Tarta z burakami, cebulą i fetą...Kruche, złociste ciasto.Nadzienie z buraków i cebuli.Posypane kosteczkami fety.O wyrazistym, słodko-pikantnym smaku.Zapraszam! Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej
Gospodyni Miejskapółka) przez około 1 godzinę.Po upieczeniu odlać wytopiony tłuszcz i odtawić do lekkiego ostygnięcia na minimum 10 minut.Podawać na ciepło (z ziemniakami lub kaszą) lub na zimno jako dodatek do kanapek.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x34 cm (pojemnośc 2 litry), ale można też użyć mniejszej keksówki np. o wymiarach 12x24 cm, wówczas
Gospodyni Miejskapatelni i przekładać na talerz.Z podanych składników wychodzi około 10 kotletów.Do kotletów można dodać około 100 g startego, żółtego sera.Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno i na ciepło. Ja podałam z pieczarkami w sosie śmietanowym.Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskadelikatnie, dlatego należy je bardzo ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz.Z podanych składników wychodzi około 8 kotletów.Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno i na ciepło. Można też podać z sosem np. z pieczarkami w sosie śmietanowym.Do masy na kotlety można też dodać starte na tarce o grubych oczkach pieczarki.Źródło przepisu
Gospodyni Miejskapieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 20 - 25 minut, aż do zarumienienia. Podawać na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 14 pierożków. Do ciasta można użyć zarówno chudego jak i półtłustego białego sera. Margarynę w cieście można zastąpić masłem. Można użyć także
Gospodyni Miejskaprzygotowane ciasto zwinąć w roladę. Następnie owinąć ściśle w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie stało w lodówce całą noc).Roladę podawać na zimno, pokrojoną w plastry.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Łyżkę chrzanu w cieście można zastąpić 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, a serek śmietankowy serkiem o smaku chrzanowym.Można użyć do 400 g łososia
Gospodyni Miejskaczasie zdjąć pokrywkę, schab oblać miodem i zapiekać bez przykrycia w temperaturze 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez kolejne 15 minut.Schab podawać na ciepło lub na zimno do kanapek.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Obsmażenie schabu na patelni sprawia, że w mięsie zamykają się soki i schab jest bardziej soczysty.Z dodatku marchewki i szalotek można zrezygnować.Szalotki można zastąpić
Gospodyni Miejskawystudzenia.Wystudzone mięso wyjąć z mleka, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dopiero po upływie tego czasu mięso staje się kruche i soczyste.Schab można podawać na zimno do kanapek, jak i na ciepło.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Podczas pieczenia schabu, na mleku może wytworzyć się piana, jest to normalne zjawisko.Mięso należy piec tyle czasu
Gospodyni MiejskaNoodle z sezamem i masłem orzechowym...Pszenny, błyskawiczny makaron chow mein.Z kawałkami czerwonej papryki i wiórkami marchewki.Wzbogacony czosnkiem i dymką ze szczypiorkiem.Oblepiony sosem na bazie masła
Gospodyni MiejskaLunch box do szkoły lub pracy. Polędwiczka wieprzowa panierowana w wytrawnych ciastkach owsianych i migdałach z frytkami z marchewki i selera. Pracy przy tym niewiele, wstawiamy
SzczyptaSmaQZimno, coraz zimniej. W doniczkach na tarasie zostały zielone pomidorki, które już nie dojrzeją. Zainspirowana kilka lat temu przez Fannie Flagg wędruje do ogródka. Czas na smażone zielone pomidory... i pyszną konfiturę. Konfitura bardzo oryginalna i pyszna. Znakomita do kanapek, tostów, serów i deserów. Czas przygotowania:80 minut Składniki:2 kg zielonych pomidorów,1 pomarańcza,3 łyżki
SzczyptaSmaQBlachę wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym masłem lub oliwą, wyłożyć zawijaski. Piec 15-20 minut. Przybrać zieleniną, u mnie listki bazylii, macierzanki i młodych buraczków. Podawać na ciepło lub zimno
SzczyptaSmaQdomieszką kuchni francuskiej i tureckiej. Królują w niej mezze, tak jak w innych krajach śródziemnomorskich, małe przystawki. Prawdziwy libański posiłek to zestaw ok. 30 przystawek (na ciepło i zimno), podanych jednocześnie. Kibbeh to danie narodowe Libańczyków, bardziej rozwinięta wersja naszego mielonego, tradycyjnie przygotowywane z mięsa wołowego lub jagnięciny z dodatkiem ryżu, smażone w głębokim tłuszczu.Kibbeh po polsku to mięso
SzczyptaSmaQMocna i aromatyczna kawa, idealna na długie wieczory kiedy za oknem zimno :)Przepis trafił do finału konkursu „Przygotuj i fotografuj”, organizowanego przez markę Jacobs. Na stronie Przepisy na Kawę znajdziecie więcej przepysznych pomysłów na kawę i przepisy od Ani Starmach.Czas przygotowania:5 minutPorcje: 2Składniki:2 filiżanki gorącej, mocnej kawy zaparzonej z Jacobs Cronat Gold
SzczyptaSmaQsosie z gorgonzoli i parmezanu.Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta Porcje: 8 Składniki:Ciasto:125 g mąki pszennej,75 g schłodzonego masła w kawałkach,szczypta soli,zimna woda,oliwa do posmarowania formy.Nadzienie:200 g liści szpinaku,1 puszka odsączonej czerwonej fasoli,250 g kremowej gorgonzoli,4 łyżki tartego parmezanu,3 jaja,2 ząbki czosnku,½ łyżeczki ziół prowansalskich,Sól
SzczyptaSmaQ