Leczo będzie smakować wszystkim, nie tylko weganom. Składniki : mały kalafior średnia młoda cukinia połowa średniego selera, 2 łodygo selera naciowego 1 pietruszka duża cebula olej do smażenia sól, pieprz, cukier, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 30 % ewentualnie mielona, ostra papryka Przygotowanie : Warzywa umyć, kalafior podzielić na małe różyczki, cukinię, cebulę w półkrążki Obraną pietruszkę i selera pokroić w cienkie słupki(...)łodygę selera w kostkę Pokrojoną cebulę przesmażyć na oleju, dodać do niej cukinię, przykryć garnek pokrywką, smażyć uważając by się nie przypaliło Gdy masa zmniejszy objętość dodać seler korzeniowy i naciowy, pietruszkę i rozdrobniony kalafior, wymieszać, podlać ewentualnie odrobiną wody i oleju, gotować do miękkości Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem W niewielkiej ilości wody rozmieszać koncentrat pomidorowy
Proste PotrawyPodgrzany na suchej patelni placek posmaruj niewielką ilością serka. Na wierzch wyłóż rukolę, rybę, pomidory oraz kiełki. Zwiń w rulon. Podawaj z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Placki z cukinii z łososiem To zdrowe jedzenie, które świetnie sprawdzi się w roli śniadania , II śniadania czy kolacji. Przygotowanie placków zajmuje zaledwie kilkanaście minut, dlatego możesz przyrządzić je nawet przed wyjściem(...)pracy. Składniki: 1 duża cukinia 1 jajko 2 łyżki mleka 3 łyżki mąki pełnoziarnistej sól i pieprz. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię, a następnie smaż placki, przekładając je z jednej strony na drugą po zarumienieniu. Po usmażeniu wyłóż na talerz, a następnie dodaj kawałek wędzonego łososia i posyp kiełkami brokuła
codojedzenianawet świeże pieczywo. Polecam :) Składniki na 2-3 porcje: ok. 500-600g białych kiełbasek 1 mała cebula 1 średni por 1 czerwona papryka 2 małe lub jedna średnia cukinia 600 ml passaty pomidorowej przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka czerwona papryka w proszku, cukier Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki, paprykę w paseczki, a cukinię(...)plasterki lub półplasterki, w zależności jak duża będzie. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać por i paprykę, chwilę podsmażyć, na koniec dodać cukinię, doprawić delikatnie solą, pieprzem i papryką i smażyć jeszcze kilka minut. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć podsmażone warzywa, zalać passatą, doprawić solą, pieprzem, ziołami i ok. 0,5 łyżeczki cukru, wymieszać. Na wierzch poukładać kiełbaski
Simply Foodpłatków owsianych + 1 szklanka wody 200 gram grzybów leśnych 3-4 łyżki ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz szczypta soli i pieprzu oraz gałki muszkatołowej 1/2 małej cukinii odrobina awokado jajko oliwa z oliwek do smażenia odrobina papryki czerwonej odrobina pokruszonego sera feta natka pietruszki Płatki gotuję w wodzie z dodatkiem pokrojonych grzybów leśnych(...)koniec gotowania dodaję sos ciemny Łowicz oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cukinię kroję w plastry. Część grilluję, kilka plastrów pozostawiam surowych. Jajko smażę na patelni. Awokado i paprykę kroję. Fetę kruszę a natkę pietruszki siekam. Ugotowaną owsiankę podaję z pokrojonymi warzywami, grillowaną cukinią, jajkiem sadzonym oraz natką pietruszki. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaryżu z przyprawami i smaży panierowane w bułce tartej jak mielone. Wymyśliłam nieco zmodyfikowaną wersję tej potrawy i zamiast ryżu jest kasza jaglana, a kapustę zamieniłam na tartą cukinię. Sos pomidorowy doprawiłam wędzoną papryką w proszku, która zmieniła jego smak na bardziej wyrazisty. Składniki: 1 młoda cukinia 1 i 1/4 szklanki kaszy jaglanej 800 g mielonego mięsa wieprzowego, np. łopatki(...)szklankach osolonej. Gotować do miękkości, potem odcedzić nadmiar wody i odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, dodać zmiażdżony czosnek i usmażyć. Odłożyć. Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać sól, wymieszać i wycisnąć nadmiar soku. Wymieszać z kaszą i surowym mięsem, dodać zioła, kminek, majeranek, natkę i przyprawę warzywną oraz jajka. Masę formować
Czerwień i błękitgram piersi kurczaka marynata do kurczaka: papryka wędzona, sól, pieprz, majeranek natka pietruszki 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz odrobina sera feta 1 mała cukinia Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i odstawiam na 30 minut. Makaron gotuję w posolonej wodzie al dente. Grzyby oczyszczam, myję i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło i smażę(...)gotuję całość 5-10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. W tym czasie grilluję pierś kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony. Grillowane piersi kroję na mniejsze kawałki. Cukinię kroję w słupki. Natkę pietruszki siekam. Fetę kruszę drobno. Do gotowego sosu dodaję makaron, piersi kurczaka oraz cukinię. Podaję porcję makaronu z natką pietruszki i pokruszoną fetą. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaCzęsto króluje w mojej kuchni cukinia .:) Ja jak i mój synek po prostu ją uwielbiamy. Dzisiaj pyszny i prosty do przygotowania gulasz Składniki : 1 średnia cukinia pokrojona w kostkę 1 cebula pokrojona w piórka 1 duża marchewka startą na tarce o średnich oczkach Śmietana 12% 200ml Sól, pieprz, tymianek, papryka słodka w proszku, rozmaryn, vegeta Przygotowanie : Pierś pokrojoną(...)Następnie dodaję cebulkę i podsmażam ok 10min na wolnym ogniu. Podsmażone mięsko wraz z cebulką przekładam do większego garnka i zalewam 2 szl bulionu. Gdy się zagotuje dodaję cukinie i duszę ok 20min. Następnie wrzucam startą marchewkę przyprawiam Vegetą i gotuję ok 10min. Śmietanę 12% mieszam z 2 łyżkami mąki i zaklepuję gulasz. Moja propozycja podania
Domowa Kuchnia u Mamywidzicie dietetyczne wcale nie musi być nudne. Składniki: dla dwóch osób Papier ryżowy – 9 szt. 120 g piersi z kurczaka, pieczonej 200 g mieszanki chińskiej mrożonej 120 g młodej cukinii 50 ml sosu słodki pikantnego chili ½ łyżeczki oleju sól Wykonanie: Na patelnię wlewamy olej, rozsmarowujemy go pędzlem. Cukinię kroimy w plasterki i na połowę i lekko solimy. Patelnię rozgrzewamy(...)wsypujemy mieszankę chińską i cukinię. Wszystko razem przesmażamy. Od czasu do czasu mieszamy. Na chwilę przykrywamy aby całość zmiękła. Dodajemy pokrojonego kurczaka i sos. Dokładnie mieszamy. Odstawimy do przestygnięcia. Do miski wlewamy letnią wodę i pojedynczo zanurzamy papier ryżowy ( kilka sekund )). Wykładamy papier na deskę aby stał się elastyczny. Nakładamy porcję przygotowanego farszu. Składamy podobnie jak gołąbki. Blaszkę wykładamy papierem
Smaki Ewynaczynia żaroodpornego. Jest bardzo smaczne i lekkie, idealne na fit obiad. Jeśli całość podzielimy na trzy porcje, to jedna będzie miała tylko 296 kcal. Film do przepisu: Składniki: duża cukinia lub dwie mniejsze (0,5 kg) papryka czerwona papryka zielona cebula 2 filety z piersi kurczaka 200 ml passaty pomidorowej 3 łyżki oleju 1/3 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku pieprz(...)ziołowy,przyprawa do kurczaka, papryka ostra, sól, pieprz mały pęczek pietruszki Przygotowanie Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona. Tak przygotowaną cukinię kroimy w kostkę. Papryki kroimy w paski, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i przyprawą do kurczaka. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kurczaka. Na niego wykładamy warzywa. Olej, passatę
e-PrzepisyKulinarnerównież przepisy na: Koktajl z jarmużu, banana i jabłka – odchudzający i mega zdrowy! Mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! Dietetyczny kurczak z cukinią i brokułami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Koktajl spalający tłuszcz z pomarańczy i grejpfruta appeared first
Kulinarne PrzebojeElegancka, zielona, francuska tarta z cukinią, brokułami i groszkiem na... Artykuł FRANCUSKA TARTA Z CUKINIĄ, BROKUŁAMI I GROSZKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEwłoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Naleśniki z jabłkami Owsianka z jabłkiem Prażone jabłka babci Małgosi Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Kasza manna na mleku z musem brzoskwiniowym Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl(...)nektarynką i śliwką Muffinki ze śliwkami Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Śliwkowy sos Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z rukolą
Moja smaczna kuchniaKolację podano! :)) Przepis - • 4 papryki - 2 czerwone, żółta i zielona • 2 pomidory + puszka pomidorów • jedna nieduża cukinia • podsmażona celula • Podsmażona kiełbasa (ilość wg uznania) Na łyżce oliwy podsmażamy cebulkę razem z kiełbasą. Paprykę, pomidory i cukinie kroimy w kostkę. Wkładamy go garnka, wlewamy pomidory z puszki, dodajemy cebulkę i kiełbasę - cukinię dodaję po ok 10 minutach duszenia
BezglutenowaIzabelaskładników, 15 minut pracy i gotowe! Makaron z sosem gorgonzola jest intensywny w smaku, polecam amatorom serowych smaków:). 300g makaronu, u mnie rurki 150g sera gorgonzola 1 duża cukinia 2 cebule 150 ml śmietanki 18% olej sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Za pomocą obieraczki ścinamy kolejne warstwy cukinii tworząc długie(...)cienkie paski. Cebulę kroimy w kostkę. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i cukinię. Dusimy do odparowania wody z warzyw. Dolewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną gorgonzolę, sól i przyprawy. Dusimy do momentu aż ser się rozpuści a sos zgęstnieje. Mieszamy z ugotowanym makaronem
Szefowa kuchniCzasami do surówki z kapusty dodaję cukinię. Surówka jest wtedy wilgotniejsza. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryby czy warzywnych burgerów. Składniki: 1/2 główki niewielkiej młodej kapusty lub ćwiartka dużej 1/2 młodej zielonej cukinii pół czerwonej papryki posiekana natka pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku sól Sos: 1/2 szklanki zimnej wody 4 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 4 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Jeśli nie jest to młoda kapusta, posolić i ugnieść. Cukinię razem ze skórą zetrzeć na grubej tarce. Paprykę pokroić w kostkę. Zieleninę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz zieleniną wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem
Czerwień i błękit