na zimno - 10906 przepisów (strona:492/728)

Domowa bulioneka do zup oraz mięs 177

kawałek ok 5 cm części białej - 2 cebule - natka pietruszki - kilka gałązek lubczyku - sól 250 g na 1 kg włoszczyzny - olej rzepakowy tłoczony na zimno 4 łyżki SPOSÓB WYKONANIA :- warzywa umyłam, obrałam i pokroiłam na kawałki mniej więcej równe aby równo się poddusiły - natkę pietruszki i lubczyku posiekałam - cebulę dla wydobycia aromatu

Basia w kuchni
Wykwintny gulasz - Quiche 297

kolejne 20 min na 180-200 stopni - gdy tarta jest już gotowa delikatnie wyciągamy ją z formy kroimy i możemy ją konsumować. Świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno.- podaję ją z jogurtem    WSKAZÓWKI:- czas pieczenia tarty najlepiej obserwować wedle swojego piekarnika - aby quiche lepiej z formy wychodziła najlepiej wysmarować ją tłuszczem i obsypać

Basia w kuchni
Bułka brudasek 204

stopni - wkładam na ok 16 - 20 min ( wszytko zależy od naszego piekarnika obserwujemy)- gdy lekko ostygną polewam masełkiem i wcinamy :) Są pyszne na ciepło jak i na zimno  WSKAZÓWKI - z tej porcji wykorzystałam połowę dało z tego 8 bułek  resztę ciasta wykorzystałam do innych celów - zawsze warto zamrozić ciasto i mieć już gotowe , skróci zawsze

Basia w kuchni
Zupa "NIC" w towarzystwie racucha drożdżowego 215

tłuszczu , posypuje cukrem pudrem - zupę wlewam do talerza wkładam pianki, można równie dobrze pianki obsypać cynamonem- podaję z racuchami - zupa świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno Smacznego

Basia w kuchni
Grahamowa skakiewka w towarzystwie avokado, łososia wędzonego z mascarpone obsypanymi orzechami z nutą sosu pomarańczowego z 176

W dobie obecnych czasów nasze życie tak szybko pędzi, że my sami czasem za sobą nie nadążamy nie mówiąc już o zdrowym spokojnym jedzeniu. Warto czasem

Basia w kuchni
Energetyczna granola w jabłku. 215

granole łyżkę jogurtu naturalnego - po tym czasie jest już gotowe ciepłe, pachnące, lekkie i pełne energetycznej granoli idealne na chłodne poranki- świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno i jaka odmiana od tradycyjnej kanapki:) Smacznego

Basia w kuchni
Zupa migdałowa z żurawiną 161

młynku do kawy) - do mleka wsypać cukier, szczyptę soli wrzucić migdały i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i zagotować zupę - można ją podawać na ciepło jak i na zimno - szybka, pyszna i coś innego, ja ją też często robię na niedzielny obiad jako pierwsze danie. Smacznego

Basia w kuchni
Ryż zapiekany z jabłkami 250

nagrzanego piekarnika na ok 20-25 minut, zapiekam- tak gotowe posypuję cynamonem i jeżeli jest dla nas za mało słodkie posypuję jeszcze cukremświetnie smakuję na ciepło jak i na zimno.- największego małego niejadka tym przekonamy

Basia w kuchni
Cukier fiołkowy 174

Zaczęła się wiosna kwiaty budzą się do życia między innymi fiołki. Cudowny zapach i kolor. Powstaje z nich wiele rzeczy konfitury, wykorzystuję się do serników na zimno i tak można by było wymieniać bez końca :) Ja wykorzystam je do cukru. Przepis ten wpadł mi w oko ze strony "everycakeyoubake" od razu w tym sposobie się zakochałam. Sposób na wykonanie cukru

Basia w kuchni
Sok buraczano-marchwiowy z chili 116

Czas świąt minął - czas obżarstwa :) Najwyższa pora, aby zacząć pić soki warzywne. Bogactwo witamin, które  bardzo nam się przyda po zimnie. Można je bardzo prosto i szybko wykonać w domu. Potrzebna nam do tego jest sokowirówka w niektórych koktajlach przydatny też jest blender.Dziś pokaże wam jeden z moich ulubionych soków połączenie buraka- marchwi-jabłka z dodatkiem papryczki chili

Basia w kuchni
Risotto ze szparagami 155

odcinam i odstawiam, resztę szparaga tnę na kawałki- w garnku zagotuje wodę z cukrem, odrobiną soli i łyżką masła, przez krótką chwilkę blanszuję główki szparagów po czym przelewam je zimna wodą - odkładam- resztę szparagów gotuje ok 15 minut- po tym czasie wyciągam z wody szparagi pozostawiając wodę, którą wykorzystam do ryżu- szparagi miksuje blenderem i aby uzyskać bardziej aksamitne

Basia w kuchni
Lodowe owoce w czekoladzie 174

słodki :) powstają same słodkości no oprócz frytek ale i w nich by się zalazła pewna słodycz.Dziś bardzo szybie i proste w wykonaniu lodowy owoc na patyku oblany czekoladą. Zimna słodka owocowa przekąska. Może w ten sposób uda się przekonać jakiegoś małego niejadka do zjedzenia owocu :) Ja wykorzystałam do tego kiwi, nektarynkę i brzoskwinie. Tak naprawdę możemy wykorzystać każdy owoc

Basia w kuchni
Cukier różany 155

mnie ostatnio kwiatowo, za oknem zimno szaro a na stole schnie różany cukier o pięknej barwie i cudnym zapachu. Lato się rozpoczęło (niestety tego nie widać ) a ja powoli zamykam je w słoiki na zimę. Cukier ten stanie zaraz obok fiołkowego pisałam o nim tu klik a w niedługim czasie również znajdzie się obok ich cukier lawendowy już zakwitła

Basia w kuchni
Brzoskwinia zapiekana z serem pleśniowym, tymiankiem i szynką prosciutto 141

szynką- układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy kawałeczkami masła oraz tymiankiem- całość zapiekamy w tem. 180 stopni ( z termoobiegiem ) przez 10 minut Gotowe pyszne na ciepło jak i na zimno słodka brzoskwinia jest lekko twarda, słodka ser pleśniowy roztopiony, szynka chrupiąca a całość podbija świeży tymianek . Polecam

Basia w kuchni
Ryż z jabłkiem bez pieczenia - śniadanie do szkoły 319

posypujemy cynamonem- do szkoły pakuję w pojemniczek ryż na to dodaję jabłka i równe posypuję cynamonem, zamykam szczelnie i gotowe. Ryż jest pyszny na ciepło jak i na zimno .Coś innego niż kanapka, oto kolejna moja propozycja na śniadanie i nie tylko na śniadanie

Basia w kuchni