obiad . Przepisów na Leczo jest całe mnóstwo ten przepis nie jest oryginalny Węgierski My Polacy zawsze dodajemy coś od siebie ;-) Składniki: (6 +) 0.5 kg kiełbasy i boczku wędzonego 3 cukinie 3 słodkie papryki żółta, pomarańczowa ,czerwona 1 cebula czerwona i jedna biała 300g pieczarek malutkich 5 listków laurowych 2 kostki rosołowe 1 litr wywaru 3 łyżki oliwy sól, pieprz(...)puszka pomidorów w zalewie Sposób: Kroimy w kostkę kiełbasę i boczek i smażymy na oliwie musi być spieczona . W między czasie kroimy pozostałe składniki w grubą kostkę (cukinia na 4 ,pieczarki na pół,) Usmażoną i odcedzoną z tłuszczu kiełbasę dodajemy do garnka zalewamy bulionem układamy kolejno kiełbasa, papryka ,cebula, pieczarki i cukinia, ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem 10 minut
Viola cooks with passionMarynowane tofu idealnie nadaje się do dania głównego podsmażone z warzywami i ryżem smakuje wybornie :) Składniki: 1 opakowanie zamarynowanego tofu (przepis znajdziesz tuta j ) ryż 1/2 cukinii 1/3 pora 2 ząbki czosnku 1 cukinia czerwona garść kiełek na patelnię 2 łyżki płatków drożdżowych olej kokosowy pieprz, sól Przygotowanie: Pora dokładnie myjemy , kroimy w talarki i podsmażamy na oleju(...)kokosowym wraz z wyciśniętym p rzez praskę czosnkiem . Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę papryk ę , cukinię i tofu. Całość przyprawiamy pieprzem , solą i podsmażamy aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy kiełki i danie gotowe. Ze względu iż tofu jest zamarynowane w przyprawach nie musimy dania mocno doprawiać. Podajemy z ugotowanym ryżem
Łycha smakówLeczo to pyszna potrawa która jest przygotowywana na bazie papryki i pieczarek, ja dzisiaj dodałam jeszcze cukinię i kurki. Leczo wyszło pyszne idealne na jesienne wieczory(...)Składniki : 500 g papryki czerwonej 500 g dojrzałych pomidorów 300 g kurek 200 g pieczarek 1 średniej wielkości cukinią 2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej 200 g cienkich parówek 3 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju papryka słodka i ostrą do smaku
Kulinarne Fantazje Marioliujmując są to po prostu warzywa duszone we własnym sosie. W sezonie, gdy warzywa są tanie i są wszędzie, jest to absolutnie obowiązkowa obiadowa pozycja. Podstawowe składniki to bakłażan, cukinia, pomidor i papryka. A reszta to już czysta fantazja. Przecież nikt nie zabroni Wam eksperymentować i dodawać tego, co lubicie. Ratatuj jest lekkie, a jednocześnie naprawdę sycące. Można je podawać(...)ratatouille. A całą historię z tym prezentem opisałem na blogowym fanpejdżu . Porcja dla ok. 6 osób: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 bakłażan 1 cukinia 5 pomidorów 3 cebule 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól opcjonalnie 2 łyżki octu Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy
Marder&Marder Manufactureczas na sezonowe kotlety z cukinią, bardzo fajnie skomponował się z nią twaróg, a bazą jest oczywiście quinoa. Kotlety podałam z sosem pieczarkowym, ale myślę, że na niego akurat każdy ma swój sprawdzony przepis więc, rozpiszę się o samych kotletach. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 średnia cukinia 150 gram twarogu półtłustego 2 łyżki sproszkowanego siemienia lnianego tymianek(...)suszona mięta świeża bazylia pieprz sól masło klarowane do smażenia Wykonanie: Cukinię pozbawiamy pestek i ścieramy na tarce na papkę, solimy i odstawiamy na gęstym sicie do odsączenia, po godzinie odciskamy jeszcze raz dokładnie z nadmiaru wody. Powstałą masę mieszamy z również odsączoną quinoą (dobrze jeśli będzie trochę rozgotowana), lnem, posiekaną bazylią i pokruszonym twarogiem. Przyprawiamy według uznania ziołami, solą
Quinoa Raz!talerzach lądują. Zostaje tylko zjadanie i wspólne biesiadowanie. Składniki: 4 porcje mięsa wołowego rostbef o grubości ok. 2 -3 cm, 6 szt. średniej wielkości ziemniaków, 1 mała cukinia, 1 kolba kukurydzy, 8 szt. małych czerwonych cebulek, 4 szt. młodej pietruszki (korzeń), 2 szt. czerwonego buraka, sok z cytryny, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. olej rzepakowy(...)suszony czosnek mielony do smaku, papryka mielona słodka do smaku, 4 gałązki zielonej pietruszki. Przygotowanie: Mięso myjemy i suszymy. Kukurydzę, kroimy na 4 plastry o długości ok. 4 cm. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, odsączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru soku. smarujemy olejem i solimy. Cebulki obieramy z pierwszej, suchej warstwy. Ziemniaki, buraki myjemy, suszymy i kroimy w plasterki (buraki
Moniki Smakołykiramach akcji #blogerzyodkuchni Przygotowany na bazie sezonowych warzyw podany z kaszą bulgur smakuje wspaniale. Można go jeść zarówno na ciepło lub zimno. Składniki: 3 średnie cukinie 1 cebula 2 zielone papryki 5 pomidorów 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pół łyżeczki cukru natka pietruszki pieprz Przygotowanie(...)Cukinię umyj pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej oliwę w dużym garnku i podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj cukinię, paprykę i duś przez 20 minut. Dołóż pomidory, sól, cukier, pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotuj bez przykrycia kolejne
KukuleczkiSKŁADNIKI : 1,5 kg podłużnej papryki czerwonej lub zielonej 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 1 mała cukinia 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru 1 kostka warzywna 1 mała cukinia 1 cebula sól, pieprz, papryka do smaku 5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju 350 ml bulionu warzywnego 1 łyżka maki rozmieszana(...)odcinamy kapelusiki i wyjmujemy pestki tak aby papryka byłam w całości. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebule i czosnek, następnie dodajemy poszatkowane pieczarki i pokrojoną w kostkę cukinie, doprawiamy sola i pieprzem. Chwilkę smażymy aż płyny znacznie odparują. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier, kostkę rosołową, gotujemy ciągle mieszając jakieś 10 minut. Sos warzywny studzimy, jest
Kulinarne Fantazje Mariolisezon na paprykę i cukinie w pełni, więc od razu zabieram się za zrobienie leczo. Dziś pyszna propozycja tej węgierskiej zupy z dodatkiem serka topionego. Smacznego! :) Leczo z serkiem topionym Składniki: 2 papryki czerwone 1 papryka żółta 2 cukinie 1 cebula puszka pomidorów krojonych mały słoiczek koncentratu pomidorowego (około 190 g) około 500 g kiełbasy 2 serki topione(...)ostra i słodka sól ,pieprz Sposób wykonania: Cebule pokroić w kostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki - podsmażyć na patelni, aż wszystko się zrumieni. Papryki pokroić w paski, cukinię w półplasterki. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka i podlać wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę z cebulą, pomidory w puszce
Smaki Nataliimieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na jednego racucha przypada spora łyżka ciasta. Smażymy na średnim ogniu, żeby ciasto się ścięło w środku, ale nie przypaliło na zewnątrz. Placki z cukinii i marchewki, 4 porcje 400 g cukinii (1 średnia) 100 g marchewki 2 jajka 40 g mąki gryczanej olej kokosowy do smażenia sól i pieprz do smaku Marchewkę i cukinię
Kucharzycadzisiaj na blogu danie przedurlopowe. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki (u mnie 2 czerwone i 1 zielona) 2 młode cukinie 250 g pieczarek 2-3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów przyprawa warzywna oregano lub przyprawa do pizzy 2 łyżki słodkiej papryki posiekana natka pietruszki olej do smażenia sól(...)ilości oleju, przełożyć do mięsa. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować około 20 minut. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Kiedy papryka i cukinia będą już miękkie, wlać przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Gotować ok. 10 minut, doprawić do smaku, dodać, zioła, paprykę w proszku, pieprz
Czerwień i błękitnajbliższy zapowiada się aż 27 stopni C. O tak! Dzisiejsza propozycja obiadowa to pyszna zupa gulaszowa, przypominająca tą słynną gulaszową z Budapesztu. Podstawą zupy są pomidory, papryka i cukinia, ale aby zupa nie była zbyt lekka, to ma wkładkę ;-), wędzony boczek, który nadaje jej nie tylko odpowiedniego aromatu, ale też nadaje zupie treści. Zupa jest idealna dla dorosłych(...)dzieci, znika bardzo szybko z talerzy. To przejdźmy do meritum i zerknijcie na listę składników ;-) ZUPA GULASZOWA Z WARZYW SKŁADNIKI: - 3 średnie cukinie - 5 dużych malinowych ekologicznych pomidorów - 1 duża cebula czerwona - 5 ząbków czosnku - 2 duże czerwone papryki - 2 duże marchewki - puszka pomidorów pelati - 1 łyżeczka papryki picante - 300 g wędzonego boczku - 500 ml wody - 7 łyżek oliwy
SMYKWKUCHNIskładniki: 160 g mąki orkiszowej 280- 300 g cukinii, startej na grubych oczkach 170 g cukru 20 g kakao 1 jajko 80 g masła 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego kawę i dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem i sodą. Jajko miksujemy(...)cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczone masło z kawą, ekstrakt waniliowy i miksujemy. Z cukinii odciskamy nadmiar soku, dodajemy do masy i przy pomocy szpatułki mieszamy. Na końcu dodajemy przesiane składniki i mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do keksówki (). Pieczemy przez ok. 50 min. w 180 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia
Domowy Smak JedzeniaSierpień to jeden z miesięcy, kiedy możemy cieszyć się smakiem polskiej cukinii. Oczywiście cukinia dostępna jest w sklepach przez cały rok, ale niestety nie pochodzi z naszego kraju. Latem więc korzystam z niej najczęściej jak się da, bo jest zdrowa i smaczna. Jeśli ktoś nie lubi cukinii to warto się przyjrzeć z bliska i spróbować z nią zaprzyjaźnić bo warto
Ewa w kuchnisezonie letnim dość często przygotowuję placki z cukinii. Są lekkie i syte. Wystarczy do nich podać jogurt naturalny i mamy gotowy posiłek. Ja tym razem zwykłą mąkę zastąpiłam owsianą. Wg mnie placuszki tylko zyskały na smaku. Składniki na 6 sztuk: 1 mała cukinia 1 jajko 2 łyżki posiekanego koperku 4-5 łyżek mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane(...)łyżeczki proszku do pieczenia Sól Pieprz Przygotowanie: Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posolić. Odstawić na 20 minut, wycisnąć z niej sok i przełożyć do miski. Dodać do niej jajko, mąkę, posiekany koperek, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Za pomocą łyżki nakładać na rozgrzaną patelnię ciasto na placki
Fabryka pomysłów