na zimno - 10906 przepisów (strona:478/728)

Kompot brzoskwiniowo-jeżynowy z ksylitolem 166

gotowania to dodatkowa nagroda.Skladniki:500-800 g owocow2 l wody2-3 lyzki ksylitolu lub cukruStarannie umyc owoce,brzoskwinie pozbawic pestek i pokroic na cwiartki.Jezyny pozbawic szypulek.Wlozyc do garnka i zalac zimna woda,wsypac ksylitol ( cukier) i doprowadzic do wrzenia.Gotowac bardzo krotko,doslownie kilka minut,tak by nie rozgotowac owocow. Wylaczam ogien i pozostawiam garnek na plycie,a kompocik sobie bulgocze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczeń rzymska z pieczarkami 138

pracy.Oprócz tego,że jest bardzo smaczny ma jeszcze jedną wielką zaletę - za jednym zamachem mamy 2-3 obiady.I nie tylko obiady,bo pokrojony w cienkie plastry na zimno jest świetny jest również do kanapek.Pieczeń nie ma szans się znudzić,bo wystarczy zmienić kilka składników i za każdym razem może być zupełnie inna.Moja dzisiejsza jest pyszna,bo z dodatkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak majerankowo lubczykowy 161

zostawić na godzinę a potem wstawić do zimnego piekarnika i piec przez 40 minut w 190 stopniach od momentu pożądanej temperatury. Podawać na gorąco, ale równie dobrze smakują na zimno

Ewa w kuchni
Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami 117

danie bardzo łatwo się robi i lubimy je z pieczywem. Zwłaszcza świetnie nadaje się gdy jest taka jak dziś pogoda czyli paskudna i zimna. Oczywiście można użyć innego mięsa, ja już na kapuście robiłam golonkę, żeberka, białą kiełbasę i wszystko super smakowało. Tak więc dla lubiących tego typu jedzonko polecam bez wahania. Jak raz zrobicie to będą powtórki i inne

Ewa w kuchni
Tort sernikowy 198

pudełeczku. A rękaw ten użyłam do udekorowania tortu jaki zrobiłam z masą sernikową. Tort wyszedł smaczny choć jest nietypowy. Ale ja lubię pokombinować. Niebawem przetestuję foremki do deserów na zimno, mam nadzieję że też będę z nich zadowolona tak jak z tego rękawa. rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem 208

zlepiamy.Pierożki układamy na formie do pieczenia z pergaminem, smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy na 20 minut do piekarnika.Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno

Moja smaczna kuchnia
Zamiast barszczu 192

buraczki zmiękną, dodać puree z dyni. Zmiskować całość na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać.Smacznego!Śnieg oczywiście stopniał, ale zrobiło się naprawdę zimno, jest więc szansa, że jednak doczekam się białych Świąt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ser pieczony w orzechach 209

Sery są fantastycznym dodatkiem do wina podawane zarówno na zimno jak i na ciepło. Rozpływający się brie czy camembert to czysta poezja… do tego lampka czerwonego wina i gotowy romantyczny wieczór… Ser pieczony w orzechachSkładniki:ser brie lub camembert (ok. 150-200g)ok 100 g orzechów włoskichsos żurawinowy lub dżem porzeczkowy1 jajkomąka Ser kroję na mniejsze kawałki

UgotujmyTo.pl
Tartaletki z owocami figi 157

pysznie smakują też z brokułami, porem czy cebulą. Myślę, że tarty/tartlaetki są fajnym pomysłem na zwykłą kolację lub na przyjęcie… Można je jeść na ciepło lub na zimno. Czyli nie trzeba do ostatniej chwili krzątać się w kuchni jak mamy gości, można przygotować tartę/tartaletki z owocami wcześniej a przed przybyciem gości przykryć je folią aluminiową i na niskiej

UgotujmyTo.pl
Pieczona łopatka wieprzowa ze śliwkami 218

Taką pieczeń możemy przygotować sobie 1-2 dni przed świętami, a doprawienie jej zajmie nam tylko kilka minut, można też upiec pieczeń wcześniej a tylko odgrzać lub podać na zimno w święta a przecież zawsze i tak jest tyle do przygotowania na ostatnią chwilę… że każde 5 minut jest na wagę złota… Oto moja propozycja na pieczeń

UgotujmyTo.pl
Terrina mięsna – przepis wg Ricka Steina 181

znowu klęska żywiołowa, choć w tym roku nie jest aż tak źle jak w zeszłym, gdzie przy 10 centymetrowym śniegu wszystko stanęło… Żeby jakoś przetrwać to zimno trzeba zjeść coś konkretnego i tutaj właśnie proponuję terrinę z boczku. Przepis na tę terrinę znalazłam w książce Ricka Staina Food Heroes. Niestety nie trzymałam się dokładnie przepisu i dodałam do niej

UgotujmyTo.pl
Ciasto cynamonowe kringel estoński 125

będzie w tym roku ciepło – to ani razu nie będę marudzić, że jest za ciepło Tylko niech już się ociepli! Jakiś promyczek nadziei się pojawił, bo mimo zimna już kilka godzin dzisiaj świeci słońce i gdybym nie była przeziębiona to pewnie bardziej by mnie to cieszyło…. a tak… siedzę pod kocem z kubkiem herbaty z cytryną

UgotujmyTo.pl
Dwie sałatki z kurczakiem 375

właśnie – i jakąś oliwę lub olej, żeby składniki się lepiej przyswajały! http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,12030430,Dolej_oleju_do_salatki_.htmlDostaliśmy do przetestowania od firmy Biolevita kilka różnych rodzajów olejów sałatkowych tłoczonych na zimno, takich jak olej sezamowy, olej z pestek dyni, olej kukurydziany i oliwa z oliwek. Bardzo nam się podoba, że oleje są w bardzo poręcznej i łatwej do użycia formie saszetek

UgotujmyTo.pl
Przepis na skrzydełka imbirowe 142

Jest druga połowa maja, a jest tak zimno, że włącza mi się w domu ogrzewanie… Z tęsknotą patrzę na prognozy pogody i zazdroszczę wszystkim szczęśliwcom mieszkających w krajach gdzie świeci słońce i temperatury sięgają przynajmniej dwudziestu stopni a nie dziesięciu… No cóż.. to takie marzenie… Oczywiście to marzenie obejmuje – oprócz pogody – również absolutnie nierozerwalnie

UgotujmyTo.pl
Tarta z rabarbarem i bezą 154

masę rabarbarową a na wierzch ubite białka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25 minut aż beza zrobi się złoto-brązowa. Podawać na ciepło lub na zimno, opcjonalnie z lodami lub śmietaną.Smacznego Źródło: Best-ever pastry cookbook, C.AtkinsonPost Tarta z rabarbarem i bezą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl