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Wiosenna tarta z botwinką i kozim serem 122

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Tarta z botwinką, cukinią i kozim serem Składniki - ciasto: Mąka pszenna – 2 szklanki Żółtko jaja – 1 sztuka Masło – ½ kostki Sól – 1 łyżeczka Proszek do pieczenia – szczypta Składniki: Jajka – 2 sztuki Ser ricotta – 3 łyżki(...)Śmietana 12% - 2 łyżki Cukinia – 1 mała sztuka Ser kozi – 150g Botwinka – 1 pęczek Koperek – 3 łyżki posiekanego Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Miód – 2 łyżki Wykonanie – ciasto: Mąkę przesiać, połączyć z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtko jaja i zimne masło. Zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć

Kuchnia Bon Appetit
Kasza gryczana z tuńczykiem i warzywami 105

fareast-language:EN-US;} Kasza gryczana z tuńczykiem i warzywami Składniki – 2 porcje: Kasza gryczana – 100g Tuńczyk z wody – 150g Groszek zielony – 100g Szparagi – 200g Żółta papryka - 1 sztuka Cukinia żółta i zielona – 200g Koperek – 2 łyżki posiekanego Oliwa z oliwek – 1 łyżka Sól, pieprz, oregano suszone Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cukinię kroimy w kostkę(...)podsmażamy na patelni przez 2-3 minuty. Szparagi blanszujemy w osolonej wodzie i mieszamy z ugotowaną kaszą, groszkiem i podsmażoną cukinią. Dodajemy oliwę z oliwek, przyprawy i delikatnie podgrzewamy. Na koniec dodajemy tuńczyka, pokrojoną w kostkę paprykę i koperek. Całość mieszamy i podajemy w formie ciepłej lub zimnej

Kuchnia Bon Appetit
Frittata z łososiem, cukinią i papryką 97

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Frittata z łososiem, cukinią i papryką   Składniki: Jajka – 5 sztuk Cukinia – 1 mała sztuka Łosoś – 200g Papryka czerwona – 1 sztuka Koperek – 3 łyżki posiekanego Sól, pieprz + olej do posmarowania formy Wykonanie: Oddzielić białka(...)żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z żółtkami. Do masy dodać kawałki łososia, kawałki cukinii i papryki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Naczynie do frittaty posmarować olejem, przełożyć do niej masę i piec przez 25-30 minut w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Zupa krem z cukinii i papryki 187

Nadchodzą chłodniejsze jesienne dni. Nasz organizm domaga się większej porcji pokarmów i zwiększonej ilości składników mineralnych. Mam dla was propozycję na pożywną i pyszną zupę krem z cukinii z dodatkiem papryki. Do przygotowania tej zupki użyłam rewelacyjnego garnka z kolekcji Profi Collection marki Fissler . Garnek od teraz jest numerem jeden w mojej kuchni. Najlepsze dla mnie było to, że podczas(...)skala pojemności w garnku ułatwiła mi przygotowanie zamierzonej ilości. Składniki: 1 płaska łyżka masła klarowanego 0,5 żółtej papryki 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 600 g cukinii kawałek pietruszki 500 ml bulionu drobiowo - warzywnego  Do smaku sól pieprz biały pieprz ziołowy   gałka muszkatołowa pestki dyni natka pietruszki kwaśna śmietana Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokroić

Ala piecze i gotuje
Zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa mojej mamy, Wybór Zofii 169

danie możesz posypać pod koniec pieczenia startym serem żółtym – będzie jeszcze smaczniejsze, choć już mniej dietetyczne. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym. Składniki (na małe naczynie): 1 średniej wielkości cukinia 6-7 obranych ziemniaków przyprawa do ziemniaków lub frytek bez glutaminianu sodu (ilość wg uznania) olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego 1 duży kubek jogurtu greckiego 1-2 jaja 1 ząbek czosnku(...)wyciśnięty przez praskę sól, pieprz zioła prowansalskie Pokrój cukinię w cienkie plastry. Pokrój ziemniaki w średniej grubości plastry i ugotuj na półmiękko na parze lub w wodzie (kilka minut). Następnie wymieszaj je z przyprawą do ziemniaków lub frytek. Włącz piekarnik - 180°C. Wymieszaj jogurt z jajami, czosnkiem solą, pieprzem i ziołami. Wysmaruj żaroodporne naczynie olejem. Układaj w naczyniu na przemian

Qlinarnie i Qlinarnie
Cukinia w zalewie cynamonowo-miodowej 121

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1,30 kg cukinii (oczyszczonej) Zalewa: 1 litr wody 1/3 szklanki octu 5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 3 goździki 5 ziaren czarnego pieprzu 2 ziaren ziela angielskiego Cukinię umyć, obrać, oczyścić i pokroić(...)kostkę. Przełożyć do słoików. Składniki zalewy zagotować. Ciepłą zalewą zalać cukinię, zakręcić słoiki. Pasteryzować 7 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Cukinia w zalewie musztardowej 311

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 kg cukinii (oczyszczonej) 200 g musztardy Roleski 1 l wody 1/2 kg cukru 2 łyżki miodu 3/4 szklanki octu 1 łyżka soli gorczyca czosnek liście laurowe Do każdego słoika wrzucić listek(...)laurowy, ząbek czosnku i ½ łyżeczki gorczycy. Cukinię pokroić w słupki, umieścić ciasno w słoikach. Wodę zagotować z cukrem, octem, miodem i solą. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać musztardę, dokładnie wymieszać. Gorącą zalewą zalać cukinię, zakręcić. Pasteryzować 20 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki 164

kurczaka marynowanego w tym ciekawym sosie, który w towarzystwie warzyw podbije niejedno podniebienie. Składniki 250 g piersi z kurczaka 200 g zielonej fasolki szparagowej 5 pieczarek 2 szalotki 1 cukinia 5 łyżek sosu teriyaki 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 cm świeżego imbiru kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy(...)zalewamy sosem teriyaki i szczelnie zakrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Wegetarianie mogą zastąpić kurczaka tofu. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Oba warzywa posypujemy solą ziołową i odstawiamy. Szalotkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy

My Chcemy Jeść
Sałatka z kolorowych cukinii z serem feta i orzechami 135

Składniki  cukinia żółta 1 sztuka  cukinia 1 sztuka  czosnek 1 ząbek  oliwa z oliwek 2 łyżki orzechy włoskie 6 sztuk  orzechy nerkowca 10 sztuk  natka pietruszki 1 łyżka  sól do smaku 1 szczypta  pieprz 1 szczypta  ser feta 50 gram  Przygotowanie Cukinię pokroić w talarki. Na gilową patelnię wlać łyżkę

AZgotuj!
Morszczuk w sosie goan 162

Moją drugą propozycj ą na rybę będzie morszczuk w sosie słodko-kwaśnym, połączony z bardziej europejskimi niż azjatyckimi dodatkami (pomidorki koktajlowe i cukinia), ale świetnie w daniu się komponującymi w smaczną całość.  Ryba jest panierowana i smażona w głębokim tłuszczu, dzięki czemu ma fajną chrupiącą "skórkę". Użyłam gotowego sosu słodko-kwaśnego, ponieważ zależało mi na czasie, ale można się(...)zrobienie  takiego sosu własnoręcznie. MORSZCZUK W SOSIE GOAN (słodko-kwaśnym) Składniki: 2-3 filety rybne (ja użyłam morszczuka) sok z 1 cytryny kilka pomidorków koktajlowych 1 mała cukinia 1 cebula sos słodko-kwaśny (np.Indian Wok Goan Sweet& S our Patak's) olej kokosowy do smażenia panierka: 100 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 1 łyżka wiórków kokosowych

Bon appetit mon amie