na zimno - 10906 przepisów (strona:478/728)

Sushi w tempurze 162

gęsty sos teriyaki w wydaniu domowym.Składniki na panierkę:1/2 szkl. mąki pszennej1/4 szkl. mąki kukurydzianej bądź ryżowej1 jajko1/2 szkl. lodowatej wody (woda koniecznie musi być bardzo zimna)szczypta solipół łyżeczki sody (niekoniecznie)Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy).Przygotowanie:Olej podgrzać do 170°C.Wszystkie składniki przełożyć do shakera i wymieszać mocno nim potrząsając, a następnie przelać

Food Square
Magdalenki 163

pysznią się słoneczną barwą i są lekkie niczym chmurka. Sam Marcel Proust W poszukiwaniu straconego czasu wyrażał się o nich w sposób nadzwyczajny: "(...) matka widząc, że mi jest zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane

Food Square
Leche frita (smażone mleko) 351

papierowym ręczniku. Po odsączeniu obsypać cynamonowym cukrem (koniecznie, gdy kwadraty są jeszcze ciepłe).Podawać same lub z gęstą śmietaną. Leche frita smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno - po całej nocy w lodówce; jeżeli doczekacie :). Smacznego!Więcej informacji o wielkanocnych przysmakach w Hiszpanii znajdziesz tu: Dulces de Semana Santa.* Przepis na Leche frita pochodzi ze strony Peque

Food Square
Torrijas de leche 265

Torrijas, to danie typowo wywodzące się z tradycji Wielkiego Postu, gdy jedzenie mięsa było zakazane i potrzebowano wysokokalorycznych śniadań, a także z czasów, gdy w Hiszpanii

Food Square
Kotleciki z kaszy jaglanej 189

następnie umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40-60 minut w temperaturze 180°C (aż nasionka się przyrumienią).Kotleciki świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Dobrze komponuj się ze wszelkiego rodzaju sosami np. z hummusem, chutney z mango, sosem pomidorowym, czy chrzanowym. Mogą służyć jako przekąska, część obiadu, czy składnik wegańskich burgerów. Warto eksperymentować! Smacznego

Food Square
Krem czekoladowo-orzechowy z daktyli i awokado (wegańska nutella) 150

przeciwnika. Kto raz spróbuje, ten zakocha się z pewnością.  Składniki: 200 g daktyli (bez pestek) 1 dojrzałe awokado 100 g orzechów laskowych 30 g oleju kokosowego (tłoczonego na zimno) 2 płaskie łyżki kakao wysokiej jakości szczypta kardamonu Przygotowanie: Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut by zmiękły. Następnie odsączyć. Orzechy laskowe zemleć lub zetrzeć na proszek. Awokado

Food Square
Tarta z kaszy jaglanej z wegańską nutellą 165

Zrobiony wczoraj krem, zainspirował mnie do wykorzystania go w jaglanym wypieku. To mój pierwszy eksperyment z wykorzystaniem kaszy jaglanej zamiast mąki i wprawdzie można by to

Food Square
Karczek w warzywach 201

Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką wielowarzywną (w wersjiz olejem) lub inną ulubioną.Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, np. do kanapki.Polecamy bardzo gorąco!Smacznego

Maminek kulinarny
Buraczki czerwone do obiadu 266

Proponowane buraczki są znakomitym dodatkiem do obiadu, zarówno na ciepłojak i na zimno.-4 średnie buraczki myjemy i gotujemy w skórce przez ok. pół godziny-przelewamy zimną wodą-obieramy ze skórki   Buraczki tarkujemy na grubych oczkach.Jedną średnią cebulę kroimy w drobniuteńką kostkę i posypujemy warzywkiem.   Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulkę, dodajemy potarkowane buraczki

Maminek kulinarny
Udka z kurczaka pieczone 169

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na ok. 50-60 minut.    Tak upieczonego kurczaka możemy jeść na ciepło lub na zimno.    Możemy podać jako obiad z ziemniakami i dowolną surówką. Smacznego

Maminek kulinarny
Ryba w warzywach po mazursku 217

   Ryba,którą proponujemy może być daniem obiadowym, ale fajnie też smakuje na zimno.Składniki:-ok.1 kg filetów rybnych ( my użyliśmy morszczuka)-1 duża cebula

Maminek kulinarny
Szynka pieczona 259

   Szynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno.Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu.Warto upiec sobie od razu dwie.Składniki

Maminek kulinarny
Wędzonki domowe 180

ściśle mięso. Dociskamy, np. talerzem i przykrywamy pokrywką.       Wstawiamy do lodówki na 5-6 dni. Raz na dobę mięso odwracamy.    Wyciągamy z solanki, płuczemy zimna wodą i osuszamy. Zawijamy w gazę, okręcamy sznurkiem i mięso jest gotowe do wędzenia. Wędzarnia Zdzisia już czeka na mięsko. Potrzeba tylko kilka kawałków drewna. My użyjemy drewna jabłoni

Maminek kulinarny
Rurki z mięsem 144

Propozycja nie tylko na obiad, bo rurki smakują również na zimno.    Składniki na farsz: -2 ćwiartki z kurczaka -ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej -2-3 marchewki -ząbek czosnku -czerstwa bułka -2 jajka -susz warzywny, sól, pieprz    Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego  gotujemy jak na rosół

Maminek kulinarny
Skrzydełka z kurczaka w warzywach 148

częścią warzyw.    Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 15 minut. Gotowe!    Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania