na zimno - 10906 przepisów (strona:477/728)

Dorsz w kokosowej panierce a`la Tarzan 144

zapach morskiej ryby wystarczy bulke tarte wymieszac pol na pol z wiorkami kokosowymi.Kuchnia w trakcie smazenia wypelni sie egzotycznym zapachem kokosa,a tak przygotowanego dorsza zje nawet najwiekszy niejadek.Na zimno bedzie zas swietnym dodatkiem do kanapek,czy Fischburgera.Skladniki:4-6 porcji dorszasok z 1/2 cytrynysol 1 jajko4 lyzki bulki tartej4 lyzki wiorkow kokosowych+ 2 lyzki maslo ghee lub olej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokosowa Panna Cotta z musem malinowym 161

zelatyne namoczyc w zimnej wodziemleko kokosowe,smietanke,cukier,szczypte soli i wiorki kokosowe wymieszac i podgrzac.Zestawic z ognia i rozpuscic w mleczku zelatyne,caly czas mieszajac.Dwie male filizanki oplukac zimna woda i napelnic masa .Wystudzic i wstawic do lodowki na 3 godziny,a najlepiej na cala noc.maliny z lyzka cukru umiescic w garnuszku i zagotowac.Gotowac okolo 10 minut,by zredukowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik daktylowo-chałwowy bez jajek i cukru 256

miseczce 1 szklanka goracej wody.Odstawic do napecznienia.Czas pecznienia jest oczywiscie uzalezniony od stopnia wysuszenia daktyli.Moje byly dosc miekkie,dlatego zalalam gorace woda i odstawilam na 1 godzine.Mozna zalac zimna woda i odstawic na noc.przygotowanie foremki:spod wylozyc papierem do piecznia,a bok foremki wysmarowac maslemorzechy wsypac do blendera,dodac garstke daktyli.Zmiksowac.Gdy masa zacznie sie lepic,tzn,ma juz odpowiednia konsystencje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Sledzik po japońsku" 220

innego jak sledzik owiniety wokol jajka ugotowanego na twardo podany na salatce jarzynowej (z ziemniakami) .Zreszta obojetnie jak go podacie,wazny jest zestaw tych trzech skaldnikow.Szkoda,ze taka smakowita zimna przekaska zostala zapomniana.Najwyzsza pora by powrocila na nasze stoly.Pomimo nazwy jest to potrawa niezana w Japonii,ale to nie jedyne polskie danie noszace dziwna nazwe.Na swiatecznym stole u wiekszosci bedzie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z białej fasoli z chrzanem i rzeżuchą 167

Nie jestem wegetarianka,weganka,ani na diecie bezglutenowej,ale bardzo smakuja mi wszelakie humusy i pasty z roslin straczkowych.Jesli tylko nadarzy sie okazja i moge wyprobowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wielkanocny "sos polski" 146

sosem chrzanowym.W "Kuchni polskiej" znalazlam jego prawidlowa nazwe-sos polski.Jest przepyszny,a swoim smakiem uswietni swiateczne sniadanie ,obiad i kolacje.Nadaje sie bowiem idealnie do jajek,wedlin i mies na zimno,a takze do pieczonych warzyw.Nieslychanie prosty do przygotowania,w czasie Wielkanocny wrecz blyskawiczny,bo jajka na twardo tylko czekaja na zagospodarowanie.Jesli nie znacie tego przepisu,musicie koniecznie sprobowac.Skladniki:2 jajka ugotowane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczarki duszone z oregano 223

Uwielbiam wszystkie grzyby,a z racji latwego dostepu do pieczarek,te goszcza na moim stole najczesciej.Powstala juz na moim blogu malenka,ale smakowita galeria potraw z

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziołowe naleśniki z fioletowymi szparagami 184

SerranoWykonanie:make,mleko,jajko,sol i 1 lyzke rozpuszczonego masla wymiesza na gladka mase bez grudek.Odstawic na 10 minut.umyc,osuszyc i posiekac ziola.Wymieszac z ciaste nalesnikowymszparagi umyc pod zimna,biezaca woda.Nastepnie obrac,zaczynajac od nasady glowki kierujac sie ku dolowi.Po obraniu odlamac twarda koncowke.Gotowac 7 minut w wodzie z dodatkiem 1 lyzeczki soli i 1 lyzeczki cukruz przygotowanego ciasta nalesnikowego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą-cos pysznego ze sloika 145

lyzeczka miodu               koperekWykonanie:fasolke odsaczyc na sitku z zalewy.Dodatkowo przeplukuje fasolke zimna woda,by pozbyc sie smaku konserwowej zalewy cebulke pokroic w kostke,wygniesc i wymieszac z sola.Obrac i pokroic w kosteczke czosnekpokroic w cieniutkie paseczki suszone pomidorkioliwe,ocet i miod wymieszac na gladki kremfasolke wymieszac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki mielone z łososia i kaszy jaglanej 176

samo mieso z lososia jest juz naprawde delikatne.Rybi zapach,ktory tak wielu zniecheca do rybnych dan nie juz tak intensywny.Na goraco sa swietnym dodatkiem do drugiego dania na zimno natomiast do kanapek.Polecam!Skladniki:600 g lososia bez skory1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej .(przepis tutaj:klik)1 jajkosok z 1/2 cytryny2 czubate lyzki chrzanu ze sloiczka1 czubata lyzka bulki tartej1

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pomidory pieczone z parmezanem 166

Swietnie wygladaja ,a jeszcze lepiej smakuja - pieczone pomidory.Efektowny przepis na niezwykle prosta i smaczna przekaske.Lekko i zdrowo.Wspanialy dodatek nie tylko do pieczonych mies,takze na zimno do kanapek.Pierwszy raz jadlam je na greckich wakacjach  i bezapelacyjnie podbily moje kubki smakowe na rowni z jogurtem greckim.Co prawda zaden pomidor nie moze rownac sie smakowo z tym dojrzalym w pelnym sloncu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dietetyczne,slodkie,orkiszowe gofry bez cukru 148

zadawalajaco..By caly deser pozostal bezcukrowy i jogurt grecki rowniez poslodzilam stewia.I tu stewia sprawdzila sie doskonale.Wniosek nasuwa sie sam,stewia nie lubi dlugiego pieczenia.W gofrach i deserach na zimno sprawdzi sie za to znakomicie.Wyszlo smacznie i bardzo dietetycznie.Przepis na gofry znalazlam tutaj.Zmodyfikowalam go do wlasnych potrzeb i przedstawiam ponizej.Skladniki na 8 sztuk:145 g maki orkiszowej jasnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kalafior z jablkowym winegretem 179

tradycyjnie z buleczka i maselkiem na cieplo.Niezjedzona polowa wyladowala w lodowce.W tak upalny dzien chcialoby sie jesc tylko zimne potrawy dla ochlody i tak wlasnie zjedlismy tego kalafiora,na zimno z pysznym jablkowym winegretem.Jednoczesnie nadarzyla sie okazja by wyprobowac nowo zakupiony ocet jablkowy z dojrzalych jablek.Bardzo polecam,bo winegret przygotowany na jego bazie jest przepyszny i na pewno idealnie pasuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet z cukinii - pyszny 197

cukinia.I prosze bardzo,oto przepis na fenomenalny pasztecik z cukinii.Juz zapach wydobywajacy sie z piekarnika zapowiadal wynik eksperymentu.Pasztet jest tak smaczny,ze mozna go jesc i jesc....Swietny na zimno do kanapek,jak rowniez pokrojony w grube plastry i przysmazony na patelni.Bardzo polecam!Skladniki na 1 foremke:3 cukinie + 1 dodatkowo2 cebule 3 spore zabki czosnku2 lyzki masla ghee2

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukinia marynowana z papryką 161

ziela angielskie,2-3 ziarenka pieprzu,1-2 zabki czosnkuWykonanie:papryke czerwona dokladnie umyc i cale straki wlozyc do wrzacej wody,gotowac 3-4 minuty.Odcedzona papryke przelac zimna woda.Odkroic pietki z ogonkiem,usunac nasiona,przekroic na 4 czesci.Zdjac z papryki skorke.Z obgotownej papryki skorke zdejmuje sie bardzo latwoprzygotowac zalewe.Zagotowac odmierzona ilosc wody z dodatkiem 6 lyzek cukru i 3 lyzeczkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!