na zimno - 10906 przepisów (strona:484/728)

Łosoś gotowany na parze z salsą pomidorowo - paprykową 145

Upały nam nieco odpuściły, ale nadal jest bardzo ciepło i duszno. Mury wygrzane maksymalnie, więc w mieszkaniach raczej niewiele się wychłodziło. I jakoś tak nic 

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomidory z mięsem zapiekane w sosie własnym 154

Sezon pomidorowy w pełni, a co za tym idzie mnogość pomysłów, jak je przygotować. Na zimno, na ciepło. Zapiekane, gotowane w zupie i jako sosy do makaronu. Keczupy, przeciery i sałatki. Hulaj dusza :) Zimą brakuje mi pomidorów, więc staram się najeść ich "na zapas" teraz. Bo te zimowe to takie nie-pomidory. Napompowane chemią, bez ich pięknego zapachu - tego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Woda źródlana w domu? to jest możliwe! 145

widzicie nawet kolor naparu jest różny.A jak wygląda kwestia smaku i zapachu?Woda z kranu jest...hmmm...mało smaczna...delikatnie rzecz ujmując. Jeśli jest bardzo zimna, wtedy da się jej napić. Jeśli ma temperaturę pokojową picie jej jest mało fajne. Zapach też raczej nie zachęca.Woda przefiltrowana smakuje...No i tu mam kłopot

Codzienna kuchnia niecodzienna
Budyń waniliowy z konfiturą agrestową 180

Nadeszły chłodniejsze dni, powietrzu czuć jesień. Popołudniowa kawa z ciasteczkiem już nie wystarcza. Chciałoby się coś na ciepło, coś co rozpieści podniebienie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Biszkoptowe placuszki z miętowym jabłuszkiem i syropem klonowym 227

suchej patelni na lekko rumiany kolor - tak samo jak pancakes'y. Placuszki są bardzo puszyste i po przestudzeniu można je zajadać jak biszkoptowe ciastko :)Podajemy na ciepło lub na zimno, polane syropem klonowym z dodatkiem miętowego jabłuszka.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Racuchy drożdżowe z limonkami w syropie 144

kilka minut do wyrośnięcia.Smażyć na średnio rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej lub na suchej. Usmażone na suchej patelni będą jak puszyste pancakes'y.Podawać na ciepło lub na zimno, polane syropem limonkowym lub dowolnym :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto owocowe na kruchym spodzie, z kawowym budyniem i chrupiącą kruszonką 168

Dzisiaj szybkie ciasto z kandyzowanymi owocami i budyniem - na szybko i tanio, bo z tego co akurat było pod ręką i w lodówce. Przygotowując to ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłecznik pod twarożkową kołderką: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 120

szklanka cukru,3 jajka,1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,2 łyżeczki proszku do pieczenia.Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. Margaryna musi mieć temperaturę pokojową oczywiście :) jeśli będzie zimna, to ciężko będzie połączyć wszystkie składniki.Masa twarożkowa:400 gramów twarożku homogenizowanego naturalnego,4 łyżki cukru,3 jajka,3 łyżki maki ziemniaczanej.Wszystkie składniki łączymy razem - można zrobić to mikserem....oraz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciecierzyca z ziołami 83

Święta coraz bliżej, a my szalejemy ze sprzątaniem, gotowaniem i zakupami. Zaczyna brakować czasu na ugotowanie obiadu, ale jeść trzeba. Zwłaszcza, że za oknem zimno i ponuro. Kiedy wpadamy do domu objuczeni siatkami po kilku godzinach spędzonych na zakupach, wtedy chciałoby się szybko zjeść coś gorącego. Ja dziś ratowałam się cieciorką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paszteciki z mięsem 251

roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami - ja użyłam czarnuszki, która uwielbiam :)Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Podawać na gorąco lub na zimno. Wspaniale takie paszteciki smakują z barszczem :) Paszteciki są niezwykle kruche, a jednocześnie miękkie. Polecam Wam wypróbowanie tego przepisu, który sprawdzi się również do przygotowania rogalików :) Przy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpeciki z pieczonego kurczaka z prażonymi, solonymi migdałami i kolendrą 181

Śmietanę w oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos. Pulpeciki smakują z ryżem lub makaronem. Na zimno, do chleba też są pyszne :)Prażone i solone migdały Kresto mają bardzo ciekawy smak. Przypominają trochę pistacje :) Są idealne do chrupania, ale też jako dodatek do potraw. Przypuszczam, że dodanie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piwoszki, czyli pieczone pierożki z ciasta piwnego ze szpinakiem 245

kruchego piwnego ciasta z owocami? Ciasto bazowe wykorzystałam tym razem do pieczonych pierożków ze szpinakiem. Wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne. Nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak - mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;)Składniki ciasta piwnego:2 szklanki mąki pszennej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pikantne klopsiki wieprzowe z suszonymi śliwkami moczonymi w winie 155

smażyć na lekko złoty kolor na średnim ogniu.Klopsiki dobrze smakują nie tylko podane w tradycyjny sposób: do obiadu, z ziemniakami i surówką. Kiedy ostygną można je serwować na zimno, jako dodatek do chrupiącej bułki - na przykład.Po obsmażeniu klopsiki można również poddusić w ulubionym sosie, wtedy staną się miękkie i delikatne.Smacznego!Szczerze polecam suszone śliwki Kresto. Są miękkie i delikatne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Utopence, czyli parówki marynowane z chili i czosnkiem 268

czosnkiem i papryczką. Całość zalać przestudzoną zalewą. Słoik zakręcić. Po całkowitym wystygnięciu przełożyć w chłodne miejsce. Najbardziej optymalna byłaby klasyczna spiżarnia. W lodówce jest trochę za zimno. Biorąc jednak pod uwagę, że większość z nas mieszka w klasycznych, ciepłych mieszkaniach pozbawionych spiżarni, utopence trzeba przechowywać w lodówce.Po około 10-14 dniach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cebularze - lubelski przysmak 221

cebularze. A szkoda, bo gdybym ich spróbowała, to na pewno na stałe zagościłyby w mojej kuchni.Cebularze są pyszne na gorąco, zaraz po wyjęciu z pieca lub na zimno, kiedy przestygną. Można je podawać z masłem lub żółtym serem. Mnie zasmakowały gorące z odrobiną topiącego się masła :)Składniki ciasta:30 dkg mąki pszennej,pół szklanki ciepłego

Codzienna kuchnia niecodzienna