cukinia - 18701 przepisów (strona:501/1247)

PASTA Z CUKINI DO CHLEBA 185

Znalazłam kolejną smaczną pastę do kanapek .Prosta , szybka i cudowna w swej prostocie.Polecam przepis do wypróbowania. 1 cukinia starta Chleb tostowy Żółty ser 5 dag.( można dać więcej ) sól i pieprz olej kokosowy do smażenia ****************************** 1 .  Pieczywo opiece na złoty kolor. 2 . Cukinie umyć , osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ser również zetrzeć na tarce. 3 . Rozgrzać(...)patelni olej kokosowy , włożyć cukinię, posypać solą i pieprzem .Wymieszać , dodać ser i szybko jeszcze raz przemieszać. 4 .Kromki chleba tostowego smarujemy pastą z cukini .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Surówka z kapusty 112

Kolorowa, chrupiąca, soczysta i niedroga. Surówka z kapusty  jest tak pyszna, że wystarczy tylko dodać soli do smaku i żaden dressing nie jest już potrzebny. W środku cukinia, zielony ogórek, pomidor, cieciorka i mozzarella. Surówka z kapusty / 4 porcje Składniki 1/4 białej kapusty 1 duży pomidor 1 ogórek gruntowy 1/4 małej cukinii 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki(...)gałązek tymianku sól do smaku Przygotowanie: Kapustę białą szatkujemy. Przekładamy do miski. Pomidora oraz ogórka obieramy. Pomidora kroimy w kostkę. Ogórka zielonego w półplasterki. Warzywa dodajemy do kapusty. Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Ciecierzycę płuczemy z zalewy pod bieżącą wodą i dodajemy do reszty składników w misce. Mozzarelle rozrywamy

Moja smaczna kuchnia
SPAGHETTI Z WARZYWAMI W LEKKIM SOSIE CURRY 130

krótszy będzie czas ich gotowania. SKŁADNIKI /  2 PORCJE 140 g makaronu spaghetti garść różyczek kalafiora garść różyczek brokułu garść fasolki szparagowej 1 marchewka  4 rzodkiewki 1/2 małej cukinii 1 cebula 4 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1/2 łyżeczki curry w proszku sól, świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka sosu sojowego 100 ml białego(...)szklanki wody z gotowania. Odcedzamy na sicie. Fasolkę szparagową przycinamy na końcach i kroimy na pół. Rzodkiewki kroimy na pół, cebulę w drobną kostkę, czosnek i marchewkę w plasterki. Cukinię i kroimy w grube półplasterki. Na szerokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 2 minuty, na średnim ogniu. Nie rumienimy. Dodajemy różyczki kalafiora oraz marchew, rzodkiewki

cool and minty
Zupa krem z leczo 85

Tego leczo trochę nam się narobiło. Postanowiliśmy zrobić z niego nową, równie pyszną potrawę. \ Składniki 1 cukinia (400-500 g) 1 kabaczek (400-500 g) 1 strąk czerwonej papryki 1 strąk papryki żółtej 250 g pieczarek 250 g fasolki szparagowej żółtej 250 g parówek wieprzowych 1 duża marchew 500 g pomidorów 190 g koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju rzepakowego(...)ząbki czosnku 4 krople sosu tabasco 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 400 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie więcej) 4 ziemniaki średniej wielkości sól, pieprz Przygotowanie Cukinię i kabaczek kroimy w kostkę. Papryki w paski. Pieczarki na plasterki. Fasolkę na 2- 3 cm kawałki. Parówki na plasterki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory parzymy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę

R'n'G Kitchen
Gofry cukiniowe (wytrawne) 146

Zapraszam na gofry wytrawne z cukinią. Świetnie smakują na lekki obiad lub kolację z dodatkiem sałatki z pomidorków. Polecam #włączgościnność Składniki: 1 cukinia (ok.200g) 1 jajko 1 łyżka oleju bazyliowego (lub innego) 2 łyżki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli, pieprzu i czosnku suszonego Przygotowanie: Cukinię myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Placuszki z cukinii i ziemniaków 108

Danie z kuchni tureckiej Składniki 250 g cukinii 250 g ziemniaków 2 jajka 4 łyżki pszennej mąki 2 łyżki posiekanej natki 2 łyżki posiekanej mięty 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz ostra papryka olej Przygotowanie Obrałem cukinie, starłem na drobnej tarce. Odcisnąłem nadmiar wody. Ziemniaki przygotowałem podobnie. Cukinie i ziemniaki przełożyłem do miski, wbiłem jajka, dodałem przesianą mąkę, posiekaną natkę

R'n'G Kitchen
Wiejski kociołek – szybka przekąska z wydrążonej bułki 170

moje eksperymenty kulinarne kończą się sukcesem. Ehm. Wracając do tematu przewodniego poniżej dzielę się i z Wami przepisem :). 6 bułek 3-4 kiełbaski 20 dag sera żółtego pół średniej cukinii pół cebuli kilka łyżek przecieru pomidorowego lub ketchupu łyżka oliwy lub oleju do smażenia Przygotuj bułki: zetnij sam wierzch bułki, wydrąż ją (pozostałości możesz użyć np. do domowej bułki tartej(...)powstał „kociołek”. Przygotuj farsz: na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę kiełbaski oraz cukinię bez miąższu. Smaż chwilę całość. Gdy cukinia lekko zmięknie dodaj przecier pomidorowy lub ketchup. Trzymaj na ogniu jeszcze chwilę. Dopraw solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami typu curry, pieprz ziołowy etc. Wydrążone bułki faszeruj przyciskając łyżką, tak, by farsz wypełnił

Mojewlasne.pl
pikantny "ketchup" z cukinii 542

Kiedy mama przyniosła z pracy ten przepis, byłam sceptyczna. Nie wydawało mi się, że keczup z cukinii może być czymś rewelacyjnym. Okazało się jednak, że jest pyszny, lepszy nawet niż oryginalny keczup. Dodatek curry i ostrej papryki dodaje mu pikanterii. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek, pizzy, parówek, pasztecików a nawet kiełbas z grilla.  Jest niezastąpiony. Składniki(...)butelek o pojemności 200 ml: 1,5 kg cukinii obranej i wydrążonej 1/2 kg cukru 1 szklanka octu 1/2 kg cebuli 5 ząbków czosnku 200 g koncentratu pomidorowego papryczka chilli łyżeczka ziół prowansalskich łyżka ostrej mielonej papryki 1/2 łyżki curry 1/2 łyżki pieprzu łyżka soli Cebulę i cukinię zmiksować, zasolić i odstawić do lodówki na 6 godzin lub dłużej. Przełożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Leczo z cukinii i kabaczka 91

kabaczkowy już trwa. Marysia dba o to, byśmy mieli dużo roboty :P Miłe to, że bliscy o nas zawsze myślą. Jak to w sezonie, leczo być musi. Składniki 1 cukinia (400-500 g) 1 kabaczek (400-500 g) 1 strąk czerwonej papryki 1 strąk papryki żółtej 250 g pieczarek 250 g fasolki szparagowej żółtej 250 g parówek wieprzowych 1 duża(...)pomidorów 190 g koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 4 krople sosu tabasco 1 łyżka mielonej  słodkiej papryki 400 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Cukinię i kabaczek kroimy w kostkę. Papryki w paski. Pieczarki na plasterki. Fasolkę na 2- 3 cm kawałki. Parówki na plasterki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory sparzamy, usuwamy

R'n'G Kitchen
Grillowanie – bezpiecznie, zdrowo i smaczne 111

witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty! Spożywa się je na surowo, gotowane, pieczone, ale też grillowane. Jakie warzywa się nadają na ruszt? Pieczarki (np. farsz z fety i szczypiorku), cukinia, bakłażan, szparagi, papryka, bakłażan, cukinia, kukurydza … Przyrządź z nich szaszłyki lub grilluj faszerowane. Z surowych warzyw zrób sałatki, które będą doskonałym dodatkiem do mięs czy innych potraw. Mięso… ale jakie? Mięsa(...)przyprawy i zioła. Nie przesadzaj też z solą! Na bazie ziół i jogurtu naturalnego przygotuj aromatyczne sosy. Menu na grill – przepisy na dania Szaszłyki Składniki: czerwona i żółta papryka cukinia cebula 10 średnich pieczarek przyprawy ziołowe i pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek pierś kurczaka lub indyka Przygotowanie: Umyte warzywa pokrój na cząstki, mięso na małe kawałki. Nabijaj warzywa

Strefa Zdrowego Żywienia
Leczo z cukinią, fasolką szparagową i makaronem 126

makaronu,   aromatyczne, pożywne, doskonałe na szybki obiad. Całość przygotowuje się ekspresowo. Nie wymaga podlewania żadną wodą czy bulionem, soku z warzyw jest wystarczająco dużo. Polecam. Składniki: 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 duża cebula 2 długie laski podlaskiej cienkiej kiełbasy 2 malinowe pomidory 25 dag fasolki szparagowej żółtej i zielonej(...)łyżki oliwy do podsmażenia Natka pietruszki do oprószenia Sposób przygotowania: Warzywa umyć, paprykę wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę, tak samo obraną cebulę i osobno pokroić cukinię. Jeśli jest młoda nie ma potrzeby obierania jej ze skórki, starsze sztuki warto obrać. Kiełbasę pokroić na grubsze kawałki, tak samo fasolkę szparagową. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku , odcedzić

Wanilia i Kardamon
Leczo ze schabem i kiełbasą 150

rozpadające się i przesiąknięte smakiem papryki. Składniki (na 3-4 duże porcje): 400g schabu 1 duże pętko kiełbasy – użyłam podwawelskiej 2 średnie cebule 2 czerwone papryki 2 średnie cukinie 1 duży, dojrzały pomidor – użyłam bawolego serca puszka siekanych pomidorów 150ml czerwonego, wytrawnego wina – można zastąpić wodą sól i pieprz do smaku słodka czerwona papryka do doprawienia mięsa(...)olej wrzucamy paprykę i podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, aż mocno się zrumieni. Dodajemy ją do duszącego się mięsa.   W międzyczasie, myjemy i kroimy w centymetrową kostkę cukinię oraz pomidora. Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię po smażeniu papryki i smażymy, aż mocno się zrumieni – moja była na niektórych kawałkach mocno zarumieniona – wtedy oddaje najlepszy smak. Podsmażoną

Smaczna Strona
PLACUSZKI Z CUKINII I JOGURTEM 129

Uwielbiam wszystko, co jest związane z cukinią, a zwłaszcza delikatne placuszki z jej dodatkiem! Podane z delikatnym, gęstym i orzeźwiającym jogurtem z nutą kopru.  Składniki: 1 cukinia (ok 1kg) 3-4 ziemniaki średniej wielkości 2 jaja 5 płaskich łyżek mąki sól, pieprz do smaku koperek Cukinię należny obrać, wyrzucić gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczek

Słodki Zakątek
Zupa toskańska, z fasolą i cukinią czyli Zupowy Wtorek odc.103 255

zimowej. Kwestia smaku przyszła mi z pomocą. Znalazłam zupę pachnącą południem Europy, ziołami i pomidorami dojrzewającymi na słońcu. Bajka! oczywiście poniżej wersja by Wiewióra ;) Zupa toskańska, z fasolą i cukinią 2 łyżki oliwy 1 mała cebula 1 marchewka, obrana i starta na grubych oczkach 2 ząbki czosnku 1 litr wywaru warzywnego 1 puszka białej fasoli, u mnie szklanka ugotowanej fasoli(...)ciapki 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki przecieru pomidorowego po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i majeranku 1 mała cukinia ew. do podania: bazylia i starty parmezan W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Dodjemy marchewkę i smażymy dalsze 5 minut. Dodajemy obrany i starty czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy a nastepnie Wlewamy gorący wywar. Zagotowujemy. Dodajemy fasole wraz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placki z cukinii 156

Składniki: średniej wielkości cukinia ( u mnie 800 gram ) 2 jajka ząbek czosnku średniej wielkości cebula łyżeczka koperku 6 łyżek mąki sól pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Cukinię umyłam, osuszyłam, starkowałam na tarce o dużych oczkach, posoliłam, odstawiłam na 30 minut żeby puściła sok. Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę, czosnek przepuściłam przez praskę, koperek rozdrobniłam.  Cukinię odsączyłam, wycisnęłam. Dodałam

Darcia w kuchni