usunac.Namoczona zelatyne polaczyc z niewielka iloscia goracego bulionu i dokladnie wymieszac,nastepnie wlac do reszty rosolu dokladnie calosc mieszajac. Wystudzone mieso pokroic w kostke.8-10 miseczek lub filizanek oplukac zimna woda,nalozyc po kilka plasterkow marchewki,natke pietruszki i pokrojone mieso.Zalac wywarem.Wstawic do lodowki do stezenia.Podawac z plasterkami cytryny lub octem.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciemnozielone liscie.Przekroic wzdluz na pol i dobrze wyplukac.Wyciac z jasnozielonej czesci kawalek dlugosci okolo 15 cm i pociac w bardzo waziutkie paseczki.Julienne obgotowac 2-3 minuty ,przelac zimna woda i odlozyc na bok.Pozostaly por drobno pokroic.Ziemniaki obrac,pokroic w kostke.W rondlu rozgrzac maslo i cebule razem z porem podsmazyc okolo 3 minut ciagle mieszajac.Wlac bulion,dodac listek laurowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!folia spozywcza w temperaturze 21°C by dojrzal.Do przygotowania zakasu potrzeba 150 g maki zytniej chlebowej,110 ml wody i 1 lyzke zakwasu.NAMOCZONE ZIARNOZalac lamane ziarno zyta-160 g zimna woda-160ml i przykryc folia,by zapobiec parowaniu.Cale ziarno zalac wrzatkiem.Uzylam ziarna lamanego.MIESZANIE :W misie robota umiescic wszystkie skladniki,w tym namoczone ziarno.Wymieszac calosc na I predkosci przez 3 minuty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tarki lub szybciej zetrzec w robocie..Ulozyc na sicie by usunac nadmiar wodyCebule obrac,pokroic w kostke i przysmazyc na zloty kolor.Kasze wylozyc na sitko i przeplukac pod biezaca zimna woda.Starte ziemniaki polaczyc z podsmazona cebula,jajkiem oplukana kasza.Dodac sol,pieprz i majeranek.Dokladnie wyrobic.Tak przygotowany farsz ukladac na lisciach kapusty,zwinac w golabki i ukladac w garnku.Dno garnka wylozyc pozostalymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zapach morskiej ryby wystarczy bulke tarte wymieszac pol na pol z wiorkami kokosowymi.Kuchnia w trakcie smazenia wypelni sie egzotycznym zapachem kokosa,a tak przygotowanego dorsza zje nawet najwiekszy niejadek.Na zimno bedzie zas swietnym dodatkiem do kanapek,czy Fischburgera.Skladniki:4-6 porcji dorszasok z 1/2 cytrynysol 1 jajko4 lyzki bulki tartej4 lyzki wiorkow kokosowych+ 2 lyzki maslo ghee lub olej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zelatyne namoczyc w zimnej wodziemleko kokosowe,smietanke,cukier,szczypte soli i wiorki kokosowe wymieszac i podgrzac.Zestawic z ognia i rozpuscic w mleczku zelatyne,caly czas mieszajac.Dwie male filizanki oplukac zimna woda i napelnic masa .Wystudzic i wstawic do lodowki na 3 godziny,a najlepiej na cala noc.maliny z lyzka cukru umiescic w garnuszku i zagotowac.Gotowac okolo 10 minut,by zredukowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miseczce 1 szklanka goracej wody.Odstawic do napecznienia.Czas pecznienia jest oczywiscie uzalezniony od stopnia wysuszenia daktyli.Moje byly dosc miekkie,dlatego zalalam gorace woda i odstawilam na 1 godzine.Mozna zalac zimna woda i odstawic na noc.przygotowanie foremki:spod wylozyc papierem do piecznia,a bok foremki wysmarowac maslemorzechy wsypac do blendera,dodac garstke daktyli.Zmiksowac.Gdy masa zacznie sie lepic,tzn,ma juz odpowiednia konsystencje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!innego jak sledzik owiniety wokol jajka ugotowanego na twardo podany na salatce jarzynowej (z ziemniakami) .Zreszta obojetnie jak go podacie,wazny jest zestaw tych trzech skaldnikow.Szkoda,ze taka smakowita zimna przekaska zostala zapomniana.Najwyzsza pora by powrocila na nasze stoly.Pomimo nazwy jest to potrawa niezana w Japonii,ale to nie jedyne polskie danie noszace dziwna nazwe.Na swiatecznym stole u wiekszosci bedzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nie jestem wegetarianka,weganka,ani na diecie bezglutenowej,ale bardzo smakuja mi wszelakie humusy i pasty z roslin straczkowych.Jesli tylko nadarzy sie okazja i moge wyprobowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sosem chrzanowym.W "Kuchni polskiej" znalazlam jego prawidlowa nazwe-sos polski.Jest przepyszny,a swoim smakiem uswietni swiateczne sniadanie ,obiad i kolacje.Nadaje sie bowiem idealnie do jajek,wedlin i mies na zimno,a takze do pieczonych warzyw.Nieslychanie prosty do przygotowania,w czasie Wielkanocny wrecz blyskawiczny,bo jajka na twardo tylko czekaja na zagospodarowanie.Jesli nie znacie tego przepisu,musicie koniecznie sprobowac.Skladniki:2 jajka ugotowane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam wszystkie grzyby,a z racji latwego dostepu do pieczarek,te goszcza na moim stole najczesciej.Powstala juz na moim blogu malenka,ale smakowita galeria potraw z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SerranoWykonanie:make,mleko,jajko,sol i 1 lyzke rozpuszczonego masla wymiesza na gladka mase bez grudek.Odstawic na 10 minut.umyc,osuszyc i posiekac ziola.Wymieszac z ciaste nalesnikowymszparagi umyc pod zimna,biezaca woda.Nastepnie obrac,zaczynajac od nasady glowki kierujac sie ku dolowi.Po obraniu odlamac twarda koncowke.Gotowac 7 minut w wodzie z dodatkiem 1 lyzeczki soli i 1 lyzeczki cukruz przygotowanego ciasta nalesnikowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lyzeczka miodu koperekWykonanie:fasolke odsaczyc na sitku z zalewy.Dodatkowo przeplukuje fasolke zimna woda,by pozbyc sie smaku konserwowej zalewy cebulke pokroic w kostke,wygniesc i wymieszac z sola.Obrac i pokroic w kosteczke czosnekpokroic w cieniutkie paseczki suszone pomidorkioliwe,ocet i miod wymieszac na gladki kremfasolke wymieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!samo mieso z lososia jest juz naprawde delikatne.Rybi zapach,ktory tak wielu zniecheca do rybnych dan nie juz tak intensywny.Na goraco sa swietnym dodatkiem do drugiego dania na zimno natomiast do kanapek.Polecam!Skladniki:600 g lososia bez skory1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej .(przepis tutaj:klik)1 jajkosok z 1/2 cytryny2 czubate lyzki chrzanu ze sloiczka1 czubata lyzka bulki tartej1
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Swietnie wygladaja ,a jeszcze lepiej smakuja - pieczone pomidory.Efektowny przepis na niezwykle prosta i smaczna przekaske.Lekko i zdrowo.Wspanialy dodatek nie tylko do pieczonych mies,takze na zimno do kanapek.Pierwszy raz jadlam je na greckich wakacjach i bezapelacyjnie podbily moje kubki smakowe na rowni z jogurtem greckim.Co prawda zaden pomidor nie moze rownac sie smakowo z tym dojrzalym w pelnym sloncu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!