Zimno. I ciepło szybciej nie będzie. Niestety, ale skończyła się złota jesień. Wobec takiej aury zapraszam dzisiaj na sycące danie kuchni wschodniej - kartacze - gotowane kluski ziemniaczane z nadzieniem ze zmielonej kiełbasy i cebuli, które w sam raz nadają się na posiłek w mroźny dzień. Kartacze znane są praktycznie w całej kuchni europejskiej, ich bardziej okrągła wersja w kuchni polskiej
Wyprawy kulinarnegram mąki pszennej 200 gram twarogu200 gram masła (czyli po prostu wszystkiego po tyle samo)powidła/marmolada do nadzienia 1. Miękkie masło (czasami w mieszkaniu jest zbyt zimno i masło pozostaje twarde, wtedy wkładam je na kilka sekund do mikrofalówki) dodajemy do mąki i wszystko razem siekamy. 2. Dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg i ugniatamy do momentu utworzenia
Szefowa kuchniduże 20 dag.dag rodzynekmały słoiczek koncentratu pomidorowego2 łyżeczki musztardy delikatesowej 1 łyżka oleju do smażeniaDodatkowo do słoika:1/4 szklanki oleju ( np rzepakowy z Lidla tłoczony na zimno)3 łyżki octu winnego jabłkowegoWYKONANIE:Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku, tak by pozbyć się słonego smaku.Obieramy cebule i kroimy w piórka. na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebule
W kuchennym oknie Ewykoniec dokładamy drobno startą skórkę cytrynową.Kremem wypełniamy ostudzoną tartę, na wierzchu kładziemy umyte i osuszone jagódki.Uwaga !!! Przy ubijaniu śmietany bardzo ważna jest jej temperatura – musi być naprawdę zimna, opcjonalnie można włożyć na 5 min miskę do zamrażalnika ( oczywiście pustą ) :-)Oto i ona :-) Ja za chwilę uciekam na II Targi Książki Kulinarnej - zobaczymy co tam ciekawego się dowiem
pieprzny smaczekżeby zadowolić podniebienie....Będą naleśniki. W ogóle naleśniki, są potrawą, którą zrobiłam pierwszy raz będąc jeszcze małą dziewczynką, może dlatego są dla mnie wyjątkową potrawą. Na gorąco, na zimno, na ciepło. W każdej postaci, uwielbiam . Składniki ciasto:170 g mąki 250 ml mleka 2 jajka 100 ml wody gazowanej 1 łyżka oleju
pieprzny smaczekMieszać dokładnie.Blachę posmarować olejem/oliwą. Mokrą ręką formować kotleciki i układać na blachę. Piec ok. 1 godzinę w 180 st. C.Kotleciki do spożycia na gorąco lub na zimno, na obiad lub na kanapki. Są mięciutkie, sycące, delikatne acz wyraziste i bardzo bardzo smaczne
pieprzny smaczekZapraszam na zrazy drobiowe nadziewane kuskusem. Doskonale smakują na gorąco, na zimno jako przekąska i zawsze jest to jakaś alternatywa dla zwykłych kotletów. Na pewno zaskoczycie smakoszy Waszej kuchni.Składniki:marynata: ok. 4-5 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskie, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka curry 1 pierś z kurczaka pół szklanki kuskus
pieprzny smaczekzamierzenie, częściowo przypadkowo (z braku części płatków jaglanych dałam amarantusowe) wyszedł cudowny, bardzo smaczny i zdrowy twór. Choć nadal najsmaczniejsze są gorące prosto z piekarnika (są obłędne), to na zimno, nawet po kilku dniach też im niczego nie brakuje. Zawsze można sobie jeszcze wzbogacić smak dodając konfiturę lub polewając je miodem przy jedzeniu. Te wyszły fajnie chrupiące. Do części dodałam
Smaczne ZdroweJesienne dni nastały. Jest zimno, pochmurno i dżdżysto. Dlatego na rozgrzanie organizmu proponuję pikantne i rozgrzewające danie kuchni amerykańskiej chili con carne. To danie jednogarnkowe i pikantne. Głównym składnikiem jest mięso wołowe które jest bardzo zdrowe i smaczne.Składniki:400 g mięsa wołowego (chude)2 cebule2 ząbki czosnku3-4 łyżki oleju do smażenia1 puszka pomidorów krojonych4 łyżki ketchupu łagodnego0
Ala piecze i gotujedanie w 15 minut to... Makaron/Kasza/Ryż w warzywami i kurczakiem6. Czy zdarza Ci się używać do gotowania wszelkiego rodzaju "wspomagaczy" w postaci np. sernika na zimno z kartonu, czy sosu do spaghetti ze słoika?Nie. Kiedyś je uwielbiałam, ale gdy odkryłam, że sos słodko-kwaśny(czy też coś innego) można zrobić samemu, to poszły w niepamięć
More food, love and dreamspogody z rana, gdzieś w połowie biegu słońce o sobie przypomniało i dawało się trochę we znaki, dobrze, że lekki wiaterek pozostał. ( a ja chciałam brać bluzę, bo przecież zimno!) To nic, że gdzieś tam po drodze zastopowałam na chwilę endomondo i widziałam przejechanego lisa(okropne, tylko tyle mam do powiedzenia) było cudownie
More food, love and dreamsnocy starczy. Niemieckiego i chemii nauczą się za mnie jakieś duszki.xd A co do dzisiejszego maratonu?Podobało mi się, serio.Następnym razem też biorę udział.Trochę zimno, dużo śmiechu, żartów i trochę mokro. A jutro obchodzę dwie rocznice.Jedną tu na blogu, a drugą sama osobiście. Starzeje się
More food, love and dreamsbananowo-cynamonowe naleśniki z dom. kremem speculoos / dom. daktellą i jabłkiem oprószone cukrem pudrem Nienawidzę takiej pogody, mżawka, zimno, szaro, mokro i ja wracająca przez pół miasta w spódniczce cały czas ściągając ją w dół, aby nie zawędrowała za wysoko, dodatkowo popylająca na koturnach, cudownie :3 Ale już po ślubowaniu, które swoją drogą było bardzo nudne śmieszne
More food, love and dreamsOmlet marchewkowo – kokosowy podany z kremem spectalucus, ricottą i bananem Czy u was tez jest tak przerażająco zimno? :O Przepis:( inspiracja) 20g mąki kokosowej15 mąki pełonoziarnistejłyżka wiórek kokosowych2 jajkaew. mleko do konsystencjistarta mała marchewkacoś do posłodzeniaJedno jajko i żółtko miksujemy z reszta składników. Białko ubijam z szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łącze z resztą składników
More food, love and dreamsWilanów, 25km Orange Warsaw Maraton. Pobawiłam się dzisiaj w wolontariusza. Druga taka moja impreza w ciągu ostatniego roku i stwierdzam, że coś takiego mi się podoba. Trochę mokro, trochę zimno, pełno śmiechu i kartony czekolady. Fajnie było
More food, love and dreams