na zimno - 10906 przepisów (strona:493/728)

Lodowe owoce w czekoladzie 169

słodki :) powstają same słodkości no oprócz frytek ale i w nich by się zalazła pewna słodycz.Dziś bardzo szybie i proste w wykonaniu lodowy owoc na patyku oblany czekoladą. Zimna słodka owocowa przekąska. Może w ten sposób uda się przekonać jakiegoś małego niejadka do zjedzenia owocu :) Ja wykorzystałam do tego kiwi, nektarynkę i brzoskwinie. Tak naprawdę możemy wykorzystać każdy owoc

Basia w kuchni
Cukier różany 148

mnie ostatnio kwiatowo, za oknem zimno szaro a na stole schnie różany cukier o pięknej barwie i cudnym zapachu. Lato się rozpoczęło (niestety tego nie widać ) a ja powoli zamykam je w słoiki na zimę. Cukier ten stanie zaraz obok fiołkowego pisałam o nim tu klik a w niedługim czasie również znajdzie się obok ich cukier lawendowy już zakwitła

Basia w kuchni
Brzoskwinia zapiekana z serem pleśniowym, tymiankiem i szynką prosciutto 134

szynką- układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy kawałeczkami masła oraz tymiankiem- całość zapiekamy w tem. 180 stopni ( z termoobiegiem ) przez 10 minut Gotowe pyszne na ciepło jak i na zimno słodka brzoskwinia jest lekko twarda, słodka ser pleśniowy roztopiony, szynka chrupiąca a całość podbija świeży tymianek . Polecam

Basia w kuchni
Ryż z jabłkiem bez pieczenia - śniadanie do szkoły 311

posypujemy cynamonem- do szkoły pakuję w pojemniczek ryż na to dodaję jabłka i równe posypuję cynamonem, zamykam szczelnie i gotowe. Ryż jest pyszny na ciepło jak i na zimno .Coś innego niż kanapka, oto kolejna moja propozycja na śniadanie i nie tylko na śniadanie

Basia w kuchni
Litewskie kartacze 222

Zimno. I ciepło szybciej nie będzie. Niestety, ale skończyła się złota jesień. Wobec takiej aury zapraszam dzisiaj na sycące danie kuchni wschodniej - kartacze - gotowane kluski ziemniaczane z nadzieniem ze zmielonej kiełbasy i cebuli, które w sam raz nadają się na posiłek w mroźny dzień. Kartacze znane są praktycznie w całej kuchni europejskiej, ich bardziej okrągła wersja w kuchni polskiej

Wyprawy kulinarne
Kruche ciastka bez cukru 169

gram mąki pszennej 200 gram twarogu200 gram masła (czyli po prostu wszystkiego po tyle samo)powidła/marmolada do nadzienia 1. Miękkie masło (czasami w mieszkaniu jest zbyt zimno i masło pozostaje twarde, wtedy wkładam je na kilka sekund do mikrofalówki) dodajemy do mąki i wszystko razem siekamy. 2. Dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg i ugniatamy do momentu utworzenia

Szefowa kuchni
Śledzie po żydowsku 159

duże 20 dag.dag rodzynekmały słoiczek koncentratu pomidorowego2 łyżeczki musztardy delikatesowej 1 łyżka oleju do smażeniaDodatkowo do  słoika:1/4 szklanki oleju ( np rzepakowy z Lidla tłoczony na zimno)3 łyżki octu winnego jabłkowegoWYKONANIE:Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku, tak by pozbyć się słonego smaku.Obieramy cebule i kroimy w piórka. na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebule

W kuchennym oknie Ewy
Tarta jagodowo-serowa 180

koniec dokładamy drobno startą skórkę cytrynową.Kremem wypełniamy ostudzoną tartę, na wierzchu kładziemy umyte i osuszone jagódki.Uwaga !!! Przy ubijaniu śmietany bardzo ważna jest jej temperatura – musi być naprawdę zimna, opcjonalnie można włożyć na 5 min miskę do zamrażalnika ( oczywiście pustą ) :-)Oto i ona :-) Ja za chwilę uciekam na II Targi Książki Kulinarnej - zobaczymy co tam ciekawego się dowiem

pieprzny smaczek
Naleśniki z białym serem i łososiem 162

żeby zadowolić podniebienie....Będą naleśniki. W ogóle naleśniki, są potrawą, którą zrobiłam pierwszy raz będąc jeszcze małą dziewczynką, może dlatego są dla mnie wyjątkową potrawą. Na gorąco, na zimno, na ciepło. W każdej postaci, uwielbiam . Składniki ciasto:170 g mąki 250 ml mleka 2 jajka 100 ml wody gazowanej 1 łyżka oleju

pieprzny smaczek
Drobiowe pulpety z piekarnika 350

Mieszać dokładnie.Blachę posmarować  olejem/oliwą. Mokrą ręką formować kotleciki i układać na blachę. Piec ok. 1 godzinę w 180 st. C.Kotleciki do spożycia na gorąco lub na zimno, na obiad lub na kanapki. Są mięciutkie, sycące, delikatne acz wyraziste i bardzo bardzo smaczne

pieprzny smaczek
Zraziki drobiowe nadziewane kuskusem 244

Zapraszam na zrazy drobiowe nadziewane kuskusem. Doskonale smakują na gorąco, na zimno jako przekąska i zawsze jest to jakaś alternatywa dla zwykłych kotletów. Na pewno zaskoczycie smakoszy Waszej kuchni.Składniki:marynata:  ok. 4-5 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka  ziół prowansalskie, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka  curry 1 pierś z kurczaka pół szklanki kuskus

pieprzny smaczek
KIESZONKOWA OWSIANKA Z OWOCAMI, PŁATKAMI JAGLANYMI, ORZECHAMI... I CYNAMONEM 546

zamierzenie, częściowo przypadkowo (z braku części płatków jaglanych dałam amarantusowe) wyszedł cudowny, bardzo smaczny i zdrowy twór. Choć nadal najsmaczniejsze są gorące prosto z piekarnika (są obłędne), to na zimno, nawet po kilku dniach też im niczego nie brakuje. Zawsze można sobie jeszcze wzbogacić smak dodając konfiturę lub polewając je miodem przy jedzeniu. Te wyszły fajnie chrupiące. Do części dodałam

Smaczne Zdrowe
Chili con carne 326

Jesienne dni nastały. Jest zimno, pochmurno i dżdżysto. Dlatego na rozgrzanie organizmu proponuję pikantne i rozgrzewające danie kuchni amerykańskiej chili con carne. To danie jednogarnkowe i pikantne. Głównym składnikiem jest mięso wołowe które jest bardzo zdrowe i smaczne.Składniki:400 g mięsa wołowego (chude)2 cebule2 ząbki czosnku3-4 łyżki oleju do smażenia1 puszka pomidorów krojonych4 łyżki ketchupu łagodnego0

Ala piecze i gotuje
317. 164

danie w 15 minut to...  Makaron/Kasza/Ryż w warzywami i kurczakiem6. Czy zdarza Ci się używać do gotowania wszelkiego rodzaju  "wspomagaczy" w postaci np. sernika na zimno z kartonu, czy sosu do spaghetti ze słoika?Nie. Kiedyś je uwielbiałam, ale gdy odkryłam, że sos słodko-kwaśny(czy też coś innego) można zrobić samemu, to poszły w niepamięć

More food, love and dreams
336. 116

pogody z rana, gdzieś w połowie biegu słońce o sobie przypomniało i dawało się trochę we znaki, dobrze, że lekki wiaterek pozostał. ( a ja chciałam brać bluzę, bo przecież zimno!) To nic, że gdzieś tam po drodze zastopowałam na chwilę endomondo i widziałam przejechanego lisa(okropne, tylko tyle mam do powiedzenia) było cudownie

More food, love and dreams