cukinia - 18701 przepisów (strona:525/1247)

Zupa jaglana z cukinią i szpinakiem 126

oryginale jest rukola, ja zastąpiłam ją szpinakiem, ponieważ osoba z WZJG niestety nie toleruje rukoli. Zupa jest odżywcza, lekka i niesamowicie smaczna. Doskonała przystawka na każde przyjęcie. Składniki 2 cukinie pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 szklanki szpinaku, może być więcej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 cm utartego kłącza imbiru szczypta  gałki muszkatołowej szczypta  kurkumy olej(...)kokosowy extra virgin  do smażenia otarta skórka z 1 cytryny pół łyżeczki  curry premium sól himalajska do smaku nasiona chia do dekoracji jeśli lubicie i tolerujecie Cukinie należy umyć i pokroić w kostkę, cebulę w piórka a czosnek oraz imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy czosnek, imbir i cebulę

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa rybna z pomidorami i cukinią 143

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Mam dziś dla Was propozycję zupy rybnej. Ale nie takiej zwyczajnej. Ta jest z pomidorami i cukinią, aromatyczna i naprawdę smaczna. Może się na nią skusicie :) Przygotowując tą zupę zawsze wcześniej gdy nadarzy się okazja czy w domu czy od znajomych wyłudzam głowy np.: szczupaka czy karpia. Świetnie(...)rybny wywar. Ale oczywiście jeśli nie mamy można użyć bulionu warzywnego. Składniki: 70dag fileta z dorsza ok 1- 1,5litra wywaru 2 średniej wielkości pomidory 1-2 małe cukinie zielone 1 puszka krojonych pomidorów + opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 średniej wielkości marchewka 1 cebula Pęczek zielonej pietruszki Sól, pieprz do smaku opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne Szczypta oregano oraz szczypta

W garach u Gosi
Orkiszowa sałatka z warzywami 130

niedawno odkryłam kaszę orkiszową która jest bardzo zdrowa. Polecam ją w formie sałatki która możemy zjeść na lekki obiad albo kolację. 1 woreczek kaszy orkiszowej 200 g szpinaku 1 cukinia mała 2 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 100 g łososia sałatkowego 6 orzechów brazylijskich natka pietruszki sól, pieprz przyprawa grecka masło klarowane Kaszę gotuję według instrukcji na opakowaniu, wyjmuje(...)woreczka i studzę. Szpinak dokładnie myję i przesmażam na maśle dosłownie chwilę, na końcu dodaję czosnek sprasowany i wyłączam gaz, doprawiam sola, pieprzem. Cukinię myję, nie obieram i kroję w cienkie paski, przesmażam ją ale ma zostać aldente, pod koniec dodaję połówki pomidorków które tez przesmażam, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą grecką. Kaszę łączę ze szpinakiem, cukinią, pomidorkami, łososiem, posypuję kawałkami

wesoła kuchnia
Krem cukiniowo koperkowy 97

Zupa która swoim kolorom i smakiem zachęca do jedzenia. Moja rodzina się w niej zakochała. Jest lekko ostra i bardzo dobra. 2 cukinie 1/2 pęczka koperku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 2 łyżki jogurtu greckiego 1/3 papryczki chili 0,70 litra bulionu warzywnego sól, pieprz pieprz czerwony masło klarowane Cebule i czosnek obieram, kroje drobno i przesmażam(...)maśle klarowanym.Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, przesmażam. Dodaję umytą i pokrojoną cukinię razem ze skórą i chwilę przesmażam. Zalewam bulionem i gotuję aż ziemniaki będą miękkie. Około 5-10 minut. Zupę miksuję blenderem, dodaję pokrojony koperek i dalej miksuję. Doprawiam solą, pieprzem, podaję z jogurtem, papryczką, koperkiem i kawałkami cukinii oraz pieprzem czerwonym

wesoła kuchnia
Wstążki cukinii z pesto z roszponki 138

Szybki, proste i zdrowe danie. Wiosenny detoks na talerzu po zimowych sytych potrawach. Wiosną ma być lekko i kolorowo. 2 cukinie małe 3 pomidory suszone 5 pomidorków koktajlowych koper świeży olej pesto z roszponki: 1/2 opakowania roszponki 1 łyżka słonecznika 1 łyżka orzechów włoskich 2 łyżki startego parmezanu 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 ząbek czosnku Cukinię myję(...)kroję na pól i przesmażam na oleju. Pesto: Roszponkę myję, osuszam, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję uprażony słonecznik i orzechy, parmezan, czosnek, oliwę i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Cukinię mieszam z pesto, podaję z pomidorami suszonymi i koktajlowymi, posypuję koperkiem

wesoła kuchnia
Szaszłyki z zielonym sosem 135

jaka dobra. marynata: 1 pierś z kurczaka 1 cebula biała 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki octu winnego koper świeży 1 łyżeczka estragonu 1 cukinia 2 cebule czerwone 1 papryczka chili 9 pomidorków koktajlowych przyprawa grecka oliwa sos: 200 g jogurtu greckiego 1/3 pęczka koperku 1/3 pęczka natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek sól(...)długie cienkie paski, przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, ocet balsamico, ocet winny, posiekany koperek, estragon, mieszam i odstawiam na noc do lodówki w marynacie. Cukinię kroję w cienkie długie paski za pomocą obieraczki. Cebulę kroję na pół i oddzielam łuski poszczególnych warstw. Na patyczki do szaszłyków nadziewam pomidora, pasek piersi z kurczaka, kawałek chili, pasek

wesoła kuchnia
Dyniowe leczo z boczniakami 117

Leczo które pachnie malizną. Dynia z cukinią w duecie, do tego kolejny duet pieczarek i boczniaków. Leczo stworzone z duetów. Dodałam do niego aromatyczne kabanosy. Można dodać boczek, kiełbaskę co kto lubi i ma. 1/2 cukinia małej 1/3 dyni hokkaido 15 dkg kabanosów 2 cebule 3 ząbki czosnku 5 pomidorów lima 10 dkg pieczarek 40 dkg boczniaków olej sól, pieprz(...)bazylia świeża Cebule obieram i drobno kroję, przesmażam z czosnkiem na oleju. Pomidory sparzam i obieram, następnie kroję. Dodaję do cebuli i przesmażam. Dynię obieram i kroję w kostkę, cukinię też kroję. Dodaję do pomidorów i smażę aż warzywa będą miękkie ale nie rozpadające się. Boczniaki i pieczarki kroję i przesmażam na osobnej patelni. Dodaję do leczo. Kabanosy kroję

wesoła kuchnia
Pizza z cukinią, kukurydzą i mozzarellą 171

Rewelacyjna pizza na cienkim cieście z puszystym brzegiem, ze słodką kukurydzą, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i plastrami cukinii. Pizza jest bardzo syta! Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody Wierzch: 2 łyżki sosu słodkie chilli 4 plastry chudej szynki 7 pieczarek 4 łyżki(...)kukurydzy 1 duża kulka mozzarelli Kilka plastrów cukinii 5 pomidorków koktajlowych 100 g żółtego sera                                                       Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i cukier oraz wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy

VioletoweKucharzenie
Placki z ciecierzycą z sosem jogurtowo-sezamowym 97

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 150 g ciecierzycy z puszki 500 g cukinii 2 ziemniaki 3 łyżki mąki 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na tartce na grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do cukinii ścieramy

kulinarnyswiatdomi
Placki makaronowo cukiniowe ze słonecznikiem 124

Dziś proste placki. Pozostało mi z dnia poprzedniego 100 g drobnego makaronu, który ugotowałam do rosołu. I ten właśnie makaron z dodatkiem cukinii  są podstawą tego dania. Placki makaronowo cukiniowe ze słonecznikiem 100 g ugotowanego drobnego makaronu 1 niewielka cukinia 2 duże jaja 1 czubata łyżka mąki pszennej pół szklanki słonecznika sól, pieprz do smaku rukola i pomidorki koktajlowe(...)dekoracji olej roślinny do smażenia Do miseczki wsyp ugotowany makaron (zimny). Niewielką cukinię zetrzyj w łezkę po czym dodaj do makaronu. Dodaj jaja, mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.  Smaż niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju z jednej strony. Przed przwróceniem na drugą posyp je ziarnami słonecznika. Smaż placki na złoty kolor. Podawaj placki z sałatą i pomidorkami koktajlowymi

Gotuj Sam!
Wegański bigos lub kapusta z grzybami inaczej. 136

mnie z pytaniem jakiej porcji potrzebuję do fotografii, bo zaraz zje wszystko! Czy muszę jeszcze jakoś inaczej reklamować danie? Nie? Dziękuję! ;) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 średnia cukinia 2 cebule 3 jabłka 3 duże pieczarki portobello 1 garść suszonych żurawin 1 garść suszonych prawdziwków 2 bulionetki do duszenia warzyw 3 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu sól i mielony(...)zalać szklanką gorącej wody i odstawić na 1 godzinę. Pieczarki pokroić w plasterki a cebule w ćwierćplasterki. Jabłka pokroić na ćwiartki i odzrzucić gniazda nasienne, a następnie w plasterki. Cukinię obrać i pokroić w około 5 cm słupki. Umieścić kapustę w wolnowarze na pozycji low lub w dużym garnku na bardzo małym ogniu. Dodać bulionetki, żurawinę, cukinię, suszone grzyby wraz

zadanie-gotowanie
PIZZA Z SOSEM DYNIOWYM I JARMUŻEM (BEZ DROŻDŻY I GLUTENU) 159

już od dawna. Musiałam go w końcu wykorzystać i dziś nastąpił TEN właśnie moment. U mnie na cieście bezglutenowym, a w roli dodatków do pizzy występują: jarmuż, cebula i cukinia. Wszystko się pysznie i zdrowo skomponowało.  Dodam, że nigdy nie używam drożdży do ciasta na pizzę i, tak naprawdę, nie bardzo rozumiem w jakim celu się je w ogóle(...)łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki natki pietruszki, 1/2 łyżeczki soli, szczypta czarnego pieprzu. dodatki: 5 liści jarmużu (u mnie typ nero), 1/2 białej cebuli, 4 ząbki czosnku, 3/4 małej cukinii, 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych, ewentualnie: starty na drobnych oczkach wegański ser żółty. Wykonanie: ciasto:  Mąki mieszamy z solą i oregano, dodajemy olej i wodę i zagniatamy ciasto. Wałkujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Makaron zapiekany z polędwiczką i warzywami 104

dlatego dzisiejsze danie będzie proste i szybkie w przygotowaniu, zarazem zdrowe i smaczne. Składniki: • 400 g makaronu świderki – 1 opakowanie • 1 polędwiczka wieprzowa • 1 mała cukinia • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej • pęczek szparagów zielonych • kilka pomidorków koktajlowych • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka oregano • szczypta rozmarynu(...)zimną wodą. • Polędwiczkę pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, przesmażyć na kilku łyżkach oliwy, pod koniec dodać sos sojowy. • Paprykę pokroić w paski. • Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w paski. • Paprykę przesmażyć na oleju, posolić, dodać cukinię i zioła. • Szparagi wrzucić na wrzącą wodę

To co kocham
Gulasz z boczniaków i cukinii 109

Następna potrawa z serii zdowego żywienia. Jest to gulasz z boczniaków i cukinii, gzie smak podkręciłam suszonymi pomidorami. Gęstości nadaje mu mieszanka zdrowych pestek i orzechów. Danie zdrowe, bezglutenowe i bardzo szybkie do wykonania. Składniki: • 500 g boczniaków • 1 cebula • 1 cukinia • kilka pomidorów suszonych • sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie • natka(...)Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone pomidory suszone i boczniaki w paski. • Doprawić przyprawami i poddusić przez ok. 5 minut. • Dodać cukinię pokrojoną w ćwiartki i dusić jeszcze przez 10 minut. • Siemię lniane, pestki dynii, orzechy i migdały zmiksować – u mnie w młynku do kawy

To co kocham
Zupa krem z białych szparagów 87

również zjem, aczkolwiek bez entuzjazmu. Są dla mnie mdłe, miękkie, wręcz papkowate po ugotowaniu. Idealnie nadają się jednak na kremową zupę. Dodałam jej smaku za pomocą cukinii, selera naciowego, szałwii i tymianku. Niekwestionowaną zaletą mojej zupy jest specjalny dodatek – szynkowy szaszłyk. Składniki na: 4 porcje : • 1 pęczek szparagów białych • 1 mała cukinia • 1 cebula(...)Szparagi umyć i obrać z nich twardą skórkę, pokroić na małe kawałki. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone szparagi, cukinię, i również podsmażyć. • Doprawić solą, pieprzem, dodać szałwię, tymianek, pokrojony seler naciowy, podlać 1 litrem zagotowanej wody. • Gotować ok. 15 minut. Czubki szparagów wyjąć wcześniej do dekoracji

To co kocham