cukinia - 18701 przepisów (strona:525/1247)

Pizza z cukinią, kukurydzą i mozzarellą 178

Rewelacyjna pizza na cienkim cieście z puszystym brzegiem, ze słodką kukurydzą, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i plastrami cukinii. Pizza jest bardzo syta! Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody Wierzch: 2 łyżki sosu słodkie chilli 4 plastry chudej szynki 7 pieczarek 4 łyżki(...)kukurydzy 1 duża kulka mozzarelli Kilka plastrów cukinii 5 pomidorków koktajlowych 100 g żółtego sera                                                       Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i cukier oraz wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy

VioletoweKucharzenie
Placki z ciecierzycą z sosem jogurtowo-sezamowym 102

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 150 g ciecierzycy z puszki 500 g cukinii 2 ziemniaki 3 łyżki mąki 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na tartce na grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do cukinii ścieramy

kulinarnyswiatdomi
Placki makaronowo cukiniowe ze słonecznikiem 126

Dziś proste placki. Pozostało mi z dnia poprzedniego 100 g drobnego makaronu, który ugotowałam do rosołu. I ten właśnie makaron z dodatkiem cukinii  są podstawą tego dania. Placki makaronowo cukiniowe ze słonecznikiem 100 g ugotowanego drobnego makaronu 1 niewielka cukinia 2 duże jaja 1 czubata łyżka mąki pszennej pół szklanki słonecznika sól, pieprz do smaku rukola i pomidorki koktajlowe(...)dekoracji olej roślinny do smażenia Do miseczki wsyp ugotowany makaron (zimny). Niewielką cukinię zetrzyj w łezkę po czym dodaj do makaronu. Dodaj jaja, mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.  Smaż niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju z jednej strony. Przed przwróceniem na drugą posyp je ziarnami słonecznika. Smaż placki na złoty kolor. Podawaj placki z sałatą i pomidorkami koktajlowymi

Gotuj Sam!
Wegański bigos lub kapusta z grzybami inaczej. 140

mnie z pytaniem jakiej porcji potrzebuję do fotografii, bo zaraz zje wszystko! Czy muszę jeszcze jakoś inaczej reklamować danie? Nie? Dziękuję! ;) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 średnia cukinia 2 cebule 3 jabłka 3 duże pieczarki portobello 1 garść suszonych żurawin 1 garść suszonych prawdziwków 2 bulionetki do duszenia warzyw 3 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu sól i mielony(...)zalać szklanką gorącej wody i odstawić na 1 godzinę. Pieczarki pokroić w plasterki a cebule w ćwierćplasterki. Jabłka pokroić na ćwiartki i odzrzucić gniazda nasienne, a następnie w plasterki. Cukinię obrać i pokroić w około 5 cm słupki. Umieścić kapustę w wolnowarze na pozycji low lub w dużym garnku na bardzo małym ogniu. Dodać bulionetki, żurawinę, cukinię, suszone grzyby wraz

zadanie-gotowanie
PIZZA Z SOSEM DYNIOWYM I JARMUŻEM (BEZ DROŻDŻY I GLUTENU) 163

już od dawna. Musiałam go w końcu wykorzystać i dziś nastąpił TEN właśnie moment. U mnie na cieście bezglutenowym, a w roli dodatków do pizzy występują: jarmuż, cebula i cukinia. Wszystko się pysznie i zdrowo skomponowało.  Dodam, że nigdy nie używam drożdży do ciasta na pizzę i, tak naprawdę, nie bardzo rozumiem w jakim celu się je w ogóle(...)łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki natki pietruszki, 1/2 łyżeczki soli, szczypta czarnego pieprzu. dodatki: 5 liści jarmużu (u mnie typ nero), 1/2 białej cebuli, 4 ząbki czosnku, 3/4 małej cukinii, 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych, ewentualnie: starty na drobnych oczkach wegański ser żółty. Wykonanie: ciasto:  Mąki mieszamy z solą i oregano, dodajemy olej i wodę i zagniatamy ciasto. Wałkujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Makaron zapiekany z polędwiczką i warzywami 113

dlatego dzisiejsze danie będzie proste i szybkie w przygotowaniu, zarazem zdrowe i smaczne. Składniki: • 400 g makaronu świderki – 1 opakowanie • 1 polędwiczka wieprzowa • 1 mała cukinia • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej • pęczek szparagów zielonych • kilka pomidorków koktajlowych • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka oregano • szczypta rozmarynu(...)zimną wodą. • Polędwiczkę pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, przesmażyć na kilku łyżkach oliwy, pod koniec dodać sos sojowy. • Paprykę pokroić w paski. • Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w paski. • Paprykę przesmażyć na oleju, posolić, dodać cukinię i zioła. • Szparagi wrzucić na wrzącą wodę

To co kocham
Gulasz z boczniaków i cukinii 117

Następna potrawa z serii zdowego żywienia. Jest to gulasz z boczniaków i cukinii, gzie smak podkręciłam suszonymi pomidorami. Gęstości nadaje mu mieszanka zdrowych pestek i orzechów. Danie zdrowe, bezglutenowe i bardzo szybkie do wykonania. Składniki: • 500 g boczniaków • 1 cebula • 1 cukinia • kilka pomidorów suszonych • sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie • natka(...)Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone pomidory suszone i boczniaki w paski. • Doprawić przyprawami i poddusić przez ok. 5 minut. • Dodać cukinię pokrojoną w ćwiartki i dusić jeszcze przez 10 minut. • Siemię lniane, pestki dynii, orzechy i migdały zmiksować – u mnie w młynku do kawy

To co kocham
Zupa krem z białych szparagów 96

również zjem, aczkolwiek bez entuzjazmu. Są dla mnie mdłe, miękkie, wręcz papkowate po ugotowaniu. Idealnie nadają się jednak na kremową zupę. Dodałam jej smaku za pomocą cukinii, selera naciowego, szałwii i tymianku. Niekwestionowaną zaletą mojej zupy jest specjalny dodatek – szynkowy szaszłyk. Składniki na: 4 porcje : • 1 pęczek szparagów białych • 1 mała cukinia • 1 cebula(...)Szparagi umyć i obrać z nich twardą skórkę, pokroić na małe kawałki. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone szparagi, cukinię, i również podsmażyć. • Doprawić solą, pieprzem, dodać szałwię, tymianek, pokrojony seler naciowy, podlać 1 litrem zagotowanej wody. • Gotować ok. 15 minut. Czubki szparagów wyjąć wcześniej do dekoracji

To co kocham
Kremowa zupa brokułowa ze szpinakiem 145

aksamitne, gładkie, nie widać warzyw, a szcególnie szpinaku, którego w innej postaci chłopaki nie jadają. A tutaj zmiksowane, zielone i brokułowe, bo cukinia i szpinak jest be… Smakowało, a jakże. Kremową zupę można jeść z różnymi dodatkami. Na głodne brzuchy może to być kasza jaglana czy ryż(...)mniej głodne płatki migdałowe, pestki dyni czy słonecznika. Składniki: • 1 brokuł • 3 ziemniaki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 mała cukinia • 2 garści szpinaku • 3 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • czarny sezam i płatki migdałów do posypania Wykonanie: • Pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojony czosnek i ziemniaki. • Zalać ok. 1,5 litra wrzącej

To co kocham
Placuszki dyniowo-cukiniowe 128

tego powodu zbyt szczęśliwi, ale ja z Moniką owszem. Dzisiejsze placuszki są dość szybkie do wykonania, jeśli macie pod ręką kawałek dyni i cukinii, bo reszta zawsze się znajdzie. Smażone zbyt duże mogą się rozpadać, więc najlepiej robić małe porcyjki. Mnie wyszło 10 sztuk. Jarskie placuszki podane z gęstym greckim jogurtem to fajny(...)pomysł na jesienną kolację. Składniki na 10 sztuk: • 2 szklanki startej dyni • 1 szklanka startej cukinii • 1 średnia cebula starta na tarce • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • pęczek zielonej pietruszki • 1 łyżeczka curry • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Wymieszać razem startą dynię, cukinię i cebulę

To co kocham
Sałatka santoryńska 152

woda, a tej niestety na wyspie brakuje. I tak na niezwykłej powulkanicznej wyspie Santorini sałatkę przygotowuje się z pomidorków czereśniowych, krzyżówki ogórka z cukinią (zapomniałam nazwę), z dzikich kaparów i ich młodych listków. Na tej wyspie deszcz latem w ogóle nie pada, a słodkiej wody żródlanej po prostu(...)mojej sałatce jest minicukinia i nie ma dzikich liści kaparów… wybaczcie, nie znalazłam. Składniki na 2 porcje: • ok. 15 małych pomidorków koktajlowych • 2 mini cukinie • 1/2 cebuli • 1/2 papryki • kilka oliwek • kilka kaparów • 2 kawałki sera feta • 1 łyżeczka octu winnego • 3 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • suszone zioła: oregano, bazylia Wykonanie: • Cukinię pokroić

To co kocham
Leczo z marchewką 136

Klasyczne leczo tym razem z dodatkiem chrupiącej marchewki. A więc cukinia, cebula, papryka, pomidory, kiełbasa i marchewka tworzą to aromatyczne danie. Składniki: • 4 średnie cukinie • 1 papryka czerwona • 2 cebule • 3 marchewki • 2 pomidory duże dojrzałe • 1 pęto chudej kiełbasy • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek • gałązka rozmarynu i szałwii • 3 liście laurowe(...)półkrążkach i przyprawy, poddusić następne 5 minut. • Wrzucić do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 5 minut. • Dodać cukinię i pomidory pokrojone w grubą kostkę. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. • Na koniec dodać natkę pietruszki i jeśli potrzeba doprawić

To co kocham
SURÓWKA Z CUKINI 161

Lekka wersja surówki z cukinii z jogurtem naturalnym. 2 cukinie kilka rzodkiewek sól morska odrobiną soku z cytryny szczypta cukru ******************************** Cukinię umyć ,zetrzeć że skórką na tarce o dużych oczkach, posolić lekko i zostawić na 10 minut.Odcisnąć sok , który się wytworzy, dodać pokrojone w talarki rzodkiewki ,skropić cytryną , wymieszać.Dodać jogurt naturalny i przyprawić cukrem.Podawać do dań mięsnych

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki 139

Kupiłam dynię przeznaczoną na zupę dyniową. Tak było napasane na opakowaniu. Ale ponieważ jadam często zupę dyniową to tym razem postanowiłam dynię połączyć z cukinią i świeżymi ziołami. Do tego upieczone kawałki szynki dojrzewającej jako chipsy dopełniły smaku. Składniki: 1 duża cukinia 250 gramów dyni 1/2 litra bulionu warzywnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 garście szpinaku (u mnie mrożony(...)plasterki szynki dojrzewającej 15 cm pora 2 łyżki masła 1 garść świeżej bazylii 1 garść natki pietruszki sól pieprz świeżo mielony W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło Cukinię i dynię obieramy i usuwamy nasiona. Warzywa kroimy w kostkę (nie musi być mała). Wrzucamy do garnka Szpinak, nawet jeśli jest zamrożony, również wkładamy do garnka Por kroimy w plasterki - wrzucamy

Szczęśliwa kuchnia
Chleb cukiniowo-orzechowy 142

druga – 30 cm x 12 cm. Ps. Chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu ! Składniki: 3 jajka 1/2 kg cukru 150 ml oleju 3 cukinie (moje ważyły łącznie niewiele ponad 1 kg) 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 750 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g orzechów włoskich – posiekanych(...)łyżeczka soli Wykonanie: Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach (wraz ze skórką). W jednej misce wymieszaj olej, jajka, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Dodaj startą cukinię, wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i sól. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie je wymieszaj. Keksówki wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do nich ciasto. Piecz

Moja pasja smaku