Upały nam nieco odpuściły, ale nadal jest bardzo ciepło i duszno. Mury wygrzane maksymalnie, więc w mieszkaniach raczej niewiele się wychłodziło. I jakoś tak nic
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon pomidorowy w pełni, a co za tym idzie mnogość pomysłów, jak je przygotować. Na zimno, na ciepło. Zapiekane, gotowane w zupie i jako sosy do makaronu. Keczupy, przeciery i sałatki. Hulaj dusza :) Zimą brakuje mi pomidorów, więc staram się najeść ich "na zapas" teraz. Bo te zimowe to takie nie-pomidory. Napompowane chemią, bez ich pięknego zapachu - tego
Codzienna kuchnia niecodziennawidzicie nawet kolor naparu jest różny.A jak wygląda kwestia smaku i zapachu?Woda z kranu jest...hmmm...mało smaczna...delikatnie rzecz ujmując. Jeśli jest bardzo zimna, wtedy da się jej napić. Jeśli ma temperaturę pokojową picie jej jest mało fajne. Zapach też raczej nie zachęca.Woda przefiltrowana smakuje...No i tu mam kłopot
Codzienna kuchnia niecodziennaNadeszły chłodniejsze dni, powietrzu czuć jesień. Popołudniowa kawa z ciasteczkiem już nie wystarcza. Chciałoby się coś na ciepło, coś co rozpieści podniebienie
Codzienna kuchnia niecodziennasuchej patelni na lekko rumiany kolor - tak samo jak pancakes'y. Placuszki są bardzo puszyste i po przestudzeniu można je zajadać jak biszkoptowe ciastko :)Podajemy na ciepło lub na zimno, polane syropem klonowym z dodatkiem miętowego jabłuszka.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennakilka minut do wyrośnięcia.Smażyć na średnio rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej lub na suchej. Usmażone na suchej patelni będą jak puszyste pancakes'y.Podawać na ciepło lub na zimno, polane syropem limonkowym lub dowolnym :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj szybkie ciasto z kandyzowanymi owocami i budyniem - na szybko i tanio, bo z tego co akurat było pod ręką i w lodówce. Przygotowując to ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanka cukru,3 jajka,1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,2 łyżeczki proszku do pieczenia.Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. Margaryna musi mieć temperaturę pokojową oczywiście :) jeśli będzie zimna, to ciężko będzie połączyć wszystkie składniki.Masa twarożkowa:400 gramów twarożku homogenizowanego naturalnego,4 łyżki cukru,3 jajka,3 łyżki maki ziemniaczanej.Wszystkie składniki łączymy razem - można zrobić to mikserem....oraz
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwięta coraz bliżej, a my szalejemy ze sprzątaniem, gotowaniem i zakupami. Zaczyna brakować czasu na ugotowanie obiadu, ale jeść trzeba. Zwłaszcza, że za oknem zimno i ponuro. Kiedy wpadamy do domu objuczeni siatkami po kilku godzinach spędzonych na zakupach, wtedy chciałoby się szybko zjeść coś gorącego. Ja dziś ratowałam się cieciorką
Codzienna kuchnia niecodziennaroztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami - ja użyłam czarnuszki, która uwielbiam :)Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Podawać na gorąco lub na zimno. Wspaniale takie paszteciki smakują z barszczem :) Paszteciki są niezwykle kruche, a jednocześnie miękkie. Polecam Wam wypróbowanie tego przepisu, który sprawdzi się również do przygotowania rogalików :) Przy
Codzienna kuchnia niecodziennaŚmietanę w oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos. Pulpeciki smakują z ryżem lub makaronem. Na zimno, do chleba też są pyszne :)Prażone i solone migdały Kresto mają bardzo ciekawy smak. Przypominają trochę pistacje :) Są idealne do chrupania, ale też jako dodatek do potraw. Przypuszczam, że dodanie
Codzienna kuchnia niecodziennakruchego piwnego ciasta z owocami? Ciasto bazowe wykorzystałam tym razem do pieczonych pierożków ze szpinakiem. Wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne. Nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak - mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;)Składniki ciasta piwnego:2 szklanki mąki pszennej
Codzienna kuchnia niecodziennasmażyć na lekko złoty kolor na średnim ogniu.Klopsiki dobrze smakują nie tylko podane w tradycyjny sposób: do obiadu, z ziemniakami i surówką. Kiedy ostygną można je serwować na zimno, jako dodatek do chrupiącej bułki - na przykład.Po obsmażeniu klopsiki można również poddusić w ulubionym sosie, wtedy staną się miękkie i delikatne.Smacznego!Szczerze polecam suszone śliwki Kresto. Są miękkie i delikatne
Codzienna kuchnia niecodziennaczosnkiem i papryczką. Całość zalać przestudzoną zalewą. Słoik zakręcić. Po całkowitym wystygnięciu przełożyć w chłodne miejsce. Najbardziej optymalna byłaby klasyczna spiżarnia. W lodówce jest trochę za zimno. Biorąc jednak pod uwagę, że większość z nas mieszka w klasycznych, ciepłych mieszkaniach pozbawionych spiżarni, utopence trzeba przechowywać w lodówce.Po około 10-14 dniach
Codzienna kuchnia niecodziennacebularze. A szkoda, bo gdybym ich spróbowała, to na pewno na stałe zagościłyby w mojej kuchni.Cebularze są pyszne na gorąco, zaraz po wyjęciu z pieca lub na zimno, kiedy przestygną. Można je podawać z masłem lub żółtym serem. Mnie zasmakowały gorące z odrobiną topiącego się masła :)Składniki ciasta:30 dkg mąki pszennej,pół szklanki ciepłego
Codzienna kuchnia niecodzienna