lepiej …;) Udało mi się jednak stworzyć kilka – w miarę dobrych mam nadzieję – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno. Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe z masą kokosową z dodatkiem wiśni w alkoholu :)! Zdecydowanie są to moje smaki! Ciasto czekoladowe jest dość zwarte i bardzo czekoladowe a przygotowane
UgotujmyTo.plWłaśnie minęły dwa lata od pierwszego wpisu na blogu. Trudno mi uwierzyć, że to już tak długo, a z drugiej strony nawet nie wiem, kiedy to
UgotujmyTo.plkminem, żeby nie dodać go za dużo… najlepiej zacząć od małej szczypty… Kotleciki z kalafiora można podawać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków czy kasz albo na zimno, jako przekąskę z dodatkiem jogurtu naturalnego czy ulubionego sosu.Kotleciki z kalafioraSkładniki:1 mały kalafior1 cebula2 ząbki czosnkumały pęczek koperku (można użyć mrożonego)2 jajkasól, pieprz,kmin rzymski -opcjonalniebułka tartaolej rzepakowy1
UgotujmyTo.pljest najlepszym przykładem…. Do słodkiej dyni dodałam aromatyczny kozi ser, czerwoną cebulę i zioła prowansalskie i wyszła przepyszna tarta jako danie na obiad czy ciepłą kolację a na zimno na pyszną przekąskę. Danie zdecydowanie warte powtórzenia !Tarta z dynią i kozim seremSkładniki:Ciasto: na formę 20×30 cm400 g mąki pszennej200 g masła, zimnego2 żółtka + 1 całe jajko
UgotujmyTo.plDziś mam dla Was elegancki tort kokosowo-malinowy, który jest połączeniem najdelikatniejszego sernika na zimno z klasycznym biszkoptem i galaretką. Najciekawszym jego elementem jest niewątpliwie środek, czyli właśnie malinowa galaretka ukryta w jego wnętrzu. Tort jest prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie czasu, ponieważ galaretka musi dobrze stężeć (ale to możecie zrobić dzień wcześniej:) Przepis znalazłam na blogu
Słodko-Słony Świat Ilonypiszczały z zachwytu, a ja zapomniałam już, że tak banalnie prosty deser może sprawić tyle radości:)) Kostka prezentuje się kolorowo i niezwykle efektownie, w smaku zaś przypomina sernik na zimno z galaretką, jest jednak od niego dużo lżejsza, ma konsystencję pianki.. Jest super prosta w przygotowaniu, najlepiej tylko dzień wcześniej zrobić galaretki, żeby odpowiednio zastygły w lodówce. Deser
Słodko-Słony Świat Ilonyjednej patelni, z kilku dosłownie składników. Rybka z brzoskwiniami dosłownie rozpływa się w ustach i smakuje naprawdę cudownie. I co ważne - jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przekonajcie się sami!:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:600-800 g filetów z ryby (użyłam dorsza, może to być również morszczuk lub mintaj)1 puszka brzoskwiń1 cebula3 łyżki ketchupu pikantnegooliwa z oliwek
Słodko-Słony Świat Ilonysmażonych warzyw. Ciasto podzielić na 4 części. Wlać jedną porcję na rozgrzaną patelnię. Tortille smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z dwóch stron na rumiany kolor. Możesz podawać na zimno lub na ciepło.Źródło: www.przepisy.pl
Świat Domowej Kuchni1 czerwona papryka 2 filety z kurczaka 2 woreczki ryżu 15 pieczarek 1 średnia cebula czerwona fasola w puszce łyżka masła przyprawa do kurczaka "Delikat" Potrawka
Świat Domowej Kuchniwrzenia. Ciągle mieszać do czasu aż większość płynu odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Dodać szczyptę cynamonu i jeszcze przez chwilę gotować. Zdjąć z ognia. Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco."Babeczki" panna cotta wyjąć z lodówki i przełożyć każdą osobno na talerzyk. Aby sobie to ułatwić, można foremki z zastygniętym deserem zanurzyć na krótką chwilę w ciepłej wodzie
Świat Domowej Kuchnipiekarnika „na dół”, i zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu odstawić tartę do ostygnięcia.Jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Źródło: alba.blox.pl
Świat Domowej KuchniseraDodatkowo:kawałki masłabułka tartaRolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym, to nieco inna forma zaserwowania dania z wykorzystaniem mięsa mielonego. Można ją podawać pokrojoną na grubsze plastry, zarówno na zimno jak i na ciepło, jako wyśmienity dodatek do obiadu.Zaczynamy od przygotowania farszu. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, majonez i posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Wymieszać.Następnie
Świat Domowej KuchniSkładniki na 20 czekoladek:100-150 g truskawek kilka łyżek cukru do smaku 100 g białej czekolady 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 30 ml
Świat Ciastamleka) + 4 łyżki cukru750 ml mlekacukier puder - do posypania kilka łyżek bułki tartejŚmiało można powiedzieć, że w tym roku ze względu na to, że na zewnątrz jest ciągle zimno, a wieczorami w domu muszę nadal zakładać grube skarpety - trochę przegapiłam początek sezonu owocowego. Ale wczoraj, kiedy odwiedziłam "zielony ryneczek" - uśmiechnęły się do mnie ze stoisk targowych, czerwone truskawki, piękne
Świat Ciastaposmarować wierzch roztrzepanym jajkiem, ale ja tego nie robię.Sakiewki można podawać z sosem, na przykład czosnkowym czy choćby z ketchupem. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno
upichcic