na zimno - 10906 przepisów (strona:492/728)

Wyrolowane smaczki - ciasto francuskie nadziewane warzywami i szynką Serrano 173

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym masłem lub oliwą, wyłożyć zawijaski. Piec 15-20 minut. Przybrać zieleniną, u mnie listki bazylii, macierzanki i młodych buraczków. Podawać na ciepło lub zimno

SzczyptaSmaQ
Kibbeh po polsku 221

domieszką kuchni francuskiej i tureckiej. Królują w niej mezze, tak jak w innych krajach śródziemnomorskich, małe przystawki. Prawdziwy libański posiłek to zestaw ok. 30 przystawek (na ciepło i zimno), podanych jednocześnie. Kibbeh to danie narodowe Libańczyków, bardziej rozwinięta wersja naszego mielonego, tradycyjnie przygotowywane z mięsa wołowego lub jagnięciny z dodatkiem ryżu, smażone w głębokim tłuszczu.Kibbeh po polsku to mięso

SzczyptaSmaQ
Kawablanca - kawa na długie wieczory 126

Mocna i aromatyczna kawa, idealna na długie wieczory kiedy za oknem zimno :)Przepis trafił do finału konkursu „Przygotuj i fotografuj”, organizowanego przez markę Jacobs. Na stronie Przepisy na Kawę znajdziecie więcej przepysznych pomysłów na kawę i przepisy od Ani Starmach.Czas przygotowania:5 minutPorcje: 2Składniki:2 filiżanki gorącej, mocnej kawy zaparzonej z Jacobs Cronat Gold

SzczyptaSmaQ
Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą 151

sosie z gorgonzoli i parmezanu.Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta Porcje: 8   Składniki:Ciasto:125 g mąki pszennej,75 g schłodzonego masła w kawałkach,szczypta soli,zimna woda,oliwa do posmarowania formy.Nadzienie:200 g liści szpinaku,1 puszka odsączonej czerwonej fasoli,250 g kremowej gorgonzoli,4 łyżki tartego parmezanu,3 jaja,2 ząbki czosnku,½ łyżeczki ziół prowansalskich,Sól

SzczyptaSmaQ
Domowa bulioneka do zup oraz mięs 174

kawałek ok 5 cm części białej - 2 cebule - natka pietruszki - kilka gałązek lubczyku - sól 250 g na 1 kg włoszczyzny - olej rzepakowy tłoczony na zimno 4 łyżki SPOSÓB WYKONANIA :- warzywa umyłam, obrałam i pokroiłam na kawałki mniej więcej równe aby równo się poddusiły - natkę pietruszki i lubczyku posiekałam - cebulę dla wydobycia aromatu

Basia w kuchni
Wykwintny gulasz - Quiche 292

kolejne 20 min na 180-200 stopni - gdy tarta jest już gotowa delikatnie wyciągamy ją z formy kroimy i możemy ją konsumować. Świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno.- podaję ją z jogurtem    WSKAZÓWKI:- czas pieczenia tarty najlepiej obserwować wedle swojego piekarnika - aby quiche lepiej z formy wychodziła najlepiej wysmarować ją tłuszczem i obsypać

Basia w kuchni
Bułka brudasek 196

stopni - wkładam na ok 16 - 20 min ( wszytko zależy od naszego piekarnika obserwujemy)- gdy lekko ostygną polewam masełkiem i wcinamy :) Są pyszne na ciepło jak i na zimno  WSKAZÓWKI - z tej porcji wykorzystałam połowę dało z tego 8 bułek  resztę ciasta wykorzystałam do innych celów - zawsze warto zamrozić ciasto i mieć już gotowe , skróci zawsze

Basia w kuchni
Zupa "NIC" w towarzystwie racucha drożdżowego 209

tłuszczu , posypuje cukrem pudrem - zupę wlewam do talerza wkładam pianki, można równie dobrze pianki obsypać cynamonem- podaję z racuchami - zupa świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno Smacznego

Basia w kuchni
Grahamowa skakiewka w towarzystwie avokado, łososia wędzonego z mascarpone obsypanymi orzechami z nutą sosu pomarańczowego z 170

W dobie obecnych czasów nasze życie tak szybko pędzi, że my sami czasem za sobą nie nadążamy nie mówiąc już o zdrowym spokojnym jedzeniu. Warto czasem

Basia w kuchni
Energetyczna granola w jabłku. 209

granole łyżkę jogurtu naturalnego - po tym czasie jest już gotowe ciepłe, pachnące, lekkie i pełne energetycznej granoli idealne na chłodne poranki- świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno i jaka odmiana od tradycyjnej kanapki:) Smacznego

Basia w kuchni
Zupa migdałowa z żurawiną 156

młynku do kawy) - do mleka wsypać cukier, szczyptę soli wrzucić migdały i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i zagotować zupę - można ją podawać na ciepło jak i na zimno - szybka, pyszna i coś innego, ja ją też często robię na niedzielny obiad jako pierwsze danie. Smacznego

Basia w kuchni
Ryż zapiekany z jabłkami 243

nagrzanego piekarnika na ok 20-25 minut, zapiekam- tak gotowe posypuję cynamonem i jeżeli jest dla nas za mało słodkie posypuję jeszcze cukremświetnie smakuję na ciepło jak i na zimno.- największego małego niejadka tym przekonamy

Basia w kuchni
Cukier fiołkowy 169

Zaczęła się wiosna kwiaty budzą się do życia między innymi fiołki. Cudowny zapach i kolor. Powstaje z nich wiele rzeczy konfitury, wykorzystuję się do serników na zimno i tak można by było wymieniać bez końca :) Ja wykorzystam je do cukru. Przepis ten wpadł mi w oko ze strony "everycakeyoubake" od razu w tym sposobie się zakochałam. Sposób na wykonanie cukru

Basia w kuchni
Sok buraczano-marchwiowy z chili 112

Czas świąt minął - czas obżarstwa :) Najwyższa pora, aby zacząć pić soki warzywne. Bogactwo witamin, które  bardzo nam się przyda po zimnie. Można je bardzo prosto i szybko wykonać w domu. Potrzebna nam do tego jest sokowirówka w niektórych koktajlach przydatny też jest blender.Dziś pokaże wam jeden z moich ulubionych soków połączenie buraka- marchwi-jabłka z dodatkiem papryczki chili

Basia w kuchni
Risotto ze szparagami 151

odcinam i odstawiam, resztę szparaga tnę na kawałki- w garnku zagotuje wodę z cukrem, odrobiną soli i łyżką masła, przez krótką chwilkę blanszuję główki szparagów po czym przelewam je zimna wodą - odkładam- resztę szparagów gotuje ok 15 minut- po tym czasie wyciągam z wody szparagi pozostawiając wodę, którą wykorzystam do ryżu- szparagi miksuje blenderem i aby uzyskać bardziej aksamitne

Basia w kuchni