cukinia - 18701 przepisów (strona:503/1247)

Białe szparagi, gotowane pulpety i kasza pęczak z warzywami 133

razem z zieloną częścią 1 niewielkie jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka śmietany 12% (opcjonalnie) 60g kaszy pęczak 1 średnia marchewka 1/2 średniego selera korzeniowego 1 niewielka cukinia łyżka oliwy gałązka świeżego tymianku natka pietruszki bulion warzywny lub woda do gotowania Mięso przełożyć do miski, wbić do niego jajko, dodać posiekaną dymkę, doprawić sporą szczyptą soli i pieprzu(...)śmietany i wymieszać dokładnie. Można zredukować płyn i użyć go jako sosu. Kaszę pęczak ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew i selera obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, przeciąć wzdłuż na 4 części, usunąć wewnętrzną część z pestkami. Miąższ cukinii pokroić w kostkę o wielkości podobnej do pozostałych krojonych warzyw. Warzywa podsmażyć na patelni z łyżką oliwy

Dietolog
Pstrąg na weekendowy obiad 97

porcje: Pstrąg: 2 pstrągi patroszone 1 cytryna 20 g masła 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 kromki chleba żytniego razowego Warzywa: 3 łodygi selera naciowego 100 g cukinii 30 g sera ricotty 3 g ziaren kolendry 1 łyżka posiekanego kopru 1/2 ząbka czosnku 1 puszka (250 g) pomidorów z puszki ( w sezonie letnim można zamienić na świeże) sól i pieprz(...)cytryny. Na blaszce układamy pergamin i na nim pstrąga. Pieczemy w temperaturze 190 st C przez 15-20 minut. Połowę ząbka czosnku pokroić w plasterki. W kostkę pokroić cukinię, a w plasterki seler. Wrzucić na rozgrzany olej rzepakowy czosnek, po chwili dodać cukinię i selera. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Imbir posiekać bardzo drobno. Pomidory wlać na patelnię

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem 143

prostych składników, beszamel i mamy smakowite danie! Składniki: 2/3 opakowania makaronu penne 300 g pomidorków koktajlowych opakowanie mozzarelli mini 120 g sera żółtego (dowolnego miękkiego) 2/3 puszki kukurydzy 1 cukinia 2 łodygi selera naciowego sól, zioła do pizzy Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 ząbki czosnku sól i pieprz(...)łyżeczka ziół do pizzy pęczek natki pietruszki olej do grillowania Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cukinię umyć, pokroić w grube półplasterki i zgrillować z dodatkiem ziół do pizzy i soli. Przełożyć do miski. Selera umyć, pokroić w paseczki i chwilkę dusić na tym samym oleju. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać

Czerwień i błękit
Kasza bulgur z ciecierzycą, cukinią i suszonymi pomidorami 166

Dzisiaj mam dla Was bezmięsną propozycję na obiad. Prostą i szybką w wykonaniu. Moja ulubiona kasza bulgur z cukinią, cieciorką i suszonymi pomidorami. Zapraszam i życzę miłego dnia... Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur 1 łyżka jarzynki bez soli sól, pieprz, zioła śródziemnomorskie do smaku 10 suszonych pomidorów szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 cukinia 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku olej(...)końcu posolić do smaku. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć. Wlać nieco wody i poddusić. Dodać umytą, pokrojoną w grubsze półplasterki cukinię, dusić razem z cebulą. Kiedy woda wyparuje, dodać drobno posiekany czosnek zioła śródziemnomorski i zrumienić. Wymieszać z ugotowaną kaszą z pomidorami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można także dodać posiekaną

Czerwień i błękit
Cukinia w panierce 95

Prosty, szybki i smaczny przepis na cukinie :) Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia :)                                         / https://www.facebook.com/KulinarneePrzygody/ Składniki: * cukinia średniej wielkości * jajko * bułka tarta do obtaczania * olej do smażenia * sól * pieprz Przygotowanie: Cukinię myjemy. Kroimy

Kulinarne przygody
Najlepsze przepisy z cukinii 142

Cukinie pięknie rosną już w przydomowych ogródkach - na blog powraca więc zakładka z cukiniowymi przepisami :)  To moje ukochane warzywo! KILK! KLIK

Moje Kuchenne Rewelacje
Błyskawiczny makaron z kurczakiem i cukinią 141

domownicy.  Wyrazistości dodaje serek pleśniowy i cytrynowy pieprz. Polecam Wam goraco. Składniki: Na 4-5 porcji 40 dag grubego makaronu np. gnocchi 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cukinia 1-2   cebule kawałek pora 2 ząbki czosnku 10 dag sera pleśniowego np. lazur 200 ml słodkiej śmietanki 18% 5 dag startego parmezanu lub cheddara Sól himalajska do smaku(...)smaku 3 łyżki oliwy do podsmażenia Sposób przygotowania: Filet z kurczaka opłukać   w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać posiekać, umytą cukinię ze skórką   pokroić na pół plasterki . Na głębokiej patelni   rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić 2 minuty, dodać pokrojone   mięso, oprószyć solą i podsmażyć   kilka minut

Wanilia i Kardamon
Francuska a'la pizza z zielonym pesto, cukinią, szpinakiem i mozarellą 109

przekąska do zjedzenia zarówno na ciepło i na zimno. Ciasto francuskie, chociaż do "fit" nie należy, jest świetną opcją na wykorzystanie końcówek z lodówki. Resztki pesto ze słoiczka, kawalek cukinii, końcówka zalegającego świeżego szpinaku i cudowny zapach rozniósł się po całym mieszkaniu. Składniki (4 porcje) -opakowanie ciasta francuskiego (zazwyczaj używam okrągłego ok. 240g) -2 łyżki zielonego pesto -kawałek cukinii -garść(...)świeżego szpinaku -1 mozarella Przygotowanie Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pesto.  Posypać liśćmi szpinaku. Cukinię i mozarellę pokroić w plastry. Poukładać na "pizzerkach". Piec około 10-15 minut w temperaturze 180 st. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 349,6 kcal Tłuszcz: 24,4g Białko: 10,2g Węglowodany: 21,8g Smacznego

Zielona Kuchnia
Szaszłyki z kiełbaskami, warzywami i gruszką 134

gruszką. Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt końcowy jest zachwycający. Szaszłyki doskonale smakują polane ketchupem. SKŁADNIKI: 4 kiełbaski grillowe Hańderek , 1 papryka czerwona, 4 małe cebule, 1 cukinia, 1 gruszka, 8 sztuk pomidorków cherry, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, przyprawa do grilla. PRZYGOTOWANIE: 1. Kiełbaski kroję na mniejsze kawałki. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cebulki(...)obieram i przekrawam na pół. Cukinię kroję w grubsze plastry. Gruszkę obieram i kroję w grubszą kostkę. 2. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie paprykę, kiełbaski , cebulę, cukinię, gruszkę oraz pomidorki cherry. 3. Szaszłyki skrapiam olejem i oprószam solą, pieprzem oraz przyprawą do grilla. Szaszłyki układam na grillu i grilluję po około 10 minut z każdej strony. Grillowanie tylko

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szaszłyki z piekarnika 151

także w piekarniku. Mięso z łopatki doskonale sprawdza się w tym przepisie. Po upieczeniu jest miękkie i soczyste. ok. 300 g mięsa z łopatki wieprzowej 1 papryka 1 mała cukinia 3 małe cebulki 6-7 pieczarek 3 łyżki oleju łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli Mięso kroimy w kostkę(...)Przyprawy mieszamy z olejem, a następnie przekładamy do marynaty mięso. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę, pieczarki i cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Jeśli mamy grubą cukinię plastry możemy przekroić jeszcze na połówki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy warzywa i mięso. Pozostałą w miseczce marynatą możemy posmarować z wierzchu gotowe

Dieta bez mleka
Chłodnik jarmużowo cukiniowy 145

Błyskawiczny chłodnik który podałam z kaszą, dzięki temu jest bardziej treściwy. Jarmuż z cukinią stanowią świetne połączenie.Można taką zupę zabrać do pracy i mamy świetny lunch i do tego zdrowy. 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g jarmużu 1 cukinia mała 3 gałązki selera naciowego sól, pieprz 200 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki kaszy bulgur natka pietruszki olej rzapakowy(...)Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, razem z czosnkiem. Dodaję pokrojoną cukinię, i łodygi selera i chwile dalej przesmażam. Na końcu dodaję liście jarmużu, wlewam półtorej litra wody i gotuję na wolnym ogniu około dziesięć minut. Z jarmużu wycięłam wcześniej grube łodygi, ich nie używam. Zupę miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem, wlewam jogurt i schładzam w lodówce. Kaszę gotuję

wesoła kuchnia
Tofu z cukinią i makaronem 133

Ograniczyłam mięso, ale oczywiście o nim nie zapominam! Na zmianę jem produkty z roślin strączkowym. W tym wydaniu tofu z cukinią i makaronem! Składniki: 1/2 kostki tofu naturalnego 1 cukinia 25g suchego makaronu 1 łyżka oleju lnianego  przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie, curry, kebab-gyros, papryka słodka Sposób przygotowania: Tofu kilka godzin wcześniej kroimy w kostkę oraz(...)marynujemy" w przyprawach. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok 8-10 minut. Po upływie czasu na rozgrzanej patelni z olejem smażymy pokrojoną w kostkę cukinię. Dodajemy pozostałe składniki. Gotowe danie polewamy olejem lnianym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Polędwica z dorsza z ratatouille 227

dorsza z ratatouille. Pewnie nie wszyscy wiedzą co to jest ratatouille – otóż to danie wywodzące się z kuchni prowansalskiej. Jest ono uwielbiane przez Francuzów. Jej głównymi składnikami jest cukinia, papryka, cebula. My jednak delikatnie je zmodyfikowaliśmy, ale wyszło równie pyszne. Nie przedłużając poniżej znajdziecie listę składników i szybki bo możecie go przygotować dosłownie w 25 minut przepis. Składniki(...)ratatouille 1 żółta papryka 1 średniej wielkości por 1 mała cukinia 1 marchewka szczypta ziół prowansalskich sól pieprz oliwa Składniki na polędwicę z dorsza polędwica z dorsza masło cytryna sól pieprz Polędwica z dorsza z ratatouille – przepis Zaczynamy od polędwicy z dorsza. Myjemy, oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Dorsza układamy na folii aluminiowej, kładziemy plasterek masła

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone papryki faszerowane mięsem mielonym i cukinią 135

nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: 500 mięsa mielonego z szynki 4 czerwone papryki 300 g pieczarek 1 jajko 1 spora łyżka bułki tartej 1 młoda świeża cukinia Sól Pieprz Niewielka ilość oleju Wykonanie: Pieczarki drobno kroimy i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Solimy. Cukinię ścieramy na tarce warzywnej, wykładamy na sito, posypujemy solą i pozostawiamy aż cukinia puści

Smaki Ewy
Wegański bigos z cukinią i botwiną 160

Kolejna odsłona bigosu wiosennego tym razem wegański. Bigos robimy szybko, bo warzywa młode nie wymagają długiego gotowania. Dodałam do niego botwinę, cukinie i młodą kapustę. Wyszło pyszne połączenie. Tą przysłowiową kropką w bigosie jest papryka i tofu wędzone. To one robią fajny smak który zastępuje nam aromat mięsa.   1 mała główka młodej kapusty 1 opakowanie tofu wędzonego 1 pomidor(...)duży 3 gałązki selera naciowego 2 marchewki 1 cukinia mała 1/2 pęczka botwiny bez buraków sól, pieprz, papryka wędzona 1 liść laurowy 2 ziela angielskie olej rzepakowy 1 cebula koper świeży Kapustę drobno kroję, przekładam do garnka wlewam zimną wodą, tyle żeby była przykryta, dodaję liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 5 minut, dodaję sól. Odcedzam wodę

wesoła kuchnia