Filety z kurczaka na cienkie plastry rozbiłam, marynatę sojową do nich zrobiłam, dobrze zamarynowałam, następnie cukinię, ser kozi, oliwki dodałam. Jak roladę zwinęłam i w folię aluminiową zawinęłam. Na grillu je grillowałam i z grzankami z pesto i pieczarkami podałam. Idealnie do piwa marcowe pasowały bo smakami się uzupełniały. Składniki : marynata : 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sosu sojowego, starta skórka(...)cytryny, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta papryki czerwonej ostrej, pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżki wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, rolada : 2 filety z kurczaka, 1 mała podłużna cukinia, 80 g serka koziego do smarowania, ok. 20 całych (bez pestek) zielonych oliwek, ponadto : małe pieczarki, bagietka, pesto bazyliowe (domowej roboty), olej rzepakowy, pomidorki koktajlowe, kiełki słonecznika, świeże listki bazylii
Moniki Smakołykiaromatycznym towarzystwie naci pietruszki daje gwarancje udanego posiłku. Składniki dla czterech osób 200 g kaszy jaglanej 1 papryka czerwona 1 papryka biała 1 cebula 1 niewielka cukinia garść oliwek czarnych garść oliwek zielonych 2 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny natka pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania Kaszę moczymy w zimnej wodzie przez 12 godzin, a następnie kilkukrotnie(...)lekko solimy i gotujemy aż kasza wchłonie całą wodę (ok 15 minut). Myjemy warzywa, siekamy cebulę w krążki, z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w paski, cukinię kroimy wzdłuż a następnie każdą z części dzielimy nożem na centymetrowej grubości plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę na nią wrzucamy cebulę smażąc ją jedynie do zeszklenia, następnie dokładamy paprykę oraz
Miód i pieprzPasta z warzyw może stanowić wyśmienity dip do przekąsek lub lekkie śniadaniowe smarowidło na letnie dni. Doskonale smakuje z ciemnym pieczywem lub waflami ryżowymi. Składniki: 1 mała cukinia 1 mały bakłażan ½ małej czerwonej cebuli 1 mała czerwona papryka ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka oregano 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól pieprz Przygotowanie: Paprykę wydrążyć. Pokroić(...)części. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut. Obrać ze skórki. Cukinię pokroić w kostkę. Bakłażana obrać ze skórki i także pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę posiekać. Usmażyć z cukinią i bakłażanem. Posolić. Przełożyć do blendera wraz z przyprawami. Zblendować na gładką masę. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówPoprzedni rok obfitował w mojej kuchni w cukinię. Jedliśmy ją pod każdą możliwą postacią. A to zapiekana, a to faszerowana, a na kolację bułeczka z dżemem z cukinii. Najczęściej przygotowywałam krem z cukinii, możecie go zobaczyć w ubiegłorocznym wpisie klik. Kremy dość często przygotowuję, dają spore pole do popisu jeśli chodzi o finalny smak czy dodatki. A lato i początek
Codzienna kuchnia niecodziennaPlacuszki z cukinii - szybkie, zdrowe, pyszne w smaku. Potrzebują naprawdę niewiele wysiłku i składników, każdy może w mgnieniu oka przygotować je i cieszyć się pysznym obiadem czy kolacją. Kto jeszcze nie próbował - czas to nadrobić! Smacznego! :) Składniki : duża cukinia lub 2 mniejsze 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki mąki mała cebula sól, pieprz do smaku olej do smażenia(...)kwaśna śmietana do podania Wykonanie : Cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Solimy i odstawiamy na jakieś 15 min. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, mąkę i mieszamy dokładnie całą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki. Podajemy gorące z kwaśną śmietaną
psgotujemyKetchup jadam rzadko. Są jednak potrawy, w których się przydaje. Pomidory w tym roku słabo dojrzewają, za to cukinia obrodziła i nie zdążamy z jej spożywaniem. Stąd pomysł na sos/dip. Robię go od kilku lat, więc już nawet nie pamiętam źródła przepisu, który z czasem zmieniłam według swojego gustu i smaku. Ketchup najlepiej smakuje, gdy się przegryzie, czyli po przynajmniej(...)kiełbasek z wody lub dań z grilla albo posmarujecie nim pizzę, chętnie zjedzą go również dzieci :) Składniki (na 13 słoiczków po 200 ml): 1,5 -1,7 kg cukinii bez "waty" z nasionami 0,5 kg obranej cebuli łyżka soli 2 papryczki chili (użyłam odmiany Cyklon i Jalapeno) 2 koncentraty pomidorowe po 200 g 7 ziaren ziela angielskiego łyżka
Weekendy w domu i ogrodziekasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej - 1 łyżeczka curry - 100g cukinii - ¼ łyżeczki kolendry - 100g kalafiora(...)razy więcej wody od objętości kaszy) - Wsypać kaszę, sól oraz kurkumę; gotować przez 15 minut - Warzywa umyć i posiekać: marchewkę i pieczarki w plasterki, ziemniaka w kostkę, cukinię w paski (pozbywając się też gniazd nasiennych), czosnek jak najdrobniej - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek i kolendrę; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i trochę wody, wsypać pozostałe przyprawy - Dodać ziemniaka
Wegańska kuchnia orientalnaSkładniki: - 100g ryżu naturalnego - kawałek suszonej papryki chili - 100g cukinii(...)sól himalajska - mały ziemniak - kawałek awokado - łyżka kukurydzy (polecam mrożoną) - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając sól i kurkumę - Warzywa umyć, posiekać - Jeśli cukinia jest młoda, wystarczy pokroić ją w plastry; jeśli jest starsza (czyli duża i gruba;) należy pozbyć się gniazd nasiennych - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić pora i posiekane chili, smażyć przez
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - kilka czarnych oliwek - kawałek awokado - ½ małej cukinii - 1 łyżeczka octu balsamicznego* * Zamiast octu balsamicznego można użyć sok z cytryny, jednak ocet bardziej zbija ‘fasolowy’ posmak, za którym osobiście nie przepadam ;) ** Zamiast suszonej mięty (oczywiście chodzi o przyprawę, a nie jakąś herbatkę;) można użyć świeżej natki pietruszki. Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli - Awokado posiekać(...)kostkę, oliwki w plasterki - Cukinię przekroić wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne, pokroić ją w słupki - Cebulę posiekać w kostkę, umieścić ją na sitku i przelać sporą ilością wrzątku - Brokuła podzielić na małe kawałki, ugotować na parze (ok 3 minuty) - W miseczce umieścić fasolę i pozostałe warzywa, ocet i przyprawy - Sałatkę skropić odrobiną dobrej oliwy i wymieszać dokładnie składniki - Ryż przełożyć
Wegańska kuchnia orientalnaSoczewica z cukinią i marchewką + brązowy ryż Składniki: - 100g brązowego ryżu - ½ łyżeczki curry - 35g żółtej soczewicy* - ¼ łyżeczki(...)kurkumy - 1 mała cukinia - ¼ łyżeczki imbiru - 1 marchewka ( u mnie żółta) - ¼ łyżeczki asafetydy - kilka pomidorków koktajlowych
Wegańska kuchnia orientalnagrzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią
Moja smaczna kuchniaSezon na kabaczka już się rozpoczyna, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na pyszne placki z kabaczka, które przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Do przepisu możecie także użyć cukinię zamiast kabaczka, placuszki będą smakowały bardzo podobnie, tylko dodam, że cukinię należałoby odciskać bardziej dokładnie niż kabaczka, bo zawiera w sobie więcej wody. Składniki: 1 kg kabaczka lub cukinii
Kuchnia Łukaszamielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 podwójna, cebula 5 średnie, ogórek kiszony 4 nieduże, boczek wędzony 25 dag, cukinia 2 nieduże z podanych składników przygotować marynatę i włożyć do niej umytą, osuszoną pierś, dobrze zamoczyć i schować do lodówki najlepiej na całą noc pierś wyjąć z marynaty i pokroić(...)kawałeczki odpowiednie do szaszłyka, pokroić cukinię, cebule, boczek wędzony, ogórki kiszone na patyczki nadziewać pierś, cebule,boczek,ogórki, cukinie do wyczerpania składników szaszłyki ułożyć na srebrnej folii na blaszce z piekarnika, posmarować resztą marynaty dobrze, piekarnik ustawić na grill duża powierzchnia, 2 poziom, 230 C i grillować z 30-40 minut, można obrócić szaszłyki z 2 razy szaszłyki
W Mojej Kuchni Lubięposiekaną papryczkę chili, ziarna słonecznika i pestki dyni. Przyprawiamy. Gotujemy mieszając co jakiś czas, żeby danie się nie przypaliło. Kończymy, kiedy soczewica wchłonie przecier. W trakcie gotowania soczewicy przygotowujemy cukinię i pieczarki. Cukinię kroimy w talarki grubości ok 1 cm. Solimy i smażymy z obu stron. Kroimy pieczarki, solimy i smażymy razem z cukinią
Weganka gotujePrzepyszne połączenie mięsa i cukinii super obiad Składniki - 5 plastrów schabu - 1 cukinia ok 20 cm - pęczek ziół zielonych : - pietruszka lubczyk tymianek oregano - sól - pieprz - przyprawa do mięsa wieprzowego - 2 łyżki startego sera na drobnej tarce - 2 czubate łyżki amarantusa - tarta bułka - 2 jajka Sposób przygotowania 1. - Plastry schabu rozbić tłuczkiem posypać przyprawą do wieprzowiny - Cukinię zetrzeć
W królestwie smaków Beaty