cukinia - 18701 przepisów (strona:517/1247)

MAKARON Z CUKINIĄ I KURCZAKIEM W 15 MINUT 124

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 150 g makaronu fusilli, średnia cukinia, pojedyncza pierś kurczaka, 80 ml śmietany 30%, sól, pieprz, 1/2 łyżeczka curry + szczypta dodatkowo, 1/2 łyżeczki bazylii, łyżeczka + 2 łyżeczki oleju, łyżka masła. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Kurczaka kroję w kostkę(...)mieszam z łyżeczką oliwy, solą, 1/2 łyżeczki curry i 1/2 łyżeczki bazylii. Cukinię kroję w kostkę, podsmażam z dodatkiem soli i pieprzu na maśle z dodatkiem dwóch łyżeczek oliwy (do momentu aż lekko się zarumieni). Kiedy cukinia będzie miękka, dodaję kurczaka, smażę kolejne 3 minuty (często mieszam). Po tym czasie wlewam śmietanę, zagotowuję. Na koniec dodaję ugotowany makaron, szczyptę curry

JejKuchnia
Warzywna paella 130

porcje: 200 g ryżu do paelli lub risotto bądź ryżu krótkoziarnistego 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 duży pomidor lub 2 mniejsze 1 nieduża cukinia 4 różyczki brokuła 1/2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku 750 ml bulionu 2 łyżki oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) lub delikatnej oliwy czerwona ostra papryczka (opcjonalnie, ilość zależna(...)minuty. Wlać wrzący bulion, wymieszać i gotować 15 minut na średnim ogniu, nie mieszając, bez przykrycia (bulion powinien wyraźnie i równomiernie się gotować, ale też nie powinien wrzeć nadmiernie). Cukinię pokroić w kostkę (około 1-cm), różyczki brokuła porwać na małe kawałki. Na wierzchu gotującego się ryżu ułożyć kawałki warzyw, wysypać groszek – przy pomocy łyżki warzywa delikatnie wcisnąć w ryż

Even Better Food
Kotleciki drobiowe z cukinią, koperkiem i natką pietruszki 1044

panierce to za mało - sięgnijmy po te kotleciki:). Smakują doskonale, można smażyć je na oleju lub na patelni teflonowej bez niego.  2 filety z kurczaka 1 duża cukinia 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 2 cebule 2 jajka L 3 łyżki mąki olej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1. Cebulę kroimy w kostkę. Filety siekamy(...)Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące.  Pietruszkę i koperek siekamy. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, zasypujemy łyżeczką soli, mieszamy, odstawiamy na 20 minut. Dokładnie odciskamy z wody, którą puściła. 2. Mieszamy ze sobą filety, cukinię, cebulę, koperek, pietruszkę, jajka, mąkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami

Szefowa kuchni
Morszczuk pieczony w folii 165

chodzi!   Skladniki ( na jedną  rybną "paczkę")  Filet z morszczuka ( może  to być  też  mintaj,  czy dorsz)  1/2  marchewki 1/2 cukinii 1/2 cebuli 1 łyżeczka  masła  Przyprawy: ja dziś poszłam  na łatwiznę  używając  przyprawy gotowej do ryb.  Ale sól,  pieprz,  koperek(...)cytryny też  bedzie super:)  Marchewkę  kroimy w slupki,  Cukinię  w plastry,  cebulę  w piórka.  Folię  aluminiową  tniemy na dość  spory kawałek,  by bez problemu szczelnie zamknąć całość.  Najpierw ukladamy cukinię,  potem ryba obsypana obficie przyprawami,  marchewka,  cebula.  Calosc jeszcze odrobine solimy i kladziemy

Mamuśka wraca do formy
Włoska zupa minestrone 213

postanowiłam przygotować właśnie ze skórką parmezanu. Nadaje ona zupie intensywny, niepowtarzalny smak i aromat. Trudno porównać go z czymś innym. Do przygotowania mojej minestrone użyłam świeżych warzyw - marchewki, selera, cukinii, zielonej fasolki i papryki oraz kilka plasterków boczku. Składniki:  2 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1/2 korzenia selera 1 nieduża cukinia 2 ziemniaki garść zielonej fasolki szparagowej(...)Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć wszystko razem przez 2-3 minuty.  Dodać marchew, ziemniaki, pietruszkę, cukinię i fasolkę. Smażyć przez kolejne 2 minuty.  Dodać listek laurowy i bazylię. Zalać wywarem warzywnym, dodać kawałek (ok. 5 cm) skórki parmezanu i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut

Kulinarne Inspiracje
Smażone kwiaty cukinii 160

Składniki: kilka kwiatów cukinii 50 g sera feta 1/2 cebuli czosnkowej 1 duża garść szpinaku pieprz masło ciasto: mąka, woda, sól, pieprz Kwiaty cukinii umyć i usunąć słupek. Osuszyć na … Czytaj dalej Smażone kwiaty cukinii

czarrna od kuchni
Ulubiony obiad moich dzieci 139

szklanki suchego ryżu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku 1 łyżeczka koperku olej kokosowy do smażenia sos z warzywami: 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1 cukinia mała puszka kukurydzy 1 opakowanie pomidorów krojonych 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta kurkumy sól, pieprz wykonanie: Przygotowujemy pulpeciki. Na początek obieramy i siekamy cebulkę, którą krótko podsmażamy na rozgrzanym(...)Dokładamy do sosu pulpeciki. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dolać wody. Przykrywam garnek pokrywka i gotuje na małym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodaje pokrojona w kostkę cukinie oraz kukurydzę z puszki. doprawiam też wszystko do smaku. Gotuje jeszcze chwilę by cukinia nieco zmiękła, ale nadal pozostała lekko chrupiąca. Sos podaję z ryżem lub kaszą jaglaną

Przysmaki Karolki
Makaron z botwiną, szparagami, kurczakiem i ricottą 108

Obiad w bardzo letnim stylu. Mloda cukinia, ostatnie już szparagi, botwinka, pierś kurczaka i pyszny drobny makaron razem z delikatnym sosem na bazie sera ricotta. Uwielbiam takie połączenia a to jest wybitnie smaczne. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które zasmakuje każdemu, jestem przekonana.  Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka drobnego makaronu MINI Lubella 5 warzyw(...)szparag  pęczek botwinki bez korzenia 5-6 mini cukinii  200 gram sera ricotta 400 gram piersi kurczaka  1 szalotka  1 ząbek czonku  rozmaryn świeży  natka pietruszki  sólo i pieprz oliwa z oliwek  1 lampka białego wina  Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek

Mango Papaja
Chłodnik botwinkowy z makaronem 103

podałam go z makaronem Lubella  Mini Rurki 5 warzyw. Polecam Składniki: 1 opakowanie makaronu Lubella Mini 5 warzyw pęczek botwinki łyżka soku z cytryny szczypta cukru 1 średnia cukinia 4 małe ogórki gruntowe 400 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka pokrojonego koperku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Botwinkę oczyszczamy, myjemy i drobno kroimy. Przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny(...)cukier i szklankę wody. Gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostudzenia. Cukinię i ogórki myjemy i osuszamy a potem obieramy ze skórek. Obrane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię i ogórki przekładamy do miski. Dodajemy jogurt naturalny, koperek i mieszamy. Następnie dodajemy ugotowaną botwinkę i mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ryżowy makaron z zielonymi warzywami w tajskim sosie z sezamem! 164

pomysł na pyszne warzywa z ryżowym makaronem w tajskim sosie z sezamem. 15 minut o obiad masz gotowy!   SKŁADNIKI: - 1 opakowanie ryżowego makaronu typu wstążki- TaoTao - 1 mała cukinia - 1 szalotka - 3 ząbki czosnku - 1 papryczka chilli - 2 łyżki sezamu - dymka - 1/3 brokuła - kawałek części pora - garść zielonego groszku cukrowego - 2 łyżki marynaty w sosie tajskim TaoTao - 2 łyżki(...)sosu chilli czosnkowego TaoTao - 4 łyżki sosu sojowego TaoTao - 4 łyżki oleju rzepakowego - sól Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Cukinię kroimy na cienkie wstążki, jak makaron. Brokuł dzielimy na małe różyczki. W woku na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną szalotkę, czosnek, pora, groszek cukrowy i brokuła. Po 2-3 minutach dodaj przyprawy sos sojowy, marynatę, cukinię

SMYKWKUCHNI
TARTA FRANCUSKA Z CUKINIĄ I ORZECHAMI 129

uwielbiacie tarty tak samo jak my? To jeden z... Artykuł TARTA FRANCUSKA Z CUKINIĄ I ORZECHAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Szynka z dzika z warzywami 141

Składniki: ok. 70 dag chudego mięsa z dzika 3 marchewki 2 cebule średnia cukinia 5 ząbków czosnku sól, pieprz, papryka ostra mielona, wino czerwone, tymianek, cząber, kilka ziaren jałowca tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, obrane  warzywa ( marchew, cebula ) również pokroić, a cukinię jeśli młoda nie obieramy Czosnek obrać Mięso wyłożyć na gorący tłuszcz- smażyć, kiedy będzie(...)prawie miękkie dołożyć marchew, cebulę, podlać winem, później dołożyć pokrojony czosnek i pokrojoną w dość grube plastry cukinię, przykryć- smażyć do miękkości Doprawić do smaku ziołami, solą

Proste Potrawy
Ciasto filo z warzywami, mozzarellą i salami 409

Witajcie :-) Dziś przepis na szybki obiad, kolację jak kto woli. Salami, papryka, cukinia, suszony pomidor i mozzarella. To wszystko zawinięte w ciasto filo. To ciasto robiłam i próbowałam po raz pierwszy, szczerze francuskie dużo lepsze, to inne, trzeba spróbować :-) Miłego dnia :-) Składniki: opakowanie ciasta filo 10 plasterków salami mała cukinia kilka suszonych pomidorów kulka mozzarelli papryka zielona 1. Piekarnik nagrzewamy(...)stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy na nim ciasto filo. 2. Cukinię myjemy, kroimy w plastry, pomidory w paski, paprykę też. Mozzarellę również kroimy w plasterki. Wszystkie składniki rozkładamy na cieście, na samym wierzchu mozzarellę. Zawijamy tak jak zwijamy roladę. Wkładamy do piekarnika. Ciasto pieczemy około 30 - 35 minut. Powinno ładnie się zarumienić. Smacznego

kruche babeczki
Bigos z kapusty cukinii i cieciorki 144

Letni bigos w 30 minut. Z dodatkiem cukinii, cieciorki i pieczarek.może być w wersji na obiad, albo kolację. Uwielbiam takie bigosy bo robi się je szybko. Obowiązkowo podaję go z koperkiem. 1/2 główki młodej kapusty 20 dkg pieczarek małych 200 g cieciorki z puszki 1 cukinia mała 1 cebula biała 2 kiełbasy słąskie 15 dkg boczku wędzonego sól, pieprz(...)solę, pieprzę, wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojony boczek i kiełbasę, dodaję obrane i pokrojone pomidory, paprykę wędzoną i razem smażę. Przekładam do kapusty, dodaję pokrojoną cukinię na kawałki i duszę jeszcze około pięć minut. Na końcu dodaję pieczarki, cieciorkę, doprawiam według uznania, dodaję pokrojony koperek

wesoła kuchnia
Farfalle z kurczakiem i warzywami, z woka 153

Żółte i zielone, kolory świeżości, czyli makaron z dodatkami, same pyszności.   Składniki: 250 g makaronu farfalle, 1 młode małe cebulki ze szczypiorkiem, 100 g świeżego kalafiora, ½ małej żółtej cukinii (ok. 150 g), garść groszku cukrowego, 1 filet z kurczaka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka kurkumy, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska świeżo mielona do smaku(...)mielona, do smaku (pieprz czarny, chili, kolendra, gorczyca biała, czosnek). Przygotowanie: Filet z kurczaka, oczyszczamy, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroimy w prążki, cukinię na połowę, a następnie na plasterki, kalafiora dzielimy na małe różyczki. W woku rozgrzewamy oleje, dodajemy mięso i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy cebulkę, kalafiora i cukinię, całość smażymy, często mieszając

Moniki Smakołyki