na zimno - 10906 przepisów (strona:482/728)

Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera 151

stopni C. Do foremek z podpieczonym ciastem wkładamy konfiturę z buraka i cebuli, przykrywamy masą serową i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy kolejne 25 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno

Smakowity Blog Kulinarny
Pyszna rolada drobiowa z żurawiną 162

Dzisiaj propozycja na  roladę drobiową z żurawiną , suszonym jabłkiem , natką pietruszki.  Wyszła całkiem ciekawie. To doskonała propozycja  na świata. Można na zimno , można na ciepło, a oto sekret zawijaska. Nici oczywiście znikną, ale jeszcze wszystko jest zbyt świeże.SKŁADNIKI1,5 kg. kurczakagarść żurawiny suszonejnatka pietruszki, pęczekjabłka suszone- garśćprzyprawa do kurczaka 3 łyżki sosu sojowegoWYKONANIEKurczaka musimy pozbawić

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka śledziowa w pieczonych ziemniakach, na Święta 530

minut+ moczenie śledzi+ marynowanie śledziPorcje: 10  Składniki:5 ziemniaków,5 płatów śledzi solonych,2 czerwone jabłka,1 czerwona cebula,4 łyżki oleju rydzowego lub innego tłoczonego na zimno,kiełki pora,ocet ziołowy lub jabłkowy do smaku,1/2 łyżeczki rozmarynu.       Mieszanka przypraw:1 łyżeczka mielonych goździków,1 łyżeczka mielonej kolendry,1/2 łyżeczki mielonego

SzczyptaSmaQ
Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy 442

ognia, dodajemy do kurczaka śmietanę 18%, delikatnie solimy, pieprzymy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Nakrywamy danie i wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki (jeśli jest zimno możemy wynieść na balkon). Składniki przez ten czas się przegryzą.Druga warstwa: Wątróbki oczyszczamy z ewentualnych błon i podsmażamy na łyżce oleju przez minutę z każdej strony. Wlewamy koniak, nakrywamy pokrywką

Poezja smaku
Muffinki z powidłami śliwkowymi 177

Pyszne czekoladowe muffinki z miłą niespodzianką w środku w postaci powideł to nasz numer jeden na ten sezon zimowy. Wyśmienicie smakują z kubkiem gorącej herbaty, kiedy za oknem zimno i ponuro. Ponadto wyglądają równie wspaniale jak smakują. Przepis został zapożyczony ze strony mojewypieki. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 12 babeczekSkładniki:Niecała szklanka mąki pszennej½ szklanki

Kolizje Smaków
Pieczone warzywa, sos serowy i polędwiczki - obiad idealny. 484

dłuugiej zimnie brak mi nowalijek, warzyw, owoców, wszystko jeszcze jak na przednówku a przecież mamy 1 maja. Sprowadzana chemia o smaku plastiku mnie nie zadowala, w poszukiwaniu smaku i koloru sięgnęłam więc po to co najprostsze - ziemniaki, buraki, marchewkę i cukinię. Wyszło bosko i pysznie.. A co najlepsze zrobiło się praktycznie samo :)Pieczone warzywa:2 duże marchewkikilka ziemniaków1 duży

Z butelką mleczka w tle
Zupa z ciecierzycy z awokado 170

Wyłączyć ogień.Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i dołożyć do zupy. Awokado obrać ze skóry i pokroić w kawałki. Dodać do zupy.Zupa smakuje na zimno i na ciepło. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jak zjeść papaję 257

Czas przygotowania:15 minutPorcje: 4   Składniki:1 papaja,2 zielone cukinie,150 g fety,1-2 łyżki pestek papai.Dresing:4 łyżki oleju z awokado (lub innego tłoczonego na zimno),4 łyżki wody,1 łyżka musztardy,2 łyżki prażonego sezamu,sok i skórka otarta z połowy cytryny,sól i miód do smaku.      Przygotowanie:Do słoiczka

SzczyptaSmaQ
CYNAMONOWE PĄCZUSIE SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 186

wypływa z nich surowe ciasto. Odsączamy na ręczniku papierowym. Lekko przestudzone posypujemy mielonym ksylitolem . Mój Mały pomocnik w akcji:-)Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. :-)Smacznego

Smaczne Zdrowe
Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" 312

Parówki w cieście francuskim to szybka i apetyczna przekąska smakująca zarówno na ciepło jak i zimno. Proponuję pomysł na podanie tej popularnej przystawki w sposób troszkę inny niż tradycyjny.Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Składniki:6 parówek1 opakowanie ciasta francuskiegoopcjonalnie:                    6 plasterków szynki lub chudego boczku

Słodka Strona
Bułeczki z Pieczarkami i Żółtym Serem 339

Smaczna przekąska przywołująca na myśl smak pizzy. Bułeczki mogą być podawane zarówno na ciepło jak i  zimno. W obu wersja smakują znakomicie.Bułeczki z Pieczarkami i Żółtym Serem - Składniki:500 g mąki pszennej240 ml ciepłej wody30 g świeżych drożdży2 łyżki mioduszczypta soli600 g pieczarek2 cebulę2 ząbki czosnkuoregano, bazylia, słodka papryka, sól, pieprzmasłostarty ser żółty (ok. 150 g)jako

Słodka Strona
Mini Pizze 272

Mini pizze to idealny pomysł na przekąskę zarówno na ciepło jak i zimno. Świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas kinderbali lub przyjęć dla dorosłych.Mini Pizze - Składniki:ciasto:500 g mąki tortowej1/2 szklanki letniego mleka1/2 szklanki letniej wody30 g świeżych drożdży2 łyżki oleju1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka cukrusłoiczek marynowanych pieczarekok

Słodka Strona
Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem 223

Idealny pomysł na natychmiastową przekąskę z ciasta francuskiego. Doskonałe rozwiązanie na podanie smacznej zakąski gdy wpadną niezapowiedziani goście lub gdy po prostu mamy ochotę przekąsić coś

Słodka Strona
Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem 184

Paszteciki ze szpinakiem, mozzarellą i serkiem brie w cieście francuskim to idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Idealnie doprawiony szpinak w tym połączeniu smakuje wyjątkowo i być może przekona do siebie osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny.  Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegoduża cebula350 g rozdrobnionego szpinaku 3 ząbki czosnkuok

Słodka Strona