danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka ! Wyszło mi ok. 20 pulpecików jest to porcja przynajmniej dla 4 osobowej rodziny. Nas jest dwoje :) Nie, nie jemy
NA MOIM TALERZUwykonaniu zapiekanka makaronowa może być dobrym pomysłem na szybki obiad czy też kolację. My zabieramy ją na różnego rodzaju wypady w plener, gdyż można sobie zjeść kawałek na zimno jak i na gorąco a smakuje lepiej niż zwykła kanapka.SKŁADNIKI500 g makaronu typu spaghetti4 jajka100 g żółtego sera3 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano200 g wędzonego boczku1
zielonacukinkasposób czyli pić imbirówkę, u nas w domu zwaną ZAJZAJEREM z racji piekielnej ostrości. Imbir z racji swoich właściwości jest w Ajurwedzie bardzo poważany. Ma właściwości rozgrzewające,...Gdy Ci zimno i Ci źle imbirówki napij się is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłogęsty sos teriyaki w wydaniu domowym.Składniki na panierkę:1/2 szkl. mąki pszennej1/4 szkl. mąki kukurydzianej bądź ryżowej1 jajko1/2 szkl. lodowatej wody (woda koniecznie musi być bardzo zimna)szczypta solipół łyżeczki sody (niekoniecznie)Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy).Przygotowanie:Olej podgrzać do 170°C.Wszystkie składniki przełożyć do shakera i wymieszać mocno nim potrząsając, a następnie przelać
Food Squarepysznią się słoneczną barwą i są lekkie niczym chmurka. Sam Marcel Proust W poszukiwaniu straconego czasu wyrażał się o nich w sposób nadzwyczajny: "(...) matka widząc, że mi jest zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane
Food Squarepapierowym ręczniku. Po odsączeniu obsypać cynamonowym cukrem (koniecznie, gdy kwadraty są jeszcze ciepłe).Podawać same lub z gęstą śmietaną. Leche frita smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno - po całej nocy w lodówce; jeżeli doczekacie :). Smacznego!Więcej informacji o wielkanocnych przysmakach w Hiszpanii znajdziesz tu: Dulces de Semana Santa.* Przepis na Leche frita pochodzi ze strony Peque
Food SquareTorrijas, to danie typowo wywodzące się z tradycji Wielkiego Postu, gdy jedzenie mięsa było zakazane i potrzebowano wysokokalorycznych śniadań, a także z czasów, gdy w Hiszpanii
Food Squarenastępnie umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40-60 minut w temperaturze 180°C (aż nasionka się przyrumienią).Kotleciki świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Dobrze komponuj się ze wszelkiego rodzaju sosami np. z hummusem, chutney z mango, sosem pomidorowym, czy chrzanowym. Mogą służyć jako przekąska, część obiadu, czy składnik wegańskich burgerów. Warto eksperymentować! Smacznego
Food Squareprzeciwnika. Kto raz spróbuje, ten zakocha się z pewnością. Składniki: 200 g daktyli (bez pestek) 1 dojrzałe awokado 100 g orzechów laskowych 30 g oleju kokosowego (tłoczonego na zimno) 2 płaskie łyżki kakao wysokiej jakości szczypta kardamonu Przygotowanie: Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut by zmiękły. Następnie odsączyć. Orzechy laskowe zemleć lub zetrzeć na proszek. Awokado
Food SquareZrobiony wczoraj krem, zainspirował mnie do wykorzystania go w jaglanym wypieku. To mój pierwszy eksperyment z wykorzystaniem kaszy jaglanej zamiast mąki i wprawdzie można by to
Food SquarePodajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką wielowarzywną (w wersjiz olejem) lub inną ulubioną.Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, np. do kanapki.Polecamy bardzo gorąco!Smacznego
Maminek kulinarnyProponowane buraczki są znakomitym dodatkiem do obiadu, zarówno na ciepłojak i na zimno.-4 średnie buraczki myjemy i gotujemy w skórce przez ok. pół godziny-przelewamy zimną wodą-obieramy ze skórki Buraczki tarkujemy na grubych oczkach.Jedną średnią cebulę kroimy w drobniuteńką kostkę i posypujemy warzywkiem. Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulkę, dodajemy potarkowane buraczki
Maminek kulinarnyWstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na ok. 50-60 minut. Tak upieczonego kurczaka możemy jeść na ciepło lub na zimno. Możemy podać jako obiad z ziemniakami i dowolną surówką. Smacznego
Maminek kulinarnyRyba,którą proponujemy może być daniem obiadowym, ale fajnie też smakuje na zimno.Składniki:-ok.1 kg filetów rybnych ( my użyliśmy morszczuka)-1 duża cebula
Maminek kulinarnySzynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno.Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu.Warto upiec sobie od razu dwie.Składniki
Maminek kulinarny